Fotografie pagina's

Nikon D3200 camera Eén van mijn vele hobby's is fotograferen, als tiener was ik al lid van een fotoclub. Deze fotoclub had een eigen doka, camera's en een echt beroepsfotograaf als leraar. We konden alleen zwart foto's ontwikkelen maar leerden wel alle kneepjes van het vak en heel veel doka technieken. Helaas viel de club wegens geldgebrek uit elkaar maar ik heb wel vele uren in de doka doorgebracht en veel geleerd over de techniek van fotografie. In 2001 kocht ik mijn eerste (Minolta) digitale camera en toen werden de mogelijkheden weer wat groter. Langzamerhand ging ik weer meer fotograferen en ook weer meer op de techniek en compositie letten. Mijn doka is nu al vele jaren photoshop Elements en bezit ik ook een mooie Fujifilm S7000 digitale camera. Tegenwoordig fotografeer ik met een Nikon D3200 spiegelreflex camera en heb ik een leuke set objectieven en filters. Een vorm van fotografie waar ik veel belangstelling voor heb en waar ik mij ook een tijd mee bezig gehouden heb is kunstzinnige naaktfotografie en glamourfotografie. Hiermee bedoel ik kunstzinnige foto's waar het menselijke lichaam als onderwerp gebruikt is. Tevens fotografeer ik voor de afbeeldingen op mijn eigen sites. Op deze pagina's probeer ik wat meer informatie te geven over fotografie in het algemeen. Ik vind fotgraferen erg leuk, ik lees er veel over en probeer telkens weer nieuwe dingen te leren en te proberen. Ik ben en blijf mijzelf echter zien als een amateur fotograaf en ik geloof dat echt goed fotgraferen een echt vak is waarvoor een goede opleidingen nodig is. Vriendelijke groet, Hein Pragt


Wat is kalibratie van uw beeldscherm?

kalibratie

De meeste beeldschermen en zeker de schermen van een laptop geven de kleuren niet goed weer, maar daar kunt u zelf dus iets aan doen. Met veel apparatuur, hoge kosten en diepgaande kennis aan het werk gaan om grip op kleuren te krijgen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd en dit is ook lang niet voor iedereen noodzakelijk. Met een goede instelling van de beeldscherm, kan iedereen op gemakkelijke wijze grip op de kleuren krijgen. Met een goed gekalibreerde beeldscherm is de ergernis over afdrukken die niet op kleur of helderheid zijn in ieder geval verleden tijd.

Kalibreren van uw beeldscherm is het instellen van helderheid, contrast en kleurdiepte (kleurtemparatuur) waardoor kleuren nauwkeuriger op uw beeldscherm weergegeven worden en de kleuren van uw scherm aan de standaard norm voldoen. Hierdoor zullen de kleuren op een anders toestel zoals bijvoorbeeld een printer (of een afdrukcentrale) die ook goed gekalibreerd is, precies dezelfde kleuren opleveren als op uw beeldscherm. In Windows kunt u Schermkleurkalibratie gebruiken om uw beeldscherm te kalibreren. Met Schermkleurkalibratie wordt de kleur van uw beeldscherm verbeterd doordat u verschillende kleurinstellingen kunt wijzigen. Als u de verschillende kleurinstellingen hebt aangepast met Schermkleurkalibratie, hebt u een nieuwe kleurprofiel die uw nieuwe kleurinstellingen bevat. Het nieuwe kleurprofiel wordt aan uw schermweergave gekoppeld en door kleurbeheerprogramma's gebruikt.

Omdat mijn oude laptop de geest gaf, kocht ik een nieuwe met daarop het nieuwe Windows Vista en een mooi groot LCD scherm. Prachtige kleuren en na wat wennen aan Windows Vista en het opnieuw installeren van Photoshop Elements ging ik aan de slag met een foto reportage. Een hele avond foto's op kleur en helderheid afgeregeld en daarna alles op de stick naar de fotozaak om ze af te laten drukken. Toen ik de foto's ophaalde waren de meesten foto's amper zichtbaar, zo donker waren de afdrukken geworden. Ik kon mijzelf wel voor het hoofd slaan, mijn oude laptop was netjes gekalibreerd, de nieuwe dus niet!

Snel heb ik de visuele set van Fujifilm gekocht, en toen ontdekte ik dat het kleurenschema en de helderheid van mijn laptop scherm wel erg opgetrokken was om het er zo mooi en sprankelend uit te laten zien. Ik moest behoorlijk terug regelen en toen het scherm eindelijk redelijk (visueel) gekalibreerd was, kon ik de foto's allemaal opnieuw bewerken. Gelukkig had ik de originelen nog bewaard maar ik moest al het werk opnieuw doen. Na het afdrukken bleek nu dat de kleuren en de helderheid wel goed waren, met als resultaat een paar hele mooie foto's.

Wanneer het u ook regelmatig overkomt dat de afgedrukte foto's een andere kleur of helderheid hebben dat op uw scherm, moet u eens na gaan denken over het kalibreren van uw beeldscherm. Voor het kalibreren van uw beeldscherm heeft u verschillende mogelijkheden tot uw beschikking. De meest eenvoudige optie is het handmatig kalibreren met behulp van een programma als Adobe Gamma, dat meegeleverd wordt met Photoshop en Photoshop Elements. Voor het visueel afstellen van het beeldscherm kunt u ook de Fujifilm Visuele Test Set gebruiken. Wanneer u echt grondig te werk wil gaan kunt u een hardwarematige kleurmeter met een software pakket aanschaffen. De prijzen variëren van net onder de honderd euro tot enkele honderden euro's.

