Fotografie pagina's

fujifilm S7000 cameraEén van mijn vele hobby's is fotograferen, als tiener was ik al lid van een fotoclub. Deze fotoclub had een eigen doka, camera's en een echt beroepsfotograaf als leraar. We konden alleen zwart foto's ontwikkelen maar leerden wel alle kneepjes van het vak en heel veel doka technieken. Helaas viel de club wegens geldgebrek uit elkaar maar ik heb wel vele uren in de doka doorgebracht en veel geleerd over de techniek van fotografie. In 2001 kocht ik mijn eerste (Minolta) digitale camera en toen werden de mogelijkheden weer wat groter. Langzamerhand ging ik weer meer fotograferen en ook weer meer op de techniek en compositie letten. Mijn doka is nu al vele jaren photoshop Elements en inmiddels bezit ik ook een mooie Fujifilm S7000 digitale camera. Een vorm van fotografie waar ik veel belangstelling voor heb en waar ik mij ook een tijd mee bezig gehouden heb is kunstzinnige naaktfotografie en glamourfotografie. Hiermee bedoel ik kunstzinnige foto's waar het menselijke lichaam als onderwerp gebruikt is. Tevens fotografeer ik voor de afbeeldingen op mijn eigen sites. Op deze pagina's probeer ik wat meer informatie te geven over fotografie in het algemeen. Ik vind fotgraferen erg leuk, ik lees er veel over en probeer telkens weer nieuwe dingen te leren en te proberen. Ik ben en blijf mijzelf echter zien als een amateur fotograaf en ik geloof dat echt goed fotgraferen een echt vak is waarvoor een goede opleidingen nodig is. U kunt hier online mijn portfolio Hein Pragt bekijken. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Wat is kalibratie van uw beeldscherm?

© 2009 Hein Pragt

De meeste beeldschermen en zeker de schermen van een laptop geven de kleuren niet goed weer, maar daar kunt u zelf dus iets aan doen. Met veel apparatuur, hoge kosten en diepgaande kennis aan het werk gaan om grip op kleuren te krijgen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd en dit is ook lang niet voor iedereen noodzakelijk. Met een goede instelling van de beeldscherm, kan iedereen op gemakkelijke wijze grip op de kleuren krijgen. Met een goed gekalibreerde beeldscherm is de ergernis over afdrukken die niet op kleur of helderheid zijn in ieder geval verleden tijd.

Kalibreren van uw beeldscherm is het instellen van helderheid, contrast en kleurdiepte (kleurtemparatuur) waardoor kleuren nauwkeuriger op uw beeldscherm weergegeven worden en de kleuren van uw scherm aan de standaard norm voldoen. Hierdoor zullen de kleuren op een anders toestel zoals bijvoorbeeld een printer (of een afdrukcentrale) die ook goed gekalibreerd is, precies dezelfde kleuren opleveren als op uw beeldscherm. In Windows kunt u Schermkleurkalibratie gebruiken om uw beeldscherm te kalibreren. Met Schermkleurkalibratie wordt de kleur van uw beeldscherm verbeterd doordat u verschillende kleurinstellingen kunt wijzigen. Als u de verschillende kleurinstellingen hebt aangepast met Schermkleurkalibratie, hebt u een nieuwe kleurprofiel die uw nieuwe kleurinstellingen bevat. Het nieuwe kleurprofiel wordt aan uw schermweergave gekoppeld en door kleurbeheerprogramma's gebruikt.

Omdat mijn oude laptop de geest gaf, kocht ik een nieuwe met daarop het nieuwe Windows Vista en een mooi groot LCD scherm. Prachtige kleuren en na wat wennen aan Windows Vista en het opnieuw installeren van Photoshop Elements ging ik aan de slag met een foto reportage. Een hele avond foto's op kleur en helderheid afgeregeld en daarna alles op de stick naar de fotozaak om ze af te laten drukken. Toen ik de foto's ophaalde waren de meesten foto's amper zichtbaar, zo donker waren de afdrukken geworden. Ik kon mijzelf wel voor het hoofd slaan, mijn oude laptop was netjes gekalibreerd, de nieuwe dus niet!

Snel heb ik de visuele set van Fujifilm gekocht, en toen ontdekte ik dat het kleurenschema en de helderheid van mijn laptop scherm wel erg opgetrokken was om het er zo mooi en sprankelend uit te laten zien. Ik moest behoorlijk terug regelen en toen het scherm eindelijk redelijk (visueel) gekalibreerd was, kon ik de foto's allemaal opnieuw bewerken. Gelukkig had ik de originelen nog bewaard maar ik moest al het werk opnieuw doen. Na het afdrukken bleek nu dat de kleuren en de helderheid wel goed waren, met als resultaat een paar hele mooie foto's.

