Fotografie pagina's

fujifilm S7000 cameraEén van mijn vele hobby's is fotograferen, als tiener was ik al lid van een fotoclub. Deze fotoclub had een eigen doka, camera's en een echt beroepsfotograaf als leraar. We konden alleen zwart foto's ontwikkelen maar leerden wel alle kneepjes van het vak en heel veel doka technieken. Helaas viel de club wegens geldgebrek uit elkaar maar ik heb wel vele uren in de doka doorgebracht en veel geleerd over de techniek van fotografie. In 2001 kocht ik mijn eerste (Minolta) digitale camera en toen werden de mogelijkheden weer wat groter. Langzamerhand ging ik weer meer fotograferen en ook weer meer op de techniek en compositie letten. Mijn doka is nu al vele jaren photoshop Elements en inmiddels bezit ik ook een mooie Fujifilm S7000 digitale camera. Een vorm van fotografie waar ik veel belangstelling voor heb en waar ik mij ook een tijd mee bezig gehouden heb is kunstzinnige naaktfotografie en glamourfotografie. Hiermee bedoel ik kunstzinnige foto's waar het menselijke lichaam als onderwerp gebruikt is. Tevens fotografeer ik voor de afbeeldingen op mijn eigen sites. Op deze pagina's probeer ik wat meer informatie te geven over fotografie in het algemeen. Ik vind fotgraferen erg leuk, ik lees er veel over en probeer telkens weer nieuwe dingen te leren en te proberen. Ik ben en blijf mijzelf echter zien als een amateur fotograaf en ik geloof dat echt goed fotgraferen een echt vak is waarvoor een goede opleidingen nodig is. Vriendelijke groet, Hein Pragt
Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Basiskennis fotografie

Werking digitale camera

Portretfotografie

Kunstzinnig naakt fotografie

Glamourfotografie

Photoshop elements

Exif data

PragtFotoManager

Wat is kalibratie van uw beeldscherm?

© 2009 Hein Pragt

De meeste beeldschermen en zeker de schermen van een laptop geven de kleuren niet goed weer, maar daar kunt u zelf dus iets aan doen. Met veel apparatuur, hoge kosten en diepgaande kennis aan het werk gaan om grip op kleuren te krijgen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd en dit is ook lang niet voor iedereen noodzakelijk. Met een goede instelling van de beeldscherm, kan iedereen op gemakkelijke wijze grip op de kleuren krijgen. Met een goed gekalibreerde beeldscherm is de ergernis over afdrukken die niet op kleur of helderheid zijn in ieder geval verleden tijd.

Kalibreren van uw beeldscherm is het instellen van helderheid, contrast en kleurdiepte (kleurtemparatuur) waardoor kleuren nauwkeuriger op uw beeldscherm weergegeven worden en de kleuren van uw scherm aan de standaard norm voldoen. Hierdoor zullen de kleuren op een anders toestel zoals bijvoorbeeld een printer (of een afdrukcentrale) die ook goed gekalibreerd is, precies dezelfde kleuren opleveren als op uw beeldscherm. In Windows kunt u Schermkleurkalibratie gebruiken om uw beeldscherm te kalibreren. Met Schermkleurkalibratie wordt de kleur van uw beeldscherm verbeterd doordat u verschillende kleurinstellingen kunt wijzigen. Als u de verschillende kleurinstellingen hebt aangepast met Schermkleurkalibratie, hebt u een nieuwe kleurprofiel die uw nieuwe kleurinstellingen bevat. Het nieuwe kleurprofiel wordt aan uw schermweergave gekoppeld en door kleurbeheerprogramma's gebruikt.

Omdat mijn oude laptop de geest gaf, kocht ik een nieuwe met daarop het nieuwe Windows Vista en een mooi groot LCD scherm. Prachtige kleuren en na wat wennen aan Windows Vista en het opnieuw installeren van Photoshop Elements ging ik aan de slag met een foto reportage. Een hele avond foto's op kleur en helderheid afgeregeld en daarna alles op de stick naar de fotozaak om ze af te laten drukken. Toen ik de foto's ophaalde waren de meesten foto's amper zichtbaar, zo donker waren de afdrukken geworden. Ik kon mijzelf wel voor het hoofd slaan, mijn oude laptop was netjes gekalibreerd, de nieuwe dus niet!

Snel heb ik de visuele set van Fujifilm gekocht, en toen ontdekte ik dat het kleurenschema en de helderheid van mijn laptop scherm wel erg opgetrokken was om het er zo mooi en sprankelend uit te laten zien. Ik moest behoorlijk terug regelen en toen het scherm eindelijk redelijk (visueel) gekalibreerd was, kon ik de foto's allemaal opnieuw bewerken. Gelukkig had ik de originelen nog bewaard maar ik moest al het werk opnieuw doen. Na het afdrukken bleek nu dat de kleuren en de helderheid wel goed waren, met als resultaat een paar hele mooie foto's.

