Houden en verzorgen van kleurmuizen

kleurmuizenKleurmuizen zijn hele leuke vrolijke en actieve dieren en ze zijn heel leuk om naar te kijken. Bovendien kunnen muizen mensen leren herkennen en wanneer ze eenmaal tam zijn zullen ze naar u toe komen en zelfs uit de hand eten. Muizen zijn van nature heel erg nieuwsgierig, bouwen huisjes en holletjes, spelen en slapen met elkaar en klimmen en klauteren door het verblijf. Hoewel muizen niet zoveel verzorging eisen hebben ze wel behoefte aan vers voedsel en water, een schoon verblijf, aandacht en medische zorg, denk hier wek goed over na voor u de muizen aanschaft. Op deze pagina wil ik u graag iets vertellen over het houden en verzorgen van kleurmuizen. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Algemene informatie over kleurmuizen

(C) 2014 Hein Pragt

De meeste mensen kennen muizen als ongedierte die ze niet in hun huis willen. Ook zullen ze bij muizen snel denken aan de grijs is met rode ogen. Oorspronkelijk leefde de huismuis in het Middellandse Zeegebied, Midden-Oosten en Zuidoost AziŰ. Lang voor de jaartelling leefde de muis al in de buurt van de mens en door hun enorme aanpassingsvermogen komen ze nu bijna overal op aarde voor. Muizen behoren tot de knaagdieren, de meest vruchtbare zoogdieren, er zijn meer dan 370 soorten en 1.500 ondersoorten. Onze kleurmuizen zijn dus eigenlijk afstammelingen van onze huismuizen maar in de vele jaren van gevangenschap zijn ze zo veranderd dat het eigenlijk een ander dier is geworden. Zowel het uiterlijk en het gedrag zijn veranderd, tegenwoordig zijn er kleurmuizen in diverse kleuren, tekeningen en haarstructuren.

Een muis is een groepsdier en daarom kunt u het beste twee muizen of meer aanschaffen. Muizen die alleen zijn vervelen zich vaak, voelen zich eenzaam en verdrietig en zijn ook niet erg leuk als huisdier. Helaas zijn sommige mannetjesmuizen zo agressief dat je ze niet samen kunt houden met een andere mannetje, maar het is wel zo dat de meeste mannetjes bijna altijd goed samenleven met hun nestbroertjes als het verblijf groot genoeg is. Wanneer u een paar vrouwtjes bij elkaar heeft zullen ze met veel plezier met elkaar spelen en dit ziet er altijd gezellig uit.

Een nadeel van muizen is dat ze wel eens willen stinken. Vrouwtjesmuizen stinken veel minder dan mannetjes, vrouwtjes ruik je dan ook niet als ze in een schoon verblijf zitten. Mannetjesmuizen daarentegen stinken wel sterk, ze produceren urine met muskus-geur om hun territorium mee af te bakenen. Door zijn geur te verspreiden laat een mannetje weten dat hij hier woont en gebruikt hij het om vrouwtjes aan te trekken. Helaas is hier niet zo veel aan te doen. U moet het muizenverblijven ongeveer eens per week volledig verschonen. Gebruikt hierbij geen sterk geurende schoonmaakmiddelen omdat dit de muizen van streek zal maken en het verblijf niet meer van hun is. Muizen leven ongeveer 1 tot 2 jaar, maar er zijn ook muizen die drie jaar of ouder worden.

