Vragen over Jaloezie in de liefde (Liefde)

Op deze pagine staat een archief van een vraag en alle reeds gegeven antwoorden. Deze vraag en antwoord sectie is niet meer actief maar staat nog op de website om te kunnen lezen. U kunt niet meer actief deelnemen en geen nieuwe vragen of anntwoorden toevoegen.


2010-09-01 08:55:00
help! ik ben jaloers
ik heb al bijna 3 jaar een relatie met mijn vriend. Ik ben 21 en hij is bijna 26.
nog nooit heeft hij mij een reden gegeven om jaloers te zijn. Hij heeft een klasgenoot met wie hij veel samen doet. Hij heeft mij al zo vaak duidelijk moeten maken dat er niets tussen hen is en zij is zelfs lesbisch. Maar lesbisch of niet, ik heb gewoon een laag zelfbeeld van mezelf. Ik kan niet geloven dat ik leuker kan zijn dan iemand anders. Doordat ik daar zo meer zit, ben ik de laatste tijd ook niet echt de vrolijkste. Dan komt weer dat hij met haar meer lol heeft dan met mij. En dan gaat het vervolgens nog slechter. Binnenkort ga ik op een assertiviteitstraining, maar heeft iemand nog meer ideetjes wat ik zelf kan doen? misschien iets om voor mezelf op te schrijven en vervolgens aan te werken of iets? Ik wil er zo graag wat aan doen voor het te laat is, want ik wil hem niet kwijt raken.

Ga naar het onderwerp op deze website »

Antwoorden en reacties
2010-09-01 08:55:00
Ik heb ook last van jaloezie. In opperbeste stemming heb ik er bijna of helemaal geen last van. Dan overheerst alleen maar dat ik van haar hou vanuit mijn eigen kracht. In mindere tijden word ik overgevoelig voor signalen van ontrouw.

Eergisteren zei mijn lief tegen een vriend aan de telefoon, dat ze hem miste en hem weer eens wilde knuffelen. Later die avond ging haar telefoon. Ze keek naar het display en besloot de telefoon niet te beantwoorden. Ik vroeg of er soms mensen zijn, die ze liever niet spreekt in mijn bijzijn. Ze zei ja.
Die twee gebeurtenissen op één avond maakten mij onzeker en in de war, ja jaloers.

Achteraf denk ik, er zijn ook wel telefoontjes die ik misschien liever niet in haar bijzijn pleeg en misschien is dat niet zo, maar het is haar keus in haar leven, het zegt niets over onze relatie. Dat ze zich vrij voelt om tegen een vriend te zeggen dat ze hem mist in mijn bijzijn is juist een bewijs van haar onbekommerde vertrouwen in onze relatie, dat ze voelt dat ze dit kan zeggen waar ik bij ben.

Misschien vindt iemand die dit leest het niet normaal, dat zij zei: "Ik wil je weer eens knuffelen". Bedenk dan, dat dit oprecht haar gevoel is, ze houdt van hem en ze heeft behoefte hem te zien en hem even goed vast te houden. Als ze het tegen haar broer zou zeggen, zou je het misschien minder vreemd vinden.

Het is vervelend, dat deze avond in ruzie is geëindigd. Ik heb later gezegd, dat het me speet en dat ik hoop dat we kunnen terugkomen tot een onbekommerd vertrouwen. Haar vertrouwen daarin is nu minder. Daarom ben ik op deze website terecht gekomen, want ik wil eraan werken.

Wat ik herken in het verhaal van de vragenstelster is het gevoel van eigenwaarde. De beste tip is volgens mij aan je zelfwaardering te werken. Vergroot je sociale netwerk, zoek het leven op. Ik heb daar moeite mee, ik leid een beetje een geïsoleerd leven. Maar ik leg me er niet bij neer. Ik erken mijn problemen en dat is stap één.

Succes jaloerse meid, je kunt het.

