Fotografie portfolio pagina Hein Pragt

Dit is mijn fotografie portfolio pagina met foto's met diverse thema's. Een portfolio is van oorsprong een grote map waarin bijvoorbeeld schilders, vormgevers of reclamemakers voorbeelden van hun werk verzamelen om mogelijk opdrachtgevers te overtuigen van hun kwaliteit. In die betekenis zie je ook op Internet veel portfolio's opduiken van fotografen waarin ze hun werk tonen. Ik heb als tiener een aantal jaren op een fotoclub gezeten en uren in de doka doorgebracht om films te ontwikkelen en foto's af te drukken. Helaas werd deze club bij gebrek aan leden opgeheven. In 1999 kocht ik mijn eerste digitale camera en pakte ik het fotograferen weer op, mede voor het Internet. Pas toen ik in 2003 mijn Fijifilm 12 Mpixel camera kocht begon ik ook weer in studio's te fotograferen en werd ik even later weer lid van een fotoclub. Ik vind veel vormen van fotografie leuk, maar mijn voorkeur gaat wel uit naar stillevens, portret en vooral een specialisatie in kunstzinnig naakt. Op deze pagina staat een overzicht van foto's die ik voor mijn club lidmaatschap in mijn portfolio gezet heb. Sinds een paar jaar ben ik geen lid meer van een foto-club maar fotografeer ik soms nog wel, ik heb ook een kleine thuisstudio met flitsers / softboxen en achtergronddoeken. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Portretfotografie

Een portret is een artistieke voorstelling van een persoon of een groep, vaak zijn portretten eenvoudige afbeeldingen van het gezicht met soms wat artistiek inzicht in zijn of haar persoonlijkheid maar meestal is herkenbaarheid van het model het belangrijkste. Portretfotografie is dus het maken van een portret door middel van een fotocamera. Bij portretfotografie wordt meestal een persoon op zo'n manier gefotografeerd dat de foto iets laat zien over de persoon zelf. De fotograaf probeert het model naar voren te halen en dit te tonen in het portret. Bij portretfotografie is een opnamestandpunt op enige afstand belangrijk omdat dit de vormen enigszins verzacht, in het bijzonder de neus. Bovendien geeft dit het model een minder benauwd gevoel. Ook is het belangrijk om altijd scherp te stellen op de ogen en zo te belichten dat u maar 1 stel schaduwen krijgt. Door met het model vanachter de camera te praten kunt u het model gerust stellen en aanwijzingen geven om zo een spontane foto te maken. Voor succesvolle portretfotografie is een combinatie van technische kennis, belangstelling en gevoel voor mensen zeer belangrijk.

Landschapfotografie

Een nadeel van portretfotografie is dat u afhankelijk bent van een model, bij landschapfotografie is het onderwerp bijn altijd beschikbaar. Mooie beekjes, golvende weiden, imposante bergketens, tropische eilanden of de veluwe, de natuur is een geweldig onderwerp om te fotograferen. Maar het resultaat is vaak niet dat wat u in gedachte had en vaak is het resultaat gelijk aan de eerste de beste ansichtkaart. Met een paar eenvoudige trucjes en een beetje nadenken kunt u schitterende landschapsfoto's maken. Een mooie foto is voor 80% een kwestie van goed kijken en 20% van techniek. Er zijn veel boeken die u leren de techniek van het fotograferen onder de knie te krijgen de rest hangt van de creativiteit van de fotograaf af. Daarnaast is het fotograferen van bloemen, planten en insecten ook leuk en creatief en dit leent zich zeker voor schitterende kleurenfoto's en mooi macro foto's.

Stillevens fotograferen

Stillevens fotograferen is niet zo makkelijk als het lijkt maar ook hierbij bent u niet afhankelijk van een dure studio of een model. Bij het fotograferen van een stilleven is het belangrijk dat je het spannend houdt en een boeiende compositie neerzet. Dit is een kwestie van creativiteit, maar vaak heeft u aan het einde wel een mooi plaatje dat u zo aan de muur zou kunnen hangen. Stillevens zijn ook goed als illustraties bij een artikel te gebruiken en daarvoor gebruik ik ze meestal dan ook.

