Foto bewerking met Photoshop Elements.

Voor het bewerken van digitale foto's gebruik ik sinds jaren Adobe Photoshop. Eerst gebruikte ik een (bijna illegale) versie (oude versie van mijn werk) maar sinds een paar jaar gebruik ik Adobe Photoshop Elements die ik legaal gekocht heb. Het pakket is van dermate goede kwaliteit dat het de prijs zeker waard is, voor mensen die geen geld willen uitgeven is het gratis pakket Gimp een zeer goed alternatief. In de wereld van de professionele fotografie komt u bijna altijd Adobe Photoshop tegen, het is bijna een standaard geworden. Voor de amateur is dit product echter minder geschikt omdat het zeer complex is en vooral veel te duur is. (c.a. 1.300 euro). Een prima en zeer betaalbaar alternatief is Adobe Photoshop Elements (minder dan 100 Euro). Bijna alle fundamentele zaken van het dure programma zijn terug te vinden in deze uitvoering en ook de meeste plugins die u kunt downloaden werken prima onder Adobe Photoshop Elements. Ik werk persoonlijk liever met Elements omdat de gebruikers interface waarbij veel van de mogelijkheden die u amper gebruikt zijn weggelaten veel duidelijker is. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Inleiding digitale beeldbewerking met Adobe Photoshop.

Veel van mijn fotografie vrienden en kennissen werken met een 'gekraakte' versie van Adobe Photoshop CS, ik ben trots en eigenwijs en geef aan dat ik alles kan wat zij ook kunnen maar dan wel met een legale versie van Adobe Photoshop Elements. De term digitale doka valt tegenwoordig wel eens en dat geeft goed weer wat we met Adobe Photoshop allemaal kunnen doen. Adobe Photoshop is één van de beste programma's om foto's te bewerken. Maar het is ook een programma met een redelijk hoge leercurve want Adobe Photoshop is een enorme doos vol gereedschappen. Adobe Photoshop Elements biedt de perfecte combinatie van veelzijdigheid en eenvoud, zodat u meer met uw foto's kunt doen. Of u nu snel correcties wilt aanbrengen of creatieve beeldbewerking wilt toepassen, u kunt in alle gevallen op een eenvoudige manier kwalitatief hoogwaardige resultaten behalen. Of u nu een digitale camera gebruikt of traditionele foto's scant, met Adobe Photoshop Elements is digitale beeldbewerking een koud kunstje.

Met Adobe Photoshop Elements kunnen ook amateurs van krachtige beeldbewerkingsfuncties genieten. Of u nu foto's met een digitale camera neemt of traditionele foto's scant, u kunt rode ogen snel verwijderen en de belichting, het contrast en de kleur aanpassen. Ook kunt u uw foto's automatisch rechttrekken en uitsnijden, meerdere foto's samenvoegen in naadloze panorama's en individuele beelden vastleggen uit gedownloade videobestanden. Adobe Photoshop Elements werkt samen met uw e-mailprogramma, zodat u foto's automatisch kunt optimaliseren om zo mooie en snel downloadbare foto's per e-mail te versturen. U kunt ook een van de vele sjablonen gebruiken om uw foto's op te nemen in een webgalerie, en GIF-animaties en mooie knoppen toevoegen aan uw website. Dankzij de inspirerende Werkwijzen hebt u de bewerkingstechnieken zo onder de knie. U kunt kaders, randen en filtereffecten in een handomdraai toepassen en artistieke effecten toevoegen met de onvoorstelbaar realistische penseeleffecten. Hebt u een aantal foto's waar u trots op bent? Dan maakt u er toch een PDFdiavoorstelling van die u op vrijwel elk apparaat aan iedereen kunt laten zien. Dankzij de Hints, de zelfstudies, de verklarende woordenlijst en andere Help-functies bereikt u meteen prachtige resultaten. Met Adobe Photoshop Elements is digitale beeldbewerking zo geklaard.


Rode ogen verwijderen met Photoshop Elements.

werkbalk roder ogen

Rode ogen verwijderen met Adobe Photoshop Elements.

Een van de meest voorkomende ergernissen is het effect van rode ogen. Dit ontstaat als u de flitser gebruikt, rode ogen treden op als het licht van een cameraflits weerkaatst tegen het oog. U kunt rode ogen eenvoudig uit een foto verwijderen met het penseel Rode ogen verwijderen. Ook kunt u met het penseel Rode ogen verwijderen andere onderdelen van de afbeelding retoucheren, zoals bijvoorbeeld een beugel. Met het penseel Rode ogen verwijderen kunt u de kleurtint van een gebied wijzigen zonder details uit de afbeelding te verwijderen.

