Portretfotografie.

portretfoto Cleo Portretfotografie is een veel voorkomende vorm binnen de fotografie, een portret is een artistieke voorstelling van een persoon of een groep. Vaak zijn portretten eenvoudige afbeeldingen van het gezicht met soms wat artistiek inzicht in de persoonlijkheid van de persoon op de foto, maar meestal is herkenbaarheid van het model het belangrijkste. Portretfotografie is dus het maken van een portret door middel van een fotocamera. Echt mooie portretfoto's worden vaak gemaakt naar aanleiding van een gebeurtenis zoals een klassenfoto, een familieportret bij een jubileum of ter herinnering of als cadeau voor bijvoorbeeld een geliefde of familielid. Bij portretfotografie wordt meestal een persoon op zo'n manier gefotografeerd dat de foto meestal iets laat zien over de persoon zelf. De fotograaf probeert het model naar voren te halen en dit te tonen in het portret. Ook kinderfotografie, babyfotografie, bruidsfotografie en glamourfotografie kunnen we onder portretfotografie rekenen. Een portretfoto hoeft niet altijd een mooie glamourfoto te zijn, soms is juist een foto met iets harder licht en wat meer schaduwen echt mooi en bij sommige gezichten kan dit ook de karakteristieke trekken van de persoon naar voren halen. Ik hou zelf heel erg van foto's waarin de fotograaf mooi met licht en belichting gespeeld heeft. Ook hou ik van low-key fotografie en ook dit kan bij portetfoto's een mooi effect zijn. Ik ben en blijf mijzelf zien als een amateur fotograaf en ik geloof dat echt goed fotgraferen een echt vak is waarvoor een goede opleidingen nodig is. Op deze pagina kunt u meer lezen over het onderwerp portretfotografie. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Inleiding portretfotografie

portretfoto Conny

Portretfotografie is een bijzondere vorm van fotograferen. Voor succesvolle portretfotografie is een combinatie van technische kennis, belangstelling en gevoel voor mensen zeer belangrijk. Het is essentieel om bij portretfotografie de techniek onder de knie hebben. Niets is zo vervelend voor een model als wachten omdat een onervaren fotograaf zit te knoeien met de instellingen van zijn camera. Ook moet u begrijpen wat voor uitwerking de camera op uw model heeft en daar op inspelen. Probeer er voor te zorgen dat het model kleren draagt die bij hem of haar passen en kies een achtergrond die geschikt is voor de kleren en de gelaatskleur, maar vermijd zwart of wit tenzij u opzettelijk nastreeft. Denkt u eraan dat een langer objectief en een opnamestandpunt op enige af stand de vormen enigszins verzachten, in het bijzonder de neus. Het geeft ook aan het model een minder benauwd gevoel wanneer u niet te dichtbij staat. Stel altijd scherp op de ogen en belicht zo dat u maar één stel schaduwen krijgt. Probeer een spontane uitdrukking vast te leggen vaak helpt het om met het model vanachter de camera te praten en te wachten tot het model iets meer ontspannen is.

Portretfotografie is niet alleen het vastleggen van een goed gelijkende afbeelding van het model. Ook is het belangrijk om te proberen het karakter van het model vast te leggen. Dit is eenvoudig te bereiken door mensen te fotograferen op een moment dat ze zich daar niet bewust van zijn en ze dus niet de kans hebben om zich anders voor te doen. Dit zijn de spontane foto's. Wanneer iemand echt poseert, is het vaak moeilijk om het karakter van de persoon vast te leggen omdat mensen vaak een gemaakte houding aannemen. Als fotograaf is het dan belangrijk om het model gerust te stellen en door het voeren van een gesprek en te wachten tot het model een natuurlijke houding aanneemt. zijn.

Om het model op het gemak te stellen voor de camera kunt u de volgende eenvoudige technieken gebruiken:

  • Praat met uw model, zorg ervoor dat hij of zij begint te praten over een gezamenlijke interesse. Binnen enkele minuten zal het model de camera vergeten en kunt u zodra er een interessante uitdrukking verschijnt, een mooie foto maken.
  • Vraag nooit aan het model om te glimlachen of 'cheese' te zeggen. Een echte glimlach komt van binnenuit en de enige manier waarop u dit kunt bereiken is door het model een reden tot glimlachen te geven. Vertel bijvoorbeeld een grapje of praat over een grappig voorval dat u hebt meegemaakt. Bedenk ook dat een bedachtzame, serieuze blik ook heel mooi kan zijn. Wanneer u een ernstig portret wilt, praat dan over ernstige zaken of iets waarvan u weet dat het de juiste reactie zal uitlokken.

