Eenvoudige experimenten en proefjes.

Op deze pagina staan een paar leuke natuurkundige en scheikundige experimenten die je thuis heel eenvoudig kunt uitvoeren. Om deze experimenten te doen moet je eigenlijk minimaal 8 jaar of ouder zijn en bij jonge kinderen is toezicht van een volwassene aanbevolen. Was altijd je handen na het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten. Voor de meeste experimenten heb je spullen of stoffen nodig die je meestal in de keuken wel kunt vinden, sommige dingen zijn ook heel eenvoudig te koop bij de supermarkt of drogist. Met deze eenvoudige spullen kun je een aantal verbazingwekkende proeven doen en boeiende wetenschappelijke principes ontdekken! Zorg voor je begint voor een schoon oppervlak dat nat mag worden om je experimenten op uit te voeren (een aanrecht is ideaal). Vraag een volwassene om de proef met je door te nemen, voordat je begint en vraag altijd een volwassene om hulp als je omgaat met chemische stoffen of wanneer je een scherp voorwerp moet gebruiken. Ondanks dat deze experimenten vrij ongevaarlijk zijn, moet je wel voorzichtig zijn en voer je deze experimenten altijd uit op eigen risico. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Leuke eenvoudige natuurkundige en scheikundige experimenten

Voor de volgende leuke en eenvoudige natuurkundige en scheikundige experimenten heb je niets meer nodig dan dingen je je meestal wel in huis hebt, of dingen die je bij elke supermarkt kunt kopen. Overleg altijd eerst met je ouders voordat je een experiment gaat uitvoeren!

Keer een glas vol water om. (luchtdrukproef)

glas water op de kop proefjeDoe dit experiment boven het aanrecht. Neem een limonadeglas en een kartonnetje dat de bovenkan van het glas helemaal afdekt. Een briefkaart of viltje is heel goed. Leg het kartonnetje bovenop het glas en hou je hand er op. Draai het glas om en houd het glas vast en laat het kartonnetje los, het kartonnetje zal naar beneden vallen. Vul nu het glas tot aan de rand met water en dek het weer af met het kartonnetje. Hou weer het kartonnetje met de hand vast en keer het glas weer om. Blijf het glas in de lucht vasthouden, maar laat het kartonnetje los en wonder boven wonder zal het kaartje blijven vastplakken aan het glas en het water blijft in het glas! Dit komt doordat de lucht van onderen tegen het viltje drukt en het daardoor stevig tegen het glas aan gedrukt blijft.


Een net niet overstroming. (oppervlaktespanningsproef)

glas water proefjeVul een glas tot de rand met water en zet hem op een vlak oppervlak. Doe nu voorzichtig een muntje (of knikker) in het water en kijk naar het wateroppervlak. Doe een voor een nieuwe muntjes of knikkers erbij en blijf kijken naar het wateroppervlak. Je zult zien dat het water boven de glasrand uitkomt. Nu heb je de kracht ontdekt van de oppervlaktespanning van water.


Bloem van kleur laten veranderen. (zuigkracht van bloemblad proef)

gekleurde bloem proefjeVoor deze proef heb je een witte bloem nodig, een vaas en wat rode voedingskleurstof. De rode voedingskleurstof kun je kopen in een bak / kook winkel. Snij de steel van de bloem schuin af c.a. 15 cm vanaf de bloem. Doe wat water in de vaas en voeg wat rode voedingskleurstof toe tot het water goed rood is en zet de plant met de steel in de vaas. Na een uur zie je de bloemblaadjes al een beetje verkleuren en na een dag zijn de blaadjes roze of lichtrood geworden.


Maak een koperen spijker. (chemische reactie)

koperen spijker proefjeVoor deze proef heb je een aantal (15) koperen muntjes, een nieuwe glimmende ijzeren spijker, wat zout en wat azijn nodig. Leg de koperen muntjes in een breed glas, waar ook de spijker straks in zal passen en strooi er een dun laagje zout overheen. Schenk er daarna wat azijn overheen zodat alle munten goed ondergedompeld zijn. Haal na een half uur de muntjes met een lepeltje uit het glas en spoel ze goed af, zorg dat de zout en azijn oplossing in het glas blijft zitten. De muntjes zullen er als nieuw uitzien. Leg nu de ijzeren spijker in het glas en wacht weer een half uur. Wanneer je de spijker uit het glas haalt zul je zien dat deze een mooi koperen laagje gekregen heeft. Spoel na de proef het glas goed om en was het goed af.


