De website heinpragt.com is al sinds 1994 een begrip op het internet en is door de jaren heen uitgegroeid naar meer dan 330 themapagina's en een paar duizend bezoekers per dag. De website heeft drie hoofdonderwerpen: mens, cultuur en techniek.

Vriendschap algemeen


2009-03-18 18:43:00
Is mijn vriendin jaloers of is ze gewoon zo van persoonlijkheid?
Mijn hele leven heb ik al een hartsvriendin. Sinds een jaar woont ze op zichzelf met haar vriend en gaat ze dit jaar trouwen. Ik ben zelf 3 jaar jonger dan haar, zij wordt 26 dit jaar. Het probleem is eigenlijk dat ik haar niet meer zie als hartsvriendin omdat ik het gevoel heb dat er een strijd is tussen ons wie het beste is. Dit heb ik alleen bij haar. Bij mijn andere vriendinnen heb ik dat niet. Ik ben zelf ook dit jaar verhuist naar Noord-Holland voor mijn opleiding. Ik spreek haar niet zo heel veel meer, maar ook omdat ik gewoon weer bang ben dat ze dingen gaat zeggen waar ik weer een rot gevoel over krijg. Nu is dit al jaren zo, en heb ik het haar nooit verteld. Vroeger toen wij nog klein waren en er was nog een vriendinnetje bij, liet ze me altijd links liggen en praatte ze over me of pestte ze me. Ik kwam altijd huilend thuis. Maar ik zei er nooit wat over, want zij was juist mijn beste vriendinnetje. Ik heb het eigenlijk altijd van haar gepikt. Ook toen we wat ouder werden, en er was een vriendin bij, waren ze altijd met z'n 2en bezig met pesten. "jij bent echt dom", "lukt je echt niet", "jij bent echt blond", dat soort dingen. Vanaf toen ik klein was, was mijn passie zingen. Dit kon ik ook echt goed en ik wilde er wat mee doen. Ik ging audities doen, ook bij tv programma's en ik kwam ver. Maar hoorde ik nooit iets van "oh ik vind het zo leuk voor je", "ik ben trots op je".. nee nooit. Ik hoorde alleen "oh het is heel moeilijk hoor zoiets", "je moet er echt sterk voor zijn". Misschien wilde ze me beschermen? Maar dan kan je het toch ook anders zeggen?
Nou wilde ik auditie gaan doen voor een conservatorium. Zij zei "nou het is heel moeilijk om daar op te komen, je moet sterk zijn, en goed kunnen dansen en acteren", wat ik dus eigenlijk hoorde was; jij kan het dus niet! En waar ik het inderdaad mee eens was is dat zo'n opleiding heel zwaar is, maar dit is wat ik wilde! Dus ik ging auditie doen en werd aangenomen... Ze zei wel dat ze het leuk vond, maar meer zei ze ook niet. En als zij altijd met iets komt, ben ik altijd heel blij voor haar en zeg ik dat ook. Maar zij niet.
Mijn opleiding is in Alkmaar, krijg ik van haar in een sms: "hoe gaat het in Tilburg?". Of als ik een boek heb gekocht, "ja die heb ik ook, maar dan een veel grotere". En beeldt ze het ook zo uit, "echt zooo'n grote". Of dat we het over werken hebben en ik straks als ik ben afgestudeerd audities ga doen etc. Zegt zij, "ja ik hoef dat niet, ik ga gewoon naar mijn werk en kom lekker thuis, jij moet nog teksten leren, audities doen.." Waar slaat dat op als iemand dat zegt??? ze wordt dan ook helemaal woest van binnen ofzo en dan lijkt het net of ze zegt "ja wat ik doe is gewoon het beste". Ik weet dat ik niet voor andere gedachten moet invullen.. maar zo komt het allemaal wel over hoe ze de dingen tegen mij zegt. Zij werkt zelf in een kledingwinkel. Vind ik heel erg leuk voor haar. Soms probeer ik een beetje te aardig te doen voor haar zodat ik hoop dat ze iets positiefs zegt. Ik heb het gevoel dat ze me niet waardeert en respecteert. Kent iemand zich in mijn verhaal? en hoe moet ik hiermee omgaan?
Na al die jaren ben ik zo veranderd dat ik nu die stap durf te zetten om met haar te praten. Je zou zeggen dat audities erger zijn.. maar toch kan je het niet vergelijken.
Hopelijk kan iemand mij wat raad geven? of misschien vertellen wat het kan zijn waarom ze zo doet?

