Glamourfotografie

Bij een glamourfoto gaat het meestal over fotografie in de richting van de bekende glamourbladen. Een glamourfoto hoeft niet perse een naaktfoto te zijn, het kan ook een stijlvolle foto zijn in lingerie of mooie kleding, maar over het algemeen is er wel een sensuele uitstraling. Een glamourfoto is een foto die het model van zijn of haar voordeligste kant laat zien en meestal betekent dit dat er een grote rol is weggelegd voor belichtingstechnieken en nabewerking. Bovendien moet het model voor een echte glamouruitstraling ook mooi (maar niet de overdreven) opgemaakt zijn. Een glamourfoto is meestal een erg mooie foto waar het model zeer mooi belicht en opgemaakt op de foto gezet is, in een vaak mooie of luxe setting. Glamourfoto's worden meestal gebruikt voor kalenders, mannenbladen en natuurlijk ook privé foto's. Naast foto's voor de bekende (mannen) bladen worden er ook veel glamourfoto's gemaakt voor privé gebruik. Zo zijn er prachtige glamour familiefoto's mogelijk en wat ook vaak voorkomt is de vrouw de een prachtige glamourfoto laat maken als cadeau voor haar partner. Glamourfotografie heeft natuurlijk ook wat met ijdelheid te maken. Bijna iedereen wil er op een foto zo mooi mogelijk uitzien en dit kan met mooi belichting en goed camerawerk al bereikt worden. Daarnaast worden veel glamourfoto's echt wel bewerkt met Photoshop om nog kleine oneffenheden weg te werken. In de praktijk van de bekende bladen worden met Photoshop zelfs modellen dunner gemaakt (zoals benen en taille) en worden sommige onderdelen van het lichaam (zoals billen en borsten) juist iets groter gemaakt of iets van vorm veranderd. Vaak zal men de huid egaliseren en zo ontstaat er na veel nabewerking een foto die soms wel enig gelijkenis met een pop heeft. Een mooie glamourfoto heeft dit echt niet nodig, met een mooie pose in een mooie setting, met goed licht en een ervaren fotograaf is een onbewerkte glamourfoto ook schitterend. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Wat is glamourfotografie?

voorbeeld glamourfotoWat is glamour eigenlijk? Dit is sterk afhankelijk van de persoon aan wie u deze vraag stelt. Een gangbare betekenis volgens het woordenboek is: ”betoverende glans, schone schijn” of “een betoverend uiterlijk”. Wanneer u deze vraag zou stellen aan een fotograaf van een pin-ups kalender dan zal hij waarschijnlijk antwoorden: “een schaars geklede of naakte frisse, jeugdige, stralende jonge vrouw die perfect uitgelicht gefotografeerd is in een verleidelijke pose”. Maar een fotograaf van een glossy zoals Vogue of Cosmopolitan zal waarschijnlijk antwoorden: “een mooie foto’s van stijlvolle, sexy, moderne en modebewuste mensen.”. Voor een theatershow betekent glamour vaak sexy, diep uitgesneden decolletés, uitbundige en uitdagende kleding of zeer strakke pakken”. In alle omschrijvingen van glamour kunt u de definitie van schone schijn en betoverende glans terugvinden, glamour toont ons een soort sterk overdreven mooie schijnwerkelijkheid. De meeste glamourmodellen zou u waarschijnlijk niet herkennen wanneer u ze in de ochtend uit bed zou zien komen.

Voor mij heeft goede glamourfotografie ook met kunstzinnigheid en romantiek te maken, ook dit hoort bij een mooi beeld wat we willen presenteren en wat niet een afspiegeling van de harde werkelijkheid hoeft te zijn. Glamourfotografie toont ons een soort fantasiewereld en dit is ook onmiddellijk de valkuil, veel mensen zijn bang dat dit het beeld van de werkelijkheid vertekend en dat mensen denken dat wat er op de glamourfoto staat echt is. Ook kunnen glamourfoto’s de onzekerheid van vrouwen versterken omdat men zich toch onbewust spiegelt aan het model dat in alle opzichten vaak perfect is. Het is belangrijk om te blijven bedenken dat glamourfotografie een mooie schijnwerkelijkheid is, maar dat de mens ook soms behoefte heeft aan deze schijnwerkelijkheid. Men kan van een mooie glamourfoto genieten en deze foto bewonderen zonder te denken dat dit maar enigszins in de buurt komt van de werkelijkheid.

