De website heinpragt.com is al sinds 1994 een begrip op het internet en is door de jaren heen uitgegroeid naar meer dan 330 themapagina's en een paar duizend bezoekers per dag. De website heeft drie hoofdonderwerpen: mens, cultuur en techniek.

Licht autisme


2019-02-28 11:10:00
Reacties op de pagina over licht autisme.
Hier kunt u reageren, vragen stellen of beantwoorden over het onderwerp licht of milde vorm van autisme. Reacties zullen (meestal dezelfde dag) pas na goedkeuring geplaatst worden. Vriendelijke groet, Hein Pragt .

Ga naar onderwerp op de site »

Antwoorden en reacties
2019-02-28 11:10:00
Hallo Hein, ik herken veel in wat je schrijft, ik denk zelf ook al jaren dat ik licht autistisch ben. Ik ben het helemaal eens met het niet te zien als persoonlijkheidsstoornis maar als persoonlijkheidskenmerk. Anders klinkt het gelijk alsof je psychisch gestoord bent en dat is zeker niet het geval. Ik ben ook benieuwd hoe jij denkt dat het invloed heeft op liefdesrelaties, daar vind ik niet zoveel over terug. Maar ik heb nog genoeg andere dingen te lezen op deze site want we hebben veel dezelfde interesses.
Groet, JvP
(9291) Reactie van een bezoeker van de site!
2019-02-28 11:17:00
Hallo Jvp, bedankt voor je reactie, dit is de eerste versie van de pagina, ik ga het nog aanvullen wanneer ik nieuwe inspiratie heb. Het onderwerp (licht) autisme en relaties denk ik ook nog over na, maar het is altijd lastig om te herkennen welke dingen veroorzaakt worden door een licht vorm van autisme en welke dingen aan andere persoonlijkheidskenmerken liggen. Ik ga daar zeker nog over schrijven.
Vriendelijke groet,
Hein Pragt
2019-06-04 13:01:00
Volgens mijn vriendin ben ik een beetje autistisch, ik heb er wat meer over gelezen maar ik voldoe aan veel eigenschappen niet. Ja, ik vind het soms prettig om alleen te zijn, ik hou niet zo van grote gezelschappen of iets in teamverband doen, ik hou niet zo van smalltalk, maar een goed gesprek over iets dat er echt toe doet voer ik graag. Ik kan complexe dingen goed in mij opnemen en doorzien, maar doorzie de bedoelingen van andere mensen soms niet, die vinden mij vaak wat naïef. Ik vind het moeilijk om hier iets over te vinden, het lijkt er op dat de meeste sites gelijk helemaal in de diepte gaan en zo afwijkend vind ik mijzelf nou ook weer niet. Wie heeft hier ook ervaring mee?
Groet Vincent.
(9375) Reactie van een bezoeker van de site!
2019-06-07 22:26:00
Autistisch gedrag is tegenwoordig iets wat te pas en te onpas wordt gebruikt. "Ik ben een beetje autistisch bezig"hoor ik steeds vaker een uitleg voor een minder sociaal en/of flexibele gedragsuiting. Al dan niet serieus bedoelt. Als je solistisch bent ingesteld, grote groepen minder interessant vindt om in op te gaan, kudde gedrag bij voorkeur inwisselt voor een persoonlijk 1 op 1 gesprek, als je houdt van vaste patronen en even de tijd nodig moet hebben om te schakelen van de ene situatie naar de andere situatie ben je niet autistisch,zelfs niet licht autistisch. Dan ben je gewoon een mens met deze karakterkenmerken. Niets meer, niets minder. En niet op elk normaal gedrag hoeft meteen een stempel worden geplakt omdat het een ander een ander soort normaal gedrag heeft.
Wat nu "sociaal gedrag"wordt genoemd, heette vroeger behaagziek. Wat nu "opkomen voor jezelf "heet, heette vroeger "opruiend gedrag" of "egoistisch". Daar waar iemand het vroeger prettig vond om alleen te zijn, ben je nu "licht autistisch". Kortom, dikke vette onzin. Gewoon zijn wie je bent zonder plakker, stempel of diagnostisering. Verder niets meer over zoeken of lezen, dat maakt alleen maar dat je je vreemd en afwijkend gaat voelen. Daardoor heeft iemand nog meer behoefte aan een stempel terwijl dat helemaal niet nodig is. Je bent gewoon een normaal mens die niet zo van grote kuddes en plat groepsgebabbel houdt. Prima...niets mis mee. Niets meer mee doen.
(9381) Reactie van een bezoeker van de site!
2019-06-07 23:37:00
Ik ben ook niet zo van het plakken van etiketten of stempels, ieder mens is uniek en een beetje anders, niet voor niets is normaal ook het gemiddelde van alle afwijkingen. We zijn inderdaad te snel met het plakken van het etiket ADHD op iemand die wat meer energie heeft dan een gemiddeld mens, en autistisch op iemand die wat verlegen van aard is. Maar toch is het goed wat zelfonderzoek te doen omdat er ook genoeg niet zo zichtbare patronen zijn waar je "last" van kunt hebben. Ik ben zelf heel voorzichtig met het plakken van etiketten maar ook realistisch genoeg om in mijzelf bepaalde dingen te herkennen en in mijn verleden dingen te zien die op zijn plaats vallen. Het moet ook geen excuus zijn maar een stukje zelfkennis opleveren.