Muizen zijn ook prima tam te maken. Het is is belangrijk om de muis goed op te pakken en vast te houden, wanneer het beestje bang is en gaat bijten bereikt u niets. Wanneer de muis nerveus is, of het is voor u een onbekende muis, dan kun je het muisje het beste optillen door de staartbasis (stukje staart bij het kontje) optillen en je hand eronder te schuiven. Wanneer u zeker weet dat de muis niet weg springt kunt u de staartbasis los laten en de muis op uw handen laten lopen. Wanneer u van uw handen een holletje maakt zal het muisje bang worden en hiermee kunt u het muisje misschien pijn doen. Wanneer u een bakje maakt van beide handen vind de muis dat het fijnste. Let op dat u de muis nooit bij de staartpunt vastpakt, het vel is daar niet sterk genoeg en in het ergste geval trekt u het hele velletje eraf. Wanneer de muis gewend is aan het oppakken en vaak bij u komt zitten, kunt u gewoon de hand in de kooi houden en de muis komt er vanzelf op af. U kunt ook het voerbakje een paar uur uit het verblijf halen en dan wat lekkers op uw hand leggen. Het is vooral een kwestie van geduld hebben.

Het houden en verzorgen van kleurmuizen

(C) 2014 Hein Pragt

Welke huisvesting hebben kleurmuizen nodig

Er zijn veel verschillende kooien voor muizen en kleine knaagdieren, u moet bij een kooi altijd zorgen, dat er genoeg ventilatie is, maar dat het niet tocht, de muizen kunnen rennen maar ook de hoogte in kunnen klimmen. Sommige kooien hebben meerdere plateautjes en een minimum maat voor twee muizen is een hok van 50x30x30. Ook is het belangrijk dat de de tralieafstand 7 mm is, muizen komen met gemak door tralies van 1 cm en zeker de jonkies. Een nadeel van een traliekooi is dat muizen vaak de bodembedekking buiten de kooi gooien. Een ander alternatief is een terrarium of aquarium, u kunt je muisjes goed zien door het glas en de luchtjes blijven er goed inzitten en de bak is makkelijk schoon te maken. Een nadeel is een een minder goede ventilatie en de muisjes kunnen niet tegen de wanden opklimmen. De bodem moet dus groot genoeg zijn en voldoende speelmogelijkheden hebben.

Ook de bodembedekking is erg belangrijk, er zijn vele soorten bodembedekking te koop. Zaagsel, niet duur en ze kunnen lekker graven, maar het is wel stoffig en het stinkt snel met urine. Ook kunt u beukensnippers gebruiken. Het beste voor de muisjes (in verband met stof) en het opnemen van luchtjes van de urine is speciale bodembedekking die u kunt kopen bij de dierenspeciaalzaak, die op basis van katoen of papier zijn. Ook kun u zelf wat papiersnipper in het verblijf gooien, de muizen kunnen hiermee zelf hun nestjes maken. Muizen houden ook erg van spelen, klimmen en klauteren. De meeste muizen vinden een loopradje helemaal geweldig, let hierbij wel op dat deze helemaal gesloten is en geen tralies heeft. In de dierenspeciaalzaak zijn veel leuke speeltjes en huisjes te koop die ook de muisjes erg kunnen waarderen. Maar ook een lege wc-rol of een oud washandje vinden muizen erg leuk speelgoed.

De voeding van kleurmuizen

In de dierenwinkel kunt u vaak compleet muizenvoer kopen, let hierbij wel op of er dierlijke eiwitten inzitten. Wanneer dit niet het geval is kunt u het wat aanvullen met wat honden of kattenbrokjes. Let wel op dat de muis niet alleen de lekkere dingen uit het voer eet, dan wordt het diertje snel te dik. Natuurlijk kunt u de muizen ook af en toe verwennen met een crackertje, beschuitje, gedroogde boterham, rozijnen, noten (zonder zout), parkietenzaad of zonnebloempitten. Soms geef ik ze een stukje trosgierst, hier zijn ze ook gek op en ze hebben wat extra werk om het er af te eten. Zorg wel dat de muizen niet te dik worden, dit is ook voor de muis niet zo gezond. Een volwassen kleurmuis heeft ongeveer 5 tot 8 gram eten per dag nodig, maar een muis eet niet snel te veel, u hoeft het voer dus niet precies af te wegen. Wanneer de muizen genoeg speel en klimmogelijkheden hebben blijven ze meestal vanzelf goed in vorm. U kunt ook kleine blokjes kalkzandsteen gegeven, wanneer de muizen eraan knagen, krijgen ze extra kalk binnen en kunnen ze tegelijk hun tanden scherpen. Ook kunt u zeker bij jonge en drachtige dieren wat extra vitaminedruppels in het water doen. Informeer hiervoor bij de dierenwinkel.

