PragtFotoManager

pragt foto manager programma PragtFotoManager is een klein portable programma waarmee u één of meerdere bewerkingen tegelijk op één of meerdere (tot maximaal 999) foto's tegelijk kunt uitvoeren. De bewerkingen zijn: foto's hernoemen (rename), foto's verkleinen (resize), miniatuurweergave (thumbnails) maken, exif informatie uit foto opslaan in tekstbestandjes, bestandstype omzetten, foto indexbladen maken en foto's van een copyright tekst voorzien (watermerken). Deze bewerkingen kunt u elk afzonderlijk maar ook allemaal tegelijk laten uitvoeren. Het programma is vooral handig wanneer u grote hoeveelheden foto's moet bewerken, bijvoorbeeld voor een website of verzending per email. Het programma zal uw originele foto's niet overschrijven (behalve bij het hernoemen) maar een kopie van de foto maken met de gewenste bewerking. Ik gebruik het programme ook om bijvoorbeeld all vakantiefoto's te hernomen met een volgnummer met de naam van de bestemming en het jaartal. Aangezien ik honderden foto's maak tijden de vakantie is dit handmatig niet te doen. Aangezien de meeste fotocamera's maar ook telefoons tegenwoordig zulke enorme bestanden en grote foto's maken zijn deze nog amper per email te versturen en kosten ze enorme veel opslagruimte. Dat terwijl een formaat van 800 x 600 voor de meeste snapshot foto's meer dan genoeg is. Hiervoor gebruik ik ook dit programma om de ruimte die "gewone" foto's innemen emorm te beperken. Het programma is ook zeer goed te gebruiken als webmaster of webredacteur om het formaat van een foto snel aan te kunnen passen voor een website en het bestand te optimaliseren voor websites. Maar ook is het vaak belangrijk voor foto's die u op eem website plaatst dat er een copyright tekst of een watermerk in de foto opgenomen is, ook dit kan PragtFotoManager op een hele reeks geselecteerd foto's in één bewerking uitvoeren. Het programma is via winzip ingepakt, u dient het voor gebruik uit te pakken in een willekeurige map waarna u het kunt opstarten door er op te dubbelklikken. Het programma is bijzonder compact geschreven (in de programmeertaal 'C') en bestaat slechts uit één exe bestand en is zogenaamd "portable", u hoeft het niet te installeren en het is door heinpragt.com digitaal ondertekend voor de veriligheid.

De download link staat onderaan deze pagina!

PragtFotoManager functies

Hier staat een overzicht van de functies die het programma kan uitvoeren, let op al deze functies kunnen tegelijk in één keer uitgevoerd worden, maar kunnen ook allemaal afzonderlijk uitgevoerd worden, dit is afhankelijk van de vakjes die u aanvinkt.

1. Foto's hernoemen.

Vaak heeft u veel foto's op uw harde schijf staan en zijn de bestandsnamen niet altijd even duidelijk. De meeste camera's nummeren de foto's namelijk met een vast voorvoegsel. U kunt de foto's handmatig een andere naam geven maar dat is vaak een tijdrovende klus. Dit programma maakt het mogelijk meerdere foto's te selecteren en deze in een bewerking allemaal van een veelzeggende naam en volgnummer te voorzien. U kunt zelf het voorvoegsel, het beginnummer en het interval van de nummering invoeren. Ook kunt u voor het hernoemen de volgorde van de foto's aanpassen zodat deze na hernoemen een logisch geheel vormen. Wanneer u bijvoorbeeld uw vakantie foto's bewerkt kunt u de plaats en datum in de naam verwerken met daarna een oplopend nummer.

2. Foto's verkleinen.

Nu het aantal megapixels van camera's telkens maar toeneemt, worden de foto bestanden ook telkens groter. Wanneer u deze foto's wilt versturen via email of op een website wil plaatsen zijn de bestanden vaak te groot voor verzending en veel te groot voor weergave op een normale webpagina. Wanneer u de foto's wel groot op uw webserver zet maar verkleind weergeeft, verbruikt u wel veel bandbreedte en uw pagina's zullen traag laden. Door foto's te verkleinen en te optimaliseren zullen uw pagina's sneller laden. Met behulp van dit programma kunt u snel en eenvoudig foto's verkleinen. U kunt de foto's verkleinen naar een aantal standaard maten (800x600) (640x480) (320x240) of een eigen formaat invoeren. De foto's zullen opnieuw gesampled worden waarbij de verkleinde foto van goede kwaliteit blijft. Om overschrijven te voorkomen zullen de verkleinde kopieën standaard in een submap met als naam de breedte en hoogte van het formaat geplaatst worden. U kunt dus in een oogopslag zien welk formaat de foto's in deze submappen.

