Vragen over Borderline en relaties (Liefde)

Op deze pagine staat een vraag en alle reeds gegeven antwoorden in het formaat van een forum. Op deze pagina kunt u ook zelf een antwoord of reactie toevoegen. U kunt de vraag anoniem beantwoorden maar u mag ook een schuilnaam of echte naam gebruiken. Plaatsing van vragen en antwoorden zal na toetsing door de beheerder plaatsvinden. Deze redactionele toetsing is bedoeld om de integriteit van deze vraag en antwoord sectie te bewaken en de kwaliteit van vragen en antwoorden te controleren. Hierdoor hoeft u niet bang te zijn voor beledigende, kwetsende of onzinnige reacties. De beheerder behoudt zich het recht voor stijl en taalfouten te corrigeren voor plaatsing en mag te allen tijde naar eigen goeddunken en zonder discussie achteraf, vragen of antwoorden weigeren.


2016-09-25 16:03:00
Relatie van 2 borderliners ... Ervaringen?..
Eťn borderliner die het al wist ging een relatie aan met een man die het nog niet vanzichzelf wist. Intense start, geweldige tijd. Zij vertelde dat ze het had en de ander merkte nog weinig van haar problemen. Af en toe vergeetachtig, soms wat angststoornissen en waanideeŽn, maar allemaal eerst nog gericht op anderen, werk of zichzelf en niet heel erg storend of lastig.
Hierbij was luisteren en coaching/advies mogelijk. Dus dat voelde eigenlijk ook goed om iemand te helpen. Toen zag ze dingen achter een onschuldig bedoeld grapje, zag ze een boodschap in een T-shirt met afbeelding dat ik droeg en toen ik haar een keer belde om even te checken of ze een misschien iets te hard door mij aangezette lach over een bepaald onderwerp, door haar misschien verkeerd werd geÔnterpreteerd en je daarmee dus probeerde om juist rekening met haar gevoel te tonen, werd dit telefoontje juist weer verkeerd door haar opgevat. Ik ging me dus al in bochten wringen om me aan te passen.
Daarop nam ze afstand al snel tijdens de opbouw van onze band. Mijns inziens kwam dat te vroeg, waardoor ik extreem onzeker werd over haar liefde voor mij en bevestiging ging zoeken. Hoe meer ik daarvoor mijn best deed ( eerst nog prettig, later dwingend, nog later kwetsend) des te verder raakte ik haar kwijt.
Zelf kan ik het nog wel goed analyseren en ben ik er nu dus achter dat ik ook een echte borderliner ben,..Alleen zien mijn eigenaardigheden er wel anders uit dan die van haar. Ik ga nu aan mezelf werken. Want ik wil nooit meer de liefde van mijn leven verliezen.

Is er iemand die een soortgelijke ervaring heeft?

En kan dit misschien juist op termijn ook heel goed werken 2 borderliners? Je zou zeggen dat je elkaar dan beter moet kunnen begrijpen, maar zonder bewust zijn staan we nu op het punt zij door al het kwetsen heeft aangegeven niet meer te willen en ik nu in mijn emotie helemaal verloren ben. Zij is van het type aantrekken en dan als er iets gebeurt weer afstoten. Ik ben van het type verschrikkelijke verlatingsangst.
Ik kan haar alleen nog maar bereiken via brieven en ik heb de indruk dat ze die bewust niet openmaakt, omdat ze misschien juist weer uit balans raakt door wat ik er in zou kunnen schrijven. Zij legt veel van de schuld bij mij, omdat ik haar de ruimte niet zou geven en haar heb gekwetst. Ik onderken echt wel dat ik redelijk extreem reageerde toen ik voelde dat ik haar aam het kwijtraken was, maar zie ook in dat zij door de afstand te nemen in een opbouwfase en haar achter alles iets zien of zoeken de eerste afstand ook gecreerd heeft, waardoor we nu ver van elkaar verwijderd zijn.

