De website heinpragt.com is al sinds 1994 een begrip op het internet en is door de jaren heen uitgegroeid naar meer dan 330 themapagina's en een paar duizend bezoekers per dag. De website heeft drie hoofdonderwerpen: mens, cultuur en techniek.

Communicatie en taal algemeen


2016-08-20 22:51:00
Waarom leer ik niet van mijn fouten?
Ik heb mijn hele leven al vele nieuwe projecten willen starten en deze projecten moesten altijd perfect zijn. Na de zoveelste kick van een succesvol verlopen project, viel ik in een heel diep gat. Er was nooit voldoende waardering en ik kreeg te weinig complimenten. Ik wilde me bewijzen dus ik werd steeds meer een perfectionist. Zo ook in een relatie.
In een relatie kan ik erg ver gaan als ik de persoon in kwestie echt zie zitten. Tijdens een relatie ben ik strijdbaar en vol energie. Mannen die in de penarie zitten hebben daar een neus voor. Er kwam ooit een leuke, gezellige man aan mijn deur die ik al heel erg lang leuk vond en waar ik destijds verliefd op was en weer vrijgezel. Zijn vriendin had hem verlaten en hij zocht contact met mij. Wie trapt daar niet in als je smoorverliefd bent? Ik dus wel. Ik dacht dit wordt de kans van mijn leven. Na een aantal weken intimiteit wilde hij toch nog eens met zijn ex gaan praten en na een druk weekeind samen reden we na een popconcert langs de discotheek waar zijn ex- vriendin aan het uitgaan was.
Puntje bij paaltje heeft hij voor haar gekozen en het werd mij later door hem duidelijk gemaakt dat mijn relatie met hem versus de relatie met zijn ex niets te betekenen had. Ik was degene waarbij hij het laatst aanbelde met zijn sores en toevallig deed ik de deur voor hem open. Had ik dat niet gedaan dan was mijn leven daarna misschien anders gelopen. Nog steeds na zoveel jaren ben ik een strijdbare perfectionist. Maar door ziekte en zwakte heb ik een groot deel daarvan op moeten geven. Toch is elk nieuw project weer een uitdaging en trap ik in dezelfde val als 20 jaar geleden. Ik wil die waardering want daar groei ik van. In mijn relaties is het al niet veel anders gelopen in 20 jaar tijd. Ik val in dezelfde diepe kuilen alsof ik niets geleerd heb van mijn fouten. Wie kan hier iets meer over zeggen? Waarom heb ik nooit geleerd of willen leren van mijn fouten?

Ga naar onderwerp op de site »

Antwoorden en reacties
2016-08-20 22:51:00
Aan inzicht in jezelf kan het niet liggen want dat weetje perfect te verwoorden. Je geeft het antwoord eigenlijk zelf al. Je hebt nooit geleerd van je fouten omdat je het nooit hebt willen leren. Misschien heb je minder last van het in stand houden van je gedrag, en heb je (al dan niet onbewust) angst om je gedrag te veranderen. Want als je die angst niet zou hebben zou je het allang hebben gedaan. Maar om te willen veranderen moet je wel de moed hebben om de controle (perfectionisten eigen) over je eigen gedrag even los te laten. En vaak maakt die angst voor het loslaten van de controle, dat mensen hun gedrag (hoe negatief en beschadigend soms ook) in stand houden.
(7390) Reactie van een bezoeker van de site!

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).