Vraag en antwoord overzicht �� Elektronica tips an tricks.

Op deze subrubriek overzicht pagina staat een archief overzicht van alle vragen binnen deze subrubriek. Deze vraag en antwoord sectie is niet meer actief maar staat nog op de website om te kunnen lezen. U kunt niet meer actief deelnemen en geen nieuwe vragen of anntwoorden toevoegen.


Loodaccu overleeft zonnepaneel lader niet.(0 )2021-03-03 17:07:00
Ik had op mijn schuur een vrij groot zonnepaneel gezet om de schuur off grid te maken. Dit is helaas niet helemaal gelukt, ik heb een schakeling gemaakt die bij onvoldoende stroom uit de batterijen vanzelf weer overschakelt naar een 12 volt netstroom adapter. Toen ik begon met het project besloot ik om de stroom van overdag op te slaan in een gel loodaccu omdat deze een fijne grote capaciteit hebben. In de nacht draaide de tuinverlichting op deze accu en ook de schuur verlichting (12 volt) draaide op deze accu. Echter na ruim een half jaar bleek de accu bijna niet meer bij te laden en leekt het alsof de accu heel snel weer leeg was. Ik leerde toen dat een loodaccu het niet zo fijn vindt wanneer deze elke dag tot het maximum opgeladen wordt en daarna in de nacht weer bijna leeg gaat. Na een aantal maanden gaat de accu er zo op achteruit dat deze niet meer bruikbaar is. Ik heb daarna de accu door Li-Ion batterijen vervangen en ook een schakeling gemaakt die tijdig de batterijen afschakelt (beneden de 8 volt) en dan overschakelt op netstroom. Li-Ion batterijen hebben veel minder last van geheugen effect en deze draaien nu al meerdere jaren prima.
Lees hier de al gegeven antwoorden

Acculader laad niet meer bij.(0 )2021-03-03 16:52:00
Ik kreeg een acculader aangeboden ter reparatie en bij het nakijken bleek er niets aan de hand te zijn met het apparaat. Wel viel me op dat het een zelf detecterende lader was die zelf kon bepalen of het om een 6 volt of een 12 volt accu ging. Toen we de zaak nog eens goed bekeken vonden we het euvel vrij snel, bij het meten van de spanning van de 12 volt accu bleek deze onder de 6 volt gezakt te zijn waardoor de acculader, ten onrechte dacht dat het om een 6 volt accu ging en dus ook tot 6 volt ging laden. Toen de accu weer bijgeladen was tot 8 volt detecteerde de acculader dat het om een 12 volt accu ging en werd de accu weer goed geladen. Een tip is dus om bij een zelf detecterende acculader eerste even de restspanning van de accu te meten voor u deze aansluit.
Lees hier de al gegeven antwoorden

Etiquette op deze vraag en antwoord pagina's

Deze vraag en antwoord pagina's zijn een eenvoudige vorm van een forum, u kunt vragen stellen, reageren op anderen en de beheerder van deze website beantwoord zelf ook vragen. Om te zorgen dat de kwaliteit een beetje op peil blijft zijn er aan aantal aanbevelingen die ik graag wil doen aan de mensen die hier willen reageren. Voordat u uw vraag op een plaatst wilt u dan eerst even controleren of deze vraag al niet eens is gesteld, dubbele onderwerpen zijn wat vervelend. Probeer bij het onderwerp te blijven en niet "off topic" te gaan. Typ niet in HOOFDLETTERS, wanneer u dit doet, zal het lijken alsof u schreeuwt. Probeer cynisme en sarcasme zoveel mogelijk te vermijden, niet iedereen begrijpt dit altijd. U mag het met elkaar oneens zijn maar probeer een beetje respect te blijven tonen tegenover de ander.

Probeer geen onzin te plaatsen of misinformatie, dit zal bij de controle voor plaatsing al zoveel mogelijk worden weggehaald maar voorkomen is beter. Probeer een beetje kort en bondig te schrijven en gebruik alstublieft leestekens en afgesloten regels in uw tekst. De beheerder zal berichten enigszins formatteren maar u kunt de beheerder hierdoor veel werk besparen. Controleer ook even de meest recente opmerkingen voordat u op een oudere opmerking reageert, aangezien het probleem mogelijk al is opgelost of de meningen zijn gewijzigd. En natuurlijk is vloeken, vulgaire taal en schelden niet toegestaan, deze berichten zullen ook niet geplaatst worden. Het is de bedoeling om kennis en ervaring te delen, hou dit ook in uw achterhoofd wanneer u wilt reageren.

Acute (psychische) problemen hulplijnen.

Wanneer u een acuut ernstig probleem heeft dan zult u waarschijnlijk het antwoord niet vinden op deze website. Er zijn echter een aantal gespecialiseerde websites en telefoonnummers die meestal dag en nacht te bereiken zijn voor mensen met acute ernstige problemen. Ik zal deze lijst proberen zo goed als mogelijk uit te breiden.
Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).