Basis instellingen

Een aantal basisinstellingen zijn heel belangrijk bij portreffotografie, en het belangrijkste is wel het diafragma. Met een groot diafragma (kleine waarde van F 2,8 en F 4) wordt de achtergrond vaag en komt je model mooi vrij van de achtergrond en is het model het belangrijkste element op de foto. Bij een egaal achtergonddoek is dit niet zo belangrijk. Met een groter diafragma krijgt u meer licht binnen en kunt u sluitertijd kort houden en zo bewegingsonscherpte voorkomen. In een studio gebruikt u een laag ISO (100 of 200) wanneer u buiten de studio werkt of in natuurlijk licht dan gebruikt u een hogere ISO waarde. Probeer de waarde wel altijd zo laag mogelijk te houden in verband met ruis. De brandpuntafstand van vanaf 50 mm is prima om een portretten te maken, maar 80 mm werkt meestal net iets fijner en hiermee kunt u ook iets meer afstand houden. Boven de 100mm zal de afstand tot het model vaak te groot worden voor echt contact en vervormen de contouren soms een beetje.

Lichtbronnen

U kunt het licht vrij eenvoudig houden. Voor een portret van een man gebruikt u een lichtbron die in een hoek van 45 graden van het model staat. Hierdoor zullen de gelaatstrekken van het model en de texturen van zijn huid naar boven gebracht worden. Voor het fotograferen van een vrouw of een meisje kunt u beter zachtere en gelijkmatige verlichting gebruiken om harde schaduwen te voorkomen. Twee lichtbronnen aan elke kant van de camera zijn dan ideaal.Let niet alleen op het model maar ook op de achtergrond, plaats hier extra belichting om ongewenste schaduwen te voorkomen. Wanneer u buiten een foto wilt maken is het zachte licht van een heldere, maar licht bewolkte dag ideaal voor het maken van een portretfoto. Door het zachte licht is er weinig contrast en hoeft u geen rekening te houden met harde schaduwen. Wanneer u toch in helder zonlicht moet werken, zet het model dan in de schaduw waar het licht zacht.

Ook kunt u een heel mooi effect bereiken door het model naast een raam te laten plaatsnemen om gebruik te maken van het naar binnen vallende licht. Als het licht te fel is kunt u het verzachten, door een wit laken voor het venster te hangen. Door een groot wit vlak (bijvoorbeeld een stuk wit papier) te gebruiken kunt u iets van het licht reflecteren waardoor er iets minder schaduwen ontstaan. Bedenk dat een groot raam een zacht en gelijkmatige verlichting zal geven en een kleine raam zoals een dakraam gebruikt kan worden om scherpe spotlicht effecten te maken.

Pose

portretfoto pose

In een van de eerste workshops die ik deed, was het eerste half uur uitgetrokken voor een kleine cursus omgaan met een model. Weer vriendelijk en respectvol naar het model, het is een levend wezen met gevoelens en geen ding. Wees ook vriendelijk duidelijk naar een model en vraag duidelijk wat u verwacht, wanneer het model niet precies doet wat u verwacht dan heeft U het waarschijnlijk niet goed duidelijk gemaakt. Reageer daarom nooit geïrriteerd naar een model maar verontschuldig u en leg het nog eens uit. Complimenteer een model ook wanneer deze het goed doet en betrek hem of haar in het proces van foto's maken. Niet de techniek en de apparatuur bepalen of een foto lukt maar vooral de omgang en sturing van je model. Probeer een pose natuurlijk te houden (tenzij u expres wilt overdrijven) en geeft het model ook wat ruimte voor interpretatie. Maar de gulden regel is om poses niet te ingewikkeld te maken. Wanneer ik naar een workshop ga heb ik vaak al een aantal poses in gedachten door veel naar voorbeelden te kijken. Ik heb heel veel geleerd door naar het werk van andere fotografen te kijken en te begrijpen hoe een pose, belichting en scene werken.

