Kunstzinnig naaktfotografie

Een kunstvorm die ik erg mooi vind en die ik ook een tijd actief uitgevoerd heb, is kunstzinnig naaktfotografie waarbij het menselijk lichaam (vaak bloot of weinig bedekt) als onderwerp gebruik wordt. Naast kunstzinnige naaktfotografie noemt ment dit ook wel artistiek naakt of in het Engels artistic nude art. Deze foto's zijn over het algemeen artistieke foto's en ze zijn over het algemeen niet bedoeld om opgewonden van te raken, maar er mag wel een zekere spanning inzitten. Ik houd persoonlijk niet zo van foto's waarop geslachtsdelen zichtbaar zijn maar meer van zachte of extra harde (kleurtoon) foto's waar veel met licht en een bijzondere omgeving of compositie gewerkt is. Rechts staat één van mijn eigen foto's die dit weergeeft. Naaktfotografie en fotografie van delen van het menselijke lichamen leent zich ook perfect voor zwart/wit fotografie. Het menselijk lichaam is al van in de oertijd een geliefd onderwerp in de beeldende kunst, de eerste naakten zijn te vinden in beelden uit hele oude culturen. Het menselijk lichaam is door de eeuwen heen een belangrijke inspiratiebron voor de kunstenaars gebleven. Een mooie foto maken met een naakt menselijk lichaam als onderwerp is een grote uitdaging en vergt een grote creativiteit en kunde van de fotograaf en het model. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Inleiding naaktfotografie

naaktfoto door Hein Pragt Vanaf het begin van de fotografie heeft het menselijk lichaam fotografen geïnspireerd en uitgedaagd. Het menselijk lichaam kan mooi en sensueel zijn, met zachte rondingen, schaduwrijke holtes en zachte structuur maar ook hard en koud worden neergezet. Voor een mooie kunstzinnige naaktfoto hoeft het model niet altijd volledig bloot te zijn en wanneer u veel van deze foto's bekijke zal het u opvallen dat modellen vaak een houding aannemen waarbij hun geslachtsdelen niet zichtbaar zijn. Ook is er een abstracte aanpak die maar een beperkt deel van het lichaam toont, zoals borsten, billen, benen of de welving van de rug. Door middel van zorgvuldige belichting en een goede compositie kunt u prachtige artistieke resultaten krijgen. Door iets aan de verbeelding over te laten kunt u ook een sterk suggestief resultaat bereiken. Een mooie artistiek naaktfoto hoeft niet altijd mooi of lief te zijn maar mag soms ook wat wringen en hard zijn.

Toen ik zelf met naaktfotografie begon was het nog niet zo populair als nu. Ik noem mijzelf een serieuze amateurfotograaf die ook studie doet naar het vak fotografie. Helaas moet ik constateren dat momenteel veel mensen voor een paar honderd euro een goede camera kopen en zichzelf maar fotograaf noemen. Op het Internet kom ik soms foto's tegen van onwetende modellen die in zee gegaan zijn met een zogenaamde fotograaf waarbij ik mijzelf erg voor deze foto's zou schamen. Maar blijkbaar zijn er een groep mannen die een camera kopen, een boekje lezen en dan proberen zoveel mogelijk meisjes of vrouwen naakt voor de camera te krijgen. In het slechtste geval proberen ze zelfs verder te gaan dan fotograferen. Ik heb dit soort mannen meegemaakt op fotosessie's waar vooraf afgesproken was om geen “tussen de benen” foto's te maken, waarbij ik een paar van deze zogenaamde fotografen wanhopige pogingen zag doen om dit (stiekem) toch te doen als het model even niet oplette.

Vooral de echte amateurfotografen maken soms een potje van de belichting (ook omdat ze wel een goede camera hebben maar geen verdere apparatuur en ervaring) en er zijn er zelfs bij die een camera flits durven te gebruiken waardoor er wel erg hard licht ontstaat wat het model meestal niet ten goede komt en vaak ook erg harde ongewenste schaduwen geeft. Kortom een goede foto maken is nog steeds een vak waarvoor men een behoorlijke studie moet doen om het echt te beheersen. Ik ben zelf geen vakfotograaf maar ik ben wel serieus met mijn hobby bezig. Hiernaast ziet u één van mijn eigen foto's waar ik erg trots op ben, deze foto heeft wel eens een kleine rel veroorzaakt! Tijdens een expositie op het gemeentehuis hier in Veenendaal is deze foto op last van enkel raadsleden door de bode verwijderd, omdat de foto aanstootgevend zou zijn. Dit veroorzaakte wel dat de foto extra aandacht kreeg op de volgende expostie hier in Veenendaal. Na het verlaten van de fotoclub heb ik niet meer aan een expositie deelgenomen.

Aangezien naakt in de schilderkunst al eeuwen een verworven goed is kijk ik hier ook vaak naar om ideeën en inspiratie op te doen. Wat mijn belangstelling heeft is het spel van vormen en lijnen, van lichten en schaduwen en de diverse fotografie technieken. De laatste jaren heb ik een vrij omvangrijke digitale collectie foto's en boeken bij elkaar gezocht, dit is mijn prive collectie, die ik ook niet zomaar zonder toestemming van de rechthebbenden mag publiceren. Maar voor eigen gebruik en zelfstudie mag ik mijn verzameling gebruiken. Naakt hoeft niet per definitie erotisch of aanstootgevend te zijn maar kan ook zeer vertederend werken, bijvoorbeeld wanneer jonge ouders een naaktportret maken van zichzelf met de baby of het jonge kind. Met een beetje fraaie sfeervolle belichting kan dit een hele tedere foto opleveren. Een foto van een stoere man met een kleine baby op zijn arm kan door de enorme tegenstelling erg mooi zijn.