Groeten uit Utrecht,

Jeroen (43 - ja ook op die leeftijd kun je nog worstelen met jezelf)
(2969) Reactie van een bezoeker van de site!
2011-04-13 19:03:00
velen van ons zouden zich hoogstwaarschijnlijk heel goed in jou kunnen vinden. je geeft zelf al aan heel onzeker te zijn. nu moet ik heel eerlijk zeggen dat ik daar ook heel lang mee geworsteld heb, jaloezie. ik wist ook dat het vanuit mezelf kwam, het resulteerde er ook in dat ik in de relatie ook volledig over me heen liet lopen uit angst om alleen achter te blijven. ik kreeg constant te horen dat hij er moe van was dat ik zo jaloers was, dat het een afstand tussen ons creëerde enz enz alles waar je maar woordenwisselingen over kunt krijgen in relatie met jaloezie. ik ben aan mezelf gaan werken, ik ben gaan zoeken hoe ik zekerder van mezelf kon worden, hoe ik mezelf kon gaan accepteren. ik ben sterker en sterker geworden, wat ervoor zorgde dat ik meer vrienden kreeg, vaker de deur uit was. het werd de omgekeerde wereld, hij werd jaloers op iedereen waar ik mee weg ging, tot op dat moment was hij er eigenlijk stiekem wel blij mee dat ik zo jaloers was. het zorgde ervoor dat hij de touwtjes in handen had, toen ik gelukkiger met mezelf werd had hij dat niet meer. ik nam het heft terug in eigen handen. ik liet ook niet meer over me heen lopen en als ik een bepaalde actie ondernemen wou en het kon en het richtte niemand schade toe deed ik het, en ik voelde me goed. de situatie resulteerde er vervolgens in dat ik hem op straat zetten, ik had hem niet nodig om gelukkig te zijn.
ik zeg niet dat dit bij jou precies zo moet verlopen, elk persoon is weer anders. maar zoek naar de dingen die jou gelukkig maken, zoek naar jou zelfacceptatie en zorg er zo voor dat je gelukkig word met de persoon waar je oud mee wilt worden. het maakt het leven zoveel leuker. je kunt je tijd wel verdoen aan verdrietig zijn maar dat maakt je relatie alleen maar slechter. je kunt niet gelukkig zijn met een ander als je niet gelukkig bent met jezelf.
(3400) Reactie van een bezoeker van de site!

Etiquette op deze vraag en antwoord pagina's

Deze vraag en antwoord pagina's zijn een eenvoudige vorm van een forum, u kunt vragen stellen, reageren op anderen en de beheerder van deze website beantwoord zelf ook vragen. Om te zorgen dat de kwaliteit een beetje op peil blijft zijn er aan aantal aanbevelingen die ik graag wil doen aan de mensen die hier willen reageren. Voordat u uw vraag op een plaatst wilt u dan eerst even controleren of deze vraag al niet eens is gesteld, dubbele onderwerpen zijn wat vervelend. Probeer bij het onderwerp te blijven en niet "off topic" te gaan. Typ niet in HOOFDLETTERS, wanneer u dit doet, zal het lijken alsof u schreeuwt. Probeer cynisme en sarcasme zoveel mogelijk te vermijden, niet iedereen begrijpt dit altijd. U mag het met elkaar oneens zijn maar probeer een beetje respect te blijven tonen tegenover de ander.

Probeer geen onzin te plaatsen of misinformatie, dit zal bij de controle voor plaatsing al zoveel mogelijk worden weggehaald maar voorkomen is beter. Probeer een beetje kort en bondig te schrijven en gebruik alstublieft leestekens en afgesloten regels in uw tekst. De beheerder zal berichten enigszins formatteren maar u kunt de beheerder hierdoor veel werk besparen. Controleer ook even de meest recente opmerkingen voordat u op een oudere opmerking reageert, aangezien het probleem mogelijk al is opgelost of de meningen zijn gewijzigd. En natuurlijk is vloeken, vulgaire taal en schelden niet toegestaan, deze berichten zullen ook niet geplaatst worden. Het is de bedoeling om kennis en ervaring te delen, hou dit ook in uw achterhoofd wanneer u wilt reageren.

Acute (psychische) problemen hulplijnen.

Wanneer u een acuut ernstig probleem heeft dan zult u waarschijnlijk het antwoord niet vinden op deze website. Er zijn echter een aantal gespecialiseerde websites en telefoonnummers die meestal dag en nacht te bereiken zijn voor mensen met acute ernstige problemen. Ik zal deze lijst proberen zo goed als mogelijk uit te breiden.
Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).