Vragen over Emotionele manipulatie of emotionele chantage (Menswerk)

Op deze pagine staat een archief van een vraag en alle reeds gegeven antwoorden. Deze vraag en antwoord sectie is niet meer actief maar staat nog op de website om te kunnen lezen. U kunt niet meer actief deelnemen en geen nieuwe vragen of anntwoorden toevoegen.


2018-07-29 05:42:00
Zoek naar hulp om nog een normaal leven te kunnen lijden en vrij te zijn van dit verleden
Geachte Heer Pragt,

hartelijk dank eerst en vooral voor deze duidelijke uiteenzettingen. Graag wou ik u vragen wat te doen daar ik mij samen met één zus en één broer in een verschrikkelijke situatie bevind waar men gewoon niet uitkan. Met met het heel het leven meeslepen. Het is een lang verhaal dat ik hierna heel kort tracht uiteen te zetten met de hoop uw reactie te mogen ontvangen maar ook om iemand te kunnen vinden die mij zou kunnen ondersteunen om toch nog een normaal leven te kunnen leiden. Heel mijn (ons) leven zijn wij psychologisch verwaarloosd geworden. Vandaag zet één andere broer en één andere zus (de jongste en meest verwende door mama) deze praktijken verder. Men heeft mooi uw raad op te volgen, dat lukt niet in deze situatie: mama ondersteunt deze twee èn hun partners; zij hebben beiden (op de vijf kinderen) de handtekening op mama's (nu 86j oud) rekening, zij manipuleren er op los met de glimlach want zij staan heel sterk, steunen elkaar en zijn ook de meest materiële en financiële begoeden van de vijf. Het is de jungle wet en de sterkste wint. Ik wordt steeds van alles beschuldigd tot het absurde toe. Ik ben ertegen in gegaan, maar ik ben nu uitgeput, mede ook omdat mijn leven niet op rolletjes loopt. Ik sta overal alleen voor, ben heel sterk, maar vandaag kan ik niet meer. Mama trekt aan en stoot af, meestal krijg ik opmerkingen of wantrouwen!! (terwijl ik doodeerlijk ben en het de jongste is die alle mooie zaken uit het verkochte ouderlijk huis heeft gestolen!! Maar dat mocht blijkbaar. Het feit dat ik mijn moeder nog bezoek remt mij in mijn ontwikkeling en het opbouwen van mijn Eigen leven. Ga ik word ik min of meer gepest of er wordt gezwegen. Ga ik niet dan wordt ik beschuldigd dat ik er niet ben. Trouwens deze zomer ben ik vier maanden niet op bezoek geweest (bij mama in het tehuis) en niemand schijnt het gemerkt te hebben, men heeft er niets van gezegd dit keer.
Voor mijzelf is het moeilijk mama helemaal te verlaten, omdat zij zelf ook in zulk (borderline??) milieu is opgevoed geworden en er nooit is uitgeraakt, maar voor mij is het zeer moeilijk om dat steeds voor ogen te houden en haar te vergeven (ze heeft ook veel afgezien met papa, autoritair op haar en zijn kinderen, maar een schaap in zijn relaties met buitenstaanders). Het is gewoon verschrikkelijk. Zelf heb ik ondersteuning nodig. Ik ben alleenstaand omdat ik een relatie met een man NIET begrijp!!! Mannen komen alleen maar voor sx en dat wil ik niet meer buiten een vriendschappelijke, correcte relatie. Ik betaal dit met eenzaamheid. Ook alle juwelen van mama zijn bij de jongste dochter. Ik kreeg wèl de gouden trouwring van papa en een gouden halsketting van mama haar overleden zus (mijn vroegere meter). Zelfs wanneer ik uit mijn hart goed wil doen wordt het niet altijd zo erkend door mijn moeder of door hen. Ik weet niet meer wat ik moet doen, ik heb een persoon naast mij nodig maar die is er niet. Trouwens wanneer men nieuwe mensen ontmoet kan men zomaar niet over zulke zware problemen gaan praten, daar zitten mensen niet op te wachten. Nochtans bevindt die problematiek zich IN mij en wordt die ook wel aangevoeld. Ik heb het dan ook zeer moeilijk om relaties te leggen, vooral om ze te laten duren. Ik weet het verder niet meer, men gaat eraan tenonder, mede door het onbegrip van de harde maatschappij die een vrouw van 50 (nochtans met heel veel talenten!) niet meer aanvaardt. Ik hoop van harte concreet advies te krijgen, daarvoor zou ik heel dankbaar zijn, alsook iemand te kunnen vinden die met dit soort problematiek ervaring heeft en die mij concreet strategieën en overlevingstips (niet slachtoffer, noch beklaag) zou kunnen helpen. hartelijk dank in ieder geval voor uw aandacht. Dinah

Ga naar het onderwerp op deze website »