In Nederland is er een wettelijk leeftijdgrens voor modellen voor het maken van naaktfoto's en deze lag in de jaren 80 nog op 16 jaar maar nu ook in Nederland op 18 jaar. Het maken van naaktfoto's van modellen beneden de 18 jaar is strafbaar en het is dus belangrijk om de leeftijd van het model duidelijk vast te stellen. Zelfs een naaktfoto van ouder en kind kan als strafbaar uitgelegd worden en om op zeker te gaan kunt u dit soort foto's het beste vermijden. Ook is het verstandig een modellencontract af te sluiten waarbij het model duidelijk aangeeft 18 jaar of ouder te zijn en geen bezwaar te hebben tegen publicatie van de foto's. Dit om achteraf problemen te vermijden, het komt nogal eens voor dat een nieuw vriendje van het model niet zo blij is met de foto's en dat het model het recht op publicatie intrekt. Met een modellencontract bent u daartegen ingedekt zodat niet alle moeite die u in een foto gestoken heeft ineens voor niets was. Dit probleem heeft u met modellen die iets ouder zijn meestal niet, maar ook hier is een modellencontract geen overbodige luxe.

Verschillende stijlen naaktfotografie.

kunstzinnig naakt - Hein Pragt Er zijn verschillende stijlen te onderscheiden in de naaktfotografie die uiteenlopen van sterk erotisch tot zeer kunstzinnig. De vorm van fotograferen waarbij de geslachtsdelen openlijk getoond worden en soms en de foto's die alleen maar bedoeld zijn om op te winden trekken mij helemaal niet. Dit is het soort foto's dat u op de bovenste plank bij de boekhandel of de benzinepomp kunt vinden en fototechnisch gezien zijn deze foto's vaak niet zo interessant. Ik probeer zelf in mijn eigen foto's meestal de geslachtsdelen op een geraffineerde wijze buiten beeld te houden. Mijn voorkeur gaat uit naar artistiek naakt, een vorm van fotografie waarbij het model op een kunstzinnig wijze gefotografeerd is. Het kan hierbij om een lichaam in zijn geheel gaan maar soms ook om een deel van het lichaam zichtbaar waarbij de fotograaf speelt met de vormen in combinatie met licht. Mijn persoonlijke voorkeur gaat heel erg uit naar foto's met mooie of bijzondere belichting. Voor een mooie foto hoeft het hele lichaam niet zichtbaar te zijn, het is soms bijzonder fraai als maar een beperkt deel zichtbaar is. Het afdekken van het lichaam kan met kleding maar ook met vitrage, doeken of lakens gebeuren.

Ook heb ik een voorkeur voor glamourfotografie waarbij de foto's vaak technisch gezien erg ingenieus in elkaar zitten met perfecte belichting en mooie poses en achtergronden. Een glamourfoto is een foto die het model van zijn of haar voordeligste kant laat zien en ondanks dat er tijdens het maken van de foto erg veel techniek komt kijken worden de meeste glamourfoto's nog nabewerkt met een pakket zoals Photoshop om de laatste oneffenheden nog weg te poetsen. Ik heb wel eens een half uur gefascineerd zitten kijken naar een buiten foto in de Penthouse omdat ik maar niet kon begrijpen hoe de fotograaf het model in die situatie zo perfect had kunnen uitlichten.

Maar kunstzinnig foto's hoeven niet altijd mooi of romantisch te zijn, dit bewijst de fotograaf Roy Stuart bijvoorbeeld die met deze vorm van fotografie een soort van cult status heeft bereikt. Zijn foto’s zijn soms voyeuristisch, soms verhalend en met een ontwapenende expliciteit en zeker niet traditioneel. Soms veroorzaken zijn foto's zelfs een shockeffect, maar zelfs in de meest harde foto is ook iets ontwapenends te ontdekken.

Een goede fotograaf kan ook een prachtige foto maken van menselijke lichamen die niet perfect zijn of van oude rimpelige mensen. Ik heb eens een prachtige foto gezien van een vrouw die door ziekte de borsten moest missen waarbij de fotograaf een werkelijk prachtige ontwapenende foto gemaakt had. Wanneer de fotograaf met respect omgaat met het model en kennis heeft en gebruik maakt van techniek en ervaring kunnen ook foto's van mensen met een niet perfect lichaam heel mooi en soms heel ontwapenend zijn. Ook grote tegenstellingen als een sterke stoere man met tatoeages die teder een klein kind op de arm heeft kan een prachtige foto zijn. Het gaat hierbij om de fantasie van de fotograaf in combinatie met techniek van fotograferen en het omgaan met modellen. Fotograferen van het (naakte) menselijke lichaam is een kunst waarbij veel kennis en ervaring komt kijken maar wat goed uitgevoerd ook schitterende resultaten kan geven.

Ook in de reclame gebruikt men vaak het naakte menselijk lichaam en maakt men van de kijker een soort van voyeur. Het is een interessant werkterrein voor de reclamemaker, maar het is ook een riskant middel want de consument heeft een hekel aan ordinair en die grens is soms erg subtiel. Een foto van een fraai en luchtig gekleed fotomodel roept bij zowel mannen als vrouwen reacties op. Vrouwen zijn over het algemeen iets gevoeliger voor suggestieve reclame, terwijl mannen gevoeliger zijn voor meer explicite illustraties. Sommige mooie reclame foto's zijn in mijn ogen zeker kunst te noemen.


