Vragen over Emotionele manipulatie of emotionele chantage (Menswerk)

Op deze pagine staat een archief van een vraag en alle reeds gegeven antwoorden. Deze vraag en antwoord sectie is niet meer actief maar staat nog op de website om te kunnen lezen. U kunt niet meer actief deelnemen en geen nieuwe vragen of anntwoorden toevoegen.


2016-08-11 20:59:00
Manipulerende schoonbroer
Tot voor een aantal jaar hadden we met ons gezin een goede band met zowel familie als schoonfamilie. Mijn partner heeft ook 30 jaar een topband met zijn broers gehad. Een vijftal jaar geleden heeft mijn schoonbroer zijn huidige vrouw leren kennen. In het begin leek alles vlot te verlopen. Maar op korte tijd is ze erin geslaagd om hem te isoleren van zijn ouders. Zij als psychologe had het oordeel geveld dat zijn vader een narcist was en niet in staat was om empathie te tonen. Gevolg: de banden werden verbroken wegens een slechte invloed. Ergens kon ik haar wel volgen, maar zelf ben ik eerder van het principe "leven en laten leven" en draag ik empathie en verdraagzaamheid hoog in het vaandel.
Nadat die situatie al een aantal jaar aansleepte en duidelijk ook een te grote invloed begon te krijgen op ons leven als gezin, besloot ik om me aan een verzoeningspoging te wagen tussen hen en mijn schoonouders. Heel goed bedoeld en heel vriendelijk verwoord. De reactie daarop had ik niet op voorhand kunnen voorspellen want anders had ik het waarschijnlijk nooit geprobeerd. Deze poging resulteerde in een 2de verbodsomgang voor mijn schoonbroer.

Alsof deze situatie nog niet spijtig genoeg was, werd bij mijn schoonbroer darmkanker geconstateerd een paar weken na de door hen gekozen breuk. Veel mensen leren in zulke omstandigheden relativeren. Wij horen bij die mensen, en probeerden ook ditmaal weer de situatie te herstellen. Door interesse te tonen, door hen steun en en een luisterend oor aan te bieden. We hebben hen ook meermaals uitgenodigd . Dit werd niet enkel genegeerd maar ook nog eens naar hun nabije omgeving gecommuniceerd als dat we zijn broer gewoon lieten vallen en niets van ons lieten horen. Een leugen.. Hun nabije omgeving omvat ook een aanzienlijk deel "gemeenschappelijke" vrienden en ook die werden gemanipuleerd en voor de keuze gesteld. Het grootste deel trekt uiteraard partij voor de ernstig zieke broer. Alweer heel begrijpelijk.

Wij hebben alles een beetje laten gebeuren, vooral uit respect voor de zieke en in de hoop dat het allemaal wel zou overwaaien. Dit laatste is jammer genoeg nooit gebeurd. Integendeel, ondertussen zijn we al meer dan een jaar verder en vinden ze het nog steeds nodig om ons te pas en te onpas door het slijk te halen.

We hebben er nu echt wel genoeg van en zouden de situatie nog steeds graag positief willen ombuigen. We weten ons enkel geen raad meer hoe dit zou moeten. In tussentijd wordt mijn partner af en toe wel opnieuw gedoogd (vermoedelijk omdat het echt slecht gaat met zijn broer en dat ze niet anders kan dan aan sommige noden van haar zieke partner toe te geven) maar maken ze het steeds opnieuw heel duidelijk dat ik daar onder geen beding nog welkom. Zijzelf is ook nooit aanwezig als mijn partner eens om de 3 maand eens getolereerd wordt. Zij beslissen op dat vlak alles voor ons. Zij willen bijvoorbeeld wel nog dat de neefjes met elkaar kunnen omgaan, maar ik word verboden om in de buurt van mijn eigen kinderen te zijn op dat moment. Zo een activiteit is wel maar 1 keer doorgegaan, omdat ik dit toch een paar bruggen te ver vind gaan.

Wat kunnen we doen om dit op te lossen? Adviezen meer dan welkom!

Ga naar het onderwerp op deze website »

Antwoorden en reacties
2016-08-11 20:59:00
Het is mij duidelijk hetgeen u verteld, met respect voor de zieke broer, dat er aan uw verhaal niet valt te twijfelen. U hebt uw best gedaan en het is te prijzen dat u zoveel energie in de familierelatie hebt gestopt.
U hoeft uzelf geen verwijten te maken omdat uw bedoeling goed was. Helaas is het anders uitgepakt. Ik zou het van me af zetten en een brief schrijven aan de zieke broer waarin u alles uitlegt. Dan heeft u uw hart gelucht en gedaan wat u kon doen. Wellicht komt er een reactie maar het kan ook niet zo zijn. Heb dan vrede met hetgeen u bewerkstelligd hebt.
(7381) Reactie van een bezoeker van de site!

Etiquette op deze vraag en antwoord pagina's

Deze vraag en antwoord pagina's zijn een eenvoudige vorm van een forum, u kunt vragen stellen, reageren op anderen en de beheerder van deze website beantwoord zelf ook vragen. Om te zorgen dat de kwaliteit een beetje op peil blijft zijn er aan aantal aanbevelingen die ik graag wil doen aan de mensen die hier willen reageren. Voordat u uw vraag op een plaatst wilt u dan eerst even controleren of deze vraag al niet eens is gesteld, dubbele onderwerpen zijn wat vervelend. Probeer bij het onderwerp te blijven en niet "off topic" te gaan. Typ niet in HOOFDLETTERS, wanneer u dit doet, zal het lijken alsof u schreeuwt. Probeer cynisme en sarcasme zoveel mogelijk te vermijden, niet iedereen begrijpt dit altijd. U mag het met elkaar oneens zijn maar probeer een beetje respect te blijven tonen tegenover de ander.

Probeer geen onzin te plaatsen of misinformatie, dit zal bij de controle voor plaatsing al zoveel mogelijk worden weggehaald maar voorkomen is beter. Probeer een beetje kort en bondig te schrijven en gebruik alstublieft leestekens en afgesloten regels in uw tekst. De beheerder zal berichten enigszins formatteren maar u kunt de beheerder hierdoor veel werk besparen. Controleer ook even de meest recente opmerkingen voordat u op een oudere opmerking reageert, aangezien het probleem mogelijk al is opgelost of de meningen zijn gewijzigd. En natuurlijk is vloeken, vulgaire taal en schelden niet toegestaan, deze berichten zullen ook niet geplaatst worden. Het is de bedoeling om kennis en ervaring te delen, hou dit ook in uw achterhoofd wanneer u wilt reageren.

Acute (psychische) problemen hulplijnen.

Wanneer u een acuut ernstig probleem heeft dan zult u waarschijnlijk het antwoord niet vinden op deze website. Er zijn echter een aantal gespecialiseerde websites en telefoonnummers die meestal dag en nacht te bereiken zijn voor mensen met acute ernstige problemen. Ik zal deze lijst proberen zo goed als mogelijk uit te breiden.
Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).