Energie besparing tips pagina

Energiebesparing is momenteel een heel belangrijk thema, ik heb zelf een technische achtergrond en ben al jarenlang bezig met het terugbrengen van mijn en energierekening, en met succes. Het is vaak mogelijk met vrij eenvoudige middelen en gewoontes het energieverbruik (en de kosten) behoorlijk terug te dringen. Ik ben vrij nuchter en ook vrij realistisch, juist daarom streef ik niet enorm grote doelen na, maar geloof dat een beter milieu en besparen op energie op simpele wijze te bereiken moet en kan zijn. Veel mensen denken bij het sparen van het milieu en energie aan "terugverdien tijden", dit is iets dat ik niet doe, wel moeten de kosten voorafgaande aan de besparing wel redelijk zijn ten opzichte van de feitelijke besparing. Ik heb zelf een elektronica en elektro opleiding gedaan en bekijk dan ook veel besparingen vanuit een simpel technisch oogpunt. Soms kan een besparing van energie een kleine aanpassing van een gewoonte zijn die helemaal geen moeilijke techniek bevat. Op deze pagina staan veel dingen die ik zelf met succes toegepast heb en ik kan dan ook met trots zegen dat mijn energierekening ook elk jaar weer lager is. Hier zit natuurlijk wel een ondergrens aan, maar voorlopig blijf ik proberen om het gebruik, zonder inleveren van comfort, omlaag kan. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Verdeelstekkers met schakelaar

stekkerblok met schakelaar Ik heb, net al veel mensen, in mijn woonkamer een televisie staan met digitale ontvanger, een Google Chromecast, een DVD speler en een spelcomputer. Deze zitten allemaal op één verdeel stekkerdoos aangesloten en tot twee jaar geleden deed ik hetzelfde als bijna iedereen doet. De televisie uitzetten via het drukknopje net als de rest, waarbij alles eigenlijk op standby staat en niet echt uit. Dit is handig want als u het weer aanzet, start het lekker snel weer op. Het vervelende is, dat we denken dat de toestellen uit staan, maar dat ze stiekem nog steeds energie gebruiken. Het apparaat slaapt namelijk en kijkt alleen maar naar dat aan en uit knopje, soms laat het ook nog een status zien door middel van een lampje of een tijdsdisplay. Ik in ruststand hier eens een energiemeter tussen gezet en schrok dat dit setje in slaapstand nog steeds 10 watt aan energie trok. Dit is dus 10 watt x 24 uur is 240 watt per dag en dat is dus 240 x 365 is 87600 dus ruim 87 Kilowatt. Waneneer we dat met gemiddeld 50 Eurocent (de huidige prijs) per Kilowatt vermenigvuldigen dan kom ik uit op ruim 43 Euro per jaar. Ook als mijn televisie dus niet aanstaat verbruikt deze dus best nog wat energie. Daar is een simpele oplossing voor. Ik heb een verdeelblok met schakelaar gekocht (paar euro bij de Action) en elke avond wanneer de televisie aangaat dan zet ik het setje aan door middel van de schakelaar op het stekkerblok (die naast de televisie een beetje uitsteekt) en voordat ik naar bed ga druk ik deschakelaar op de verdeelstekker even uit. Dit is ondertussen voor mij een vast gewoonte geworden, ik heb een schakelaar tussen mijn computerhoek en de televisie hoek. Ook de computerhoek (computer, printer, speaker, randapparatuur) trokken in uitstand nog een redelijke sluipstroom. Ik denk dat ik door het aanschaffen en de gewoonte om de even uit te zetten zeker een 80 euro aan stroom per jaar bespaar, en dat voor de uitgave van een paar euro voor de verdeelstekkers. Zo simpel kan wat energie (en geld) besparen zijn.


