Archief: vriendschap wat is vriendschap?

Het is niet meer mogelijk te reageren, deze pagina is een archief van de oorspronkelijk vraag en antwoord pagina.

2007-10-10 12:08:00
Info over vriendschap
Wat is vriendschap?

Ga naar het onderwerp op deze website »

Antwoorden en reacties
2007-10-10 12:08:00
Wat is vriendschap? Vriendschap blijkt iets heel persoonlijks, erg betrekkelijk en niet echt meetbaar te zijn. Maar vriendschap is wel heel essentieel en een woord waar u heel zorgvuldig mee om moet gaan. De mooiste definitie die ik ken is van de Griekse filosoof Aristoteles:

'Ware vriendschap is de liefde (genegenheid) voor de ander, omwille van de ander.'

Wat ik zelf na vele jaren in dit leven wel geleerd heb is dat vriendschappen zeker afhangen van rationele overwegingen waarbij mensen de kosten en baten met elkaar afwegen. Er moet een zekere overeenkomst zijn en beide partijen hebben vaak een eigen voordeel door deze vriendschap. Wat ik ook geleerd heb is dat echte vrienden er voor elkaar zijn door dik en dun en dat vriendschappen vaak een langere levensduur hebben dan andere relaties.

Vriendelijke groet, Hein Pragt
2007-12-29 22:27:00
Een vrien is iemand die in je gelooft, zonder te bidden
(136) Reactie van een bezoeker van de site!
2008-03-10 20:08:00
Een vriend is iemand die in je gelooft, zonder te bidden
(367) Reactie van een bezoeker van de site!
2008-03-18 15:03:00
ik heb genoeg mensen om me heen, maar elke keer is het hetzelfde: als het slecht met me gaat ( door bijv een depressie of het verlies van een familielid, of een keer toen ik een paar maanden heel ziek was, dan laat iedereen het afweten. een belletje in de week met hoe is het nou, of ik kom wel een keer langs en dan niet komen of 2 maanden later. druk, iedereen druk maar als ik echt om iemand geef, en dat doe ik, dan ben ik er voor ze. andersom zie ik dat nooit, behalve als ik een goeie relatie heb. ( ben nu gescheiden). kortom, ik denk, ze geven niks om me dus het zijn geen echte vrienden. wat kan je in slechte tijden eignelijk verwachten van een echte vriend. zie ik de term vriendschap verkeerd?
(388) Reactie van een bezoeker van de site!
2008-04-04 00:20:00
In moeilijke momenten leert men je echte vrienden echt kennen.
(455) Reactie van een bezoeker van de site!
2008-04-08 14:08:00
Vriendschap is niet in een woord of zin samen te vatten. Ik kan niet voor iemand antwoorden wat vriendschap is. Vriendschap is een persoonlijk iets. Iedereen weet van zichzelf wat vriendschap is. Iedereen ziet vriendschap anders. Vriendschap in het algemeen is niet uit leggen. Dat voel je. En iedereen weet voor zichzelf of vriendschap er is of niet.
Ik werk aan een onderzoeksverslag over vriendschap voor filosofie. Ik ben een hele boel te weten gekomen. Het is echt een heel mooi onderwerp. Je leert er ontzettend veel van.
Groetjes Carlijn.
(479) Reactie van een bezoeker van de site!
2008-04-08 14:15:00
Vriendschap is dat je trouw bent aan je vriend(in). Ik zou bijvoorbeeld nooit mijn vrienden verraden!
(480) Reactie van een bezoeker van de site!
2008-05-13 16:35:00
hallo,
vriendschap is iets kostbaars,
en in tijd van nood leer je vrienden
kennen ik heb ze helaas niet meer
heb blijkbaar te veel nood gehad
heb een vriendschap wel altijd gewaardeerd en er veel in gestoken
maar mensen blijven mensen.
ik hoop nog voor mijn dood vrienden te kunnen tegen komen
zoeken heeft geen zin.
je moet er tegen aan lopen.