Wanneer het u ook regelmatig overkomt dat de afgedrukte foto's een andere kleur of helderheid hebben dat op uw scherm, moet u eens na gaan denken over het kalibreren van uw beeldscherm. Voor het kalibreren van uw beeldscherm heeft u verschillende mogelijkheden tot uw beschikking. De meest eenvoudige optie is het handmatig kalibreren met behulp van een programma als Adobe Gamma, dat meegeleverd wordt met Photoshop en Photoshop Elements. Voor het visueel afstellen van het beeldscherm kunt u ook de Fujifilm Visuele Test Set gebruiken. Wanneer u echt grondig te werk wil gaan kunt u een hardwarematige kleurmeter met een software pakket aanschaffen. De prijzen variëren van net onder de honderd euro tot enkele honderden euro's.

Fujifilm Visuele test Set

Deze set kost 5 euro en is sinds kort ook gratis te downloaden op de site van Fujifilm, u mist dan wel de afgedrukte test foto (kleurenkaart). De set die u kunt kopen bestaat een CD met instructies, een aantal test afbeeldingen en een afdruk van een kleurenkaart. Deze afdruk kunt u gebruiken om de kleuren van uw scherm op het oog af te stellen. Op de CD staat een gebruikshandleiding en met behulp van de test afbeeldingen kunt u stap voor stap uw beeldscherm kaliberen. Dit is voor de meeste niet professionele toepassingen voldoende. Let er op dat er geen overheersende lichtbronnen in de buurt staan en dat uw scherm een neutrale achtergrond heeft.

Kalibreren met Adobe Gamma

Abobe Gamma is een handig hulpmiddel waarmee u zonder meetapparatuur een kleurprofiel (een zogeheten ICC-profiel) kunt aanmaken. Het programma wordt standaard geleverd met Adobe Photoshop en Photoshop Elements. U kunt het programma starten (wanneer u Photoshop geïnstalleerd heeft) via het configuratiescherm (Adobe Gamma). Daarna kunt u stap voor stap de beeldscherm kalibreren. Let er bij deze test ook op dat er geen overheersende lichtbronnen in de buurt staan en dat uw scherm een neutrale achtergrond heeft.

Kalibreren met een Colorvision Spyder 2

De Colorvision Spyder 2 Express kost circa 80 euro en is van prima kwaliteit. De Colorvision Spyder wordt geleverd met zeer gebruiksvriendelijke software. U kunt het beste een gamma van 2.2 en een kleurtemperatuur van 6.500K instellen. Wanneer u alle instellingen gedaan heeft kunt u de Spyder 2 kleurmeter op het scherm hangen, waarna het programma een aantal tinten in rood, groen, blauw en grijs weergeeft. De Spyder meet de kleurwaardes en bepaalt op basis van deze meting het uiteindelijke profiel.

Fotografie tips.

(C) 2005 Hein Pragt

Leuke effecten met huismiddeltjes.

U kunt foto's heel gemakkelijk een softfocus geven met alledaagse hulpmiddelen. Plaats een stukje plastic folie of een nylonkous over de lens van je camera en bevestig deze met een elastiekje. Het effect is een heel zachte foto en een beetje dromerig of sprookjesachtig sfeer. Wanneer de camera geschikt is voor filters, neemt u een oude UV- of skylightfilter die u voor niets anders meer gebruikt. Breng een heel klein beetje (zuurvrije) vaseline op dit filter aan. U kunt het effect variëren door alleen de boven- en de onderzijde in te smeren, of alleen de rand, waarbij het midden vrij blijft. De vaseline geeft een zachte look die te vergelijken is met die van een gespecialiseerde diffusiefilter. Gebruik de vaseline NOOIT rechtstreeks op de lens, aangezien u deze nooit helemaal meer zal kunnen schoonmaken. Als de camera geen adapter voor filters heeft kunt u ook een filter met de hand voor de lens houden. Het fotograferen is dan wel iets moeilijker.

Fotograferen in het donker.

Fotograferen in het donker heeft altijd iets spannends. Kies een leuk onderwerp, plaats de camera op een statief of op een vast punt zorg voor een voldoende laag diafragma om een goede scherptediepte te krijgen. (f8) en een belichtingstijd van enkele minuten. Overbelichting vindt niet zo snel plaats omdat er maar weinig licht is. Om beweging van de camera te voorkomen kunt u het beste een draadontspanner gebruiken als u deze niet heeft kunt u ook de zelfontspanner gebruiken. Gebruik bij opnames in het donker een niet al te grote brandpuntsafstand (max. 80mm) om bewogen foto's te voorkomen.