USB laders uit het stopcontact

usb lader /> Een zeer eenvoudige bespaartip is om alle USB laders die niet in gebruik zijn uit het stopcontact te halen. Wat veel mensen niet weten is dat deze laders ook stroom trekken wanneer ze niet laden, maar wel in het stopcontact zitten. Vaak laten mensen (vooral kinderen op de slaapkamers) de USB laders in het stopcontact zitten, soms meerdere per kamer. Dit extra stroomverbruik kan tot vele tientallen euro's per jaar oplopen en het is dus verstandig om alle USB laders die niet in gebruik zijn uit het stopcontact te halen. Ik loop zelf elke ochtend even een rondje langs de slaapkamers en haal de USB laders die niet meer aangesloten zijn uit het stopcontact, zodat deze niet een hele dag stroom voor niets zitten te verbruiken. Dit kleine rondje elke ochtend heeft me al vele kostbare energie euro's per jaar bespaard. Een sompele gewoonte die geen investering vergt, alleen maar even een gedragsverandering.


Besparen met LED lampen

led lampen/> Ik ben al vele jaren geleden begonnen met het gebruiken van zogenaamde spaarlampen. Dit waren meestal kleine opgevouwen TL lampjes, die inderdaad minder energie gebruikten, maar ook een nadeel had en dat was dat ze een tijdje nodig hadden om echt voluit licht te geven. Ik had het idee om lampen pas te vervangen wanneer ze stuk waren maar dat duurde soms best lang en al die tijd ging het hoge energieverbruik gewoon door. Twee jaar geleden ben ik begonnen om over te gaan op LED lampen. Eerste de lampen die het meest verbruiken en die het meest aanstaan. Dit is snel te bepalen met een rondje door het huis, de lamp in de keuken, de kamer, slaapkamers van de kinderen, de overloop waren kandidaten. Dit was een goede zet, een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en dat merkt u gelijk in uw energierekening. Hoewel LED lampen wel duurder zijn dan gloeilampen gaan ze ook zeker vier keer zo lang mee en dan is de kostprijs wel snel terugverdiend. Toch is de hoge prijs van de LED lampen niet helemaal reëel. Producenten verdienen aan het vervangen van normale lampen wanneer ze stuk zijn en zo blijft de omzet stabiel. Aangezien de LED lamp veel langer meegaat heeft men de prijs gewoon aangepast zodat de omzet niet omlaaggaat. Toch hoeven LED lampen niet zo duur te zijn, ik koop ze regelmatig in een aanbieding, bij de Action zijn ze ook redelijk goedkoop en u kunt ze ook goedkoop zelf in China bestellen, dit doe ik ook regelmatig. Ik heb ondertussen bijna alle lampen in huis vervangen de besparing is vele honderden euro's per jaar waardoor de kosten van de lampen snel gedekt zijn.


Zelf testen met een verbruiksmeter of energiemeter.

energiekostenmeter alecto/> Om te kijken waar in uw huis de grote energievreters zitten en om te zien waar het kleine verborgen energie verbruik zit kunt u het beste een verbruiksmeter of energiemeter aanschaffen. Deze kunt u op veel plekken kopen, ik heb mijn exemplaar bij de Gamma gekocht. Maar deze Alecto meter kunt u op meer plekken kopen en ook online bestellen. Deze meters kunnen meestal zowel de spanning, de stroom en het opgenomen vermogen laten zien. Door deze meter tussen de stekker en het stopcontact te plaatsen kunt u aflezen hoeveel stroom en hoeveel vermogen een aangesloten apparaat (of apparaten bij een verdeelstekker) verbruikt. Hiermee kunt u ook de ongemerkte verbruikers, zoals opladers, audio en videoapparatuur, elektrische tandenborstels, draadloos gereedschap, scheerapparaten, babyfoons en bijvoorbeeld kruimeldieven vinden. Deze apparaten blijven vaak lang of altijd in het stopcontact zitten ook als het apparaat al is lang is opgeladen of zelfs niet meer is aangesloten. Maar ook kunt u grote apparaten zoals koelkasten en vriezer "meten" hier is niet zoveel op te bezuinigen door ander gebruik, maar wanneer u een energieslurper heeft, kan het een tip zijn om deze in te ruilen voor een veel energievriendelijker type. De huidige generatie huishoudelijk apparaten zijn vele malen zuiniger dan de apparaten van tien of vijftien jaar geleden. Door middel van deze meter krijgt u inzicht in uw energieverbruik en energiekosten. Het kan u helpen om goede beslissingen te nemen om te besparen op uw energiekosten.Boeken en producten voor energiebesparing