Wanneer het u ook regelmatig overkomt dat de afgedrukte foto's een andere kleur of helderheid hebben dat op uw scherm, moet u eens na gaan denken over het kalibreren van uw beeldscherm. Voor het kalibreren van uw beeldscherm heeft u verschillende mogelijkheden tot uw beschikking. De meest eenvoudige optie is het handmatig kalibreren met behulp van een programma als Adobe Gamma, dat meegeleverd wordt met Photoshop en Photoshop Elements. Voor het visueel afstellen van het beeldscherm kunt u ook de Fujifilm Visuele Test Set gebruiken. Wanneer u echt grondig te werk wil gaan kunt u een hardwarematige kleurmeter met een software pakket aanschaffen. De prijzen variëren van net onder de honderd euro tot enkele honderden euro's.

Fujifilm Visuele test Set

Deze set kost 5 euro en is sinds kort ook gratis te downloaden op de site van Fujifilm, u mist dan wel de afgedrukte test foto (kleurenkaart). De set die u kunt kopen bestaat een CD met instructies, een aantal test afbeeldingen en een afdruk van een kleurenkaart. Deze afdruk kunt u gebruiken om de kleuren van uw scherm op het oog af te stellen. Op de CD staat een gebruikshandleiding en met behulp van de test afbeeldingen kunt u stap voor stap uw beeldscherm kaliberen. Dit is voor de meeste niet professionele toepassingen voldoende. Let er op dat er geen overheersende lichtbronnen in de buurt staan en dat uw scherm een neutrale achtergrond heeft.

Kalibreren met Adobe Gamma

Abobe Gamma is een handig hulpmiddel waarmee u zonder meetapparatuur een kleurprofiel (een zogeheten ICC-profiel) kunt aanmaken. Het programma wordt standaard geleverd met Adobe Photoshop en Photoshop Elements. U kunt het programma starten (wanneer u Photoshop geïnstalleerd heeft) via het configuratiescherm (Adobe Gamma). Daarna kunt u stap voor stap de beeldscherm kalibreren. Let er bij deze test ook op dat er geen overheersende lichtbronnen in de buurt staan en dat uw scherm een neutrale achtergrond heeft.

Kalibreren met een Colorvision Spyder 2

De Colorvision Spyder 2 Express kost circa 80 euro en is van prima kwaliteit. De Colorvision Spyder wordt geleverd met zeer gebruiksvriendelijke software. U kunt het beste een gamma van 2.2 en een kleurtemperatuur van 6.500K instellen. Wanneer u alle instellingen gedaan heeft kunt u de Spyder 2 kleurmeter op het scherm hangen, waarna het programma een aantal tinten in rood, groen, blauw en grijs weergeeft. De Spyder meet de kleurwaardes en bepaalt op basis van deze meting het uiteindelijke profiel.

Fotografie tips.

Leuke effecten met huismiddeltjes.

U kunt foto's heel gemakkelijk een softfocus geven met alledaagse hulpmiddelen. Plaats een stukje plastic folie of een nylonkous over de lens van je camera en bevestig deze met een elastiekje. Het effect is een heel zachte foto en een beetje dromerig of sprookjesachtig sfeer. Wanneer de camera geschikt is voor filters, neemt u een oude UV- of skylightfilter die u voor niets anders meer gebruikt. Breng een heel klein beetje (zuurvrije) vaseline op dit filter aan. U kunt het effect variëren door alleen de boven- en de onderzijde in te smeren, of alleen de rand, waarbij het midden vrij blijft. De vaseline geeft een zachte look die te vergelijken is met die van een gespecialiseerde diffusiefilter. Gebruik de vaseline NOOIT rechtstreeks op de lens, aangezien u deze nooit helemaal meer zal kunnen schoonmaken. Als de camera geen adapter voor filters heeft kunt u ook een filter met de hand voor de lens houden. Het fotograferen is dan wel iets moeilijker.

Fotograferen in het donker.

Fotograferen in het donker heeft altijd iets spannends. Kies een leuk onderwerp, plaats de camera op een statief of op een vast punt zorg voor een voldoende laag diafragma om een goede scherptediepte te krijgen. (f8) en een belichtingstijd van enkele minuten. Overbelichting vindt niet zo snel plaats omdat er maar weinig licht is. Om beweging van de camera te voorkomen kunt u het beste een draadontspanner gebruiken als u deze niet heeft kunt u ook de zelfontspanner gebruiken. Gebruik bij opnames in het donker een niet al te grote brandpuntsafstand (max. 80mm) om bewogen foto's te voorkomen.