Verander rodekool van kleur. (chemische reactie)

rodekool verkleuren proefjeVoor het volgende proefje heb je een blad van een rodekool nodig, wat azijn, wat water, twee glazen en een rasp en een theezeefje. Maak de een stuk rodekool fijn, dit kan makkelijk door middel van een rasp en doe de fijngemaakte rodekool in een glas water. Roer het mengsel goed door zodat het water donkerpaars gaat kleuren. Zeef de kool uit het mengsel en verdeel het gekleurde water over twee glazen. Doe nu een klein beetje azijn in het ene glas en zie hoe de kleur veranderd van paars naar roze. De kleur van rodekool verandert door het zuur van de azijn, is zuur en verandert dus de kleur van de kool. Dit is een chemische reactie waarbij een zure stof met een basische stof reageert. Spoel na de proef de glazen goed om en was ze goed af.


Kaars zuigt water in glas. (verbranding proefje)

kaars in glas proefjeVoor het volgende proefje heb je een diep bord, wat ranja, een waxinelichtje, een glas en lucifers nodig. Omdat je bij dit proefje een kaarsje moet aansteken heb je hiervoor een volwassene nodig wanneer je nog erg jong bent. Maak een beetje ranja aan met water zodat het een mooie kleur heeft en doe een klein laagje (halve cm) van deze aangemaakte ranja in een diep bord. Zet het waxinelichtje in het midden van het bord en vraag een volwassene het waxinelichtje aan te steken. Plaats nu een glas met de opening over het waxinelichtje op het bord in de ranja en wacht rustig af. Het waxinelichtje zal nog even branden en dan doven omdat alle zuurstof in het glas op is. Hierna zal de lucht in het glas weer afkoelen en de luchtdruk buiten het glas de ranja in het glas duwen.


SpeelgoedSpeelgoed

Boeken over leuke experimenten voor kinderen

50 verbluffende trucs om je vrienden en familie versteld te laten staan! Het lijkt ongelooflijk, maar het is wel waar: je laat straks in een mum van tijd een hardgekookt ei in een fles zakken. En dat is nog niet alles. Wat is er vreemder dan dat je een houten satéstokje door een ballon prikt zonder dat de ballon kapotgaat? Je publiek zal verbaasd toekijken! Je zou kunnen denken dat het hier om magie gaat, maar in feite zijn deze trucs gebaseerd op wetenschappelijke principes. Met wat natuurkundige kennis en een beetje oefening wordt zelfs het onmogelijke waar! De trucs in dit boek zijn geweldig om een publiek mee te vermaken. Voordat je aan je grote show begint, neem je dus het best eerst de tips voor een 'theatrale' uitvoering door. Lees ook op welke natuurkundige feiten elke misleidende truc gebaseerd is en vertrouw je publiek achteraf je geheimen toe.


WAARSCHUWING: niet voor watjes of angsthazen! Denk je dat wetenschap saai is? Vergeet het maar! Die borrelt van nieuwsgierigheid, druipt van de humor en bruist van de fantasie. In dit boek vind je allemaal vette, vieze proefjes. Maak twee soorten slijm, verwijder een eierschaal zonder het ei te breken, laat een stuk zeep tot enorme grootte groeien en maak een vulkaan van een citroen! Met vele feitjes, foto's en grappige tekeningen. Dus: doe een knijper op je neus, trek rubberhandschoenen aan en zet een veiligheidsbril op. Tijd voor wat slimme, slijmerige wetenschap!


Wil jij wetenschapper worden? Dat kan. Dit boek zal je daarbij helpen. Alle grote wetenschappers zijn ergens begonnen. Het eerste wat ze deden was de wereld observeren en vragen stellen. Dit boek legt allerlei fenomenen uit aan de hand van materialen die overal in huis te vinden zijn. Zo komen kinderen meer te weten over temperatuur, druk, water, lucht en beweging. De leuke en leerzame activiteiten gaan vergezeld van duidelijke foto's en een korte uitleg die kinderen laat kennismaken met de wondere wereld van de wetenschap...


Met het Proefjesboek maken kinderen vanaf 8 jaar kennis met natuurkunde, scheikunde en biologie. Kinderen worden vanzelf onderzoekers – zonder gevaar voor eigen leven! •Hoe krijg je een gekookt ei in een fles? •Kun je een vierkante zeepbel maken? •Hoe schrijf je een geheim bericht met melk? •Kun je kleuren zien die er niet zijn? Je kunt alle 65 proefjes uit dit boek doen met heel gewone huis-tuin-en-keukenspullen. Bij ieder proefje staan vragen die je eerst laten nadenken: Wat denk je dat er zal gebeuren? En waarom? Daarna volgt de uitleg. Eerst eenvoudig en beknopt voor 8-12 jaar en dan uitgebreider voor 12 jaar en ouder.


Last update: 06-05-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).