gr cary
(660) Reactie van een bezoeker van de site!
2008-05-27 21:21:00
Vriendschap betekend dat ik me fijn voel bij onze gesprekken hoe onbenullig of zwaar ze soms ook zijn!
(701) Reactie van een bezoeker van de site!
2008-05-29 11:49:00
Vriendschap is er zijn voor die ander, altijd en in welke situatie dan ook. En dat mag je dan ook terug verwachten, maar daar zit hem nu juist het probleem.
(711) Reactie van een bezoeker van de site!
2008-06-24 20:08:00
Vriendschap ontstaat op het moment dat je verrast uitroept: Nee! Jij ook!? Ik dacht dat ik de enige was! Wil je een nuttig en duidelijk boek lezen over onder meer vriendschap, probeer dan eens aan een exemplaar van De Vier Liefdes van CS Lewis te komen.
(1001) Reactie van een bezoeker van de site!
2008-08-02 15:40:00
Heel mooi gezegd Carry van d.d. 13-5-2008.
Heel ontroerend en veelal komt het maar van een kant. Het kan soms om een kleinigheid gaan. Als je te eerlijk bent komt het voor de ander niet zo leuk over ook al bedoel je het niet zo. Waarom moet je een vriendschap verbreken als de ander wegvalt, dan is het geen vriendschap meer, toch. Probeer eerlijk te zijn en vragen als je het niet begrijpt hoe zij het dan bedoelen. Vriendschap is belanglijk, maar een klein handje vol.

Groetjes Ria.
(1081) Reactie van een bezoeker van de site!
2008-09-10 15:14:00
Hallo,

Beste Vrienden zoek je inderdaad niet, daar loop je tegen aan.
Helaas zijn er ook veel mensen die zich vriend noemen en die uiteindelijk misbruik maken van de goedheid en de vriendschap van een ander.

Dit komt ook voort omdat ieder anders over het woorde vrienden denkt.

Mijn beste vriendin ben ik kwijtgeraakt, doordat ze in een relatie gedoken is en hij jaloers was op de band die wij samen hadden, we deelden heel veel, zij wist alles van mij en ik van haar. En ja achteraf baal je er dan wel van dat je iemand zo dicht bij je gelaten hebt en zoveel dingen hebt verteld ( dus die muur ging weer omhoog)

In mijn geval is er iets goeds uit gekomen dat ik nu durf te zeggen dat ik een andere vriendin had, die ik nu langzaam Beste vriendin begin te noemen.
Helaas woont ze nu in Buitenland, maar we hebben iedere dag contact via msn, 2 a 3 x per week per telefoon en nooit uitgepraat.
Volgende week ga ik daar weer heen, en dan zitten we echt iedere avond op de bank te kletsen over alles, en zelfs de afstand heeft dit alleen hechter gemaakt, ik mis haar en zij mist mij. wat ook prettig is, is dat haar gezin achter onze vriendschap staat en haar kids vriendjes van mijn kids zijn geworden.
Dus zo kan het ook lopen.

Die andere vriendin, zie ik nu heel af en toe, en voor haar is alles nog hetzelfde, voor mij alleen niet. Het voelt nl dat je in je rug geschopt ben en nog een klap in je gezicht na hebt gekregen. Maar toch doordat wat ik gedeeld heb met haar, niet alles naast me neer kan leggen. dat zit niet in mijn aard.

Ik ga voor vriendschap door het vuur en zal daar nooit iemand tussen komen, op moment ben ik vrijgezel, maar zou er een partner komen, hoeft hij geen vriendjes te zijn met haar, maar hij moet haar zeker accepteren. Anders is die persoon mij niet waard, omdat die geen respect heeft voor wie ik ben en mijn vrienden keus.

Ja zo denk ik over vriendschap[

Groetjes Grietje
(1167) Reactie van een bezoeker van de site!
2008-11-28 21:23:00
Ware vriendschap voor mij een vriend te willen zijn voor een ander. Er zijn ZONDER iets terug te verwachten (zelf wel afvragen als het hierbij blijft vind ik dat erg) Als je wel iets terug verwacht is de terleurstelling groot. Meerdere keren is mij dat overkomen. En ga nu ervan uit dat na een periode ieder zijn weg gaat. Iedereen heeft iemand nodig. Soms ben jezelf iemand die een ander teleursteld; niet altijd beseffend

Nu ik dit geleerd heb om niets terug te verwachten, heb ik nu iemand leren kennen die het meer dan waard is om bevriend mee te zijn. Na 5 jaar te hebben ondersteund, geluisterd en geholpen (ze heeft het nu nog moeilijk) was ze er voor mij. Ongevraagd.