Eerst maar eens aan mezelf werken. Maar ik blijf hopen.
Wat zou het mooi zijn als we dit samen kunnen overwinnen en we hiermee misschien wel de ideale combinatie voor elkaar kunnen worden, of is het juist een utopie om te denken dat als we samen volledig bewust zijn van elkaars valkuilen dat we die informatie dan niet gebruiken om in stress-situaties elkaar extra te krenken.

Ga naar het onderwerp op deze website »

Antwoorden en reacties
2016-09-25 16:03:00
Vanuit beroepsmatige invalshoek heb ik idd hier ervaring mee. En het werkt niet. Daar kan ik zeer duidelijk over zijn. Korte mooie momenten worden afgewisseld met lange periodes met (zeer) heftige en explosieve gebeurtenissen. Hoe kan je met je extreme verlatingsangst nou een relatie beginnen met iemand die als reactie "afstoten"heeft. Kortom, juist datgene doet waar jij zo bang voor bent. En dan ga jij pushen en zij nog meer afstoten. Ziehier een cirkel waar ik persoonlijk niet zoveel positiefs uit kan halen.
Overigens hulde voor het feit dat je erkent bij jezelf dat er iets niet goed zit. En hier mee aan de slag gaat. Een dappere stap. Succes
(7471) Reactie van een bezoeker van de site!
2016-09-25 19:46:00
Ja,.. Na mijn intelligente analyse, komt dan de vraag stellen niet heel logisch over. We zitten in elkaars allergie en die us bij beiden zo sterk ontwikkeld dat je die wel kunt afvlakken, maar niet verwijderen. Maar ja,.. Accepteren dat ondanks dat we weten dat we elkaar echt al heel lang leuk vinden, maar dat het niet kan werken, is heel zwaar. Deze persoon is zo uniek en zo mooi qua uiterlijk en innerlijk op de goede momenten en ik denk dat dit ook voor mezelf geldt, hoewel ik mijn uiterlijk niet als heel bijzonder ervaar, maar waarom iemand op iemand valt heeft vaak ook met uitstraling te maken. Anyway, we gaan eens een cintra-expertise aanvragen want waar een wil is, is een weg heb ik geleerd. En als ik elke nee in mijn leven geaccepteerd had als nee, waren alle mooie ervaringen die ik gehad heb ook aan mij voorbij gegaan. Dank voor de reactie en wie weet sturen we hier samen over een aantal jaren wel een update met heel mooi nieuws. Hoop doet leven.
(7473) Reactie van een bezoeker van de site!
2016-09-25 20:03:00
Als 2e reactie hierop.. Zij gaf aan behoefte aan ruimte te hebben en gaf hierbij aan dat ik er op moest vertrouwen dat het goed zit. Nu wilde ik daarop in eerste instantie ook vertrouwen, maar zag in de praktijk de stap niet komen, waarop ook ik enige bevestiging kreeg dat ik er ook op mocht vertrouwen en dat het niet een eerste stap was naar het begin van het einde. Het lijkt mij dat als je dit van elkaar weet, de wil er ook is bij beiden om met elkaar te willen zijn, dat je dan ook rekening kunt houden met de gevoelens en behoeften van de ander. Bijvoorbeeld.. Hoe lang duurt die behoefte aan afstand, wat zit daar eigenlijk achter.. Komt de afstand nemen doordat ik op een verkeerde manier communiceer, waar heeft zij dan behoefte aan, wat kan ik zelf veranderen aan mijzelf waardoor zij juist graag weer zich open wil stellen. Daar had ik graag met haar over gesproken, maar omdat ik ook niet wist hoe ikzelf in elkaar zit was dit een brug te ver en reageerde ik als een olifant in de porcelijnkast. Onmogelijk is in mijn ogen niets in het leven. Dat leer ik mijn dochter ook graag en als we alles als onmogelijk gezien zouden hebben, hadden we nooit kunnen vliegen, waren we nooit begonnen aan de reis om de wereld en zou landen op de maan alleen in een hollywood-studio hebben plaats gevonden. Waar een sterke wil aanwezig is bij beiden is alles mogelijk. En kun je ook over dingen heen stappen.
(7474) Reactie van een bezoeker van de site!
2016-09-25 20:13:00
3e reactie: nu eerst maar mezelf weer oppakken, na 12 dagen nauwelijks slapen, eten en aan niets anders kunnem denken, oxazepam die nauwelijks werkt omdat de nicotinepleisters zorgen voor akelige soms ook hele mooie waarin zij ook voorkwam maar vooral super realistische levendige dromen, waardoor ik soms maar een paar uur sliep per nacht, is het nu tijd voor rust, voor mij, maar zeker ook voor haar. Maar we kennen elkaar al heel lang en zijn al meerdere keren een aantal jaren van elkaar gescheiden geweest.. Waar een wil is, is ook de weg naar geluk. Misschien niet de makkelijkste weg, maar als hť dat zoekt koop je je kleren altijd bij de H&M en je eten bij de super op de hoek. Wat ons uniek maakt is dat wij aangetrokken worden door het bijzondere.. En je kunt niet ontkennen dat we bijzonder zijn.
(7475) Reactie van een bezoeker van de site!
2016-09-26 12:18:00
Als je er maar rekening mee houdt dat het jouw wil is en jouw weg. En dat je met jouw wil iemands anders zijn pad niet gaat bepalen.
(7476) Reactie van een bezoeker van de site!
2016-09-26 16:09:00
Ik zal er rekening mee houden. Nu is het tijd voor rust. Onze paden treffen elkaar vast weer als alle emotie eruit is. Misschien zijn we dan allebei weer een stap verder in onze ontwikkeling en kunnen we elkaar wel eens in de ogen kijken en in alle rust eens aan elkaar uitleggen hoe we nu in elkaar zitten.