Antwoorden en reacties
2018-07-29 05:42:00
Dag Dinah,
Als ik je verhaal zo lees dan heb je een zeer manipulatieve en uitspelende moeder die ondanks haar eigen vroegere nare situatie zelf nu deze kunstjes uitvoert. Ze schroomt niet om twee van haar kinderen een andere positie te betreden t.o.v de andere drie.
U zegt dat wat u ook doet of juist niet doet, wel komt of juist niet...niks is goed
Laat ik u van de illusie afhelpen van hoop dat het beter zal worden; het spijt me maar dat wordt het niet. Het maakt niet uit in hoeveel bochten u zich wringt. Voor dit soort mensen is het een spel; u kronkelt en zij lachen, u lijdt zij vermaken zich kostelijk.
Dinah, uit eigen ervaring kan ik zeggen dat er slechts 1 oplossing is om zelf weer tot jezelf te komen, rust in je hart te krijgen en jezelf niet langer af te(laten)breken.
Neem afstand van deze vreselijke en schadelijke mensen. Dit zal je vast erg hard in de oren klinken maar kijk naar wat zij jou telkens aandoen...is dat niet minimaal elke keer zo hard?
Kom op voor jezelf, geef aan dat het genoeg is geweest en blijf daarbij.
Mij bracht het zeker rust en ik had niet langer meer al die pijnlijke teleurstellingen, verwijten, kleinerende opmerkingen noch keiharde uitspraken om te kwetsen...niets meer van dat alles. Er was rust en er was gelegenheid te helen en te groeien en om mezelf te mogen en kunnen zijn. Dinah, nu hoor ik je diverse malen over huisraad juwelen geld van je moeder hebben en dat daar onderling zoveel jacht al op wordt gemaakt.
Ten eerste is het iets waar zij zich om moeten schamen, ze leeft nog, er is nog geen erfenis om te verdelen. Ten tweede neem afstand van die materialistische dingen, dingen maken je niet gelukkig. Onthoud goed; hebzucht heeft altijd honger, het zal nooit genoeg zijn hoeveel je ook vergaard aan spul en dingen/geld. Maar hoe meer je vergaard hoe groter het knagende gat waar normaal gesproken een hart behoord te zitten.
Dinah, ik ben 38 en ik sta er vanaf mijn 21e volledig alleen voor. Niemand om op terug te vallen. Maar ik heb rust en kalmte in mijn hart en een zuiver geweten. Ik weet wat gelukkig zijn en gelukkig kunnen zijn is en ik heb niet veel nodig om een goed leven te hebben voor mij en mijn twee kinderen. De erfenis...?.. die hoef ik niet daar mogen mijn twee broers en zus om vechten wat mij betreft. .
En Dinah, ik merk aan je verhaal hoe gespannen jij bent, om direct maar weer aan te passen aan hun grillen. Stop. Tijd om die schouders los te gooien, die ballast eraf te mikken, naar de zee te gaan en met je blote voeten over het strand te lopen en voelen hoe de eindes van de golven net over de bovenkant van je voeten rollen...langzaamaan en telkens een nieuwe golf water... en zo loop je een eind, luister naar de zee, de zachte bries en de vogels, voel de zon zachtjes over je huid strijken, warm en lichtjes tintelent. Ontspan en voel hoe er weer rust in jouw lichaam komt.
Dinah, heel veel succes en vergeet niet, je bent zelf degene die dit een halt toe kan roepen of eindeloos door laat gaan vol pijn en verdriet en waardeloze spullen zonder geluk of liefde. Het is aan jou....
Het komt echt goed, dat beloof ik je. Heb vertrouwen in jezelf.
Warme groeten van Mirjam
(9090) Reactie van een bezoeker van de site!

Etiquette op deze vraag en antwoord pagina's

Deze vraag en antwoord pagina's zijn een eenvoudige vorm van een forum, u kunt vragen stellen, reageren op anderen en de beheerder van deze website beantwoord zelf ook vragen. Om te zorgen dat de kwaliteit een beetje op peil blijft zijn er aan aantal aanbevelingen die ik graag wil doen aan de mensen die hier willen reageren. Voordat u uw vraag op een plaatst wilt u dan eerst even controleren of deze vraag al niet eens is gesteld, dubbele onderwerpen zijn wat vervelend. Probeer bij het onderwerp te blijven en niet "off topic" te gaan. Typ niet in HOOFDLETTERS, wanneer u dit doet, zal het lijken alsof u schreeuwt. Probeer cynisme en sarcasme zoveel mogelijk te vermijden, niet iedereen begrijpt dit altijd. U mag het met elkaar oneens zijn maar probeer een beetje respect te blijven tonen tegenover de ander.

Probeer geen onzin te plaatsen of misinformatie, dit zal bij de controle voor plaatsing al zoveel mogelijk worden weggehaald maar voorkomen is beter. Probeer een beetje kort en bondig te schrijven en gebruik alstublieft leestekens en afgesloten regels in uw tekst. De beheerder zal berichten enigszins formatteren maar u kunt de beheerder hierdoor veel werk besparen. Controleer ook even de meest recente opmerkingen voordat u op een oudere opmerking reageert, aangezien het probleem mogelijk al is opgelost of de meningen zijn gewijzigd. En natuurlijk is vloeken, vulgaire taal en schelden niet toegestaan, deze berichten zullen ook niet geplaatst worden. Het is de bedoeling om kennis en ervaring te delen, hou dit ook in uw achterhoofd wanneer u wilt reageren.

Acute (psychische) problemen hulplijnen.

Wanneer u een acuut ernstig probleem heeft dan zult u waarschijnlijk het antwoord niet vinden op deze website. Er zijn echter een aantal gespecialiseerde websites en telefoonnummers die meestal dag en nacht te bereiken zijn voor mensen met acute ernstige problemen. Ik zal deze lijst proberen zo goed als mogelijk uit te breiden.
Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).