Portfolio fotografie Hein Pragt

Een portfolio, van het Latijnse portare (dragen) en folium (vel papier) is in de fotografie over het algemeen een verzameling van foto’s van een fotograaf als een overzicht van zijn werk in de vorm van een selectie van reeds gemaakte foto's. Ook kan een portfolio gebruikt worden om aan (eventuele) klanten te laten zien wat soort werk hij aflevert. Hier staat een overzicht van de foto's die ik de laatste jaren heb gemaakt, zowel thuis, buiten als op workshops in een fotostudio. Ik experimenteer graag met licht en dat probeer ik in deze portfolio ook een beetje te laten zien. Ook speel ik graag met scherptediepte, dus een scherpe voorgrond en een onscherpe achtergrond en experimenteer ik graag met macrofotografie. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Portfolio portretfotografie Hein Pragt

Hier staat een overzicht van de portretfoto's die ik de laatste jaren heb gemaakt, thuis, buitenshuis en op workshops en in een fotostudio. Als fotograaf probeert ik het model naar voren te halen en een portretfoto hoeft niet altijd een mooie glamourfoto te zijn, soms is juist een foto met iets harder licht en wat meer schaduwen echt mooi en bij sommige gezichten kan dit ook de karakteristieke trekken van de persoon naar voren halen. Ik hou zelf heel erg van foto's waarin de fotograaf mooi met licht en belichting gespeeld heeft. Ook hou ik van low-key fotografie en ook dit kan bij portetfoto's een mooi effect zijn. Vriendelijke groet, Hein Pragt.


Landschapfotografie

Landschapsfotografie is een van de vormen van natuurfotografie waarbij het fotograferen van het landschap centraal staat. Typische onderwerpen voor landschapsfotografie zijn open ruimtes met weidse panorama's en landschappen in verschillende seizoenen. Omdat het bij landschapsfotografie meestal ook gaat om stilstaande onderwerpen kan het ook als een vorm van stilleven fotografie beschouwd worden. Het grote voordeel van landschapsfotografie is dat het landschap meestal altijd beschikbaar is in tegenstelling tot bijvoorbeeld portretfotografie.


Bloemen en planten fotografie


Macrofotografie

Macrofotografie is een manier van fotograferen waarbij men kleine onderwerpen of een klein detail groot in beeld brengt. De strikte definitie is dat er sprake is van macrofotografie als de afbeelding op de sensor van de digitale camera even groot is als het gefotografeerde onderwerp, men spreekt dan ook wel van 1 op 1 fotografie. Dit is trouwens vak niet het geval, bij eenvoudige macrolenzen is de verhouding vaan 1 op 2 en ik gebruik vaak meerdere lenzen waardoor er een sterk vergroot detail is. Hoe dan ook het blijft leuk om te doen en het resultaat is vaak verbluffend.


Stillevens fotografie

Bij stilleven fotografie plaatst de fotograaf de te fotograferen objecten in een esthetisch mooie plaats en in een mooie positie ten opzichte van elkaar. Een stilleven foto is vaak artistiek, waarbij de fotograaf bepaalt hoe de compositie eruit komt te zien. Het licht en de uitsnede zijn erg belangrijk. Meestal zal men dit ook een speciale ruimte of een studio doen om alle externe omstandigheden te elimineren. Vooral spelen met licht vind ik persoonlijk erg mooi.


Zwarte doos fotografie

Ik heb zelf een zwarte doos gemaakt om mooie lowkey foto’s te kunnen maken. Ik heb hiervoor een oude kartonnen doos genomen en bij de Zeeman voor 3 euro een zwart fleece dekentje gekocht. Dit dekentje heb ik in stukken geknipt en met lijm in de binnenkant van de doos geplakt zodat deze van binnen mooi zwart en mat is. Daarna zet ik de camera op statief, neem een dimbare en in kleurtemperatuur instelbare ledlamp als belichting en maak ik in een donker verlichte kamer dit soort foto’s. Leuk resultaat voor weinig geld.


Portfolio avond- en nachtfotografie Hein Pragt

Hier staat een overzicht van de foto's die ik de laatste jaren in de avond en nacht heb gemaakt, meestal trek ik er met één camera en een statief op uit om iets wat ik in gedachte heb of overdag heb gezien te fotograferen. Ik experimenteer graag met licht en dat probeer ik in deze portfolio ook een beetje te laten zien. Ik zoek vaak bewust objecten of gebouwen op die mooi verlicht zijn en het liefst in mooie kleuren. Vriendelijke groet, Hein Pragt.


Last update: 20-09-2022


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).