Fujifilm Visuele test Set

Deze set kost 5 euro en is sinds kort ook gratis te downloaden op de site van Fujifilm, u mist dan wel de afgedrukte test foto (kleurenkaart). De set die u kunt kopen bestaat een CD met instructies, een aantal test afbeeldingen en een afdruk van een kleurenkaart. Deze afdruk kunt u gebruiken om de kleuren van uw scherm op het oog af te stellen. Op de CD staat een gebruikshandleiding en met behulp van de test afbeeldingen kunt u stap voor stap uw beeldscherm kaliberen. Dit is voor de meeste niet professionele toepassingen voldoende. Let er op dat er geen overheersende lichtbronnen in de buurt staan en dat uw scherm een neutrale achtergrond heeft.

Kalibreren met Adobe Gamma

Abobe Gamma is een handig hulpmiddel waarmee u zonder meetapparatuur een kleurprofiel (een zogeheten ICC-profiel) kunt aanmaken. Het programma wordt standaard geleverd met Adobe Photoshop en Photoshop Elements. U kunt het programma starten (wanneer u Photoshop geïnstalleerd heeft) via het configuratiescherm (Adobe Gamma). Daarna kunt u stap voor stap de beeldscherm kalibreren. Let er bij deze test ook op dat er geen overheersende lichtbronnen in de buurt staan en dat uw scherm een neutrale achtergrond heeft.

Kalibreren met een Colorvision Spyder 2

De Colorvision Spyder 2 Express kost circa 80 euro en is van prima kwaliteit. De Colorvision Spyder wordt geleverd met zeer gebruiksvriendelijke software. U kunt het beste een gamma van 2.2 en een kleurtemperatuur van 6.500K instellen. Wanneer u alle instellingen gedaan heeft kunt u de Spyder 2 kleurmeter op het scherm hangen, waarna het programma een aantal tinten in rood, groen, blauw en grijs weergeeft. De Spyder meet de kleurwaardes en bepaalt op basis van deze meting het uiteindelijke profiel.

Fotografie tips.

Leuke effecten met huismiddeltjes.

U kunt foto's heel gemakkelijk een softfocus geven met alledaagse hulpmiddelen. Plaats een stukje plastic folie of een nylonkous over de lens van je camera en bevestig deze met een elastiekje. Het effect is een heel zachte foto en een beetje dromerig of sprookjesachtig sfeer. Wanneer de camera geschikt is voor filters, neemt u een oude UV- of skylightfilter die u voor niets anders meer gebruikt. Breng een heel klein beetje (zuurvrije) vaseline op dit filter aan. U kunt het effect variëren door alleen de boven- en de onderzijde in te smeren, of alleen de rand, waarbij het midden vrij blijft. De vaseline geeft een zachte look die te vergelijken is met die van een gespecialiseerde diffusiefilter. Gebruik de vaseline NOOIT rechtstreeks op de lens, aangezien u deze nooit helemaal meer zal kunnen schoonmaken. Als de camera geen adapter voor filters heeft kunt u ook een filter met de hand voor de lens houden. Het fotograferen is dan wel iets moeilijker.

Fotograferen in het donker.

Fotograferen in het donker heeft altijd iets spannends. Kies een leuk onderwerp, plaats de camera op een statief of op een vast punt zorg voor een voldoende laag diafragma om een goede scherptediepte te krijgen. (f8) en een belichtingstijd van enkele minuten. Overbelichting vindt niet zo snel plaats omdat er maar weinig licht is. Om beweging van de camera te voorkomen kunt u het beste een draadontspanner gebruiken als u deze niet heeft kunt u ook de zelfontspanner gebruiken. Gebruik bij opnames in het donker een niet al te grote brandpuntsafstand (max. 80mm) om bewogen foto's te voorkomen.


Boeken over fotografie

Neem de snelle route naar geweldige foto’s met dit boek vol kennis en adviezen van ervaren fotograaf Julie Adair King. Het maakt niet uit of je fotografeert met een eenvoudige richt-en-klikcamera, een professionele camera of de camera op je telefoon, de inzichten in ‘Digitale fotografie voor Dummies’ helpen jou om betere resultaten te halen. Begin met de basisregels voor compositie terwijl je de automatische instellingen van je camera gebruikt, ontwikkel je verder en krijg volledige controle over de scherpstelling, kleur en belichting. Julia Adair King is een ervaren auteur en docent op het gebied van digitale fotografie.
kopen knop


Dankzij deze praktijkgerichte fotografiecursus ontdekt u met welke eenvoudige technieken u uw foto's kunt verbeteren en leert u de knepen van het vak om uw foto's aantrekkelijker en origineler te maken, zowel met een compactcamera als een DSLR-toestel. Het boek begint bij de basisinstellingen en -technieken, zoals de juiste compositie en belichting, waardoor het boek ook bijzonder geschikt is voor de beginnende fotograaf. Daarna leert u aan de hand van 20 praktische oefeningen op een professionele manier verschillende soorten foto's te maken, zoals een familieportret of natuurfoto.
kopen knop


Haal meer uit je camera zonder gebruik van de automatische stand! Dit boek bevat een zorgvuldig samengestelde en volledige basiscursus. Elke camera is geschikt. Ik neem je mee langs de rode draad en laat je stap voor stap kennis maken met de essentie. Leer anders kijken en doe gerichte oefeningen in je eigen tempo. En voordat je het weet gebruik je alle knopjes! Leer met dit boek helemaal zelfstandig of hanteer het als cursusboek bij mijn maandelijkse basiscursus fotografie in Zwijndrecht. Met dit boek leer je alles wat ik ook sinds 2011 in de basiscursus behandel.
kopen knop


Last update: 20-08-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).