Wegcijferen versus Gezond ego´sme


01 - Menswerk »  -  Wegcijferen versus Gezond ego´sme »
2013-05-17 12:02:00
Waar ligt de grens tussen gewoon egoisme en gezond egoisme?
Ik heb een vriendin die ik gewoon egoistsch vind maar die zelf telkens zegt dat het gezond egoisme is. Volgens mij probeert ze zo haar egoistsche gedrag gewoon goed te praten. Dus vraag ik me af waar ligt de grens tussen gewoon egoisme en gezond egoisme en hoe kun je het herkennen?

Ga naar onderwerp op de site »  Go to topic page in the site »
Reageren!

Antwoorden / Answers
2013-05-17 12:02:00
Gezond egoisme is volgens mij hetzelfde als assertiviteit: m.a.w.: opkomen voor jezelf met behoud van respect voor de ander. Op het moment dat iemand zijn of haar eigen belangen laat prevaleren zonder rekening te houden met de ander, dan noem ik dat wel egoistisch. En pijnlijk bovendien.
Soms is het natuurlijk wel goed om voor je eigen belangen op te komen terwijl de ander dat niet als prettig ervaart, maar dat is wat anders. Dan stel je op een liefdevolle maniere gewoon jouw eigen grenzen en dat voelt de ander. Als iemand egoistisch zijn gang gaat, voelt dat voor de ander als pijn. Helaas zijn er veel egoistische mensen die geen oog hebben voor deze pijn. Wel sneu ook, want de ander pijn doen is voor jezelf toch ook geen pretje.
(4144) Reactie van een bezoeker van de site! Response by a vistor of the site!
Reageren!
Om dit snel terug te kunnen vinden kunt u door onderstaande knop deze pagina toevoegen aan uw favorieten!
Toevoegen aan uw favorieten!


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).