De website heinpragt.com is al sinds 1994 een begrip op het internet en is door de jaren heen uitgegroeid naar meer dan 330 themapagina's en een paar duizend bezoekers per dag. De website heeft drie hoofdonderwerpen: mens, cultuur en techniek.

Borderline en relaties


2017-09-27 20:58:00
Kan een relatie terug komen met een bordeliner
Hoi. Mijn relatie is helaas abrupt ten.einde gekomen en als wijs erna uit dat zij een vorm van bordeliner heeft 7 punten terecht. Ze zal dit niet toegeven maar ik kan haar niet laten gaan nu ik dit weet . Maak me zorgen om haar . Ze is dus inprenciepe al weer met een ander begonnen maar dit is geen liefde dit is de pijn weg neu... . Ze heeft zoveel meegemaakt een echt zware rugzak. Voor mij is het wachten waard maar iedereen zegt dat ik aan mezelf moet denken Ok is mischien ook zo maar ik hou zo veel van haar. De vraag is dus nu je weet wel. Ze heeft heel haar verleden vernamen en weet een nieuwe circkel aan het maken waar ik het einde bijwijze al weet. Heeft iemand raad.???

Ga naar onderwerp op de site »

Antwoorden en reacties
2017-09-27 20:58:00
Lees allereerst eens een groot deel van de 1974 reacties .. en vergelijk dit gedrag dan eens met haar gedrag. Misschien geeft het je ook het beeld dat je aan iets begint waar je misschien niet de kracht of de persoonlijkheid voor hebt. Op dit moment voel je alleen de pijn en elk wijs advies zal echt niet bij je binnenkomen .. in veel gevallen zal het een boodschap zijn die er op gericht is om het achter je te laten, omdat het vrij uitzichtloos is en dat is waarschijnlijk het laatste wat je wilt horen. Ik denk als ik achteraf terugkijk dan was voor mij persoonlijk het het beste geweest om helemaal niets meer van mij te laten horen. Dan was er waarschijnlijk eerder een reactie gekomen, omdat je niet datgene doet wat zij verwacht en eigenlijk misschien ook op hoopt omdat zij juist die aandachtsprikkel zoekt. Maar juist dat was het meest lastige om te doen.

Bij mij heeft het geleid tot een complete meltdown, niet meer werken, depressie, agressief, gevaarlijk, zelfmoordgedachten, compleet nieuwe emoties als leegte, pleinvrees, angsten, nachtmerries, huilbuien, dagenlang alleen maar in bed liggen, continu maar dan ook 12-24 uur per dag haar in mijn hoofd, alles herhalen, hoe het mis ging, wat ik nog kan doen ..pfff, nu ik me zoveel beter voel en de betovering verbroken is, kan ik al zelfs die gevoelens niet meer oproepen, terwijl ik ze een jaar lang gehad heb .. het is een gigantische lijdensweg geweest. Nu ben ik zelf ook borderline/narcist .. dus je bent nooit helemaal klaar en hierdoor was het effect bij mij natuurlijk ook vele malen groter dan bij een gezond persoon. Maar ik denk de beste tip die ik je kan geven ..

Geef haar de ruimte om je te missen .. komt het dan is het mooi. Komt het niet dan is zij te ziek om haar te kunnen helpen of wil zij niet veranderen. Je kunt haar natuurlijk wel een kaartje sturen rond de kerst of zo en vragen hoe het met haar gaat en dat je hoopt dat ze gelukkig is. Maar jaag er niet achteraan .. ik denk dat het averechts gaat uitpakken.

Sterkte en succes!
Richard
(8171) Reactie van een bezoeker van de site!
2017-09-30 15:17:00
Ja hoor, ik weet wel rad maar dat is denk ik niet hetgeen je wilt horen. Je wilt waarschijnlijk raad hoe je met haar om kan gaan, haar kan helpen en haar tegemoet kan komen. Ze is immers ziek, dat is geconstateerd, en jij bent mogelijkerwijs een zorgzaam type. En zorgzame types laten niet iemand die ziek is niet aan hun lot over. Die wil je helpen. Maar deze ziekte veroorzaakt een gedrag waarin iemand zich niet wil laten helpen. O ja, het ene moment wel maar het volgende moment weer net zo gemakkelijk niet.
7punten op BPS? Daar zitten dus elementen van verslavingsgedrag op diverse vlakken in, afstoten/ aantrekken, manipulatief gedrag, zwart/wit denken, mogelijkerwijs zelfbeschadeging. Daar kan een leek iemand niet in helpen en al helemaal niet als je er een relatie mee hebt. Jij bent de pineut als zij op hol slaat (en daar zal jij heel vaak de aanleiding van zijn, overwegend zwaar onterecht. Zodat je op een gegeven moment zelf het idee krijgt dat je gek aan het worden bent) Mijn raad...alle contacten volledig verbreken via alle kanalen. Kut, zwaar pijnlijk maar wel het beste. Maar zoals Richard het al zo treffend weergeeft, zal dit waarschijnlijk niet de raad zijn waar je nu voor open staat. De kans is aanwezig dat je nu nog in het stadium zit dat "liefde op termijn alles oplost. "Als de liefde maar groot genoeg is, dan komen we hier wel uit"/ Als ik haar ziekte begrijp kan ik haar hierin ondersteunen", "zo'n grote liefde heb ik nog nooit gevoeld en iets wat zo goed voelt, kan gewoon niet slecht zijn"etc etc etc.
Dus de enige raad die ik je nu kan geven is: succes!
(8174) Reactie van een bezoeker van de site!
2020-09-22 15:16:00
ik heb 7 jaar een relatie gehad met een iemand met Bordeline. Aantrekken en afstoten. De ene dag ben je de beste de andere de slechtste! Discussies waar je mee moet omgaan en de rest wat je leest heb ik allemaal beleefd. ik heb enorm aan mijzelf getwijfeld doordat zei precies weten hoe ze je klein kunnen krijgen. door mijn eigen kinderdrama's te hebben opgelost kon ze geen vat meer op me krijgen en dan zijn ze gevlogen. Heeft me zaak en huis gekost en nog hou je van ze. Iedereen die je spreekt zegt afblijven en nooit meer terug. Je moet echt afkicken van een Bordeliner en ontzettend sterk in je schoenen staan om je grenzen weten te bewaken. Ik heb er van geleerd om juist je gevoel te volgen en als die bij iemand zegt klopt niet! Geloof daarin en hoe mooi ze zijn! Ze brengen je rechtstreeks de afgrond in en het je vertrouwen wordt enorm beschadigd.