Bij glamourfotografie is het uitlichten van het model een hele belangrijke factor, maar ook de pose is belangrijk. Het is de kunst van de fotograaf om deze technieken te beheersen, iedereen kan een leuke portretfoto maken maar voor een perfect uitgelichte foto met een fraaie pose heeft men toch enige ervaring nodig. Ik heb dan veel bewondering voor sommige modellen maar zeker ook voor de vaak zeer vakkundige fotografen. Ooit heb ik meer dan een uur zitten puzzelen bij een buiten gefotografeerd model in een bekend mannenblad, hoe de fotograaf het model uitgelicht had omdat het bijna perfect was. Veel mensen kijken alleen maar naar het vaak heel fraaie model met vaak ook ideale maten maar sommige glamourfoto’s zijn ware kunstwerken en terdege vakwerk.

Maar bij glamourfotografie komt het naast een goede fotograaf ook aan op een goede een visagist(e) aan. Visagie is het vakgebied dat zich bezighoudt met het accentueren van de sterke kanten van een lichaam of gezicht en het camoufleren of corrigeren van de minder sterke kanten. De specifieke vakkennis van een visagist(e) richt zich vooral op de diverse huidtypen en de kleuren van de huid met de daarbij behorende make-up. Vaak zal een mooie glamourfoto ook een combinatie zijn van een goede visagist(e) en een goede fotograaf.

De basis van glamourfotografie

Om zelf aan de gang te gaan met glamourfotografie moet u als eerste de basisbeginselen van het fotograferen beheersen. Om een mooie glamourfoto te maken is het noodzakelijk om de camera helemaal handmatig te bedienen, dus u moet weten wat bijvoorbeeld sluitertijd, diafragma en iso waarden zijn en wat voor invloed deze hebben. Ook moet u de basiskennis over belichting en poses kennen en om te leren kunt u naar veel mooi glamourfoto's kijken en proberen te ontdekken hoe deze fotografische technieken toegepast zijn. U heeft dus minimaal een fotocamera nodig die een geheel handmatige stand heeft en die u eenvoudig en snel kunt instellen, het liefst met knoppen en niet via keuzemenu's op een schermpje. Dit werkt namelijk zeer vertragend, wanneer een model een mooie pose heeft wilt u vaak drie foto's maken met net iets verschillende sluitertijden. Dit moet dan wel snel instelbaar zijn anders is het moment van de pose vaak al weer verloren.

Ook is het belangrijk dat zowel u als het model de basis poses van glamourfotografie kennen. Dit zijn basis poses en u kunt deze wat aanpassen naar het model en de scene waarin u de foto neemt maar deze poses zijn wel het goede uitgangspunt. Het model en de locatie bepalen ook welke pose wel zal werken en welke niet. Dit is ook basiskennis en ervaring van het model en de fotograaf. In het begin zult u veel foute foto's maken, ik gooi zelf bijna 8 van de tien foto's weg omdat ik ze bij beoordeling achteraf net niet goed genoeg vond. Een kritische houding tegenover de eigen foto's en het durven weggooien zorgt er voor dat u een goed portfolio krijgt. Hier staat een mooie Engelstalige pagina over poses voor glamourfotografie. Om het te leren kunt u zich ook een tijdje toespitsen op één bepaalde pose om deze helemaal onder de knie te krijgen.

Wanneer u met een model aan de slag gaat is het goed om vooraf de poses door te nemen zodat u tijdens de fotosessie hier niet meer over hoeft te praten of te discussieren. Vaak heeft het model ook ervaring met poses en is het ook goed om vooraf duidelijk te maken wat er wel en niet gefotografeerd mag worden en hoe ver het model wil gaan met het ontkleden of sexy poses. Ook moet de fotograaf het model op een duidelijke wijze kunnen vertellen wat de bedoeling is, ook dit is iets wat een beginnende fotograaf zeker moet leren. Hiervoor ken een workshop ook erg handig zijn. Het model is een mens en geen object en het omgaan met een model en vooral het goed communiceren met een model is heel belangrijk.

