Ambternaren mopopen / humor

Lachende zon Aangezien ik zelf al vele jaren ambtenaar ben, heb ik als een vorm van zelfspot een voorkeur voor leuke ambtenarenmoppen. Moppen zijn grappig omdat ze een zaak overdrijven maar er zit vaak wel een kern van waarheid in de meeste ambtenarenmoppen. Hoewel de meeste ambtenaren van goede wil zijn en vaak ook bevlogen in hun vak is de omgeving van de overheid vaak niet de meest productieve omgeving. Dat ligt niet altijd aan de ambtenaar want de vele regels en strenge bureaucratie maken het soms moeilijk om klantvriendelijk en productief te zijn. Maar een goede ambtenaren mop met enige zelfspot is leuk om de moed er weer een beetje in te houden. Vandaar dat ik hier een verzameling ambtenarenmoppen heb geplaatst. Ik wens u veel leesplezier, vriendelijke groet, Hein Pragt.

Moppen

lachenWaarom hebben ambtenaren geen houten bureaus?
Omdat hout werkt!


lachenWaarom kijkt een ambtenaar thuis niet uit de ramen?
Omdat hij anders op zijn werk niets meer te doen heeft!


lachenArnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone en een mager ambtenaartje zitten bij elkaar en doen een wedstrijdje wie het meeste sap uit een sinaasappel kan knijpen. Arnold gaat eerst, en na lang persen krijgt hij er maar 1 druppel uit. Sylvester doet het iets beter, 5 hele druppels! De ambtenaar knijpt binnen de kortste keren de sinaasappel helemaal leeg! Sylvester en Arnold vragen: "Hoe doe je dat joh, je ziet er helemaal niet gespierd uit of zo." Zegt de ambtenaar: "Ach... ik werk bij de belastingdienst..."


lachenDe pas benoemde hoofdambtenaar was klein van stuk en vond dat hij een voetenbankje nodig had. Maar toen hij een verzoek indiende, werd hem gevraagd wat er met het oude voetenbankje was gebeurd, waarom hij er een nodig had en of hij aan het aanwezige meubilair niet genoeg had. De correspondentie zeurde door en uiteindelijk trok de hoofdambtenaar zijn verzoek in. Op de vraag waarom hij het introk, schreef hij terug: "Het dossier over dit onderwerp is nu dik genoeg om als voetenbankje te dienen."


lachenDe nieuwe ambtenaar staat wat hulpeloos met een belangrijk dossier bij de papierversnipperaar. "Kan ik helpen", vraagt een secretaresse. "Ja", zegt hij. "Hoe werkt dat ding?" "Heel simpel", zegt ze en pakt het dikke dossier en stopt het in de versnipperaar. Zegt de ambtenaar: "Bedankt, maar waar komen de kopieën er nu uit?".


"Dokter, ik zit met een probleem, ik praat namelijk veel in mijn slaap", vertelt de ambtenaar. "Ach", zegt de dokter, "en u slaapt verder goed? Dan is het echt niet zo erg dat u af en toe wat zegt in uw slaap." "Dat kan anders soms knap vervelend zijn dokter", zegt de ambtenaar: "Gisteren bijvoorbeeld stonden al mijn collega's me hartelijk uit te lachen toen ik wakker schrok!"


lachenEen ambtenaar bekijkt aan het eind van de maand zijn salarisstrook en ziet met opwinding dat er vijfhonderd euro teveel is bijgeschreven, maar hij besluit er niets van te zeggen. Een maand later staat er vijfhonderd euro te weinig op zijn salarisstrook. Boos stapt hij naar personeelszaken om zich te beklagen. De man van personeelszaken vraagt: "Maar waarom heeft u vorige maand uw mond gehouden toen er teveel op stond?" Zegt de ambtenaar: "één fout wil ik door de vingers zien, maar twee wordt me te gortig!"


lachenEen ambtenaar is achter z'n bureau te suffen in het middagzonnetje en opeens ziet hij een spin en denkt: "Die ga ik dood trappen". Net op het moment dat hij z'n voet wil neerzetten hoort hij de spin met een zacht stemmetje spreken: "Nee, niet doen, als je me in leven laat mag je 3 wensen doen!" "Hmm," denkt de man, "al goed, ik laat je heel, maar dan wens ik op een onbewoond tropisch eiland te wonen." PLOEP. De man zit op een prachtig exotisch eiland. De spin vraagt: "Je hebt nog 2 wensen over, dus zeg het maar!" "Ok?," zegt de man, "ik wil 3 bloedmooie jonge dames om me heen." PLOEP. Drie welgevormde dames om de man. "Je hebt nog een wens over, dus denk goed na!" "Nee, dat hoeft niet," zegt de man, "ik weet het al, ik wil de rest van m'n leven een lekker lui leventje lijden." PLOEP. En hij zit weer achter zijn bureau!