Gebouwen fotograferen

Ook het fotogrferen van gebouwen kan erg leuk zijn, soms het geheel, soms details en soms in bepaalde weersomstandigheden. Ik vond het zelf altijd leuk om in de nacht met de camera (met statief) op pad te gaan om dan in de stad gebouwen te fotograferen. Soms is een verlicht gebouw in de nacht een juweeltje om te fotograferen. Ook hier kunt u alle creativiteit naar hartelust gebruiken.


Hier kunt U mijn online mijn portfolio kunstzinnig naakt bekijken.


Boeken over basiskennis fotografie.

boekboek bestellenDoor een serie praktijkopgaven leert de fotograaf hoe de beperkingen van uitrusting en filmemulsie te overwinnen voor het verkrijgen van creatieve, professionele resultaten. Terwijl de theorie tot een minimum beperkt blijft toont dit boek hoe men met gebruikmaking van elementaire en geavanceerde meettechnieken moeilijke lichtomstandigheden de baas kan en het licht kan manipuleren voor stemming en sfeer. Zowel het meten met losse meters als met ingebouwde meters wordt gedemonstreerd. Ook wordt behandeld het sturen van aan het omgevingslicht toegevoegde verlichting met behulp van geavanceerde meettechnieken de verlichtingsomvang. Geheel geillustreerd met fotografisch werk van auteurs en van studenten, is Fotografische Verlichting een inspirerende gids en een gestructureerd stuk leergereedschap. Een heldere opsomming van de mogelijkheden van de toepassing van lichtbronnen (natuurlijke en onnatuurlijke) in de fotografie. De uitgave is opgesteld als leerboek, compleet met opgaven. Prettig is dat de tekst niet te theoretisch, maar wel beknopt en zakelijk is. Misschien minder geschikt voor absolute beginners, maar voor enigszins gevorderden een nuttig en handzaam boek. Voorzien van veel afbeeldingen en voorbeelden in zwart-wit. Met uitgebreide inhoudsopgave en verklarende woordenlijst.


boekboek bestellenHoe worden druppels gefotografeerd? Hoe leg je het moment vast waarop een aardbei door een vloeistofoppervlak breekt? Hoe gaat infraroodfotografie in zijn werk? Hoe bevries je beweging of laat je beweging juist tot uiting komen in een foto? Hoe leg je in een foto grote verschillen tussen licht en schaduw vast? Hoe fotografeer je vuurwerk? Deze en andere creatieve onderwerpen worden in dit boek stapsgewijs uitgelegd. Dit boek met workshops is ontstaan naar aanleiding van vragen aan auteur Joke Beers-Blom over hoe zij bepaalde foto?s heeft gemaakt. U kunt voor diverse fotoprojecten hulpmiddelen inzetten waarvan de aanschafprijs wellicht hoger is dan uw budget toelaat, maar dat hoeft niet. Die hebt u voor dit boek niet nodig. U leest dat het ook met eenvoudiger en goedkoper materiaal kan. Daarmee hebben we de kern van dit boek te pakken: met beperkte middelen een zo leuk en professioneel mogelijk resultaat behalen. Voor een enkele workshop is wel extra apparatuur nodig. Dit is echter tot een minimum beperkt. Bovendien zijn sommige producten eenvoudig zelf te maken. Hier worden ook tips voor gegeven. De digitale fotografie biedt zeer veel mogelijkheden om leuke dingen te doen met opnamen. In dit boek zijn elf onderwerpen helder en met veel illustraties (225 in kleur) uitgewerkt. Voorbeelden zijn bevriezen beweging, infraroodfoto's maken, vuurwerk, beweging, nachtopnamen, opnamen samengesteld uit meer belichtingen. Per hoofdstuk is er een vaste opbouw: introductie, benodigdheden, beschrijving opnametechniek en bewerking in Photoshop, resultaten. Gebruikte vaak Engelstalige begrippen worden duidelijk uitgelegd. Het taalgebruik is eenvoudig en de typografie overzichtelijk door opsommingen en nummering van stappen. Het boek geeft ook aan hoe hulpmiddelen zelf gemaakt kunnen worden met eenvoudige middelen. Ook zijn er verwijzingen naar gratis software of probeerversies. Hoewel een spiegelreflexcamera wel nodig is, blijven zo de nodige investeringen toch binnen het bereik van een grote groep lezers. Het enthousiasme van de auteur maakt het mede tot een inspirerend boek voor mensen die iets meer met hun fotoapparatuur willen doen.

Last update: 12-10-2016

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).