Leer hoe je je eigen glamour-naaktfoto's kunt maken met je vrouw of vriendin (of beide!), en bevat een aantal prachtige kunstnaaktfotografie om op te starten! Verteld in de tegenwoordige tijd verhalende vorm, neemt deze gids je rechtstreeks mee naar twee echte glamour-naaktfoto's! Hoe vind je mooie modellen om te poseren? Hoe is het om met deze meiden te werken als ze naakt zijn? Ontdek het van binnen! Ben je er klaar voor? Maak je klaar om de meisjes te fotograferen met deze gids over hoe je de geweldige glamournaaktfoto's in dit boek kunt fotograferen.
kopen knop


Compositie naaktfotografie.

Het fotograferen van het naakte menselijke lichaam heeft onnoemelijk veel mogelijkheden voor allerlei composities. Vaak is het wel belangrijk om voor een rustige achtergrond te zorgen want een drukke achtergrond zal de aandacht van het onderwerp (model) afleiden. Een kale muur waar licht op valt is een heel goede achtergrond maar ook kan de structuur van afbladderend behang of afbrokkelend pleisterwerk in oude gebouwen een prachtige achtergrond vormen. Een stuk zwart fluweel is een heel mooie achtergrond om alleen het lichaam van uw onderwerp zichtbaar te maken. Donker (lowkey) kan een mooie sfeer geven die meestal wat melancholisch heeft, wit of lichte kleuren zullen een wat meer romantische, dromerige zachtere sfeer geven. Voor een mooie achtergrond werkt stof erg goed omdat de zachte plooien kunnen bijdragen aan de sfeer van de foto. Ook zijn er heel mooie opnames in de natuur mogelijk bijvoorbeeld in of bij het het water of in het bos maar ook oude gebouwen lenen zich ook heel goed als decor. Wanneer u het model naakt wilt fotograferen moet u wel heel discreet te werk gaan.

Wanneer u inspiratie zoek voor een mooie compositie voor een mooie naaktfoto kunt u ook gaan kijken naar het werk van bekende schilders. Ik ben zelf een groot bewonderaar van de bekende kunstschilder Nico Vrielink omdat hij een bijzonder sfeer in zijn schilderijden legt en hij een groot kunstenaar is met het spelen met licht. Ik heb zelf een aantal reproducties van het werk van Nico Vrielink aan de muur hangen en ik vind ze erg mooi, qua compositie en het spelen met licht, zijn model is meestal zijn eigen vrouw. Zie voor meer informatie verderop deze pagina.

Spelen met licht op het menselijk lichaam.

foto gemaakt door Hein Pragt De kwaliteit en richting van het licht zijn bij het fotograferen van blote menselijke lichamen van het allergrootste belang. Stel vast welke functie het licht in de foto moet vervullen, u kunt bijvoorbeeld weinig licht met een donkere achtergrond gebruiken om een lowkey effect te bereiken en een element van geheimzinnigheid of melancholie. Door belichting van beide zijden te gebruikt kunt u de vorm, de structuur en de rondingen goed te laten uitkomen. Diffuus daglicht door een raam kan ook een heel mooi effect geven. Over het algemeen kunt u er van uitgaan dat wanneer u warm, zacht en eenvoudig licht gebruikte er niet zoveel fout kan gaan. Binnen kunt u bijvoorbeeld mooie resultaten krijgen met alleen maar het licht dat door een raam naar binnen valt waarbij het diffuse licht de zachte rondingen van het lichaam kan accentueren.

Het is heel belangrijk om op de schaduwen te letten, dit kan een heel mooi maar ook een erg lelijk effect geven. Wanneer het licht te hard is kunt u het door middel van vitrage of en reflectiescherm of een softbox verzachten. Wanneer u zelf geen studio tot uw beschikking heeft is er de mogelijkheid om buiten te fotograferen, maar dan bent u afhankelijk van de natuur voor goed licht. Ook dient u heel discreet te werk gaan, door het fotograferen van een model in het volle zicht van het publiek kunt u in de problemen komen. U kunt dit voorkomen door locaties te kiezen waar u waarschijnlijk niet gestoord zult worden, zoals een privé tuin, een bos of een open veld. Het zachte licht van een licht bewolkte dag is ideaal voor portretten en naaktstudies. Gebruik nooit het licht van de volle zon, het enige tijdstip waarop helder zonlicht misschien kan worden gebruikt is vroeg of laat op de dag. Gebruik nooit een flitser van de camera voor het fotograferen van het menselijk lichaam, dit geeft bijna altijd een harde foto met veel harde schaduwen en een fletse grauwe kleur van het naakte lichaam.