Sluit zoveel mogelijk af en ga er niet meer achteraan. Als ze opstaan en de deksel op hun neus echt krijgen in het leven heb je geluk.. Maar laat je toekomst en leven niet van hun afhangen

groet en geluk, Rover
(9544) Reactie van een bezoeker van de site!
2021-03-09 17:41:00
Ik verloor mijn vrouw meer dan 2 jaar geleden. Ze had CVS en ik zorgde erg voor haar. Op een ochtend vond ik haar dood in bed. Het was een zware shock. Ze was 15 jaar jonger maar we waren een top koppel. Zomer 19 kreeg ik een relatie met een oncologische verpleegster. Twee maanden later werd bij mij tongkanker vastgesteld.Voorlopig is die onder controle maar ik ging door een zware periode van chemo en bestraling. Mijn vriendin L. heeft wel mijn leven gered. Ze cijferde zichzelf weg:ze gaf mij persoonlijk alle chemo's,bezocht me een maand lang elke dag in het ziekenhuis, deed de was en de plas, hielp me binnen bij alle dokters en bleef bij mij.
Stilaan kon ik weer een gewoon leven leiden. We hadden een fijne relatie.Iedereen was gek op haar:een mooie,enthousiaste vrouw. We gingen samen naar de bioscoop,vaak op restaurant, bbq met haar kids en mijn familie. Ik was dol verliefd.In september hadden we een supervakantie in Frankrijk. Ze was wel gescheiden en had voor mij nog twee relaties gehad. Achteraf bekeken was ik gewoon blind. Ze was erg rechtstreeks,zwart / wit, impulsief, perfectionistisch...

Op een dag zei ze uit het niets "maar ik heb geen borderline". Ze gaf toe dat ze wel een complexe vrouw was en ik stelde er verder geen vragen over. Ondertussen had ze me wel verteld dat ze in haar eerste relatie een zelfmoordpoging had gedaan tijdens een depressie. Maar ze was blijven werken en naar de psychiater gegaan waar ze antidepressiva kreeg. Ook vertelde ze me dat ze een zeer ongelukkige kindertijd had waarbij haar pleegmoeder haar mishandelde.

In november brak ze haar voet en moest noodgedwongen een maand thuiszitten. De hel voor haar. Ze kreeg het lastig met zichzelf. Eind november vertelde ze me dat ze niks meer voelde voor mij. De hemel viel op mijn hoofd. Ik ben met haar kinderen gaan praten, zei dat ze onze relatie beëindigde en dat ze zich slecht voelde. De kinderen vertelden me dat ze wel meer zulke momenten had. Toen ik zei dat ze wel hulp nodig had kreeg ik als antwoord dat hun mama al heel haar leven naar psychologen liep. Allicht heeft één van hen vastgesteld dat ze een vorm van borderline heeft. Ondertussen blijven we elkaar zien als vrienden. Ze vertelde al wenend dat ze zichzelf niet begrijpt,geen toekomst ziet, zich leeg voelt, een muur rond haar heeft en dat ze niet begrijpt waarom ze zichzelf niet toestaat om met mij gelukkig te zijn. Ze heeft ook een laag zelfbeeld en veel nood aan bevestiging. Ze zegt wel over zichzelf dat er iets mis is met haar,een hoek af en dat het heel diep zit.

Zelf ben ik in behandeling bij een psychotherapeute maar daar wil mijn vriendin niet van weten. Ze heeft al genoeg met therapeuten gepraat beweert ze. Ik ben door de situatie stik kapot, heb zelfs aan zelfmoord gedacht. Het leven heeft voor mij geen zin meer.Ze was alles voor mij.

Mijn therapeute zegt dat mijn vriendin duidelijk borderline heeft maar zoals de meesten het niet onder ogen wil zien. Het woord borderline is dan ook van mijn kant nog nooit gevallen. Ik wil haar ook niet in de steek laten na wat ze allemaal voor mij heeft gedaan. Ik vind het verschrikkelijk maar ik vrees dat ze ongeneeslijk is.Er bestaan weinig hulpmiddelen. Het boek "leven met een borderliner" van Paul Mason heeft wel veel duidelijk gemaakt voor mij.

Mijn therapeute zegt dat het normaal is dat ik haar zo mis omdat borderlinierelaties echte achtbanen zijn. De top momenten zijn ook echt hemels maar als het misgaat is het de hel. En je moet als partner sterk in je schoenen staan maar na het verlies van mijn partner en mijn ziekte nu dit. Soms is het teveel. Ik blijf haar dus nog zien en zij blijft op medisch vlak helpen maar telkens ik haar zie breekt mijn hart. Ik vraag me af hoe ik ga reageren als ze ooit een ander heeft. Voorlopig is ze daar niet aan toe. Ze stort zich op haar werk en uren zwerven met haar hond. Het deed deugd dit eens van mij af te schrijven.
Willy
(9634) Reactie van een bezoeker van de site!

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).