en zo niet, dan kan ik toch zeggen dat het geweldig voelde die eerste maanden.
(7477) Reactie van een bezoeker van de site!
2016-09-26 16:28:00
Wat me wel opvalt in je reacties is dat je heel stellig bent dat iets niet kan of niet werkt. En als het alleen mijn wil is, dan werkt het zoiezo niet. Ik kan iemand niet veranderen. Wat ik wel kan is, dat als alle emotie weer gezakt is na een half jaar om weer eens wat te gaan drinken en er ook eens samen op terug te kijken om te zien wat ik hier nu van kan leren en misschien is zij ook wel geinteresseerd voor haar eigen ontwikkeling wat er nu precies gebeurde aan mijn kant.

In alle gevallen hebben we daar iets aan, want ik kan wel gaan afvlakken, maar weg gaat het nooit en dat zal andersom ook zo zijn. Ik weet wel dat ik met de wetenschap van nu, haar wel iets had kunnen vertellen over mijn gevoelens, wat je het beste niet kan doen en waar ik behoefte aan heb. Misschien had dat niets uitgemaakt, omdat zij hier misschien niet aan kan voldoen, maar mocht dat wel het geval zijn en had ik iets meer geweten bijvoorbeeld over hoe lang het meestal duurt voordat zij weer zelf initiatief neemt om tot elkaar te komen of welk gevoel of communicatie daarvoor nodig is, dan had ik ook eens naar mezelf kunnen kijken of dit ook in mij had gezeten.

Anyway .. vanacht voor het eerst weer eens een hele nacht geslapen. Dan merk je ook dat je alles iets makkelijker aankan .. ik mis haar nog steeds enorm, maar heb het inmiddels wel geaccepteerd zoals het is. Ik hoop dat het vanacht en morgen weer een klein stapje beter gaat.