lowkey foto - Hein Pragt Het menselijke lichaam leent zich ook heel goed voor high-key en low-key fotografie. Aangezien ik zelf graag mag spelen met licht experimenteer ik hier regelmatig mee. Wel heb ik wisselend succes want het is niet eenvoudig omdat u niet met de automaat van de camera kunt fotograferen en u zelf de instellingen moeten berekenen of experimenteel moeten vaststellen door bijvoorbeeld een paar proef foto's te maken en het histogram te bekijken. Het effect is ook te photoshoppen maar ik vind het persoonlijk een grotere uitdaging om de effecten met traditionele fotografische technieken te bereiken. Een high-key foto bestaat hoofdzakelijk uit wit en lichtgrijze schakeringen, terwijl een low-key foto voornamelijk uit zwart en donkere tinten is opgebouwd waarbij een high-key foto meestal wat luchtig van karakter is en een low-key foto vaak iets geheimzinniger en ietwat dramatisch. Het licht en belichting voor low-key foto moet heel bewust worden georganiseerd, gebruik donkere kleding, een donkere achtergrond en één lichtbron om een klein gedeelten van het onderwerp te belichten. Ook dient u de camera zo in te stellen dat deze wat gaat onderbelichten. U moet het diafragma redelijk groot houden (lage F waarde) en met de sluitertijd een beetje spelen. Aangezien de sluitertijd redelijk lang kan worden is het gebruik van een statief aan te bevelen en u dient goed scherp te stellen op de belichte delen. Het is wel de bedoeling dat de de delen waar het licht wel op valt er ook uitspringen, de foto moet dus een groot contrast tussen de donkere en de lichtere delen hebben. Soms zijn alleen de contouren van het lichaam zichtbaar en dat vind ik persoonlijk zeer mooie foto's, maar deze zijn best moeilijk om goed te maken.

highkey foto - Hein Pragt De technieken voor high-key foto is veel, vol en zacht licht met lichte achtergrond die u ook volledig moet uitlichten. Het is niet de bedoeling dat de high-key foto er grijs uitziet, het onderwerp moet nog wel enigszins contrast hebben. High-key foto's zijn dus expres een beetje overbelicht wat vaak een romantische en sprookjesachtige sfeer geeft. Een high-key foto heeft bijna altijd twee kenmerken, de achtergrond geheel wit en het onderwerp van de foto is op een zachte manier gefotografeerd met weinig contrast. Hierdoor zijn er bijna geen schaduwen aanwezig, dit effect kunt u met minimaal twee studioflitsers goed creëren. Hoe meer studioflitsers u gebruikt hoe meer invloed u op de belichting heeft. U gebruikt de flitsers om zowel de voor- als de achtergrond te belichten. De eerste lichtbron zet u achter het model voor het belichten van de achtergrond en de tweede lichtbron zet u voor het model zodat de flitser ongeveer met een hoek van 45 graden op het model gericht is. Met drie flitsers gebruikt u nog steeds één voor de achtergrond en de twee andere plaats u aan beide kanten van het model met verschillende sterktes, want ander is het contrast helemaal weg. Het licht dient nog wel enige schaduwen te veroorzaken. Zorg voor voldoende afstand tussen het model en de achtergrond om toch schaduwen te voorkomen en te voorkomen dat u toch nog structuur van de achtergrond ziet. U kunt dit natuurlijk altijd nog met Photoshop na bewerken.

Vinden van een fotograaf voor een mooie naaktfoto.

Er is een trend om zichzelf te laten fotograferen in een sensuele of glamourachtige naaktfoto als cadeau voor de partner of voor zichzelf. Aangezien iedereen met een beetje camera zichzelf fotograaf noemt en sommige mannen het wel spannend vinden om een vrouw naakt voor de camera te hebben, zijn er veel mensen die zichzelf fotograaf noemen en die zich aanbieden voor een fotosessie. Wanneer ik soms de resultaten zie (die de vrouwelijke modellen trots op facebook zetten) dan springen me de tranen in de ogen. Lelijke compositie, geen fraaie poses is tot daar aan toe maar verkeerd en hard licht, ongewenste schaduwen, slechte achtergronden zijn helemaal erg. Dit is basiskennis van een fotograaf en als zelfs dat ontbreekt, mag deze persoon zich geen fotograaf noemen. Laatst zag ik een sessie waarbij de fotograaf met de camera flits gewerkt had en er gewoon harde schaduwen naast het model op het achterdoek stonden. Dit is erg amateuristisch en het levert ook geen fraaie foto's op. Het is dus heel belangrijk om een goed en professionele fotograaf te zoeken, dit hoeft niet perse een vakfotograaf te zijn maar wel iemand met voldoende ervaring en fotografische kennis zodat u zichzelf achteraf niet hoeft te schamen voor uw foto's.

Tips voor modellen bij naaktfotografie

Wel doen:

 • Leg samen met de fotograaf vast op papier waar je foto’s voor worden gebruikt en door wie.
 • Probeer er plezier in hebben, het ideale model heeft een beetje lef, enthousiasme, inzet en vooral plezier als ze voor de camera staat.
 • Neem voorbeelden mee uit tijdschriften die je aanspreken naar de fotoshoot.
 • Zorg ervoor dat je haar goed zit en dat je recent naar de kapper bent geweest.
 • Zorg er ook voor dat je nagels (zowel handen als voeten) er verzorgd uitzien.
 • Wanneer je naakt of bijna naakt gaat poseren neem dan altijd een badjas mee voor tussen de shoots.
 • Besef dat je als model ook rechten hebt en maak daar altijd gebruik van, zodat er geen "slechte" naaktfoto van je gebruikt wordt en je zelf de foto’s ook mag gebruiken.
 • In veel studio’s is er gelegenheid voor het draaien van muziek, neem je eigen muziek mee, zodat je tijdens de shoot jouw muziek kunnen horen en je daardoor beter kunt ontspannen.
 • Neem naast wat leuke kleding oog wat leuke accessoires mee zoals kettinkjes, oorbellen, hoofddoekjes, hoeden of mutsen, haarstukjes, haarbanden, zonnebrillen enz.

