Vragen over Jaloezie in de liefde (Liefde)

Op deze pagine staat een archief van een vraag en alle reeds gegeven antwoorden. Deze vraag en antwoord sectie is niet meer actief maar staat nog op de website om te kunnen lezen. U kunt niet meer actief deelnemen en geen nieuwe vragen of anntwoorden toevoegen.


2011-05-29 22:01:00
jaloezie neemt alleen maar toe
Hallo,

ik heb een vraag over mijn jaloerse partner. In het begin van onze relatie werd mijn vriend af en toe jaloers. Na 3 jaar is hij continu jaloers. Hij controleert alles, ondervraagt mij continu en checkt mijn telefoon op alle smsjes, gesprekken etc. Onder het mom van: ik wil alles van je weten, niemand mag jou iets aandoen, bij mij mag je ook alles bekijken.

Waar ik vroeger ontspannen was en nooit nadacht over dingen zoals even een krabbel sturen op hyves is nu een uitdaging. Ik moet hem alles vertellen, als ik iets vergeet is het hek van de dam. Zelfs douchen is een probleem want dan kan ik mijn telefoon natuurlijk niet opnemen! Boze smsjes volgen en hij neemt dan niet meer op als ik terugbel. Ook begint hij te bepalen wie goede vrienden voor mij zijn, wie niet kunnen, etc etc. Wanneer ik een weltrusten sms stuur belt hij standaard om te controleren of ik wel in bed lig!

Meerdere malen heb ik mijn grenzen aangegeven, dit werkt voor een paar weken en dan is het als vanouds. Hij geeft toe jaloers te zijn en mij daar mee te kwetsen. Maar; dat is door zijn liefde. Deze manier van liefhebben verstikt mij. Ik word panisch, nerveus en al het spontane in onze relatie ebt weg. Ondanks dit alles houden wij veel van elkaar en delen wij veel geluk.

Hoe kunnen wij onze relatie redden?! Alles wat ik probeer werkt niet. Het wordt alleen maar erger...

Ga naar het onderwerp op deze website »

Antwoorden en reacties
2011-05-29 22:01:00
Pfoe, wat moet dat lastig voor je zijn zeg!
Zelf ben ik op dit forum gaan kijken omdat ik problemen hebben met mijn eigen jaloerse gedrag, maar met name gevoelens (3,5 jaar relatie).

Als ik jouw verhaal zo lees, begrijp ik bepaalde gedachtegangen van jouw vriend wel, daar moet ik eerlijk in zijn. Maar of het goed is, is een andere vraag. Zoals je zelf beschrijft wordt het alleen maar erger en lijkt hij ook de ruimte te voelen om dit gedrag te vertonen. Met name met mannen is het wel belangrijk om uit te kijken voor de warningsigns.
Niet om je onnodig bang te maken, maar het lijkt alsof hij jouw leven probeert te reguleren. Dit doet hij waarschijnlijk om zelf een bepaald gevoel van rust ervaart, terwijl dit telkens niet voldoende voor hem zal zijn. Misschien moet je eens met jouw vriend praten over of hij dit zelf niet als probleem ziet? Hij lijkt me erg onzeker en veel in angst te zitten, daar moet hij vast ook veel last van hebben.

Wellicht kan je vriend eens met iemand gaan praten over zijn gevoelens?

Sterkte ermee!
(3505) Reactie van een bezoeker van de site!
2011-06-09 18:39:00
Het lijkt er wel op dat hij verlatingsangst o.i.d. heeft. Dit kan komen doordat zijn ouders zijn gescheiden of dat hij een keer een relatie heeft gehad waarin de gene hem heeft bedrogen. Hij is te bang om je kwijt te raken omdat hij van je houdt. Maar als je er niks aandoet wordt dit gedrag op den duur alleen maar erger en dan verjaagt hij jou er uiteindelijk mee. Als hij van jou houd dan gaat hij een keer met een psycholoog praten. Want anders loopt jullie relatie wel stuk als jullie getrouwd zijn. Mijn tip: ga zelf de eerste keer met hem mee naar de psycholoog. Je snapt misschien dan ook beter waar het door komt en wat gevolgen dit heeft op langere termijn en waar het vandaan komt. En wat jullie eraan kunnen doen. Kijk even bij de verzekeringsvoorwaarden want op verwijzing van de huisarts wordt zo'n consult meestal ook geheel vergoed.
Je moet dit echt doen want anders ga je straks allerlei dingen proberen en dan zie je dat het niet werkt en in de verloop van jaren het steeds erger wordt.
Voor hem zelf is dat vervelend maar de jaloezie zal op den duur anders echt de relatie kapot maken als je gaat trouwen of kinderen krijgt. Omdat het dan meestal nog erger wordt.
(3520) Reactie van een bezoeker van de site!
2011-09-07 17:35:00
Probeer hem eens te laten weten dat je niet meer jezelf kunt zijn, omdat je voelt dat je geleefd wordt. Dat je niet meer vrijheid wilt, omdat je vindt dat hij het niet waard is om rekening mee te houden, maar om weer jezelf te kunnen zijn. Hij is toch verliefd op je geworden zoals je toen was, vrij? Natuurlijk geldt er binnen een relatie een relatieve vorm van vrijheid, maar er is altijd een minimale hoeveelheid, zoals je zelf ook merk. Je moet je als mens kunnen ontplooien. Als je de afspraak kan maken dat hij je meer loslaat, dmv concrete afspraken en voorbeelden, geef hem dan in ruil voor die vrijheid extra spontane aandacht/ cadeaus. Beloon hem dus voor het goede gedrag. Hij zal zien dat het eigenlijk helemaal niet zo rampzalig is om je meer los te laten.

