De website heinpragt.com is al sinds 1994 een begrip op het internet en is door de jaren heen uitgegroeid naar meer dan 330 themapagina's en een paar duizend bezoekers per dag. De website heeft drie hoofdonderwerpen: mens, cultuur en techniek.

Ego


2013-05-16 13:20:00
We kunnen toch niet zonder ego?
Volgens mij heeft het ego wel degelijk een functie namelijk overleven. Om te overleven moest men in vroegere tijden wel egoïstisch zijn al was het alleen maar om zelf te overleven en je familie te voeden. De grootste ego’s overleefden en een groot ego is dus genetisch een overlevingsstrategie. Volgens mij is een groot ego niet slecht, mensen met een groot ego krijgen vaak wat ze willen en het lijkt er op dat ze weinig last hebben van een knagend geweten. Volgens staan juist de mensen met een klein ego aan de onderkant van de maatschappij. Dus wat is er mis met een redelijk tot groot ego?

Ga naar onderwerp op de site »

Antwoorden en reacties
2013-05-16 13:20:00
Het ego heeft zeker een beschermde functie voor onze kwetsbare kanten. Als men echter vastgebakken zit in het ego (altijd willen winnen, de sterkste, de beste willen zijn) dan heeft men m.i toch te weinig contact met de kwetsbare kanten van zichzelf. Ook deze kanten willen gevoeld en geleefd worden. Als men deze behoefte echter niet herkent dan is dat geen ramp; het heeft alleen wel gevolgen voor de contacten die men heeft. Want over het algemeen hebben mensen wel de behoefte om zijn/haar kwetsbare kanten te leren kennen. Bij een overheersend ego komt deze behoefte niet tot uitdrukking, ook niet met anderen en zal m.i. een gevoel van isolement of eenzaamheid op termijn wel het geval zijn. Het is namelijk lonely at the top".
(4139) Reactie van een bezoeker van de site!
2014-07-16 23:19:00
Een groot ego is dodelijk vermoeiend voor jezelf. probeer je geluk te vinden in dingen doen die je leuk vind en waar je je ei in kwijt kunt, wees bewust dat je het voor jezelf doet en niet om jezelf te bewijzen aan de buitenwereld. Mensen met een groot ego zullen toch nooit genoeg erkenning krijgen omdat dat nooit voldoening geeft, waar je uiteindelijk naar opzoek bent is jezelf erkenning geven, jezelf accepteren. Zolang je doet waar je in gelooft is het goed. Wees goed voor jezelf en voor anderen, dan maak je een grote stap. Misschien heeft een groot ego meer succes, maar hij zal er nooit gelukkiger van worden en wat is nu het enige echte belangrijke in het leven.......?
(5099) Reactie van een bezoeker van de site!
2016-07-31 12:56:00
Ego is latijns voor het woord "ik". Ego betekent dus "ik". De vraag is dus eigenlijk: kunnen we zonder "ik". Een te groot "ik" heet egocentrisme. Oftewel; de eigen ik staat centraal. (overigens wordt het "te" in te groot meestal door andere mensen bepaald)
Zonder ik ga je op in het geheel. Tís maar wat je wilt.
(7343) Reactie van een bezoeker van de site!

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).