Niet doen:

 • Ga nooit een dag voor een blote shoot onder de zonnebank.
 • Gebruik een dag voor de shoot ook geen ontharingsmiddelen in verband met uitslag.
 • Doe op de dag van de shoot geen strakke kleding aan dit kan striemen en rode vlekken veroorzaken die heel ontsierend zijn.
 • Ga voor de eerste keer nooit alleen naar een fotoshoot neem een begeleider mee.
 • Pas op voor zogenaamde modellen-scouts op Internet en ga nooit in op jezelf tonen via de webcam.
 • Pas op voor nep fotografen, zoek bijvoorbeeld eerst referenties via Internet.

Nep modellen bureaus

Pas op voor Fake en nep modellen en castingbureaus die geld vragen om je profiel te plaatsen. Deze (vaak Internet) modellen communities zijn uit op het geld, ze beloven vaak veel en doen bijna niets. Ga altijd uit van goede referentie en dan niet van een ingehuurd model dat reclame maakt maar meerdere modellen met goede ervaringen.

Nep modellen scouts

Nog een tikje erger zijn de zogenaamde modellen scouts via Internet. Vaak gaat het om vieze mannetjes die op deze wijze proberen vrouwen of meisjes schaars gekleed of naakt voor de webcam te krijgen of pikante foto's te ontvangen. Wanneer een meisje hier op is ingegaan, dan volgt vaak chantage om nog verder te gaan. Een recent voorbeeld is deze man uit Ede.

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een Edenaar die zich op internet voordeed als modellenscout vrijdag voor de rechtbank van Arnhem vier jaar cel geëist waarvan een jaar voorwaardelijk. De man van 27 legde contact met minderjarige meisjes die hun profiel op websites als sugababes.nl of funkybabes.nl hadden staan en deed zich voor als Veronica of Hanna, mannequins die hen in contact kon brengen met ‘Sammy’, de modellenscout. Als ‘Veronica’ spoorde hij de meisjes aan zich uit te kleden zodat hij hun lichaam kon ‘keuren’. Ze moesten poses aannemen en zich naakt voor de webcam tonen. Om de meisjes zover te krijgen dat ze bij hem thuis kwamen dreigde hij daarna hun foto’s op internet te zetten. De slachtoffers komen grotendeels uit beschermde milieus en zaten op het vwo. Volgens hun advocaat zijn de meisjes beschadigd in een kwetsbare periode van hun leven. Alle pubermeisjes vinden het leuk mooi gevonden te worden, ze voelen zich gevleid, deze man heeft ze belazerd en vernederd.

Heeft u ook een tip, stuur deze dan naar heinpragt@outlook.com

Verschllen tussen mannelijke en vrouwelijk fotografen.

Laatst kreeg ik de vraag van een meisje van begin 20 die belangstelling toonde voor een licht erotische naaktfoto serie bij een erkende fotograaf. Ze gaf ook aan dat ze liever een vrouwelijke fotograaf wilde omdat ze anders wat schroom zou hebben om zichzelf bloot te geven. Dit zette mij aan het denken, fotograferen vrouwelijke fotografen naakten nu anders dan mannelijke fotografen. Ik heb hier ook over gesproken met bevriende fotografen en deze vraag op een forum geplaatst.

Eerste heb ik mijn eigen collectie eens bekeken en daarna ben ik op zoek gegaan naar vrouwelijke fotografen die ook naaktfotografie doen. Dit is al vrij moeilijk, het lijkt er op dat er veel mannelijk fotografen zijn maar erg weinig vrouwelijke fotografen. Ik heb er echter een paar gevonden en hun portfolio bekeken. Hier kan ik toch een paar conclusies uit trekken die ik hier weer wil geven. Eerst wil ik een duidelijk verschil maken tussen model fotografie in opdracht in de studio en zogenaamd vrij werk. Bij studio foto's in opdracht hebben de modellen vaak duidelijk wensen en zullen de foto's vaak naar de wensen van het model in samenwerking met de ervaring van de fotograaf gemaakt worden. Bij vrij werk is het vaak de smaak en visie van de fotograaf zelf.

Bij foto's in opdracht zie ik weinig verschil tussen mannelijke en vrouwelijke fotografen, beiden proberen het model zo goed mogelijk te presenteren. Vrouwelijke fotografen maken niet mooiere of zachtere foto's en de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke fotografen in werk in opdracht lijken minimaal te zijn. Bij vrij werk zie ik wel een duidelijk verschil wat ik eigenlijk niet verwacht had. Vrouwelijke fotografen fotograferen duidelijk harder dan mannelijk fotografen. Vrouwelijke fotografen lijken meer te laten zien hoe de vrouwen werkelijk uitzien, niets meer niets minder. Mannelijke fotografen maken foto's waarbij de vrouwen er toch mooier uitzien in toch fraaiere poses. Vrouwelijke fotografen lijken vrouwen ook in minder charmante poses te fotograferen terwijl mannen dit minder lijken te doen. Vrouwen lijken naaktheid als iets natuurlijks te fotograferen, terwijl mannen meer de schone schijn willen vastleggen. Mannelijke fotografen lijken meer te fotograferen met als uitgangspunt een mooie prikkelende foto te maken en vrouwelijke fotografen lijken een lichaam meer als kunst te zien.