Zo gebruikt u het penseel Rode ogen verwijderen:

 • Selecteer het penseel Rode ogen verwijderen. rode ogen
 • Kies een penseel uit het popup-menu in de optiebalk en sleep de popup-regelaar voor Afmetingen om de penseelgrootte in te stellen. rode ogen menubalk
  Wanneer u rode ogen in een afbeelding gaat corrigeren, krijgt u meestal het beste resultaat als u een penseel gebruikt dat iets groter is dan de pupil.
 • Geef op een van de volgende manieren de doelkleur aan (de kleur die u wilt verwijderen):
  • Kies Eerste klik in het popup-menu Stalen als u de doelkleur wilt instellen door in de afbeelding te klikken.
  • Kies Huidige kleur in het popup-menu Stalen als u de standaard doelkleur wilt gebruiken. Klik vervolgens op het kleur venster en selecteer een kleur.

  *) Als u een aangepaste vervangende kleur wilt kiezen, klikt u op de kleurstaal Vervangende kleur en kiest u de kleur die u voor de correctie wilt gebruiken.
 • Geef een waarde op voor Tolerantie, deze instelling bepaalt hoe nauwkeurig de kleur van pixels overeen moet komen om te worden vervangen. Bij een laag percentage worden de omringende pixels vervangen binnen een reeks kleuren die sterk overeenkomen met de pixel waarop u klikt. Bij een hoog percentage worden de omringende pixels binnen een groter bereik van kleurwaarden vervangen. Als iemand een roze huid heeft, kan het penseel Rode ogen verwijderen moeilijk onderscheid maken tussen de rode ogen en de rest van het gezicht. U kunt dan het beste een lage tolerantie opgeven.
 • Klik in de afbeelding op de details die u wilt corrigeren en sleep indien nodig. Pixels die overeenkomen met de doelkleur worden bijgekleurd met de vervangende kleur.
 • Als u de kleur donkerder wilt maken, kunt u het gereedschap Doordrukken gebruiken voor de details die u wilt corrigeren.

Softfocus effect in Adobe Photoshop Elements.

Het is vrij eenvoudig om met Adobe Photoshop elements een fraai soft focus effect te maken. Normaal kan een fotograaf een soft focus filter gebruiken om dit effect te bereiken. Wanneer we digitaal werken maken we de foto zo scherp mogelijk en voegen later het effect toe.

 1. Open de foto.

 2. Maak een nieuwe achtergrondlaag aan door in het venster met de lagen de laag naar het knopje nieuw laag te slepen.
  lagen in photoshop elements

 3. Ga naar het filter Vervagen en selecteer Gaussiaans vervagen. Stel de radius in tussen 6 en 10 pixels en klik op OK.
  vervagen photoshop elements

 4. Schuif nu met de dekking knop om het effect in te stellen.
  dekking

 5. U kunt ook voor de modes lichter of donkerder (in de dropdown menu) kiezen om nog wat meer met het effect te spelen.

 6. Wanneer u sommige delen van de foto scherp wilt houden kunt u met het gummetje delen van het masker verwijderen.

Het resultaat is een mooie zachte foto.
Voor
conny
Na
conny softfocus

Vignetteren met Adobe Photoshop Elements.

Vignetteren is een techniek die vroeger in de donkere kamer veel werd toegepast. Op oude foto's zien we vaak een romantisch ovaal kader om de persoon op de foto. De rand is soms abrupt maar soms ook met een vorm van vervaging gemaakt. Dit effect maakte de fotograaf in de doka door bij het belichten een stuk karton, waaruit een ovaal was gesneden, over het fotopapier heen te leggen. Wilde de fotograaf de randen wat grilliger en vager laten verlopen dan dekte hij tijdens het belichten alleen de randen af en bewoog hij het karton zodat de randen vaag werden. Voor deze techniek was veel vakmanschap nodig. Gelukkig is dit effect in Adobe Photoshop Elements vrij eenvoudig te maken.

 1. Open de foto.

 2. Selecteer met een ovaal selectie gereedschap de ovaal op de foto.
  ovaal selectie  ovaal selectie
  Om het ovaal te selecteren kklikt u met de rechter muis knop op het icoon in het palet gereedschappen.

