De website heinpragt.com is al sinds 1994 een begrip op het internet en is door de jaren heen uitgegroeid naar meer dan 330 themapagina's en een paar duizend bezoekers per dag. De website heeft drie hoofdonderwerpen: mens, cultuur en techniek.

Defensieve projectie


2015-11-24 14:37:00
Reacties op de pagina: Defensieve projectie
Hier kunt u reageren op het onderwerp: Defensieve projectie

Ga naar onderwerp op de site »

Antwoorden en reacties
2015-11-24 14:37:00
Ik dacht dat projectie in de psychologie verder ging dan interne problemen een externe oorzaak geven. Van die strekking heb ik gelezen in Engels talige boeken over dit soort onderwerpen.
Je kunt een heleboel positieve en negatieve eigenschappen projecteren op je omgeving vaak met heel vervelende gevolgen. Als een soort vooroordeel als het ware. "Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten" is een mooi voorbeeld maar het kan veel verder gaan. Dat je iemand zijn eigenschappen "voorspelt" door voorafgaand vermeend gedrag van de persoon.
Hoe zit dat?
Heet dat anders?
(6609) Reactie van een bezoeker van de site!
2016-02-26 19:54:00
Hoe is het dan met je gesteld als je in je omgeving verschillende personen hebt die krampachtig hun leed op je blijven projecteren en je beschuldigen zonder zichzelf eens aan een grondige zelfanalyse te onderwerpen; Ik kan er van meepraten, mijn leven is helemaal overhoop gegooid door al die fucking projecties van die getraumatiseerde medemensen. Alle mogelijke drek krijg je over je uitgegooid en zij, zij hoeven maar zielig te doen en iedereen gelooft hun. Alles naar de kloten, omdat ze hun eigen leugens nog geloven. Allemaal naar een psychiater ermee, en zorgen dat ik r niet teveel last meer van heb.

het analysewonder.
(6887) Reactie van een bezoeker van de site!
2016-04-18 12:04:00
Hallo, even reactie op bovenstaande reactie. Zelf ben ik er ook wel mee bezig en snap het wel. Het kan je goed bezig houden. Als je nog eens op dit forum zit zie ik het wel. Mogelijk wat verder praten.
(7008) Reactie van een bezoeker van de site!
2016-04-29 20:19:00
Ik ben ook erg benieuwd naar een reactie over omgaan met projecties van anderen die totaal niet bewust zijn van zich zelf. Zij vullen zelf alles in en hebben op iedereen commentaar. Ik ben me bewust van projecties in de buitenwereld en grijp zoveel als mogelijk aan om aan mezelf te werken en te groeien. De projecties van anderen zoals ik eerder beschreef, hebben mij dusdanig in verwarring gebracht, dat ik mezelf helemaal kwijtraakte. De twijfel of ik het nu ben of de ander, waarbij de ander overtuigd is dat ik het ben. Na het lezen over narcisme, een woord wat ik wel kende maar de diepere lagen ervan nog niet, heeft heel veel verheldering gegeven. Het zijn patronen, van kinds af aan geworteld en dankzij een therapeut gespecialiseerd in narcisme (in mijn geval ouders), leer ik het beter onderscheiden. Ik neem nu bewust afstand om weer in mn kracht te komen en uiteraard sterker en bewuster mijn echte ik te leren kennen. Alleen is dit weer een trigger voor hen voor nieuwe projecties... gewoon heel kort en bondig, tot hier en niet verder?
(7044) Reactie van een bezoeker van de site!
2016-11-13 18:33:00
Tot hier en niet verder, inderdaad! Ik heb dit emotionele spel pas geleden beleeft, Mij wordt van alles verweten door mijn bloedeigen zoon! heel vervelend daar wij altijd een hele fijne band hadden samen, echter merk ik dat mijn zoon de spanningen om zich heen moeilijk kan handelen,Helaas zal hij dit nooit toe geven, eerder houd hij zijn moeder verantwoordelijk voor zijn shit! De therapeut waar hij eerst was is gestopt met de behandelingen zegd hij, .. Ik ben door dit fenomeen heel erg gaan twijfelen aan mezelf, en dat terwijl ik steeds aan hem heb gevraagd het mij te vertellen als er iets was waar hij nog mee worstelde. uiteindelijk heb ik hem in de wachtkamer voor mijn hart geplaatst! ik heb duidelijk gemaakt dat ik het zo niet wilde, en een paar punten toegevoegd waarvan ik hoop dat hij deze isseus eens goed bij zichzelf gaat aanpakken!! mijn andere kinderen hebben zulke problemen niet,
Ik heb gelukkig nu wel rust, en hoop voor mijn zoon dat hij deze rust in zichzelf terug gaat vinden.
(7618) Reactie van een bezoeker van de site!
2017-01-31 15:27:00
Ik ben recentelijk gescheiden en dat was volledig op aangeven van mijn ex-echtgenote. Zij kan niet over haar gevoelens praten, zij kan niet confronteren, zij vlucht met een smoesje uit een gesprek als zijzelf geconfronteerd wordt en. Zij is een zeer introverte persoonlijkheid die in ALLE aspecten van het leven terughoudend is. Zij is zelfs zo gesloten dat zij tijdens een sessie met een huwelijkscounselor, waarin zij met behulp van camera beelden werd geanalyseerd op non-verbale communicatie, dat zij aan het eind te horen kreeg dat die counselor nog nooit iemand had meegemaakt die zo erg haar emoties verbergt. Verder is zij ook niet in staat om aan zelf reflectie/zelf analyse/zelf correctie te doen. Zij is totaal niet in staat haar eigen rol te zien in de relatie. Zij schrok behoorlijk toen de huwelijks counselor haar voor de voeten gooide, na een serie van verwijten aan mij, dat zij nooit grenzen had gesteld en alles op zijn beloop had gelaten.