Opvallend is wel dat ik zelfs de mooiste vrouwen straal voorbij loop .. het doet me allemaal even helemaal niets meer.
(7478) Reactie van een bezoeker van de site!
2016-09-27 05:22:00
Nou, het slapen gaat weer voor geen meter .. wordt hier helemaal gestoord van. 01.28 wakker, inmiddels 5.21 en nauwelijks geslapen .. paar keer weer gedroomd over haar .. pff, .. niet te geloven. Had mijn leven vrij goed op orde, maar het gaat helemaal mis zo.
(7481) Reactie van een bezoeker van de site!
2016-09-27 20:05:00
Inmiddels is er weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan dit drama. Waardoor ik er nu wel aan begin te twijfelen of ik zelf wel echt borderline heb. Mijn god, ik wist niet dat er mensen zijn, die zo kunnen veranderen in echte monsters. Laat ik het dan zo stellen: als ik borderline heb, dan heb ik duidelijk de lichte variant.
(7486) Reactie van een bezoeker van de site!
2020-08-18 23:04:00
Hey. Ik wil je laten weten dat het WEL kan werken tussen 2 borderliners. Borderline is een stempel en maakt niet het individu! Elk persoon heeft zijn eigen coping om het hoofd boven water te houden. En het klopt dat de coping kan botsen binnen een relatie. Maar zie het als coping en niet de persoon zelf. Dan ga je elkaar beter leren begrijpen en leer je beiden te voelen waarom de persoon doet zoals diegene doet. Daarnaast helpt het ons beiden in behandeling te zitten en ons eigen traject te volgen. Want uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen geschiedenis waarmee het gevecht aangegaan moet worden. Dan komen de inzichten en begrip en langzaam een herstel naar beter. Wij hebben juist erg veel steun aan elkaar ondanks dat we andere patronen hebben. Ook ondanks de patronen die lijnrecht tegen over elkaar staan. Ik omarm juist het feit dat we de heftigheid van emotie delen en dat de rest in proces is.
(9524) Reactie van een bezoeker van de site!

Etiquette op deze vraag en antwoord pagina's

Deze vraag en antwoord pagina's zijn een eenvoudige vorm van een forum, u kunt vragen stellen, reageren op anderen en de beheerder van deze website beantwoord zelf ook vragen. Om te zorgen dat de kwaliteit een beetje op peil blijft zijn er aan aantal aanbevelingen die ik graag wil doen aan de mensen die hier willen reageren. Voordat u uw vraag op een plaatst wilt u dan eerst even controleren of deze vraag al niet eens is gesteld, dubbele onderwerpen zijn wat vervelend. Probeer bij het onderwerp te blijven en niet "off topic" te gaan. Typ niet in HOOFDLETTERS, wanneer u dit doet, zal het lijken alsof u schreeuwt. Probeer cynisme en sarcasme zoveel mogelijk te vermijden, niet iedereen begrijpt dit altijd. U mag het met elkaar oneens zijn maar probeer een beetje respect te blijven tonen tegenover de ander.

Probeer geen onzin te plaatsen of misinformatie, dit zal bij de controle voor plaatsing al zoveel mogelijk worden weggehaald maar voorkomen is beter. Probeer een beetje kort en bondig te schrijven en gebruik alstublieft leestekens en afgesloten regels in uw tekst. De beheerder zal berichten enigszins formatteren maar u kunt de beheerder hierdoor veel werk besparen. Controleer ook even de meest recente opmerkingen voordat u op een oudere opmerking reageert, aangezien het probleem mogelijk al is opgelost of de meningen zijn gewijzigd. En natuurlijk is vloeken, vulgaire taal en schelden niet toegestaan, deze berichten zullen ook niet geplaatst worden. Het is de bedoeling om kennis en ervaring te delen, hou dit ook in uw achterhoofd wanneer u wilt reageren.

Acute (psychische) problemen hulplijnen.

Wanneer u een acuut ernstig probleem heeft dan zult u waarschijnlijk het antwoord niet vinden op deze website. Er zijn echter een aantal gespecialiseerde websites en telefoonnummers die meestal dag en nacht te bereiken zijn voor mensen met acute ernstige problemen. Ik zal deze lijst proberen zo goed als mogelijk uit te breiden.




Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).