De website heinpragt.com is al sinds 1994 een begrip op het internet en is door de jaren heen uitgegroeid naar meer dan 330 themapagina's en een paar duizend bezoekers per dag. De website heeft drie hoofdonderwerpen: mens, cultuur en techniek.

Vrije wil of niet?


2018-02-25 23:57:00
Reacties op de pagina over het onderwerp Vrije wil of niet!
Hier kunt u reageren op onderwerpen op de pagina over vrije wil.

Ga naar onderwerp op de site »

Antwoorden en reacties
2018-02-25 23:57:00
Beste heer Pragt,
Ik ben al enige tijd aan het zoeken naar het bewijs dat vrije wil daadwerkelijk bestaat. Geloven dat deze bestaat maakt het nog niet waar. Zijn determinisme en kans niet voldoende om alles te verklaren? En zo niet, is dan vrije wil het ontbrekende element. Hoe kan dit dan onweerlegbaar aangetoond worden? Wiskundig gezien?
Mvrgrt.
M. Visser
(8752) Reactie van een bezoeker van de site!
2018-07-18 21:00:00
Geachte heer Visser,

Gezien de onvolledigheidsstellingen van Gödel zal vrije wil nooit wiskundig onweerlegbaar zijn aangezien wiskunde haar eigen consistentie niet eens kan bewijzen. Dit is overigens in lijn met diverse interpretaties van quantummechanica en zelfs de relativiteitstheorie.

In essentie is dat natuurlijk ook precies wat het 'vrije' component is. Keuze. Voor meer (achtergrond) informatie verwijs ik u graag naar mijn persoonlijke site https://free.will.exposed/

Waarschuwing vooraf - voor het geval dat nog niet duidelijk was: ik ben dus van mening dat vrije wil bestaat. :)

Vriendelijke groet,
Arthur.

PS: heer Pragt - dank voor het heldere overzicht!
(9042) Reactie van een bezoeker van de site!
2018-08-17 10:04:00
De stelling van Dennet dat de wil bestaat omdat in het voorbeeld een sporter zijn pijn kan verbijten om toch te winnen is nog steeds geen vrije wil. Een betere term volgens mij is dat we een onbewuste wil hebben, we kunnen doen wat we willen, maar niet willen wat we willen. De sporter die zijn pijn verbijt doet dit als hij/zij door conservering, genetische achtergrond en programmatie bereid is om dit te doen, hij "beslist" door te bijten op basis van zijn configuratie wat onbewust wordt beslist. Dus ook geen vrije wil.
(9135) Reactie van een bezoeker van de site!
2018-08-22 22:30:00
Als een collega zich ziek meldt komt al snel de vraag: "Wat heeft ie?". Verwacht wordt dat de collega 'verantwoording aflegt' over zijn afwezigheid. Is ie 'echt ziek' dan ligt het niet aan zijn 'wil', maar dan kan ie 'echt niet komen' (determinisme). Het kan ook zijn dat ie niet komt omdat hij geen zin heeft (vrije wil). In dat geval moet ie worden 'aangesproken'. Om te bezien of ie niet 'wil' of niet 'kan' wordt vaak een arbo-arts gevraagd om hier een uitspraak over te doen.

Het vraagstuk determinisme of vrije wil is dus niet alleen een filosofisch vraagstuk, maar een alledaags vraagstuk. De volgende vraag is echter interessant:
"Als de persoon in kwestie níét wordt aangesproken, zou ie dan thuisblijven? M.a.w. zou die dan zijn vrije wil ten uitvoer brengen?" Omgekeerd kan de vraag ook gesteld worden: "Zou de persoon in kwestie naar het werk komen omdat hij weet 'dat hij toch wordt aangesproken'?

Als dat laatste het geval is dan is er een causaal veband tussen het gegeven dat hij 'bestraft wordt' en het feit dat hij wellicht 'tegen zijn wil' toch naar het werk komt.

ALS er geen straf is DAN ga ik niet
ALS er wel een straf is DAN ga ik wel

De uitkomst van dergelijke afwegingen kunnen met behulp van de speltheorie worden 'doorgerekend'. Daarbij zijn de fenomenen 'dominante strategie' en het 'Nash-evenwicht' belangrijke voorspellers van sociaal gedrag. Vrije wil gaat gaat uit van 'de vrijheid' om zelf keuzes te maken. Dat blijkt een grote misvatting. Ons gedrag blijkt voor een heel groot deel deterministisch bepaald, en kan worden berekend!
Dit gegeven dat het menselijk gedrag kan worden berekend heb ik in mijn proefschrift 'sociaal determinisme' genoemd.

Wie geinteresseert is in dit proefschrift, of sociaal determinisme kan zich melden via deze site....
(9138) Reactie van een bezoeker van de site!
2018-08-24 18:48:00
Mijn hemel, hoe ingewikkeld kan een mens het zich maken! Is dat uit vrije wil of gedetermineerd?
(9140) Reactie van een bezoeker van de site!

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).