De bekende kunstschilder Nico Vrielink

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

U zult zich misschien afvragen waarom ik op een fotografie sectie van mijn site een pagina maak over de bekende en van oorsprong Nederlandse kunstschilder Nico Vrielink. De reden is vrij eenvoudig, ik zou graag willen fotograferen zoals Nico Vrielink kan schilderen. Door te kijken naar de schilderijen van Vrielink doe ik ideeën op over licht en compositie. Ik heb naast mijn eigen foto's ook een aantal reproducties van Nico Vrielink in mijn kamer hangen. Ik ben erg onder de indruk van het werk van Vrielink en wat ik over hem gelezen heb geeft mij ook de indruk dat hij een bijzonder levenskunstenaar is. Als fotograaf kan ik heel veel leren door zijn werk te bestuderen en te ontdekken waarom ik het zo mooi vind. Voor zowel fotografie als de schilderkunst gaan dezelfde regels voor licht en compositie op.

Nico Vrielink is geboren in 1958 in Reusel (Noord Brabant) als zoon van een ambachtelijke glasblazer. Al op jonge leeftijd voelt hij zich tot een artistieke loopbaan aangetrokken en hij volgde dan ook zijn opleiding aan de Academie voor Kunsten in België. Later werd hij leraar wat hij overigens maar één jaar gedaan heeft. Met zijn diploma op zak vertrok hij naar het Verre Oosten waar hij in Singapore zijn huidige vrouw Jeane ontmoet. Die ontmoeting zou in zijn leven een echt keerpunt betekenen, Jeane en Nico zijn na hun ontmoeting onafscheidelijk en zij loopt als een rode draad door al het werk van de kunstenaar heen. Het werk van Nico Vrielink maakt deel uit van belangrijke Museum, bedrijfs- en privé collecties en er zijn inmiddels zes boeken verschenen over het werk en het leven van deze bijzondere kunstenaar.

Nico Vrielink werkt volgens de academische methode, dat wil zeggen van donker naar helder. Naast zijn meest bekende onderwerp Jeane ligt ook een ander thema hem bijzonder na aan het hart, de Oosterse mystiek. Ook in de schilderijen die hij maakt van Jeane zien we dat ze gaandeweg steeds serener en gereserveerder op doek staat en ook de achtergronden worden steeds meer door mystiek doordrenkt. Hij heeft een prachtig kasteel met landgoed in Frankrijk dat hem aanzette tot het schilderen van zijn prachtige doeken maar ook wonen hij en zijn vrouw, samen met hun twee kinderen op Bali. De Balinese bevolking inspireert hem nu meer om aan het innerlijk van mensen expressie te gaan geven. Hij geeft zelf aan dat het leven op Bali hem de weg wijst om als kunstenaar nog meer te groeien.

Uit interviews blijkt ook dat deze kunstenaar zakelijk talent heeft, maar ook een filosofische inslag heeft en een bijzondere levenskunstenaar is, wat u in zijn werk ook terug kunt zien. Ik ben een groot bewonderaar en hoop door deze pagina een idee te geven waarom ik dat ben. Wanneer u werk van Vrielink wilt kopen dan kunt u dit doen bij enkele Nederlandse kunsthandels, wanneer u niet een bedrag tussen de 5000 en 15000 euro kunt missen, kunt u ook voor 20 a 30 euro reproducties van het werk van Nico Vrielink kopen.
Vriendelijke groet, Hein Pragt

Nico vrielink links naar andere sites

Links naar meer informatie over Nico Vrielink:

Boeken over het werk van Nico vrielink

boekboek bestellenNico Vrielink - de ondernemende kunstschilder N.V. Nico Vrielink is internationaal een van de meest bekende en verkochte contemporaine kunstschilders van Nederland. En als er ooit iemand in de kunstgeschiedenis in verband gebracht zal worden met een Muze, dan is het deze virtuoze kunstenaar wel. De overgave waarmee hij zijn 'droomechtgenote' portretteert, veelal in sensuele poses, spat van zijn doeken af. Het heeft hem een immens grote kring van bewonderaars en kopers gebracht, terwijl ook talrijke musea in binnen- en buitenland en kunstverzamelaars het bezit koesteren van minstens één 'originele Vrielink'. Dit boek belicht, naast de vele overrompelende schilderijen, ook zijn leven. Een leven dat zich laat lezen als een jongensboek. Van niets, tot iets, tot veel. Een authentiek Hollandse koopmansgeest in het lichaam van een begenadigd kunstenaar; een zeldzame combinatie. De zigeunerziel die in de bon-vivant Vrielink huist, heeft niet alleen zijn schilderijen, maar ook hemzelf over de hele aardbol gebracht. Verhuizen was zijn tweede natuur. Al Vrielinks woon- en werklocaties vormen de invalshoek van waaruit zijn indrukwekkende oeuvre wordt geduid. Ook de prachtige afbeeldingen en de vele privé-documenten en foto's maken dit zeer verzorgde boekwerk tot een 'must have'. En zeker niet alleen voor kunstliefhebbers.


boekboek bestellenNico Vrielink - Kwadrant Art 30Nico Vrielink werd geboren in 1958. Hij volgde schilderlessen in Belgie en had al op jonge leeftijd succes. Na een opleiding tot onderwijzer en 3 maanden voor de klas besloot hij zich volledig op het schilderen te richten. In 1985 ontmoette hij zijn vrouw Jeane, die hem sindsdien tot model dient. Inmiddels is zij op ruim 4000 werken vastgelegd. Vrielink schildert voornamelijk (half)naakten, incidenteel stillevens of runderen. Hij schildert realistisch, idyllisch werk, soms met verwijzingen naar schilderijen van bijvoorbeeld Gauguin of Caravaggisten. Er is een grote markt voor zijn schilderijen, ook in de VS en Australie. In dit boekje zijn bijna 60 van zijn werken in kleur afgebeeld en zijn een 2 pagina lange inleiding en een lijst van tentoonstellingen opgenomen. Een boekje voor liefhebbers van zijn werk.


boekboek bestellenNICO VRIELINK NED ENG - revelationsZelden heb ik het gezegd en nog nooit met zoveel overtuiging: dit kunstboek is een familieboek, en wel in beide betekenissen van het woord: van de schilder Nico Vrielink (Reusel, 1958) en zijn gezin én voor de kunstenaar en zijn naasten. De uitgave op zich is prachtig en doet recht aan het krachtige coloriet van Vrielink. Centraal staan Vrielinks vrouw en de cultuur van Oost-Azië, m.n. Indonesië. Aanvankelijk geniet je van de schoonheid van dit gebied en deze vrouw maar een punt van kritiek kan wel zijn dat echte diepgang wat ontbreekt. De tekst (van mevrouw Vrielink) hebben nauwelijks méér waarde dan familiepraatjes, desondanks is het een kleurrijk boek boordevol mooie plaatjes.

Last update: 02-07-2017

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).