 3. Ga naar het menu Selecteren -> Doezelaar en stel daar een waarde in tussen 10 en 50 waarmee u de mate van vervagen van de rand aangeeft.

 4. Ga naar het menu Selecteren en kies Selectie omkeren.

 5. Ga nu naar het menu Bewerken -> Vullen, kies een kleur (wit is mooi) en klik op ok.

Wanneer u niet tevreden bent over het effect kunt u via Bewerken -> Stap terug de wijziging ongedaan maken en eventueel een andere waarde van de doezelaar of kleur instellen.

Voor
vignetteren
Na
Vignetteren

Sepia effect met Adobe Photoshop Elements.

Een heel mooi romantisch effect kan ontstaan als u de foto een sepia kleur geeft. Vroeger werden foto's met chemicaliën behandeld om ze een mooie roodbruin effect te geven. Oude foto's stalen dan ook een bepaalde warmte uit. Dit effect kunt u met Adobe Photoshop Elements heel eenvoudig bereiken. Er staan ook wat meer ongewikkelde oplossingen op diverse Internetsites maar vaak is de meest eenvoudige oplossing meer dan voldoende. Dit zijn de stappen om een mooi sepia effect te bereiken.

 1. Open de foto.
 2. Kies uit het menu de optie: Verbeteren -> Kleur aanpassen -> Kleur verwijderen
 3. Kies daarna de menu optie: Verbeteren -> Kleur aanpassen -> Kleurvariaties.
 4. Klik nu 1 keer op "blauw verlagen" en 1 keer op "rood verhogen.

Het resultaat is een mooi sepia effect, u kunt nog meer met Kleurvariaties spelen om het effect te versterken.

Voor
conny
Na (1 stap)
conny sephia foto
Na (2 stappen)
sepia foto

Scheurtjes, krassen of stofjes verwijderen met Adobe Photoshop Elements

Soms staat er een vervelende lijn op de achtergrond van een foto, of is er na het scannen een scheurtje op de foto zichtbaar. Met Adobe Photoshop Elements kunt u dit soort kleine storingen in een foto zeer eenvoudig verwijderen. Met enige oefening is het zelfs mogelijk om zelfs een storende lantaarnpaal uit de achtergrond te verwijderen zonder dat het opvalt. Het stempel gereedschap is een zeer krachtig gereedschap voor het retoucheren van foto's.

 • Open de foto waar het kleine defect in zit. stempel gereedschap
 • Selecteer vervolgens het stempelgereedschap, stempel photoshop zorg ervoor dat de dekking op 100% staat en dat u een voldoende groot penseel kiest.
 • stempel photoshop
 • Ga met de cursor links onderaan naast het scheurtje staan en houd de Alt toets ingedrukt. Klik met de (linker)muisknop een keer, nu is het kopieerpunt van de stempel gemarkeerd. stempel photoshop
 • Ga nu met de cursor onderaan op het scheurtje staan, druk de muisknop in en houd deze ingedrukt. Sleep de cursor nu over het scheurtje naar boven en zie hoe scheur overgaat in de achtergrond.
 • Soms ontstaat een probleem, als u het kopieerpunt te dicht bij het scheurtje maakte kan het voorkomen dat een gedeelte van het scheurtje eveneens wordt gekopieerd. Kies dan onder Bewerken, Ongedaan maken en probeer het opnieuw.
 • Sla de aangepaste foto op.
 • Met enige oefening kunt u leren om allerlei storende details uit een foto te verwijderen.


  Perspectief corrigeren met Adobe Photoshop Elements.

  Bij opnames van gebouwen is het meestal lage gezichtspunt niet optimaal. Het perspectief raakt vertekend het gebouw lijkt schuin de lucht in te gaan.. Met Adobe Photoshop Elements kunt u dit eenvoudig corrigeren. Als voorbeeld neem ik een opname van een gebouw dat duidelijk een storend perspectief heeft.

 • Open de foto in Adobe Photoshop Elements. perspectief voor
 • Kies uit het menu Afbeelding, Transformatie, Perspectief. perspectief kiezen
 • In de hoeken zitten de ankerpunten, door deze te verplaatsen kunt u het perspectief aanpassen. In dit geval sleept u het ankerpunt in de linkerhoek beneden naar het midden. perspectief kiezen
 • Experimenteer gewoon tot u tevreden bent en klik dan op de ok knop in de menu balk.
 • U kunt ook de andere transformatie opties gebruiken om het perspectief aan te passen. perspectief kiezen
 • Als u gereed bent heeft de afbeelding wel een vreemde vorm. U kunt nu via de optie uitsnijden een nette rechthoek uitknippen. U raakt aan de zijkanten iets van de foto kwijt. uitsnijden photoshop
 • Sla de foto op, eventueel onder een nieuw naam.