Ik heb een angststoornis opgelopen waardoor ik in het verleden erg boos kon worden maar daar heb ik 9 jaar geleden medicijnen voor gekregen en dat is daardoor toen gelukkig opgelost. Mijn ex blijkt nu achteraf echter al sinds die tijd niet meer van mij te houden door wat er toen gebeurd is (nooit fysiek geweld gebruikt maar wel verbaal zeer sterk geweest). Nu 9 jaar later verwijt zij mij van alles waarover zij echter nooit met mij gesproken heeft tijdens ons huwelijk. Op het moment dat ik geconfronteerd werd met het feit dat zij wegvluchtte uit ons huwelijk in een affaire was er al niets meer te redden. Als ik kijk naar de argumenten, die ik met zeer veel moeite na de breuk, uit haar heb weten te krijgen, dan is dat voor 90% projectie. Een klein deel van de zaken die zij noemt zijn inderdaad minder goede eigenschappen van mij maar daar was best over te praten geweest om daar anders mee om te gaan als zij dat ooit had aangegeven. Echter het overgrote deel was duidelijk projectie van allerlei dingen die zij gewoon bedacht had om weg te kunnen uit de relatie. Zij heeft de hele relatie lang haar gevoelens opgekropt. Zeker de laatste 9 jaar, toen zij zover was dat zij niet meer van mij hield, is zij van alles gaan projecteren op mij wat eigenlijk haar eigen onvermogen is. Bijvoorbeeld haar onvermogen tot zelf correctie heeft ze aan mij toegewezen en verteld zij anderen dat zij niet geprobeerd heeft aan de relatie te werken omdat ik toch niet zou kunnen veranderen. Ook is zij heel gewone zaken in onze relatie als negatief gaan beoordelen. Bijvoorbeeld zij verwijt mij dat ik de verjaardagen niet onthoud terwijl zij juist altijd heel erg het bijhouden van de privé agenda naar zich toe heeft getrokken. Of een ander voorbeeld; zij verwijt mij dat ik op feestjes niet met haar praat maar voornamelijk met anderen, vergetend dat wij achteraf in de auto weer bespraken wat we zoal gehoord hadden. Zij gooide mij ook voor de voeten dat zij geen warmte bij mij voelde. Dat is wel de meest vreemde van allemaal. Ik ben juist een persoon die door frequent gebaren, zinnetjes en fysiek contact heel erg veel warmte uitstraal. Iets wat mij ook door anderen wordt geconfirmeerd. Juist mijn ex echtgenote was door haar onvermogen om over haar gevoelens te praten en haar enorme terughoudendheid juist nooit een warme persoonlijkheid. Zij sprak altijd alleen over praktische zaken. Dat heb ik mij tijdens de relatie nooit erg gerealiseerd omdat ik uit een gezin kom met een moeder die ook geen warmte uitstraalde. Hier is dus heel erg sprake van projectie van haar eigenschappen op mij. Dit irriteert mij wel omdat zij dit soort zaken ook aan onze vrienden loopt te spuien. Zij is tijdens de scheiding zelfs bij verschillende vrienden langsgegaan om haar bedje te spreiden omdat zij wel inzag dat zij met de affaire haar imago schade had gedaan en imago schade is ongeveer haar grootste angst.
(7790) Reactie van een bezoeker van de site!
2018-05-04 10:20:00
Erg man, klinkt als te vroeg samengegaan , uitgehuwelijkt mischien ?
Wees blij dat je nu van haar af ben . En maak je nooit te druk om wat andere mensen denken
(8887) Reactie van een bezoeker van de site!

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).