De website heinpragt.com is al sinds 1994 een begrip op het internet en is door de jaren heen uitgegroeid naar meer dan 330 themapagina's en een paar duizend bezoekers per dag. De website heeft drie hoofdonderwerpen: mens, cultuur en techniek.

Emotionele manipulatie of emotionele chantage


2008-12-14 13:14:00
Is cynisme ook emotionele chantage.
Na een periode waarin mijn partner een relatie heeft gehad met een jongere vrouw probeer ik de draad weer op te pakken. Mijn man weet niet of hij verder wil omdat de korte relatie met ander veel beter was. Wij zijn 18 jaar samen en hebben 3 pubers in huis waardoor je niet ongestoord een avond van elkaar kan genieten. samen dingen ondernemen wil hij niet. Daarnaast is er veel kritiek over rommel in huis er word teveel gesnoept kleding gekocht ( zitten onder nibud advies) etc. Wat ik zelf het ergste vind is het het kleineren van mij. Mijn baan is een bijbaantje ( hbo opgeleid en verdien net boven modaal 3 dagen per week)
Moet zo nodig af en toe naar de kapper. alweer kleren gekocht 2x per jaar. alweer met je zus winkelen 1x per jaar. Ik word er soms zo moe en verdrietig van.Hij heeft een hekel aan ruzie maar het gif van de cynise opmerkingen komen harder aan dan een ruzie. wie weet hoe ik deze impasse kan door breken.

Ga naar onderwerp op de site »

Antwoorden en reacties
2008-12-14 13:14:00
De Amerikaanse psycholoog John Gottman heeft er zijn eigen wending aan gegeven als een methode om te zien of een relatie is gedoemd te mislukken. Alles heeft te maken met communicatie, goed kunnen praten, vooral goed kunnen luisteren en conflicten vreedzaam oplossen. Wanneer een of beide partners niet (meer) normaal kunnen praten en luisteren, dan ziet het er somber uit voor de relatie. Volgens John Gottman is elke slechte en tot mislukken gedoemde relatie meteen te herkennen aan de manier waarop partners met elkaar communiceren bij onenigheid.

Wanneer bijvoorbeeld de discussie over een heikel punt zoals het buitenzetten van de vuilnis begint met een negatieve en verwijtende opmerking, dan zet dat al meteen de poort open voor wat hij 'de vier ruiters van de Apocalyps' noemt. Een zeer schadelijke vorm van communicatie die tot de ondergang van de relatie zal leiden. Hier volgende de omschrijving van de vier ruiters:

De eerste ruiter is kritiek, in plaats van een klacht te uiten in de vorm van “ik dacht dat jij de vuilnis buiten zou zetten”, wordt meteen een venijnige aanval op het karakter van de ander gelanceerd zoals “je bent dus zoals gewoonlijk te belazerd om iets te doen”.

De tweede ruiter is minachting, door te vechten met hatelijkheden, sarcasme en cynisme als: “ach mens, heb je weer wat te zeuren!”.

De derde ruiter is de schuld bij de ander leggen, in het Engels “blameshifting” waarbij men de eigen fouten vaak niet wil zien en deze juist projecteert op de partner.

De vierde ruiter is tevens de meest dodelijke en dat is (quasi) onverschilligheid en een muur van zwijgzaamheid optrekken en de ander emotioneel buitensluiten. Niets meer willen zeggen en boos gaan slapen is een bekend voorbeeld.

Vriendelijke groet, Hein Pragt
2008-12-21 16:16:00
Hein bedankt voor de reactie.
Ik probeer nu zelf de hatelijkheden en de zwijgzaamheid naast me neer te leggen. Hoe moeilijk dit ook is maar hoe dit te doorbreken weet ik zelf niet nu probeer ik mij te richten op de kinderen en mijn eigen leven. Het moeilijkste vind ik dat ik word gezien als een giftige schorpioen die op zijn moeder lijkt, volgens mij daar de pijn voor hem.
(1462) Reactie van een bezoeker van de site!

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).