Energie Besparen, Zo Doe Je Dat! - Energiebesparende Tips Voor In Je Huishouden Energie besparen is meer dan ooit een belangrijk thema. Terecht, want er staat veel op het spel. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Het mooie is dat je heel dicht bij huis kunt beginnen met energie te besparen. Gewoon bij jou thuis in je eigen leven met de dingen van dag tot dag. Iedereen kan een steentje bijdragen om onze planeet te redden. Daarom is dit praktische boek boordevol nuttige weetjes en tips zo actueel en urgent!
kopen knop


Vrolijk besparen doe het zelf met het hele gezin. In deze tijden van crisis en economische malaise is het belangrijker dan ooit om goed met je geld om te gaan. Marieke Henselmans laat zien dat dat ook kan op een leuke en vrolijke manier. Ze leert de lezer eigenwijs om te gaan met geld. En dat wil zeggen: Maak keuzes! Kies waar je je tijd en geld aan uitgeeft en bespaar waar nodig. Ze laat zien hoe je dat doet aan de hand van het 'vrolijk besparen huis'. Krijg overzicht in je administratie in de werkkamer, decoreer je woonkamer voordelig, gebruik je voorraadkast in de keuken beter, verdien wat extra's aan de spullen op zolder. Voor elke kamer in huis heeft Marieke slimme tips en handige methodes om op een leuke manier te besparen.
kopen knop


EcoSavers ShowerTimer Eco Douchetimer. Met deze douchetimer kun jij water en geld besparen! Deze digitale LCD wekker is spatwaterdicht en eenvoudig in te stellen op het aantal gewenste minuten en seconden. Door de zuignap is hij ook makkelijk te bevestigen in de badkamer. Let op: voor de vacuumwerking van de zuignap dient deze bevestigd te worden op glas of op de spiegel. Omdat tegels vaak niet 100% glad zijn (oneffenheden), verliest de zuignap haar vacuumwerking op tegels.
kopen knop


EcoSavers Energie Meter Mini | Energieverbruiksmeter. De EcoSavers Energie Meter Mini meet het energieverbruik en berekent de kosten van gekoppelde apparatuur. U kunt te weten komen wat het verbruik is van uw apparaten. Dit inzicht kunt u gebruiken om energie te besparen. Meten = Weten! Display informatie: door het drukken op de MODE-button, kunt u de display de volgende informatie laten tonen: W Energieverbruik in Watt; V Voltage; Total kWh Totaal energieverbruik in kWh; Totaal energieverbruik in euro; kWh Ingevoerde prijs in euro per kWh.
kopen knop


Maclean Energy - Universele meervoudige stekker Met schakelaar. Universele meervoudige stekker Op de socket-adapter kunt u eenvoudig elektrische apparaten, bijv. Verbind de radio, oplader en nachtlamp tegelijkertijd met één stopcontact. Directe verbinding met de contactdoos en daarom geen extra verlengsnoer nodig. Met of zonder aan / uit-schakelaar Veel elektrische apparaten hebben een onnodig energieverbruik in de standby-modus. Met slechts één schakelaar kunt u alle apparaten die op de stekkerdoos zijn aangesloten, in- of uitschakelen. Ideale keuze om energie te besparen!
kopen knop


Zelfklevende Tochtstrip. De gasprijzen zijn gestegen en wilt u uw huis goed isoleren om kosten te besparen? Dan is dit het juiste artikel. De tochstrips zijn makkelijk te bevestigen onder deuren of ramen waar veel tocht vandaan komt. Dit is dus de oplossing om uw huis goed te verduurzamen! De tochtstrips kunnen gebruikt worden voor deur, raam, kieren of brievenbus. Deze tocht strip is zelfklevend en dus makkelijk zelf aan te brengen.
kopen knop


Last update: 04-09-2022


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).