De website heinpragt.com is al sinds 1994 een begrip op het internet en is door de jaren heen uitgegroeid naar meer dan 330 themapagina's en een paar duizend bezoekers per dag. De website heeft drie hoofdonderwerpen: mens, cultuur en techniek.

Vriendschap algemeen


2010-02-28 14:45:00
vriendschap hoe werkt het
ik heb altijd vrienden gehad die er altijd waren als er wat te halen viel nu heb ik 1 echte vriend en weet niet goed hoe ik daar mee om moet gaan omdat ik nooit echte vrienden heb gehad. Ik ben erg bang om het verkeerd te doen en dat persoon weg te douwen bij me
wie kan me helpen ??

Ga naar onderwerp op de site »

Antwoorden en reacties
2010-02-28 14:45:00
Heb je hem verteld over dit gevoel die je hebt? Zo niet, zou ik je aanraden om het te doen. Als hij een echte vriend is zou hij dit begrijpen en je hiermee helpen.
(2638) Reactie van een bezoeker van de site!
2010-05-04 17:31:00
Dan waren dat geen echt vrienden. ten alle eerste gewoon op je af laten komen en geduld hebben en positief blijven altijd
(2765) Reactie van een bezoeker van de site!
2010-09-12 15:22:00
Hallo,

Ik deel je gevoel. Ik ben iemand die altijd de goede was en met auto en waar de deur open staat echter ben ik inmiddels doormiddel van een ongeluk veranderd en minder mobiel en vrij dan anders en merk dat vriendschappen die ik dacht te hebben iets heel anders zijn. Dat het "gewoon" iemand is die ik toevallig ken terwijl ik mij gevoel openstel aan mensen en ze binnen laat. Het voelt heel eenzaam om te merken dat het anders is.
(2995) Reactie van een bezoeker van de site!
2011-02-26 00:55:00
Meestal is het een misverstand waardoor je iets verkeerd doet bij een vriend, of wanneer een vriend iets verkeerd doet bij jou.

Misverstanden ontstaan waar dingen niet uitgesproken worden. Wat een vriend wel uitspreekt, daar hou je gewoon rekening mee, dat weet je, daar anticipeer je op. Dus dat kan ook geen valse verwachtingen scheppen, teleurstellen of kwetsen achteraf, daar kan geen misverstand meer over ontstaan, dus wat belangrijk voor je is spreek je best uit tegen een vriend en het is verstandig dat ook aan hem te vragen.

Praten met vrienden is altijd een goed idee, vaak lost het probleem of dilemma zichzelf al op in het gesprek dat je begint om het ter sprake te brengen.

Dingen durven vragen is moeilijker maar nog veel beter en sneller. Dit scheelt je ook hele dagen van piekeren en heeft een heel mooi effect op je vriend. Als je iets vraagt aan een vriend zeg je eigenlijk ook een beetje: "ik hecht waarde aan jouw mening, ik neem je serieus, ik vertrouw je" en dat zorgt er weer voor dat die vriend aan wie je iets vraagt zich gewaardeerd voelt en zal dan ook proberen je zo goed mogelijk te helpen en aan de verwachtingen te voldoen.

Als je wil dat iemand iets voor je doet of zich op een bepaalde manier gedraagt dan krijg je dat het vlugger voor elkaar door dit zelf als eerste te doen, doe de eerste stap voor iemand, dat is altijd de kortste weg. Geef het voorbeeld van hoe jij vind dat het moet zijn, vrienden zijn geneigd dat terug te geven. Omdat jij de maat al hebt bepaalt gaan zij niet willen achterblijven, leading by example dus, en dit geeft je ook zelfvertrouwen.

Maak goeie afspraken, heb gesprekken over mogelijke situaties en probeer te bedenken hoe jullie zouden reageren, dan weet je meteen wat te verwachten en krijg je een goed beeld wat je aan elkaar hebt. bv: "wat zou je doen als.."

Praat over jouw vriendschaps-normen-en-waarden, spreek ze uit.
vertel over iets waarvan je vond dat een vriend dat niet doet, kijk hoe hij reageert en vraag wat hij niet vind kunnen en wat hij vind dat wel moet.


Beloof nooit dingen die je niet waar kan maken.
Gebruik niet te grote woorden, dan kunnen ze je ook niet aan dingen houden die te veel gevraagd zijn. Ik bedoel voorzichtig met de romantiek: "eeuwig voor het leven" of "best friends 4ever" en "jij zal altijd op de 1ste plaats komen", dat soort dingen, ze zijn niet nodig en voorbarig. Tenzij je in de toekomst kan kijken zijn dat soort dingen potentieel gevaarlijk voor vriendschappen. Hoewel ze mooi klinken.

Go with the flow... je kan dingen ook nog altijd terug goedmaken als ze moesten mislopen, meestal is een "het spijt me" en het lef je fout toe te geven al meer dan genoeg. Ga er maar vanuit dat iedere vriend je minstens 1 keer echt zal kwetsen. Iedereen is menselijk en maakt fouten. Een fout is nog niet gelijk aan slechte vriend.
(3329) Reactie van een bezoeker van de site!

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).