Vriendelijke groet,
Hein Pragt
2019-06-08 08:34:00
En wat levert die zelfkennis op? Dat zal voor iedereen verschillend zijn maar vaak niet zelden wordt daarna verwacht dat de omgeving rekening moet houden met het gedrag (al dan niet gelabeld met een populaire term). Want "ik ben dyslectisch/ heb ADHD/ Add / een aandachtstoornis/ licht autistisch/ pdd-nos of wat dan ook.
Ieder mens bezit gewoon dezelfde karaktertrekken alleen heeft de ene mens meer van de ene karaktertrek dan de andere. Daar inzicht in hebben is prima maar omdat dan maar meteen te labelen als weet ik veel wat, en dat dan gebruiken als argument dat je zus of zo bent. Dat hoef ik allemaal niet te weten. Het interesseert me namelijk geen fluit. De ene is zus en de ander zo, gelukkig maar. Gezellig.
(9383) Reactie van een bezoeker van de site!
2019-06-08 08:49:00
En zelfinzicht krijg je niet door vanuit een verklaring (Licht autistisch) je eigen karaktertrekken te verklaren maar door nieuwsgierig te zijn naar je eigen karaktertrekken en hoe deze zich verhouden tot je eigen wensen en hoe deze karaktertrekken zich verhouden in een samenspel met anderen. Dan pas krijg je zelfkennis, omdat je dan zelf nadenkt en niet een stempel, label of plakker leidend laat zijn in het verklaren van je gedrag.
Zelfkennis is zelf nadenken hoe jij staat tov jezelf en in relatie tot een ander / anderen. En daarmee kunnen al die "ontdek-je-plekje-zelfhulp onzinboeken allemaal weggegooid worden want daarin staat alleen maar in hoe een ander zich verhoudt tot zichzelf, in relatie tot een ander of een samenleving. Zijn of haar voorbeelden op jezelf toepassen is hetzelfde als lid worden van een bepaalde kerk omdat bepaalde passages in de bijbel zo toepasbaar zijn op jezelf. Niets mis mee overigens, lekker doen maar het is geen uitgangspunt voor zeefontdekking / inzicht en eigen verantwoordelijkheid. Het is meer een bewijs dat iemand het prettig vindt om in een raamwerk van een voorgeschreven idee of label of stempel te leven. En dat heeft niets met zelfinzicht te maken maar veel meer met onzekerheid en moeite hebben met te accepteren wie je bent.
(9384) Reactie van een bezoeker van de site!
2019-06-08 11:30:00
Je hebt gelijk met de enorme stroom aan labels, zelfhulpboeken, een label gebruiken als excuus voor van alles en nog was e.d. Ik heb ook ooit eens een stukje over ziektewinst geschreven, wij zijn in Nederland koploper t.o.v. de rest van de wereld in mensen met autistische stoornissen en dyslexie. Wanneer je mensen met dyslexie extra tijd op een examen geeft zullen er steeds meer mensen zijn die (meestal ten onrechte) een verklaring proberen te krijgen omdat ze er voordeel bij hebben. Dit was ook heel lang het geval met "rugzakjes" op basisscholen waarbij kinderen bij enig afwijkend gedrag gelijk een label ADD, ADHD of PDD-NOS kregen omdat dit de school duizenden euro's opleverde. Ik heb medelijden met al die kinderen die ten onrechte allerlei medicatie geslikt hebben. Maar in zelfkennis kan een "label" wel nuttig zijn, niet om als excuus te gebruiken of om er voordeel uit te halen, maar omdat je bepaalde dingen herkent en dan leest dat er dan ook meestal andere zaken aan verbonden zijn. Dit kan dan een verklaring zijn voor dingen uit je verleden waar je anders niet echt een verklaring voor had, het kwartje kan gewoon op zijn plaats vallen. Je kunt leren om in de toekomst niet meer in dezelfde valkuilen te vallen omdat je begrijpt waarom bepaalde dingen zo in jouw geest werken. Kortom je kunt dingen waar je tegenaan loopt en leren begrijpen. (zelfkennis). In dat opzicht is het onderzoeken van een "label" als licht autistisch best goed omdat je dan ook verder kijkt naar dingen die er ook mee te maken hebben en die een verklaring kunnen zijn voor andere dingen. Ik zie ook heel veel dingen die ik totaal niet heb (geruststelling), het spectrum is dan ook heel breed. Ik leer ook van observaties van anderen die er soms met mij over praten en die met hun kennis van autisme dingen in mij herkennen, wat mij weer voeding voor zelfreflectie geeft. Maar het moet inderdaad geen excuus zijn en ik ben een enorm voorstander van het recht om een beetje anders te mogen zijn. Gezellig zo'n wereld waarin iedereen een beetje anders is...
Vriendelijke groet, Hein Pragt

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).