EXIF data in fotobestanden

Het Exchangeable image file format (Exif) is een metadata (data over data) specificatie voor bestanden uit bijvoorbeeld digitale camera's. Zowel jpeg en tiff ondersteunen deze metatdata. Het formaat is ontworpen door de Japan Electronic Industry Development Association en dient voor de opslag van extra informatie in het grafische bestand. Als je een foto maakt wordt er ook niet zichtbare informatie in de foto opgeslagen. Deze zogenaamde EXIF-data bevat onder de camera-instellingen en soms ook de GPS-gegevens. Veel mensen vergeten deze informatie te verwijderen wanneer ze foto's op het Internet plaatsen waardoor ze ongemerkt bijvoorbeeld de coordinaten van hun huis adres (waar de foto genmaakt is) ook op het Internet zetten. Exif data kan erg nuttig zijn voor professionele fotografen maar voor de gewonen huis tuin en keuken foto's kan het soms hinderlijk zijn wanneer u deze foto's met andere mensen of het Internet gaat delen.

EXIF (EXchangeable Image File) data

EXIF-informatie bestaat vooral uit camera en opnamegegevens (zoals de sluitertijd en het diafragma ten tijde van de opname). De informatie wordt opgeslagen in de header van de afbeelding en is met behulp van speciale software (zoals Photoshop) leesbaar te maken. Tegenwoordig leest ook windows deze informatie die in de eigenschapppen van de foto terug te vinden zijn. Welke data in de EXIF headers staat verschilt per camera, maar meestal treft u de volgende informatie aan: de datum en tijd van de opname, het merk en model van de camera, een volledige thumbnail en de camera-instellingen zoals belichtingstijd, diafragma en brandpuntsafstand ten tijd van de opname. Ook zijn er steeds meer digitale camera's met GPS-ondersteuning en steeds meer smartphones met camera én GPS. Deze modellen slaan ook de locatiegegevens (waar je de foto hebt genomen) op in de Exif data. Vaak gaat deze header informatie verloren wanneer u de foto bewerkt. Door middel van het programma PragtFotoManager kunt u de EXIF informatie laten opslaan in een extern bestand zodat u een overzicht heeft van alle instellingen van een foto serie ook nadat u ze bewerkt heeft.

Wanneer we de foto willen publiceren op het Internet is de EXIF informatie eigenlijk overbodig en kost deze alleen maar extra bandbreedte en extra grote bestanden. Wanneer er in de EXIF data zelfs een thumbnail zit kan de EXIF data de foto wel 10 Kb groter maken. Deze grote foto bestanden laden trager dan kleine bestanden en iedereen wil toch graag een snelle website. U kunt foto's geschikt maken voor uw Internetsite door binnen Photoshop de optie "opslaan voor het web" te kiezen. Ookm zijn er tegenwoordig handige programma's op Internet te downloaden die een hele set foto en afbeelding bestanden kan comprimeren voor het web. Ook voor uw eigen privacy kan het handig zijn om de Exif data te verwijderen wanneer u de foto's op Internet plaats. Een bekend verhaal is dat van een dama die een foto van haar hoofd op het Internet plaatste die ze uit een foto geknipt had waar ze topless opstond. Helaas zat in deze foto van haar hoofd ook nog de oorspronkelijke thumbnail van de originele foto waardoor ze ongemerkt dus een topless foto van zichzelf op het Internet gezet had.

Wat is het nut van deze EXIF data

Exif informatie kan handig zijn, u kunt nu bijvoorbeeld nagaan waarom een foto onscherp is, de camera had bijvoorbeeld een erg lange sluitertijd gekozen. Maar ook kunt u zelf bij het beoordelen van foto's zien aan de Exif data welke instellingen U gekozen had en dan gaan beredeneren wat u beter of anders had kunnen doen. Soms maak ik bewust dezelfde foto met verschillende sluitertijden en diafragma's om daarna bij de beoordeling van de foto's te kijken welke combinatie van instellingen het beste reslultaat gaf. Wanneer u dus uw foto's achteraf gaat beoordelen zijn sommige foto's beter dan andere foto's, behalve de compositie zijn er ook een aantal andere factoren die de kwaliteit van de foto bepalen zoals tijd van dag, diepte van gebied, juiste sluitertijd en diafragma. Wanneer u bijvoorbeeld golvend water wilt fotograferen kunt u dit doen met verschillende sluitertijden. Dit zal een groot verschil maken in hoe het water op de foto staat. Dit omdat het water continue in beweging is. Wanneer u achteraf kunt zien wat de instellingen van de camera was ten tijde van de opname, kunt u leren van fouten en de volgende keer een andere instelling kiezen.

De tijd van dag heeft ook een grote invloed op een foto. In uw EXIF data kunt u de datum en tijd terugvinden van het moment dat u de foto maakte. In de loop van een paar uren, kan een scène totaal in verschijning veranderen. U kunt hiermee rekening houden wanneer u nog eens terug gaat naar dezelfde locatie om dezelfde foto nog eens te maken op een ander tijdstip van de dag. Al met al kunt u dus waardevolle informatie halen uit deze EXIF informatie. Ook kan de Exif data vanaf versie 2.2 gebruikt worden voor het afdrukken van foto's, deze laatste versie wordt ook wel EXIF Print genoemd. Deze EXIF versie geeft de camera de mogelijkheid om informatie in een fotobestand te plaatsen die de printer kan gebruiken om de kwaliteit van de afdruk te verbeteren.

Voorbeeld EXIF data

Hier onder ziet u een voorbeeld hoe de Exif data er uit kan zien.

Naam:DSCF1853.JPG
Merk camera:FUJIFILM (FinePix S7000)
Datum/tijd:2005:09:18 15:14:36
Resolutie:2848 x 2136
Flitser:Nee
Brandpuntafst.:26.0mm (35mm equivalent: 123mm)
CCD:7.61mm
Belichtingstijd:0.059 s (1/17)
Diafragma:f/3.1
ISO:200

Documentatie over Exif data formaat

EXIF 2.1 Specificatie 2.1 (Juni 1998).

EXIF 2.2 Specificatie 2.2 (April 2002).

DCF Specificaties Camera File systeem. (December 1998)

EXIF 2.1(DCF Versie) Specificatie 2.1 (December 1998)

Last update: 22-04-2022


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).