Ik kan mij de gevoelens van schroom van een beginnend model goed voorstellen en ik denk dat daar duidelijk een markt voor vrouwelijke fotografen ligt. Wanneer een model wat meer ervaren is zal ze deze schroom denk ik iets minder hebben en aangezien toch het grootste deel van de fotografen die naakten fotograferen mannelijk is zullen ze zeker bij de mannelijke fotografen terechtkomen. Een goede fotograaf zal ook een professionele houding hebben richting model en een erkende of bekende fotograaf zal zeker een vertrouwd gevoel geven aan het model en zich zeer correct gedragen richting het model. De slechte ervaringen die ik wel eens van modellen hoor of lees op Internet komen ook meestal voor bij de hobby (zolderkamer) fotografen die zich op Internet met grote getale aanbieden. Let altijd goed op en ga zeker bij een onbekende fotograaf nooit alleen naar een opname sessie. Natuurlijk zijn er ook veel goede amateur fotografen die schitterende artistieke naaktfoto's maken, maar omdat professionele fotografen meer ervaring hebben en zich negatieve reacties minder kunnen veroorloven, is het verstandig om een "gevoelige" fotosessie bij een erkende fotograaf te laten maken. Bovendien heeft u niets aan een matige of slechte portfolio.

De bekende kunsternaar Spencer Tunick

Spencer Tunick werd 1 januari 1967 in New York geboren en hij is een Amerikaans beeldend kunstenaar die vooral bekend is vanwege zijn zogenaamde installaties met grote aantallen naakte mensen. Spencer Tunick behaalde zijn Bachelor of Arts graad aan het Emerson College in Boston in 1988 en vanaf 1992 maakt hij installaties van grote aantallen naakten in de natuur en locaties in de openbare ruimte in grote steden als New York, Melbourne, Londen en zelfs Amsterdam. Tunicks foto’s worden abstract door het grote aantal naakte mensen, in mei 2007 fotografeerde hij een record aantal van 18.000 deelnemers op het Plein van de Grondwet in Mexico Stad. In zijn vroege werk toont hij vaak een enkele naakte persoon en kleine groepen, pas later begon hij met de grote groepen naakte mensen waar hij nu om bekend is.

Spencer Tunick in Nederland en België

In 2007 is Spencer Tunick op uitnodiging van Dream Amsterdam Foundation naar Nederland gekomen voor het realiseren van kunstprojecten voor het kunstevenement DREAM AMSTERDAM. De eerste installatie werd in het geheim gemaakt op 15 april in een tulpenveld in Schermerhorn. Op 3 juni maakte Tunick bij zonsopgang foto van 2.000 deelnemers in het Europarking gebouw van Q-Park aan de Marnixstraat te Amsterdam. Ook maakte hij foto’s van circa 250 naakte mannen bij een nabijgelegen benzinestation en circa 250 naakte vrouwen op de fiets. Hij realiseerde ook twee projecten in België, beide in Brugge waar 350 naakte mannen en 350 naakte vrouwen poseerden in de Brugse Stadsschouwburg en er een processie van 2000 naakte mensen werd gehouden over de Vlamingstraat en over de Grote Markt. Voor het tweede project in Brugge overgoot Tunick naar aanleiding van het chocoladefestival Choco Laté, een zeventigtal naakte mannen met witte chocolade in het Concertgebouw.

In augustus 2007 gebruikte Tunick honderden naakte mensen in een leven beeldhouwwerk op de Gletsjer van Aletsch om de aandacht vestigen op het globale verwarmen en het krimpen van de gletsjers van de wereld. De temperatuur was ongeveer 10 °C op het moment van de foto en de 600 deelnemers meldden zich aan voor dit project in een samenwerking aan met Greenpeace. Een leuk detail is dat Spencer Tunick sinds 1992 al vijf keer gearresteerd is voor het werken in de openlucht in New York, in alle gevallen liet men de aanklacht later vallen. Alle modellen zijn vrijwilligers die een beperkte uitgavenfoto als beloning ontvangen en er is een enorme belangstelling om mee te doen als model, hij heeft dus aan modellen geen te kort.

De bekende kunstschilder Nico Vrielink

U zult zich misschien afvragen waarom ik op een fotografie sectie van mijn site een pagina maak over de bekende en van oorsprong Nederlandse kunstschilder Nico Vrielink. De reden is vrij eenvoudig, ik zou graag willen fotograferen zoals Nico Vrielink kan schilderen. Door te kijken naar de schilderijen van Vrielink doe ik ideeën op over licht en compositie. Ik heb naast mijn eigen foto's ook een aantal reproducties van Nico Vrielink in mijn kamer hangen. Ik ben erg onder de indruk van het werk van Vrielink en wat ik over hem gelezen heb geeft mij ook de indruk dat hij een bijzonder levenskunstenaar is. Als fotograaf kan ik heel veel leren door zijn werk te bestuderen en te ontdekken waarom ik het zo mooi vind. Voor zowel fotografie als de schilderkunst gaan dezelfde regels voor licht en compositie op.

Nico Vrielink is geboren in 1958 in Reusel (Noord Brabant) als zoon van een ambachtelijke glasblazer. Al op jonge leeftijd voelt hij zich tot een artistieke loopbaan aangetrokken en hij volgde dan ook zijn opleiding aan de Academie voor Kunsten in België. Later werd hij leraar wat hij overigens maar één jaar gedaan heeft. Met zijn diploma op zak vertrok hij naar het Verre Oosten waar hij in Singapore zijn huidige vrouw Jeane ontmoet. Die ontmoeting zou in zijn leven een echt keerpunt betekenen, Jeane en Nico zijn na hun ontmoeting onafscheidelijk en zij loopt als een rode draad door al het werk van de kunstenaar heen. Het werk van Nico Vrielink maakt deel uit van belangrijke Museum, bedrijfs- en privé collecties en er zijn inmiddels zes boeken verschenen over het werk en het leven van deze bijzondere kunstenaar.

