De website heinpragt.com is al sinds 1994 een begrip op het internet en is door de jaren heen uitgegroeid naar meer dan 330 themapagina's en een paar duizend bezoekers per dag. De website heeft drie hoofdonderwerpen: mens, cultuur en techniek.

Onze hersenen


2015-04-14 14:50:00
Reachties op de pagina: Onze hersenen.
Hier kunt u reageren op de onderwerpen op de pagina: Onze hersenen.

Ga naar onderwerp op de site »

Antwoorden en reacties
2015-04-14 14:50:00
Van de scheurkalender: Wie kent het niet, je loopt bijvoorbeeld van de woonkamer naar de slaapkamer om iets te pakken en daar aangekomen ben je vergeten wat je wilde pakken. Dit komt bij veel mensen voor en de oorzaak lijkt te maken te hebben met deuren. Het lijkt er op dat wanneer je door een deur loopt de hersenen een signaal krijgen dat een bepaalde herinneringsperiode gestopt is en er een nieuwe begint. Alle herinneringen uit de oude kamer worden opgeslagen en het brein maakt zich op voor een nieuwe herinneringsperiode. Wanneer je dus vergeten bent wat je wilde doen kun je teruggaan in de vorige kamer waardoor de hersenen geprikkeld worden door dezelfde situatie en je ineens weer weet wat je in de slaapkamer wilde pakken. Ik vond dit zo'n leuke truc dat ik deze even wilde delen.
(6272) Reactie van een bezoeker van de site!
2016-01-28 09:45:00
Ik heb met belangstelling deze pagina gelezen en ik heb sterk de indruk dat de schrijver sterk vanuit het idee van de evolutie schrijft. Zou het niet een verschil in perfectie en niveau van een schepper kunnen zijn die lagere en hogere diersoorten en als kroon op het werk de mens geschapen heeft?
(6776) Reactie van een bezoeker van de site!
2016-01-28 14:41:00
Ik ga inderdaad uit van een evolutie of schepping over zeer lange tijd. Ik sluit de schepping niet uit maar zie het dan wel als een evolutie waarbij de schepper de architect was. Dit is het gangbare compromis tussen de schepping en de evolutie. We kunnen inmiddels wel wetenschappelijk bewijzen dat de aarde al zeer oud is, zeker ouder dan de 4000 jaar waar de creationisten vanuit gaan. In mijn visie is alles om ons heen, alles wat er is, inclusief wijzelf datgene wat men "god" noemt en in dat opzicht is het verhaal weer helemaal rond. Dit soort onderzoek moet niet in de discussie over evolutie of schepping worden getrokken. Ik probeer het wel zo neutraal mogelijk (maar wel wetenschappelijk verantwoord) te houden.
Vriendelijke groet, Hein Pragt
2016-11-28 20:50:00
Ik had de afgelopen twee weken op school over hersenen gehad, wij hadden het ook over dat waneer een mens stopt met groeien dat dan de hersenen ook stopen met groeien. Ik stelde mijn docent de vraag: mannen stoppen later met groeien wilt dat dan ook zeggen dat hun hersenen groter zijn dan die van vrouwen?" Omdat ze langer in die groei fase zitten dan vrouwen. Mijn docent kon het mij niet zo vertellen. Ook lees ik op deze pagina dat mannen 16 procent meer hersencellen hebben dan vrouwen. Ik ben daarna op google gaan zoeken maar ik kon geen antwoord op mijn vraag vinden. Deze vraag wil ik jullie ook stellen het zou heel fijn zijn als jullie mij daar antwoord op kunnen geven
(7668) Reactie van een bezoeker van de site!
2016-11-28 21:22:00
Ik heb diverse boeken gelezen over onze hersenen en de hersenen van mannen en vrouwen stoppen ongeveer op dezelfde leeftijd met groeien. De structuur van de hersenen van mannen en vrouwen is anders, voor zover ik weet zijn ook al bij jonge jongens de hersenen groter dan bij meisjes van dezelfde leeftijd. Dat wil niet zeggen dat mannen slimmer zijn dan vrouwen, de hersenen van vrouwen bevatten veel meer onderlinge verbindingen en zijn zo dus efficiënter. Volgens mijn ontwiielen de hersenen van jongen en meisjes zich verschillende door de genen en door de mannelijke en vrouwelijke hormonen. Volgens mij heeft het dus niets met het langer doorgroeien van de hersenen te maken. Een goed en leerzaam boek op dit gebied is het boek van Dick Swaab "wij zijn ons Brein".
Vriendelijke groet, Hein Pragt
2017-03-17 15:53:00
Hallo, ik vond dit heel leerzaam.

Maarrr, ik heb nog een vraagje: hoe denken je hersenen eigenlijk ik hoop dat jullie antwoord kunnen geven.

Groetjes danaya
(7886) Reactie van een bezoeker van de site!

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).