De gezichtsuitdrukking van het model is ook erg belangrijk, een veel witte tanden foto is goed voor de reclame maar zal meestal geen mooie portretfoto opleveren. Wanneer u iemand laat glimlachen wacht dan even met het maken van de foto tot de gemaakte glimlach een beetje afgezwakt is. Wanneer u een bepaald gevoel wilt oproepen kunt u het model ook vragen te denken aan iets waarvan u denkt dat dat gevoel zal oproepen zoals: "denk eens aan uw eerste liefde" of "vertel eens over uw lievelingsdier!". Veel beginnende fotografen zijn te veel met technisch zaken bezig en vergeten dat ze een vorm van regie moeten hebben over het model. Zorg dat de techniek goed is en besteed dan alle aandacht aan het model, de omgeving en de pose.

Het gouden uur

portretfoto gouden uur Wanneer u buiten een portretfoto maak kun u goed gebruik maken van het gouden uur. Dit zijn twee uren op een dag, het ene uur is in de ochtend, het uur na zonsopgang en het andere is in de avond, een uur voor zonsondergang. Op deze momenten is de belichting prachtig omdat de positie van de zon erg laag is ten opzichte van het model en het licht een mooie tint heeft en erg zacht is. Dit wordt over het algemeen gezien als het beste licht waarmee een fotograaf kan werken. Aangezien deze tijden per dag van het jaar verschillen is het handig deze tijden op het Internet op te zoeken. U kunt het model fotograferen terwijl het recht in de zon kijkt, omdat de zon laag staat kan het model dit ook. Het licht is dan erg warm en zacht en zal amper schaduwen veroorzaken. Persoonlijk vind ik een beetje schaduwen in een portret wel mooier en dan kan het model een beetje zijwaarts ten opzichte van de zon staan. Ook kunt u met dit licht een prachtige silhouette foto maken, stel de camera zo in dat het model helemaal donker is en maak dan een foto. Ik werk graag met het gouden uur en vertel hier ook enthousiast over tegen het model dat hier vaak ook een zeker enthousiasme door zal krijgen.

Boeken over portretfotografie.

De Portretbijbel geeft je inspiratie om met plezier prachtige portretfoto's te maken. Niet met lange technische verhalen, maar met 101 praktische en eenvoudige voorbeelden. Het is niet eenvoudig om sprekende portretfoto’s te maken. Na een moeilijke fotosessie eindig je met onscherpe kiekjes en een model dat niet meer met je praat. Zo is het plezier in je fotografiehobby snel verdwenen. Onnodig, want een fotoshoot hoort een feestje te zijn. Met meesterwerkjes die je nog jarenlang terugziet als profielfoto op hun Instagram pagina. In dit boek krijg je van portretfotograaf Elja Trum eenvoudige, praktische tips waardoor je perfecte portretfoto’s kunt maken onder alle omstandigheden.
kopen knop


Dankzij deze praktijkgerichte fotografiecursus ontdekt u met welke eenvoudige technieken u uw foto's kunt verbeteren en leert u de knepen van het vak om uw foto's aantrekkelijker en origineler te maken, zowel met een compactcamera als een DSLR-toestel. Het boek begint bij de basisinstellingen en -technieken, zoals de juiste compositie en belichting, waardoor het boek ook bijzonder geschikt is voor de beginnende fotograaf. Daarna leert u aan de hand van 20 praktische oefeningen op een professionele manier verschillende soorten foto's te maken, zoals een familieportret of natuurfoto.
kopen knop


In dit boek leert bestsellerauteur Scott Kelby hoe je de mooiste portretten in natuurlijk licht kunt maken en bewerken. Scott beschrijft alles in zijn bekende stijl en volgens zijn succesvolle methode. Van geavanceerde lenzen en camera-instellingen tot en met het vastleggen van natuurlijk licht: Alles komt aan bod in dit volledig nieuwe boek over fotograferen met behulp van natuurlijk licht. Of het nu gaat om direct zonlicht, raamlicht, schaduw of schemerlicht. Aan de hand van een heel scala aan lichtscenario's Legt Kelby uit hoe hiermee om te gaan. Vervolgens gaat hij diep in op het proces voor het bewerken van de afbeeldingen. Je leert de belangrijkste soorten bewerkingen die je kunt toepassen op al je natuurlijke licht-portretten en vervolgens verschillende technieken om het gezicht nog meer in het oog te laten springen.
kopen knop


Last update: 20-08-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).