Belichting speel ook een grote rol in de glamourfotografie en kan een mooie foto maken of breken. In de (thuis) studio zijn een paar studioflitsers en reflectieschermen bijna noodzakelijk. De belichting kan verschillende vormen aannemen van extreem zacht tot extreem hard en schaduwrijk. Te zachte foto's met weinig schaduwen nemen de emotie weg en zorgen voor een zeer oppervlakkige en vaak saaie foto. Op locatie kunt u gebruik maken van natuurlijk licht dat u kunt reflecteren door middel van reflectieschermen. Wanneer u buiten foto's maakt is het beste moment aan het begin van de dag of aan het einde van de dag wanneer de zon niet extreem fel is en het mooiste licht geeft. In gebouwen kunt u ook gebruik maken van slave flitsers die op batterijen of accu's werken. Probeer dan wel zoveel mogelijk gebruik te maken van indirect licht. Maar ook binnenshuis zijn er veel mooie locaties mogelijk, ook hier gat weer op, leer van de bekende fotografen en bekijk zoveel mogelijk mooie glamourfoto's.

Als beginnend of amateur glamourfotograaf heeft u vaak niet get geld en de middelen om een visagist in te huren en zal het model vaak zelf voor de kleding en de make-up zorgen. Wel dient u als fotograaf enig zicht te hebben op juiste kleding en juist gebruik van make-up want verkeerd gebruik van kleding en make-up kan een foto enorm bederven. Vaak gebruiken beginnende modellen te veel make-up en past de keuze van de kleding niet altijd bij get model of is de combinatie van kleuren niet geweldig. Als fotograaf moet u ook hier op letten en het model advies kunnen geven. Make-up is bedoeld om de mooie aspecten van het model enigszins te benadrukken, niet om deze te overdrijven. Wanneer u gaat overdrijven gaat de regel van fotografie op dat u dan ook extreem moet overdrijven zodat het ook duidelijk is dat dit de bedoeling was. Dit kan ook tot hele mooie resultaten leiden. Glamourfotografie kan gekleed maar ook naakt of bijna naakt zijn en het is een heel mooie tak van fotografe die echter wel enig studie en oefening vergt. Er zijn gelukkig enkele mooi boeken over het onderwerp glamourfotografie te koop en het loont zich om u eerst in de theorie en het bekijken en beredeneren van veel foto's te verdiepen.

Het laatste belangrijke punt is, verdiep u goed in Photoshop, bijna elke glamourfoto heeft nabewerking ondergaan. De meest eenvoudige zijn het maken van een goede uitsnede, het wegpoetsen van oneffenheden on de scene of het model, het aanpassen van de kleurtoon en het harder of zachter maken van de foto. Dit waren technieken die de oude fotografen in de donkere kamer ook uitvoerden, in dit opzicht is Photoshop tegenwoordig de digitale doka. Photoshop is echter een zeer complex programma met ook een grote leercurve, ook dit heeft u meestal niet binnen een paar avonden onder de knie en het loont zich om een boek te komen waarin de basistechnieken van Photoshop uitgelegd worden.

French Postcards

Als voorloper van de tegenwoordige glamourfoto waren er in het begin van de vorige eeuw in Frankrijk de French Postcards, wat mooie vrouwelijke naakten op prentbriefkaarten waren. Flirterig ogende, schaars geklede vrouwen met mooie kousen en lingerie, mooie poses in vaak klassieke decors. Het was een uiting van de onderdrukte erotische fantasieën uit de maatschappij van toen. Ondanks dat er amper iets te zien was op de foto's moesten deze kaarten destijds stiekem verhandeld worden. In het eerste deel van de twintigste eeuw bleken deze kaarten geliefde souvenirs voor buitenlanders en waren ze gewilde verzamelobjecten. Hier zite u enkel voorbeelden van deze French Postcards:
French Postcards 1
French Postcards 3
French Postcards 2

Retoucheren van foto's

In glamourfotografie is retoucheren een bijna standaard techniek om de foto mooier te maken, de huid van het model te egaliseren en zelfs om borsten, schaamhaar en schaamlippen te bewerken. Het oorspronkelijke doel van retoucheren is de foto te ontdoen van ongerechtigheden zoals vlekken, maar het langer maken van benen, het veranderen van de huidskleur of haarkleur valt onder beeldmanipulatie. Het meest gebruikt programma voor het retoucheren van een foto is Adobe Photoshop zodat er al een nieuw werkwoord ontstaan is, wanneer een foto erg bijgewerkt is zegt men vaak dat deze foto “gefotoshopt” is. Hier staan een paas basis technieken om uw eigen foto's een glamour nabewerking te geven.