 • Simuleren van laagmaskers in Adobe Photoshop Elements.

  Een van handige opties van het grote Adobe Photoshop die niet in Elements is opgenomen, is het werken met laagmaskers. Met een simpele truc is dit wel vrij eenvoudig te simuleren. Door een aanpassing laag toe te voegen en deze te groeperen met een laag zal deze hetzelfde effect als een laagmasker hebben. Let wel goed op de volgorde, het laagmasker moet onder de laag staan waar deze effect op heeft en de laag boven het laagmasker moet via groepeer met vorige aan het masker gekoppeld worden. Een paar voorbeelden zeggen meer dan woorden.

  Voorbeeld 1)

 • Open een afbeelding die als achtergrond gaat dienen. zonnebloem
 • Open een afbeelding die we in deze foto willen monteren. masker photoshop
 • Selecteer met CTRL-A de foto en kopieer deze door middel van CTRL-C.
 • Klik nu op de doel afbeelding (de zonnebloem) en toets CTRL-V (plakken) en Adobe Photoshop Elements zal automatisch een nieuwe laag aanmaken.
 • Als het lagen venster niet op uw werkblad staat klik dan op Venster -> Lagen in de menubalk.
 • U ziet nu beide afbeeldingen als een aparte laag in het lagen venster. lagen photoshop
 • We gaan eerst het gezicht op de goede plaats zetten. Hiervoor selecteren we de laag met het gezicht en kiezen daarna voor de optie Afbeelding -> Transformatie -> Vrije transformatie in het menu. transformeren
 • Sleep nu het plaatje naar de goede plek zodat het gezicht midden in het hart van de bloem staat.
 • Rond het gezicht staat nu de oude achtergrond van de foto, deze moeten we wegpoetsen. Dit kunnen we heel eenvoudig met een laagmasker bereiken. Voeg via het menu Laag -> Nieuwe aanpassingslaag -> Niveaus een nieuw laag toe. Sleep deze laag met de muis onder de afbeelding van het gezicht en klik dan op de laag van het gezicht. Kies nu uit het menu Laag -> Groepeer met vorig en naast de foto zal een kleine pijl naar beneden verschijnen. Het geheel dient er zo uit te zien. aanpassingslaag
 • Selecteer nu een penseel en selecteer het laagmasker. Teken nu op de randen van de foto van het gezicht en u zult zien dat de achtergrond naar voren komt. Nu kunt u heel voorzichtig de achtergrond weghalen tot de randen van het gezicht en het haar. Pas zonodig de dikte van het penseel aan. Voor mooie vloeiende randen kunt u vervagen vervagen photoshop, de spons spons photoshop of de natte vinger natte vinger photoshop gebruiken. masker photoshop
 • Het gezicht staat nu mooi in het hart van de bloem, om het effect nog iets te verbeteren kunt u nog met de dekking spelen. Pas deze aan naar c.a. 70 procent om het gezicht nog iets beter in de bloem te laten overgaan. dekking
 • Voeg nu de lagen samen en sla de nieuwe foto op.
 • Voorbeeld 2)

 • We openen weer een foto die als achtergrond kan dienen, in dit geval een mooie lucht. lucht
 • We openen weer een portret foto die er mooi in deze lucht willen monteren. masker photoshop
 • Selecteer met CTRL-A de foto en kopieer deze door middel van CTRL-C.
 • Klik nu op de doel afbeelding (de lucht) en toets CTRL-V (plakken) en Adobe Photoshop Elements zal automatisch een nieuwe laag aanmaken.
 • Omdat er op de achtergrond een lichtbron schuin boven het hoofd heeft gaan we eerst met de menu optie Filter -> Rendering -> Belichtingseffecten de lichtval op het portret aanpassen aan de achtergrond. belichting aanpassen
 • We gaan nu weer een laagmasker maken om ongewenste delen weg te poetsen.
 • Voeg via het menu Laag -> Nieuwe aanpassingslaag -> Niveaus een nieuw laag toe. Sleep deze laag met de muis onder de afbeelding van het gezicht en klik dan op de laag van het gezicht. Kies nu uit het menu Laag -> Groepeer met vorig en naast de foto zal een kleine pijl naar beneden verschijnen. Het geheel dient er zo uit te zien. aanpassingslaag
 • Selecteer nu een penseel en selecteer het laagmasker. Teken nu op de randen van de foto van het gezicht en u zult zien dat de achtergrond naar voren komt. Nu kunt u heel voorzichtig de achtergrond weghalen tot de randen van het gezicht en het haar. Pas zonodig de dikte van het penseel aan. Voor mooie vloeiende randen kunt u vervagen vervagen photoshop, de spons spond photoshop of de natte vinger natte vinger gebruiken.
 • Het gezicht kan nu weer door met het dekkingspercentage te spelen mooi overvloeien in de achtergrond. dekking
 • Voeg nu de lagen samen en sla de nieuwe foto op. lucht