Nico Vrielink werkt volgens de academische methode, dat wil zeggen van donker naar helder. Naast zijn meest bekende onderwerp Jeane ligt ook een ander thema hem bijzonder na aan het hart, de Oosterse mystiek. Ook in de schilderijen die hij maakt van Jeane zien we dat ze gaandeweg steeds serener en gereserveerder op doek staat en ook de achtergronden worden steeds meer door mystiek doordrenkt. Hij heeft een prachtig kasteel met landgoed in Frankrijk dat hem aanzette tot het schilderen van zijn prachtige doeken maar ook wonen hij en zijn vrouw, samen met hun twee kinderen op Bali. De Balinese bevolking inspireert hem nu meer om aan het innerlijk van mensen expressie te gaan geven. Hij geeft zelf aan dat het leven op Bali hem de weg wijst om als kunstenaar nog meer te groeien.

Uit interviews blijkt ook dat deze kunstenaar zakelijk talent heeft, maar ook een filosofische inslag heeft en een bijzondere levenskunstenaar is, wat u in zijn werk ook terug kunt zien. Ik ben een groot bewonderaar en hoop door deze pagina een idee te geven waarom ik dat ben. Wanneer u werk van Vrielink wilt kopen dan kunt u dit doen bij enkele Nederlandse kunsthandels, wanneer u niet een bedrag tussen de 5000 en 15000 euro kunt missen, kunt u ook voor 20 a 30 euro reproducties van het werk van Nico Vrielink kopen.
Kijk maar eens op de afbeeldingen Nico Vrielink op google.

Bekende fotografen voor naaktfotografie.

Barend Houtsmuller

Barend Houtsmuller (1953) is een fotograaf die zich toelegt op het fotograferen van vooral de vrouw. In zijn foto's brengt Barend een anoniem eerbetoon aan het mysterie van de veelal vrouwelijke schoonheid. Daarbij wordt de erotiek niet geschuwd, maar deze is nooit op een dominante manier aanwezig. Zijn foto's zijn bijzonder esthetisch. Vooral in zijn recentere werk is er sprake van een steeds grotere menselijke betrokkenheid tussen hem en de vrouwen die hij fotografeert. Zijn fotografie oogt spontaan, maar getuigt bij nadere beschouwing van een grote regie en controle over het medium. Houtsmullers werk is in binnen- en buitenland geëxposeerd, en opgenomen in de collecties van het Rijksprentenkabinet van de Universiteit Leiden, The International Polaroid Collection (USA), de Bibliothèque Nationale Paris (FR) en in de Bert Hartkamp collectie.

Barend Houtsmuller, Van der Valk Boumanlaan 90, 3446 GK Woerden (Telefoon: 034-8432959 / 06-27085900)

Click hier om de website www.houtsmuller.com/ te bezoeken.

Amit Bar

Woont sinds 1988 in Doetinchem en werkt hij als een freelance-fotograaf en beeldend kunstenaar. Hij maakt foto's, tekeningen, schilderijen en bodypaintings voor diverse opdrachtgevers, zowel particulieren als bedrijven. Hij is onder andere een vaste medewerker van het blad Naturisme. Op zijn site is een uitgebreide collectie van heel mooi werk te zien. Regio Doetinchem.

Amit Bar Fotoreportages, Einthovenlaan 4 7002HG Doetinchem (Telefoon: 0314-360113)

Click hier om de website van Amit Bar te bezoeken.

Frank Boots

Een bijzonder goede fotograaf die naar mijn mening zeer mooie naaktfoto's maakt. Hij weet op een schitterende wijze de lijnen,vormen en structuren van het menselijk lichaam vast te leggen. Fotografie is zijn werk en zijn hobby, het gaat daarbij altijd om foto's van mensen. Hij maakt foto's voor een portfolio, foto's van zwangerschap, foto's om cadeau te geven. Een fotograaf met een grote passie voor fotografie.

Frank Boots, Appenseweg 2 7383BC Voorst (Gelderland) (Telefoon: 0575-502402 Mobiel: 06-14802232)

Click hier om de website van Frank Boots te bezoeken.

Rene de Haan

Ervaren beroepsfotograaf, met een indrukwekkende gallery aan mooie beelden. Hij is sinds 1999 als fotograaf werkzaam voor Playboy wat een opmerkelijke prestatie is voor iemand die een bibliothecarisopleiding afrondde en geen fotografische achtergrond had. Hij maakt bijzonder mooie glamour foto's maar ook mooi artistiek werk. (Regio Amsterdam)

Click hier om de website van renedehaan.com te bezoeken.

Jan Bleeker

Deze fotograaf uit 's Hertogenbosch heeft een uitgebreide site met veel informatie en mooie foto's. Jan maakt kunstzinnige estetische verantwoorde figuur- en naaktfotos in zwart/wit en gefotografeerd volgens de analoge methode waarbij de films in eigen beheer worden ontwikkeld en de foto's in eigen DOKA worden vergroot.

Jan Bleeker, Hoge slagen 143 5233 SG s'Hertogenbosch (Telefoon: 073-6425243)

Click hier om de website van Jan Bleeker Fotografie te bezoeken.

Ton Kroon

Deze fotograaf uit Utrecht maakt bijzonder mooie foto's en heeft een zeer uitgebreide portfolio. In zijn erotische werk verkent hij de grenzen van al het mogelijke, wat is mooi en spannend is, waar gaat mooi over in lelijk en spannend over in vulgair? Wanneer u uw eigen grenzen voor de camera wilt verkennen, of gewoon een mooie foto van uzelf wilt, in een studio, thuis of op lokatiem bent u bij deze fotograaf aan het goede adres.

