De website heinpragt.com is al sinds 1994 een begrip op het internet en is door de jaren heen uitgegroeid naar meer dan 330 themapagina's en een paar duizend bezoekers per dag. De website heeft drie hoofdonderwerpen: mens, cultuur en techniek.

Vriendschap algemeen


2009-03-08 11:59:00
Alles zeggen in een vriendschap?
Ik denk dat je in een vriendschap open en eerlijk moet kunnen zijn. Toch denk ik niet dat je zomaar alles kunt zeggen. Zo ben ik nu zwanger en hou ik er een andere leefwijze op na. Was ik voorheen met vrienden tot in de vroege uurtjes aan het borrelen, nu ben ik sneller moe en ga ik er én minder op uit én als ik uit ga ben ik het om twaalf uur 's nachts wel zat. Nu kregen we (ik en mijn partner) de opmerking van vrienden (die we elk weekend zagen) de opmerking dat we irritant waren geworden en ze ons voorlopig niet wilden zien. Ten eerste vind ik het een heel onvolwassen opmerking, maar vooral ook respectloos. Natuurlijk kan niet iedereen volledig weten hoe je je voelt, maar enig begrip moet toch op te brengen zijn? Als je iets verkeerds zegt, kan ik nog zeggen: 'dat had ik niet moeten zeggen', maar ik niets doen tegen vermoeidheid: 'sorry ik had niet moe mogen zijn.' Waar is het hier nu mis gegaan?

Ga naar onderwerp op de site »

Antwoorden en reacties
2009-03-08 11:59:00
Ik denk niet dat het hier ergens mis is gegaan. Ik denk gewoon dat jullie een stapje verder zijn gegaan in jullie leven, een niveau hoger zeg maar en dat zij daar nog niet aan toe zijn. Zij zijn blijven steken op het oude niveau en zullen pas begrijpen hoe ingrijpend een zwangerschap en kind is als ze er zelf aan toe zijn. Ze komen nogal onvolwassen over, gezien hun domme opmerking over jouw moeheid. Ik denk dat daar ook gelijk de schoen wringt. Ga lekker verder en geniet van je zwangerschap. Of ze draaien bij of jullie ontgroeien elkaar, so be it.
(1686) Reactie van een bezoeker van de site!
2009-03-16 11:07:00
Of je het er mee eens bent of niet(dat jij dus minder behoefte hebt in stappen enzo) er is nog altid iets van respect en iemand in zijn waarde laten en dat doen die ''vrienden'' van je dus niet...

Ze hadden mij echt wel mogen zeggen dat ze het jammer vinden dat er de komende maanden en jaren minder vaak gestapt gaat worden en dat ze dat niet zo leuk vinden maar zijn het echte vrienden accepteren ze jullie keus en dat heeft in mijn ogen niks te maken met het feit dat die vrienden er nog niet aan toe zijn, je hoeft niet bot te worden en jullie dan maar even niet zien is helemaal kinderachtig en zeer onvolwassen, is mijn mening. Denken ze(als je met een dikke toeter rondloopt) er wel weer zin in hebt en wat als je bevallen bent, dus voorlopig elkaar even niet zien, zal wel uitdraaien op heel lang niet zien of nooit meer als hun niet bijdraaien...

Sterkte ermee en bedenk of dit wel echte vrienden zijn of alleen stapvrienden en die kan je door een zwangerschap ''kwijtraken'' maar als ik hun reactie zo hoor dan moet je je afvragen of je er veel aan zult missen, ik denk zelf van niet...
(1715) Reactie van een bezoeker van de site!
2009-06-13 15:28:00
geen idee wat er gebeurt is! maar denk na wie je echte vrienden zijn!
(1951) Reactie van een bezoeker van de site!
2010-03-08 16:37:00
Het is altijd zo dat wanneer in een vriendschap een van beide partijen een grote verandering doormaakt, dat ook invloed heeft op de ander en op de vriendschap. Toen mijn vrienden trouwden en vooral toen ze kinderen kregen, had dit automatisch tot gevolg dat de vriendschap die we hadden veranderde. We konden inderdaad niet meer uitgaan zoals we gewend waren en dat was niet tijdelijk, want kinderen blijven.

Uiteraard brengt dat voor jouw vrienden, en voor mij, een stuk pijn en verdriet met zich mee, zoals nu eenmaal bij verandering hoort. Voor een gedeelte raken we doordat onze vrienden een gezin stichten inderdaad een deel van de vriendschap kwijt, en ik denk dat het niet verkeerd is om daar open over te zijn - dat naast blijdschap voor het geluk van de ander, wij iets in moeten leveren zonder dat we daar enige keuze in hebben.

De oplossing daarvoor is accepteren dat het zo voelt, het eventueel (als dat kan) met elkaar te bespreken en, vooral, ons te richten op de nieuwe dimensie die de zwangerschap van vrienden meebrengt. Het lijkt erop dat jouw vrienden niet met dit soort gevoelens om konden gaan en van daaruit op een onacceptabele en voor jou pijnlijke manier hebben gereageerd.

Van jouw kant uit is het goed om je te realiseren dat er voor jouw vrienden die kant aan zit - dat ze je in feite gedeeltelijk kwijt zijn. Jij bent niet verantwoordelijk voor hun reactie, maar je kunt als getrouwde/zwangere vriendin wel proberen de overgang voor hun zo gemakkelijk mogelijk te maken. Kijk of je andere hobbies of interesses gemeen hebt die minder inspannend voor je zijn en die je nu kunt uitbouwen (waar je vroeger misschien na borrelen tot in de vroege uurtjes geen energie meer voor had). Pas er voor op dat je je vrienden (ik neem aan dat je er meer hebt dan alleen deze) niet gaat beschouwen als oppas als je baby er is, en dat je bewust tijd blijft plannen om zonder kind(eren) tijd met ze door te brengen.

Of er met deze vrienden nog iets aan te doen is weet ik niet. Zij hebben zich kennelijk door deze gevoelens mee laten slepen en of zij tot inzicht komen hangt ervan af hoe ze aan je gehecht zijn. Bovendien hebben ze jou bezeerd met hun opmerking en zul je zelf ook tijd nodig hebben om dat te verwerken.

Kortom - hoewel ik wel denk dat alles bespreekbaar gemaakt moet kunnen worden, en in dit geval waarschijnlijk veel eerder dingen uitgesproken hadden moeten worden, ben ik het met je eens dat je niet zomaar alles kunt zeggen - de manier waarop je dingen naar voren brengt zou bij vrienden juist nog omzichtiger moeten gebeuren dan bij vreemden, juist omdat je een relatie te verliezen hebt.

Het spijt me voor je dat dit gebeurt is, en ik hoop (ik zie nu dat deze post al oud is) dat het goedgekomen is.
(2665) Reactie van een bezoeker van de site!

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).