 • Installatie en gebruik van insteekmodules (plugins) Photoshop Elements.

  Adobe Photoshop insteekmodules (plugins).

  Een van de opties van Adobe Photoshop Elements die niet erg duidelijk in de handleiding staat beschreven is de het uitbreiden van het programma met insteekmodules (een letterlijke vertaling van plugins). U kunt zelf op het Internet vele gratis plugins vinden waarmee u veel extra effecten en filters kunt toevoegen aan Adobe Photoshop Elements. Aangezien Adobe de interface voor insteekmodules bij iedere versie verandert, werken niet alle insteekmodules onder Adobe Photoshop Elements. Mijn ervaring is dat veel (oudere) insteekmodules prima werken onder Adobe Photoshop Elements.

  Het installeren van insteekmodules (plugins).

  Ook dit staat maar heel bescheiden beschreven in de handleiding. Insteekmodules hebben het achtervoegsel (extensie) .8bf en ze staan in de submap map insteekmodules in de installatie directory van Adobe Photoshop. (Voorbeeld: C:\Program Files\Adobe\Photoshop Elements 2\Insteekmodules).

  Sommige insteekmodules hebben een installatie programma, andere worden als zip (gecomprimeerd) bestand geleverd. Download de insteekmodules in een tijdelijke directory. Als het om een setup gaat kunt u deze gewoon uitvoeren en de instructies volgend. Als de plugin in de vorm van een zip bestand geleverd is kunt u deze uitpakken in de map insteekmodules onder de installatie directory van Adobe Photoshop. Bij het opstarten zal Adobe Photoshop de nieuwe insteekmodules herkennen en zelf toevoegen aan de menu optie Filters.


  Boeken over fotografie

  Neem de snelle route naar geweldige foto’s met dit boek vol kennis en adviezen van ervaren fotograaf Julie Adair King. Het maakt niet uit of je fotografeert met een eenvoudige richt-en-klikcamera, een professionele camera of de camera op je telefoon, de inzichten in ‘Digitale fotografie voor Dummies’ helpen jou om betere resultaten te halen. Begin met de basisregels voor compositie terwijl je de automatische instellingen van je camera gebruikt, ontwikkel je verder en krijg volledige controle over de scherpstelling, kleur en belichting. Julia Adair King is een ervaren auteur en docent op het gebied van digitale fotografie.
  kopen knop


  Dankzij deze praktijkgerichte fotografiecursus ontdekt u met welke eenvoudige technieken u uw foto's kunt verbeteren en leert u de knepen van het vak om uw foto's aantrekkelijker en origineler te maken, zowel met een compactcamera als een DSLR-toestel. Het boek begint bij de basisinstellingen en -technieken, zoals de juiste compositie en belichting, waardoor het boek ook bijzonder geschikt is voor de beginnende fotograaf. Daarna leert u aan de hand van 20 praktische oefeningen op een professionele manier verschillende soorten foto's te maken, zoals een familieportret of natuurfoto.
  kopen knop


  Haal meer uit je camera zonder gebruik van de automatische stand! Dit boek bevat een zorgvuldig samengestelde en volledige basiscursus. Elke camera is geschikt. Ik neem je mee langs de rode draad en laat je stap voor stap kennis maken met de essentie. Leer anders kijken en doe gerichte oefeningen in je eigen tempo. En voordat je het weet gebruik je alle knopjes! Leer met dit boek helemaal zelfstandig of hanteer het als cursusboek bij mijn maandelijkse basiscursus fotografie in Zwijndrecht. Met dit boek leer je alles wat ik ook sinds 2011 in de basiscursus behandel.
  kopen knop


  Last update: 20-08-2021


  Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).