Na 40 jaar heb ik geboft. Was dit niet gebeurd dan had ik het fijn gevonden om haar te helpen en had ik er vrede mee.
(1388) Reactie van een bezoeker van de site!
2009-05-06 17:44:00
Een vriend is iemand die je vertrouwd en je door en door kent!
(1873) Reactie van een bezoeker van de site!
2009-05-09 01:54:00
Vriendschap is,

Een schouder om op te huilen,
Armen om je vast te houden,
Een oor om naar je te luisteren,
In tijd van nood ben je daar,
Iemand om tegen te leunen,
Met raad en daad ben je daar,
Pijn wordt verzacht met een kleine glimlach,
Bij vriendschap doe je dit voor elkaar!

RegR
(1882) Reactie van een bezoeker van de site!
2009-07-15 23:41:00
vriendschap is 1 of meerdere eigenschap(pen) vinden bij een ander persoon die een meerwaarde voor je heeft. of om verder te komen in het leven; te groeien. Of omdat je die eigenschap(pen) erg fijn vindt maar zelf niet hebt. zodra je deze zelf hebt ontwikkeld of je groeit verder, dan bestaat de mogelijkheid dat je je vriend(in) niet meer nodig hebt, tenzij je steeds nieuwe dingen in hem/haar ontdekt. De gevoelens kunnen erg intens zijn. 1 ding heb ik geleerd. Ga op je gevoel af. Je gevoel geeft dingen duidelijk aan. Alleen zijn we niet echt meer gewend om op ons gevoel te vertrouwen. Soms is het moeilijk de juiste interpretatie aan te geven. Maar diep in je hart weet je het antwoord; al kost het soms wat meer tijd.
(2019) Reactie van een bezoeker van de site!
2011-01-20 14:26:00
Vriendschap is dat je mensen vertrouwt , je zelf kan zijn , en er lol mee kan hebben.
Vriendschap is iets bijzonders. Mensen zeggen ook ; wij zijn nooit te breken , wie ons breekt breken wij. Super goede vrienden vertrouwen in elkaar. Vrienden willen elkaar nooit meer kwijt. Ze zeggen ook wel eens;
Wie aan mijn vrienden komt komt aan mij.

Gr. Chayenne
(3234) Reactie van een bezoeker van de site!
2011-04-28 08:22:00
We zitten allemaal in een soort trein.. de een in een stoptrein, de ander in een hoge snelheidslijn enz. enz. Je omstandigheden en je karakter bepalen het tempo.
Soms reizen er mensen heel lang met je mee en jij met hen. Anderen wat korter. En zo geldt dat ook voor jou zelf. Je stapt zelf ook wel eens uit op een station. Je kan ook niet bij iedere vriend of vriendin voor altijd in de wagon meereizen. Dan zou je krampachtig iets volhouden, wat niet (meer) bij je past. Wat elkaar verbindt op dat moment, is wat het is. En dat kan voorbij gaan.. Wees dankbaar voor de gezamenlijke reis in tijd en qua inhoud (wat je allemaal beleefd hebt samen). En laat het dan weer los.
En op het volgende station? Daar stap je zelf misschien wel over, of je ontmoet weer iemand anders. That's life, enjoy!
(3423) Reactie van een bezoeker van de site!

Ga naar het onderwerp op deze website »


Acute (psychische) problemen hulplijnen.

Wanneer u een acuut ernstig probleem heeft dan zult u waarschijnlijk het antwoord niet vinden op deze website. Er zijn echter een aantal gespecialiseerde websites en telefoonnummers die meestal dag en nacht te bereiken zijn voor mensen met acute ernstige problemen. Ik zal deze lijst proberen zo goed als mogelijk uit te breiden.

Last update: 07-02-2022


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).