lachenEen ambtenaar loopt langs het riviertje dat door zijn gemeente stroomt en opeens hoort hij een stemmetje "help, help" roepen. Hij ziet nog net een puntmutsje boven water uit steken en trekt dat omhoog. Er blijkt een kabouter aan vast te zitten. Die is zo dankbaar dat de ambtenaar hem gered heeft, dat die een wens mag doen. "Nou", zegt de ambtenaar, "Ik heb vliegangst, maar ik zou toch graag eens naar Hawai gaan, dus ik wens een brug van hier naar Hawai". "Kom nou", zegt de kabouter, "Ik kan wel toveren, maar dit gaat zelfs mij boven mijn pet". "Ok", zegt de ambtenaar, "Dan wens ik dat brieven aan de gemeente altijd binnen 8 weken beantwoord worden". Zegt de kabouter: "Wat voor soort verlichting wil je op die brug?"


lachenEen ambtenaar zit koffie te drinken en de kantinejuffrouw vraagt hem: "Wilt u nog een tweede kopje?" "Nee", zegt hij, "dank u wel, anders kan ik vanmiddag niet slapen."


lachenEen Hollandse ambtenaar komt 's morgens te laat op z'n werk. Hij zegt tegen z'n chef: "Ik heb me verslapen meneer" Waarop de chef antwoordt: "Zo, slaap je dan thuis ook al?"


lachenEen ingenieur, een boekhouder, een chemicus, een informaticus en een ambtenaar op het ministerie zijn aan het opscheppen hoe fantastisch hun hond wel is. Om het te bewijzen roept de ingenieur zijn hondje: "Vierkantswortel, toon ons je talenten!" De hond loopt naar een schoolbord en tekent er met een krijtje een vierkant, een cirkel en een driehoek op. Ook de boekhouder roept zijn hond: "Actief-Passief, toon jij ons eens al je competenties!" De hond loopt naar de keuken en komt terug met 12 koekjes. Hij legt ze op 3 stapeltjes, elk van 4 koekjes elk. De chemicus beweert dat zijn hond nog beter kan. "Thermometer, toon jij ons eens je kunsten!" De hond loopt naar de kast, haalt er een glas van 10 cl uit, neemt de melk en giet exact 8 cl melk in het glas zonder ook maar één druppel te morsen. De informaticus wil ze allemaal overbluffen en roept zijn hond: "Harde schijf, verbaas deze mensen eens!" De hond begeeft zich naar een computer, start deze op, laat een Anti-Virus starten, verstuurt een e-mail en installeert tenslotte een nieuw spel. De 4 mannen keren zich nu naar de ambtenaar van het ministerie en vragen hem wat zijn hond nu zo allemaal kan. De ambtenaar roept zijn hond: "Koffiepauze, toon je talenten eens!" De hond zet zich recht, eet de koekjes op, drinkt de melk leeg, wist alle bestanden van de computer, heeft gemeenschap met de hond van de ingenieur en doet alsof hij zich geblesseerd heeft aan zijn rug na de daad, waarop hij het formulier van arbeidsongeval invult met als periode van arbeidsongeschiktheid van 6 maanden.


lachenEen kleine stad heeft een enorm hoog geboortecijfer en de Provinciale ambtenaren ontdekken dit en vragen aan de Rijksuniversiteit om onderzoek. De onderzoekers schrijven een lijvig voorstel en krijgen een flinke berg geld van de provincie voor het onderzoek. Er worden nog wat extra mensen ingehuurd, zoals een socioloog, een antropoloog, een seksuoloog en specialisten op het gebied van gezin en zwangerschap. Het hele team verhuist naar het stadje, huurt kantoorruimte, richt het in met computers en begint vragenlijsten op te stellen. Terwijl de medewerkers zich klaar maken voor het grote onderzoek gaat de projectleider in de lokale kroeg een kop koffie drinken. Hij vertelt aan de kroegbaas dat een hele ploeg mensen het komende half jaar gaat onderzoeken hoe het geboortecijfer zo hoog komt. De kroegbaas zegt : "Nou dat weet ik zo ook wel, elke morgen om 6 uur komt hier een trein voorbij, waardoor iedereen wakker wordt, en dan is het is te laat om nog te gaan slapen en te vroeg om op te staan!"