Belangrijke voorwaarde is dan wel dat je zelf niet iets gedaan hebt of doet om de jaloezie te doen laten ontstaan.
(3677) Reactie van een bezoeker van de site!
2015-07-29 00:47:00
hoi hoi...ik ben een vrouw van 66,en een veel jongere vriend.we wonen zo'n 235km.bij elkaar vandaan.in het begin van onze relatie 3enhalf jr.geleden hadden we leuke gesprekken met elkaar op msn.maar er werden steeds intiemere vragen gesteld over m'n ex zoals hoelang zijn geslachtsdeel was...nou,lk heb er nooit een cm.bij gehouden.en hat voor figuur hij had.ik kwam er al snel achter als ik ook maar iets positiefs zei,dat ie laaiend werd..nu 3/nhalf jr.later vraagt ie nog steeds wie er beter is.ik vind dat ziekelijk.als ik ergens heen ga,moet ik em regelmatig bellen..en als hij mij belt,en ik neem niet snel genoeg de tel.op,dan volgen er boze smsjes of ik neem expres niet op of heb em weggedrukt volgens hem,wat absoluut niet waar is..maar zo raakt hij natuurlijk de controle over mij kwijt..hij heeft het liefst,dat ik geen contacten buiten de deur heb,zoals vriendinnen.volgens mij is hij ook jaloers als ik mijn kinderen op visite komen,want dan is het;je hebt het nu zeker te druk om te bellen..op een terrasje met een vriendin durf ik niet eens te zitten,want stel dat er een man een gesprek met mij aan gaat..op mln vriendin haar bruiloft ben ik niet geweest,en heb ik maar een smoes verzonnen dat ik me niet lekker voelde,want stel dat ik zou dansen of praten met een man,dan is het gelijk ruzie..zelfs toen ik met mijn dochter en mijn 2kleinkinderen op vakantie was [dat was haar verrassing]..want ik wist niet dat ze voor mij ook geboekt had,moest ik op bepaalde tyden me telefonisch melden..deed ik dat niet,dan wist hij wel hoe het zat..ja,spanje,blonde vrouw..nou,zo ben ik dus niet,en nooit geweest ook.maar ik heb de grootste ruzie gehad,omdat m'n dochter me als verrassing meenam..was nl.al jaren niet op vakantie geweest,en had net een moeilike periode achter de rug..het gaat mom.niet goed tussen ons..hih woont bij zijn moeder in,en als we onenigheid hebben,dan vertelt hij het hele verhaal aan zijn moeder en broers..is toch raar,zoiets doe je toch niet..is nog nooit hier geweest,ik om de 2mnd,daarheen,en de eerste 2en half jr elke 6wk.ja logisch dat nijn kinderen en kennissen vragen wanneer komt hij deze kant nou eens op..maar vertikt het..mag mijn zoon niet,en mijn dochter..ja wat moet ik hier allemaal mee..als ik daar ben,en we zitten ergens wat te drinken,en iemand zegt wat tegen mij,durf ik amper een gesprek aan te gaan..maar hij is wel amikaal met vrouwen,en loopt naar ze te lachen,en te flirten..als ik zijn broer begroet met 3zoenen op de wang,is het gelijk;dan ga je toch lkr.bij hem wonen...extreme jaloezie?..wordt er wanhopig van..dit is nog maar een kleine greep van wat ik meemaak..hoelang dit nog gaat duren tussen ons?..krijg net een sms..het is over..beter zo..groetjes uit het westen
(6471) Reactie van een bezoeker van de site!

Etiquette op deze vraag en antwoord pagina's

Deze vraag en antwoord pagina's zijn een eenvoudige vorm van een forum, u kunt vragen stellen, reageren op anderen en de beheerder van deze website beantwoord zelf ook vragen. Om te zorgen dat de kwaliteit een beetje op peil blijft zijn er aan aantal aanbevelingen die ik graag wil doen aan de mensen die hier willen reageren. Voordat u uw vraag op een plaatst wilt u dan eerst even controleren of deze vraag al niet eens is gesteld, dubbele onderwerpen zijn wat vervelend. Probeer bij het onderwerp te blijven en niet "off topic" te gaan. Typ niet in HOOFDLETTERS, wanneer u dit doet, zal het lijken alsof u schreeuwt. Probeer cynisme en sarcasme zoveel mogelijk te vermijden, niet iedereen begrijpt dit altijd. U mag het met elkaar oneens zijn maar probeer een beetje respect te blijven tonen tegenover de ander.

Probeer geen onzin te plaatsen of misinformatie, dit zal bij de controle voor plaatsing al zoveel mogelijk worden weggehaald maar voorkomen is beter. Probeer een beetje kort en bondig te schrijven en gebruik alstublieft leestekens en afgesloten regels in uw tekst. De beheerder zal berichten enigszins formatteren maar u kunt de beheerder hierdoor veel werk besparen. Controleer ook even de meest recente opmerkingen voordat u op een oudere opmerking reageert, aangezien het probleem mogelijk al is opgelost of de meningen zijn gewijzigd. En natuurlijk is vloeken, vulgaire taal en schelden niet toegestaan, deze berichten zullen ook niet geplaatst worden. Het is de bedoeling om kennis en ervaring te delen, hou dit ook in uw achterhoofd wanneer u wilt reageren.

Acute (psychische) problemen hulplijnen.

Wanneer u een acuut ernstig probleem heeft dan zult u waarschijnlijk het antwoord niet vinden op deze website. Er zijn echter een aantal gespecialiseerde websites en telefoonnummers die meestal dag en nacht te bereiken zijn voor mensen met acute ernstige problemen. Ik zal deze lijst proberen zo goed als mogelijk uit te breiden.
Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).