Copyright tekst in de foto plaatsen.

Onder in de (eventueel verkleinde) kopie van de foto kunt u automatisch een kleine (copyright) tekstregel laten plaatsen waarbij u zelf de tekst, de voorgrond en de achtergrond kleur kunt bepalen. Deze optie is handig om bijvoorbeeld een copyright melding (watermerk) in de foto op te nemen. De positie van deze copyrighttekst is aan te passen en deze tekst kunt u ook in de rand rond de foto plaatsen. Deze optie is erg nuttig wanneer u de foto's op Internet wilt publiceren en duidelijk uw copyright wilt vermelden.

4. Miniaturen (thumbnails) maken.

Miniaturen (thumbnais) zijn zeer sterk verkleinde afbeeldingen die bijvoorbeeld op een internetsite in een link opgenomen kunnen worden. U kunt zelf de maximale hoogte en breedte bepalen. De miniaturen (thumbnails) zullen standaard in een submap thumbs geschreven worden, deze instelling kunt u zelf aanpassen. Bij het verkleinen zal de breedte hoogte verhouding van de oorspronkelijke foto overgenomen worden. Wanneer u foto's op het Internet plaatst is het aan te bevelen om op de overzichtpagina thumbnails te gebruiken en niet de verkleinde versie van de foto om de pagina sneller te laten laden en bandbreedte te besparen.

5. Bestanden converteren naar een ander opslagformaat.

Wanneer u uw foto's wilt omzetten naar een ander opslagformaat kunt u dit natuurlijk met een grafisch programma (zoals Photoshop) doen. Heeft u echter een groot aantal bestanden die geconverteerd moeten worden, dan kan dit wel even duren omdat u dan elk bestand dient te openen en weer moet opslaan als. Met pragtfotomanager kunt u een groot aantal bestanden in één keer converteren naar een ander formaat. De invoer formaten kunnen gemengd JPG, GIF of PNG zijn, de uitvoer formaten zijn JPG, GIF en PNG.

6. Info uit foto's opslaan.

Moderne camera's slaan de instellingen van de opname in de foto op als extra data (exif). Deze exif gegevens kunt u zichtbaar maken door de foto in bijvoorbeeld Photoshop te laden. Echter na bewerking in sommige programma's gaat deze informatie verloren. Aangezien het voor een fotograaf belangrijke is deze exif gegevens zoals diafragma en sluitertijd instelling in tekst vorm beschikbaar te hebben kan Pragtfotomanager deze gegevens in een tekstbestand opslaan. Pragtfotomanager kan van elke geselecteerde foto een apart tekstbestandje maken met dezelfde naam als de foto (extensie TXT) waar deze informatie in leesbare vorm staat. Ook kunt u kiezen om al deze informatie in één bestand te schrijven.

7. Index bladen maken.

Sommige afdruk centrales leveren een index blad mee. Hierop staan de miniaturen van alle foto's en de naam van de foto. Dit is heel handig bij het nabestellen. Deze index bladen zijn ook heel handig om uw collectie foto's te beheren. Dit programma kan automatisch index bladen genereren uit de geselecteerde foto's. U kunt zelf het formaat van de indexbladen en de grootte van de miniaturen bepalen. Het programma zal zelf de indeling van het aantal miniaturen per pagina berekenen.

PragtFotoManager downloaden

Voor Windows 10 heb ik een 64 bits versie gemaakt die nu ook met zeer grote fotobestanden om kan gaan. Deze versie gebruik ik zelf ook onder Ubuntu (via Wine) en ook onder Ubuntu Linux werkt het programma zeer goed. Voor alle mensen met een Windows 10 computer adviseer ik deze versie. Pak het zip bestand uit en zet de exe ergens neer op uw schijf op een logische plaats en dubbelklik op het exe bestand om het te starten. Let op, het programma zal op dezelfde locatie een .ini bestand neer zetten om de instellingen te onthouden. Ook maakt het programma op deze locatyie een directory aan voor de eigen miniaturen met de naam 'pragtthumbscache', deze map is gemaakt om het programma sneller te maken, u mag deze map (periodiek) leegmaken. Het programma is voor veiligheid digitaal ondertekend door heinpragt.com.

Klik hier om de meest recente versie van het programma te downloaden. (Versie 1.21) (Freeware)

Voor gebruikers van oudere computers met Windows XP en Windiws 7 staat hier nog de oude 32 Bits versie. Let wel op: deze kan niet de enorme grote bestanden van de huidige generaties camera's aan, daarvoor moest ik wel naar de 64 bit versie migreren.

Klik hier om de oude versie van het programma te downloaden. (Versie 1.14) (Freeware)


Last update: 20-08-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).