Boeken over fotografie en foto bewerking.

boekboek bestellenDoor een serie praktijkopgaven leert de fotograaf hoe de beperkingen van uitrusting en filmemulsie te overwinnen voor het verkrijgen van creatieve, professionele resultaten. Terwijl de theorie tot een minimum beperkt blijft toont dit boek hoe men met gebruikmaking van elementaire en geavanceerde meettechnieken moeilijke lichtomstandigheden de baas kan en het licht kan manipuleren voor stemming en sfeer. Zowel het meten met losse meters als met ingebouwde meters wordt gedemonstreerd. Ook wordt behandeld het sturen van aan het omgevingslicht toegevoegde verlichting met behulp van geavanceerde meettechnieken de verlichtingsomvang. Geheel geillustreerd met fotografisch werk van auteurs en van studenten, is Fotografische Verlichting een inspirerende gids en een gestructureerd stuk leergereedschap. Een heldere opsomming van de mogelijkheden van de toepassing van lichtbronnen (natuurlijke en onnatuurlijke) in de fotografie. De uitgave is opgesteld als leerboek, compleet met opgaven. Prettig is dat de tekst niet te theoretisch, maar wel beknopt en zakelijk is. Misschien minder geschikt voor absolute beginners, maar voor enigszins gevorderden een nuttig en handzaam boek. Voorzien van veel afbeeldingen en voorbeelden in zwart-wit. Met uitgebreide inhoudsopgave en verklarende woordenlijst.


boekboek bestellenHoe worden druppels gefotografeerd? Hoe leg je het moment vast waarop een aardbei door een vloeistofoppervlak breekt? Hoe gaat infraroodfotografie in zijn werk? Hoe bevries je beweging of laat je beweging juist tot uiting komen in een foto? Hoe leg je in een foto grote verschillen tussen licht en schaduw vast? Hoe fotografeer je vuurwerk? Deze en andere creatieve onderwerpen worden in dit boek stapsgewijs uitgelegd. Dit boek met workshops is ontstaan naar aanleiding van vragen aan auteur Joke Beers-Blom over hoe zij bepaalde foto?s heeft gemaakt. U kunt voor diverse fotoprojecten hulpmiddelen inzetten waarvan de aanschafprijs wellicht hoger is dan uw budget toelaat, maar dat hoeft niet. Die hebt u voor dit boek niet nodig. U leest dat het ook met eenvoudiger en goedkoper materiaal kan. Daarmee hebben we de kern van dit boek te pakken: met beperkte middelen een zo leuk en professioneel mogelijk resultaat behalen. Voor een enkele workshop is wel extra apparatuur nodig. Dit is echter tot een minimum beperkt. Bovendien zijn sommige producten eenvoudig zelf te maken. Hier worden ook tips voor gegeven. De digitale fotografie biedt zeer veel mogelijkheden om leuke dingen te doen met opnamen. In dit boek zijn elf onderwerpen helder en met veel illustraties (225 in kleur) uitgewerkt. Voorbeelden zijn bevriezen beweging, infraroodfoto's maken, vuurwerk, beweging, nachtopnamen, opnamen samengesteld uit meer belichtingen. Per hoofdstuk is er een vaste opbouw: introductie, benodigdheden, beschrijving opnametechniek en bewerking in Photoshop, resultaten. Gebruikte vaak Engelstalige begrippen worden duidelijk uitgelegd. Het taalgebruik is eenvoudig en de typografie overzichtelijk door opsommingen en nummering van stappen. Het boek geeft ook aan hoe hulpmiddelen zelf gemaakt kunnen worden met eenvoudige middelen. Ook zijn er verwijzingen naar gratis software of probeerversies. Hoewel een spiegelreflexcamera wel nodig is, blijven zo de nodige investeringen toch binnen het bereik van een grote groep lezers. Het enthousiasme van de auteur maakt het mede tot een inspirerend boek voor mensen die iets meer met hun fotoapparatuur willen doen.


Last update: 02-09-2017

 Lees hier de privacyverklaring van deze site.

Disclaimer.

Hoewel de heer Hein Pragt de informatie beschikbaar op deze pagina met grote zorg samenstelt, sluit de heer Pragt alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die, in welke vorm dan ook, via zijn site wordt aangeboden. Het opnemen van een afbeelding of verwijzing is uitsluitend bedoeld als een mogelijke bron van informatie voor de bezoeker en mag op generlei wijze als instemming, goedkeuring of afkeuring worden uitgelegd, noch kunnen daaraan rechten worden ontleend. Op de artikelen van de heer Pragt op deze Internetsite rust auteursrecht. Overname van informatie (tekst en afbeeldingen) is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de rechthebbende. Voor vragen over copyright en het gebruik van de informatie op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Dit is mijn