Tanden op een foto witter maken.

witte tandenSoms heeft een model wel witte tanden maar lijken ze door de belichting of het soort licht niet helemaal wit. Dit kunnen we achteraf heel eenvoudig aanpassen en het model een prachtig wit gebit geven.
witte tandenOpen eerst de foto en selecteer de “toverstaf” en gebruik te shift toets in combinatie met de toverstaf om te tanden zo goed mogelijk te selecteren. Pas hierbij heel goed op om geen materiaal uit de omgeving zoals lippen e.d. mee te selecteren. Wanneer de tanden goed geselecteerd zijn kunnen we ze gaan bewerken.
witte tandenHet veranderen van kleur gaat met Photoshop Elements het meest eenvoudig met verbeter -> kleuraanpassing -> kleurvariaties. Maak de tanden lichter en voeg eventueel iets blauw toe, hierdoor lijken tanden natuurlijk witter te worden. Wanneer u tevreden bent over het resultaat kunt u het opslaan en eventueel een volgende bewerking toepassen.

Softfocus effect in Adobe Photoshop Elements.

Het is vrij eenvoudig om met Adobe Photoshop elements een fraai soft focus effect te maken. Normaal kan een fotograaf een soft focus filter gebruiken om dit effect te bereiken maar wanneer we digitaal werken maken we de foto zo scherp mogelijk en voegen later het softfocus effect toe. Een voordeel van het later toevoegen is dat onscherper maken altijd kan maar een eenmaal onscherpe foto is bijna niet meer scherper te maken.

 1. Open de foto.

 2. Maak een nieuwe achtergrondlaag aan door in het venster met de lagen de laag naar het knopje nieuw laag te slepen.
  lagen

 3. Ga naar het filter Vervagen en selecteer Gaussiaans vervagen. Stel de radius in tussen 6 en 10 pixels en klik op OK.
  vervagen

 4. Schuif nu met de dekking knop om het effect in te stellen.
  dekking

 5. U kunt ook voor de modes lichter of donkerder (in de dropdown menu) kiezen om nog wat meer met het effect te spelen.

 6. Wanneer u sommige delen van de foto scherp wilt houden kunt u met het gummetje delen van het masker verwijderen.

Het resultaat is een mooie zachte foto.

Voor
conny
Na
conny soft

Hier kunt u een goede Engelstalige uitleg vinden met verschillende technieken om een portretfoto te retoucheren.

facial retouching tutorial

Dreamy Photo is onderdeel van het DreamSuite product maar deze gratis plugin voor Photoshop, is tegen registratie met het email Series door middel van een gratis sleutel te registreren. Het bevat vele mooie voorgeprogrammeerde en instelbare effecten waarmee u een foto kunt oppoetsen naar een echt glossy glamourfoto.

Download Dreamy Photo pluginBoeken over glamourfotografie

boekboek bestellenMensen Fotograferen - portretten, mode, glamour. Behandeling van de meest uiteenlopende belichtingstechnieken en -opstellingen op basis van de thema's portret-, mode- en glamourfoto's. Een en ander is rijkelijk voorzien van werk van ruim dertig vooraanstaande vakfotografen van over de hele wereld. Elke paginagrote foto in kleur wordt voorafgegaan door een korte uitleg en een driedimensionale weergave van de opstelling van de belichting en rekwisieten. Het boek biedt inzicht in de werkwijze van professionele fotografen en met behulp van deze informatie kan de aspirant-fotograaf zijn eigen beeld creeren. Bij elk thema volgt een korte inleiding. Met een verklarende woordenlijst. Achterin deze uitgave een compact overzicht van de fotografen met contactgegevens, incl. website. Voor studenten en (aanstaande) professionele fotografen een must, voor de hobbyfotograaf behoorlijk hoog gegrepen.

boekboek bestellenSkin - de kunst van de glamour-fotografie. Hoewel de huidtint de belangrijkste kleur in de glamour-fotografie is, zijn er weinig Nederlandstalige boeken die hier op in gaan. De auteur probeert met dit boek hier enig inzicht in te geven en het belang ervan onder ogen te brengen. Daarnaast worden enige praktische digitale bewerkingen kort behandeld. De begrijpelijke teksten en mooie voorbeelden maken dit boek tot een waardevolle aanvulling van uw bibliotheek.

Last update: 10-03-2017

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).