Ton C. Kroon Fotografie, Moezeldreef 321 3561 GD Utrecht (Telefoon: 0302621836)

Click hier om de website van Ton C. Kroon Fotografie te bezoeken.

Gemanipuleerde naaktfoto's

gemonteerde naaktfoto Veel van de zogenaamde ex-vriendin foto's waarbij men uit wraak na een relatie soms intieme foto's van de ex partner online zet zijn gemanipuleerd. Maar op het Internet zwerven veel gemanipuleerde foto's van bekende sterren rond, u hoeft maar te zoeken op naaktfoto en de naam van een bekende ster en u zult er vele vinden (wanneer u safesearch niet aan heeft staan). De meeste montagefotos zijn wel van zeer goede kwaliteit en zijn alleen door een foto vakman als montagefoto te herkennen, maar bij sommige foto's is wel erg duidelijk te zien dat het om een montagefoto gaat. Hier heb ik een voorbeeld van een ontmaskering van een nepfoto die op het Internet stond, waarbij in de diverse stappen duidelijk is te zien hoe het hoofd van de vrouw op het lichaam van de andere vrouw is gezet. Van links naar rechts, de orginele foto, de naaktfoto en het resultaat.

Ik heb op Internet enkele montagefoto's bekeken van zogenaamde ex vriendinnen. De teksten die bij deze foto's stonden waren zeer suggestief en zeer beledigend voor de ex-vriendin in kwestie. Vaak werden er allerlei intieme details vermeld bij de foto's. Vaak is aan de lichtval van de verschillende onderdelen duidelijk te zien dat het om een montagefoto gaat. Ook daar waar het hoofd van de ex-vriendin op een model is gezet is dit door een fotograaf vaak duidelijk te zien. Vooral de afwerking en de kleurverschillen zijn vaak moeilijk op te lossen door een amateur photoshopper. Op een van de foto's was duidelijk een penis te zien die over een topless strandfoto van de ex-vriendin was gemonteerd. Ook hier was door de verschillende lichtval duidelijk te zien dat het om een montagefoto ging.

Voor de wetgever maakt het niet uit of het om een gemanipuleerde of een originele foto gaat in beide gevallen is het zonder toestemming publiceren van een foto van een ex-vriendin in welke vorm dan ook strafrechtelijk verboden. In 2005 kreeg een 28-jarige man uit Wageningen nog een werkstraf voor het maken van gemanipuleerde naaktfoto's. De rechtbank in Arnhem veroordeeld de man tot 180 uur werkstraf omdat hij in het najaar van 2003 via digitale fotobewerking een foto van een minderjarig meisje heeft gemanipuleerd. De rechtbank wil ook dat de man het slachtoffer 1000 euro betaalt voor het haar aangedane leed. De man verdacht een 17-jarig meisje ervan dat zij zou hebben geroddeld over zijn relatie met zijn vriendin. Uit wraak plakte hij op een vrij ranzige en expliciete foto het gezicht van dit meisje. Die gemanipuleerde foto zette hij op een datingsite met de vermelding dat zij op zoek was naar mannen.

Portfolio kunstzinnig naakt

Dit is mijn portfolio kunstzinnig naakt. Een portfolio is van oorsprong een grote map waarin bijvoorbeeld schilders, vormgevers of reclamemakers voorbeelden van hun werk verzamelen om mogelijk opdrachtgevers te overtuigen van hun kwaliteit. In die betekenis zie je ook op Internet veel portfolio's opduiken van fotografen waarin ze hun werk tonen. Ik begon pas in 2004 echt met kunstzinnig naaktfotografie en met behulp van enkele bevriende fotografen en een aantal modellen heb ik de nodige ervaring opgedaan met kunstzinnig naaktfotografie. In deze periode heb ook een aantal jaren in het bestuur van een fotoclub gezeten en was lid van de Nederlandse bond van amateurfotografen. Met een aantal van de volgende foto's heb ik ook geëxposeerd en enkele van deze foto's hangen in wisselijsten soms nog bij mij thuis aan de muur. De laatste jaren heb ik helaas weinig aan deze vorm van fotografie gedaan. Veel van de volgende foto's zijn gemaakt tijdens een aantal workshops in de studio bij de bekende fotograaf Amit Bar.


Boeken over naaktfotografie

De beroemdste tijdschriftrubriek van Nederland is zonder enig twijfel Anybody, de blootrubriek uit weekblad Viva. Al 18 jaar lang geeft elke week een lezeres zich bloot en praat openhartig over de mooie en lelijke delen van haar lijf. In februari zal in Viva de 1000ste Anybody worden gepubliceerd. Al deze jaren werden de lezeressen door dezelfde fotografe, Elisabeth van Dorp, in beeld gebracht. Zij heeft in al die jaren het lichaam van de Nederlandse vrouw zien veranderen: van wilde bossen schaamhaar naar een klein streepje voor, tot nergens meer een haartje te bekennen. Naakt, zonder opsmuk of gebruik van Photoshop: zo zie je vrouwen zelden gefotografeerd.
kopen knop


In dit boek komen vele aspecten van naakt en erotische fotografie aan de orde, volg de auteur in een reis rond het vrouwelijke lichaam en de vrouwelijke schoonheid en raak hopelijk geinspiteerd door zijn werk.
kopen knop


Erotische, naakte en sensueel geklede beelden van naakte vrouwen. In dit prentenboek toont de auteur vele mooie voorbeelden van naaktfotografie.
kopen knop


Last update: 20-08-2021

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).