En kleine portfolio van mijzelf

Een portfolio is van oorsprong een grote map waarin bijvoorbeeld schilders, vormgevers of reclamemakers voorbeelden van hun werk verzamelen om mogelijk opdrachtgevers te overtuigen van hun kwaliteit. In die betekenis zie je ook op Internet veel portfolio's opduiken van fotografen waarin ze hun werk tonen. Ik heb als tiener een aantal jaren op een fotoclub gezeten en uren in de doka doorgebracht om films te ontwikkelen en foto's af te drukken. Helaas werd deze club bij gebrek aan leden opgeheven. In 1999 kocht ik mijn eerste digitale camera en pakte ik het fotograferen weer op, mede voor het Internet. Pas toen ik in 2003 mijn Fijifilm 12 Mpixel camera kocht begon ik ook weer in studio's te fotograferen en werd ik even later weer lid van een fotoclub. Ik vind veel vormen van fotografie leuk, maar mijn voorkeur gaat wel uit naar stillevens, portret en vooral een specialisatie in kunstzinnig naakt. Op deze pagina staat een overzicht van foto's die ik voor mijn club lidmaatschap in mijn portfolio gezet heb. Sinds een paar jaar ben ik geen lid meer van een foto-club maar fotografeer ik soms nog wel, ik heb ook een kleine thuisstudio met flitsers / softboxen en achtergronddoeken.

Portretfotografie

Een portret is een artistieke voorstelling van een persoon of een groep, vaak zijn portretten eenvoudige afbeeldingen van het gezicht met soms wat artistiek inzicht in zijn of haar persoonlijkheid maar meestal is herkenbaarheid van het model het belangrijkste. Portretfotografie is dus het maken van een portret door middel van een fotocamera. Bij portretfotografie wordt meestal een persoon op zo'n manier gefotografeerd dat de foto iets laat zien over de persoon zelf. De fotograaf probeert het model naar voren te halen en dit te tonen in het portret. Bij portretfotografie is een opnamestandpunt op enige afstand belangrijk omdat dit de vormen enigszins verzacht, in het bijzonder de neus. Bovendien geeft dit het model een minder benauwd gevoel. Ook is het belangrijk om altijd scherp te stellen op de ogen en zo te belichten dat u maar 1 stel schaduwen krijgt. Door met het model vanachter de camera te praten kunt u het model gerust stellen en aanwijzingen geven om zo een spontane foto te maken. Voor succesvolle portretfotografie is een combinatie van technische kennis, belangstelling en gevoel voor mensen zeer belangrijk.

Landschapfotografie

Een nadeel van portretfotografie is dat u afhankelijk bent van een model, bij landschapfotografie is het onderwerp bijn altijd beschikbaar. Mooie beekjes, golvende weiden, imposante bergketens, tropische eilanden of de veluwe, de natuur is een geweldig onderwerp om te fotograferen. Maar het resultaat is vaak niet dat wat u in gedachte had en vaak is het resultaat gelijk aan de eerste de beste ansichtkaart. Met een paar eenvoudige trucjes en een beetje nadenken kunt u schitterende landschapsfoto's maken. Een mooie foto is voor 80% een kwestie van goed kijken en 20% van techniek. Er zijn veel boeken die u leren de techniek van het fotograferen onder de knie te krijgen de rest hangt van de creativiteit van de fotograaf af. Daarnaast is het fotograferen van bloemen, planten en insecten ook leuk en creatief en dit leent zich zeker voor schitterende kleurenfoto's en mooi macro foto's.

Stillevens fotograferen

Stillevens fotograferen is niet zo makkelijk als het lijkt maar ook hierbij bent u niet afhankelijk van een dure studio of een model. Bij het fotograferen van een stilleven is het belangrijk dat je het spannend houdt en een boeiende compositie neerzet. Dit is een kwestie van creativiteit, maar vaak heeft u aan het einde wel een mooi plaatje dat u zo aan de muur zou kunnen hangen. Stillevens zijn ook goed als illustraties bij een artikel te gebruiken en daarvoor gebruik ik ze meestal dan ook.

Gebouwen fotograferen

Ook het fotogrferen van gebouwen kan erg leuk zijn, soms het geheel, soms details en soms in bepaalde weersomstandigheden. Ik vond het zelf altijd leuk om in de nacht met de camera (met statief) op pad te gaan om dan in de stad gebouwen te fotograferen. Soms is een verlicht gebouw in de nacht een juweeltje om te fotograferen. Ook hier kunt u alle creativiteit naar hartelust gebruiken.


Last update: 02-09-2017

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).