lachenEen man komt aan de balie van het belastingskantoor en vraagt aan de dienstdoende receptioniste naar Dhr. knijpers. De receptioniste antwoord hem: "Dhr. Knijpers is vorige week overleden". De man denkt even na en vraagt opnieuw naar de Hr. Knijpers. Waarop de receptioniste wrevelig hetzelfde antwoord geeft. Na een paar minuten stelt de man voor de derde keer dezelfde vraag, "Kan ik Dhr. Knijpers spreken?" Nu wordt het de dame teveel en schreeuwt zij de man toe: "Waarom laat U mij in hemelsnaam drie maal zeggen dat Dhr. Knijpers overleden is?" Waarop de man met een gelukzalige glimlach op zijn lippen antwoordt: "Ik hoor het U toch zo graag zeggen!"


lachenEen man wandelt binnen in het bureau van een ambtenaar en bemerkt dat daar een klein insectenprobleem heerst. "Wat zitten hier veel vliegen", zegt de man. "Ik weet het", zegt de ambtenaar, "precies 27".


lachenEen nieuwe gemeentesecretaris werkt gedurende een week samen met de gemeentesecretaris die hij gaat vervangen. Op de laatste dag zegt de vertrekkende gemeentesecretaris: "Ik heb drie genummerde enveloppen in de bovenlade van je bureau gelegd. Open een envelop als je in een crisis komt die je niet kunt oplossen." Drie maanden later gebeurt er een drama, alles gaat fout en de gemeentesecretaris voelt zich door dit alles nogal bedreigd. Op dit moment herinnert hij zich wat zijn voorganger op de laatste dag gezegd had. Dus hij opent de eerste envelop. De inhoud van het bericht luidt: "Geef je voorganger van alles de schuld!" Dit doet hij en zo komt hij de crisis te boven. Ongeveer een half jaar later geven de wethouders hem de schuld van alles wat zijn ambtenaren nu weer verkeerd hebben gedaan en de burgemeester eist zijn ontslag. De gemeentesecretaris opent nu snel de tweede envelop en leest: "Reorganiseren!" Dus hij gaat reorganiseren en de ambtelijke dienst komt er vrij snel weer bovenop. Drie maanden nadat de reorganisatie is doorgevoerd, dient de volgende crisis zich aan en opent hij de derde envelop. Het bericht in deze envelop begint met: "Maak drie enveloppen klaar."


lachenEen ontslagen ambtenaar meldt zich voor zijn eerste werkdag bij de supermarkt. De manager begroet hem joviaal, geeft hem een bezem en zegt: "Jouw eerste taak is om de vloeren aan te vegen." De ex-ambtenaar kijkt de manager verbaasd aan en stamelt: "Maar ik was hiervoor een hoge ambtenaar." "Oh sorry, dat wist ik echt niet", zegt de manager, "Geef mij die bezem maar" dan doe ik het even voor!


lachenEr lopen twee ambtenaren door de gang, trapt er eentje een slak dood. Zegt de tweede: 'Waarom doe je dat nou weer? dat is toch helemaal nergens voor nodig!" Antwoordt de eerste: "Dat stomme beest liep me de hele dag al voor de voeten."


lachenIn het gemeentehuis zitten muizen in het archief. Het managementteam komt bijeen en besluit een kat aan te werven. Dat verbetert de toestand in enkele maanden aanmerkelijk. Een jaar later wordt er weer geklaagd over muizen in het archief. "Maar", zegt de gemeentesecretaris: "hoe kan dat nu, wij hebben toch een kat aangenomen?" "Ja", zegt medewerker, "maar de kat is nu in vaste dienst."


lachenTwee ambtenaren zijn druk bezig een bord aan het timmeren met de tekst "Genoeg is genoeg. Wij staken". Plots komt een derde man verschrikt het bureau binnen lopen : "Stop met werken, de staking is als over!"


lachenTwee ambtenaren zijn langs de kant van de weg aan het werken. De ene graaft een gat, de ander gooit het weer dicht en zo gaat dat door. Een man ziet dit, loopt naar de ambtenaren toe en vraagt: "Waar zijn jullie nou helemaal mee bezig?" Een van de ambtenaren antwoordt: "Nou, we zijn bomen aan het planten, maar de man die de bomen erin moet zetten, is vandaag ziek!".


lachen"Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan", zegt het hoofd van burgerzaken tegen een van zijn luie medewerkers. "Dat weet ik wel", luidt het antwoord, "maar ik wil niet de eerste zijn".


lachenWat hebben de mensen toch tegen ambtenaren?, die mensen doen toch niets.


lachenWat is de drukste werkdag voor een ambtenaar?
Maandag, dan moet hij drie blaadjes van de kalender afscheuren.


lachenWat is ochtendgymnastiek voor een ambtenaar?
Op en neer, op en neer, op en neer, op en neer, en nu het andere oog.


lachenWeet je waarom 21 maart is uitgeroepen tot de dag van de ambtenaar?
Op 21 maart is de winterslaap voorbij en begint de voorjaarsmoeheid.


Last update: 19-07-2022


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).