Ga naar onderwerp op de site »

Antwoorden en reacties
2009-03-18 18:43:00
Ik kan mij heel goed voorstellen hoe je je voelt!
Ik heb precies het zelfde maar dan in een andere situatie. Ik ben zelf 20 jaar en ik ga trouwen in de zomer. Mijn vriendin woont samen met haar vriend (na een half jaar al). Zij wilde ook graag trouwen maar wegens t geld kan dat niet.
Ik heb tegen haar gezegt dat dat helemaal niet uit maakt en je gelukkig moet zijn met wat je heb, het gras is altijd groener aan de overkant. Zij heeft verschillende rot opmerking gedaan naar mij. Voorbeeld:
Ik vertelde wie mijn getuigen waren, mijn vader en opa.
Zij zei daar op o als ik trouw dan ben jij mijn getuigen, oftewel ik baal er van dat ik het niet ben. Zo ging het nog even verder maar het ging aan mij knagen. Wij vertelde alles aan elkaar maar hierbij wilde ik haar gewoon een aantal dingen niet vertellen omdat ik het gevoel kreeg dat ik me moest verantwoorden tegen over haar. Wat ik ook deed het moest altijd anders. Het deed mij zeer. Niet om mezelf nu om hoog te prijzen maar ik sta altijd voor iedereen klaar, ik prijs iemand om alles, wat voor werk hij of zij ook niet, hoeveel geld ze hebben of om hoe ze er uitzien dat maakt niet uit! Je moet gelukkig zijn en in vriendschap moet je alles kunnen vertellen tegen elkaar. Ik kreeg het gevoel dat ze verschrikkelijk jaloers was op alles, huis, familie, werk enz...

Dus uiteindelijk liep het uit de hand en heb ik gezegt we moeten praten. Ik ging met trillende handen en knieeen er heen. Ik heb haar alles verteld wat me dwars zit. Het kon 2 kanten opgaan of ze reageerd rot en dan ben ik haar kwijt of ze begrijpt me.
Bij mij was gelukkig het 2de en gaf ze uit haar zelf toe dat ze jaloers is. Ik vond het erg knap van haar dat ze dit vertelde! Nu gaat het allemaal weer beter tussen ons, nu ben ik nog steeds op mijn hoede. Het klopt niet dat vriendinnen jaloers zijn op elkaar. Niet op die manier.

Ik probeer hier mee te zeggen ga praten. Leg je gevoel uit en zeg gewoon wat je allemaal dwars zit, alles over t verleden en het heden. Als zij het niet begrijp en kwaad wordt raak je haar kwijt maar dan is ze het je ook niet waard, dan is ze geen echte vriendin. Het is heel moeilijk maar je moet wel anders lijdt je er zelf te veel onder. Als je gepraat dan lucht t bij jezelf op! En voor de rest moet je het tijd geven en t afwachten en lekker verder gaan.

Ik hoop dat je hier wat aan heb!

Succes!
(1734) Reactie van een bezoeker van de site!
2009-04-16 01:45:00
in mijn ogen is vriendschap gebaseerd op vertrouwen. iemand die jou een slecht gevoel is moet je niet tot je vrienden rekenen. zo iemand kun je niet vertrouwen. iemand die je zwakke plekken kent en daar geen misbruik van maakt maar je juist sterkt hierin; DAT IS PAS EEN VRIENDIN! Ik zou zeggen; laat het varen, ga voor je talent!!! blijf sterk in je schoenen staan en houd het zelfvertrouwen. jij weet wat je wel en niet kan en dat moet je je door niemand uit je hoofd laten praten! Talent is iets wat je hebt en niet iets wat je jezelf kunt aanleren. Ze haalt jou omlaag om er zelf een beter zelfbeeld van te krijgen; dat is iets waar ze maar eens over na moet denken!
Houd je 'hartsvriendin' als goede kennis en zoek een soulmate!
Succes en liefs!
(1820) Reactie van een bezoeker van de site!

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).