Een nestje jonge muisjes

(C) 2014 Hein Pragt

nestje jonge muizenToen ik mijn muisjes kreeg, bleek een van de muisjes al drachtig te zijn en twee weken later had ik een nestje met tien jongen muisjes. Vrouwtjesmuizen zijn vanaf dat ze twee maanden oud zijn om de vier Ó vijf dagen bronstig en mannetjes zijn al na zeven weken in staat om te paren. De draagtijd is ongeveer twintig dagen en tijdens het zogen is de moeder al weer in staat om drachtig te worden. Het is dus belangrijk om de mannetjes zo snel mogelijk te scheiden van de vrouwtjesmuizen. Het is belangrijk om de eerste dagen de nieuwsgierigheid te bedwingen en het nestje met rust te laten. Mocht u toch even willen kijken, zorg dan eerst dat uw vingers de lucht van de muizen hebben door uw hand even door de bodembedekking te halen. U kunt dan heel voorzichtig de bovenkant van het nestje een stukje openmaken en even kijken. Maakt het nestje daarna snel weer dicht om moedermuis en de kleintjes zo weinig mogelijk te storen.

Jonge muizen worden hulpeloos geboren, ze zijn kaal, doof en blind en ongeveer zo groot als een bruine boon. Kijk niet vreemd op als de moeder een jong opeet, als het jong niet in orde is of dood dan hergebruikt de moeder de middelen, dus is de natuur. De jongen ontwikkelen zich snel, ze groeien als kool en binnen tien dagen hebben ze al een mooie vacht. Na twee weken gaan de oogjes op en en na drie weken kunnen ze het nestje verlaten. Laat het wijfje met rust in deze periode en geef haar af en toe wat extra te eten, ze moet voor tien jongen eten en dat is een zware klus. Soms hangen de jongen nog aan haar buik wanneer ze het nestje probeert te verlaten. Na een week of vijf is het belangrijk om de mannetjes en de vrouwtjesmuizenjongen te gaan scheiden aangezien de mannetjes een paar weken later al in staat zijn een vrouwtjesmuis opnieuw te bevruchten. Voor u het weet heeft u meer muizen dan u lief is.

nestje jonge muizenMannetjesmuizen uit hetzelfde nest kunt u goed bij elkaar houden en deze zullen ook niet vechten. Wel stinken mannetjesmuizen verschrikkelijk en is het bijna niet te doen om ze binnen in huis in een open kooi te houden. Mannetjesmuizen verhuizen hier dan ook naar de schuur waar ze een lekker beschut plekje hebben en nog een beetje kunnen genieten van hun toch al korte leventje. De vrouwtjesmuizen zitten hier in een oud aquarium en die zijn zeer sociaal en prima samen te houden. Tegen de tijd dat er een aantal muizen overleden is kunt u nog weer eens aan een nestje denken, het blijft erg leuk om de kleine muisjes groot te zien worden.

Boeken over kleurmuizen

boekboek bestellenAan de orde komen de verschillende soorten kweekrassen van kleinere muizen en hun huisvesting en verzorging. De meeste aandacht gaat uit naar de uit de huismus gefokte kleurmuizen. Maar ook bijzondere, zelden gehouden soorten komen aan bod. De auteur van dit deeltje in de serie 'Etiko huisdieren', voorheen 'Reaal Huisdieren', is zelf liefhebber. Het boekje is niet vloeiend geschreven en bevat wat taalfouten. Dit boekje is niet geschikt voor een breder publiek - dat kan uit verschillende toegankelijker, algemene knaagdiergidsen kiezen. Op het vlak van de meer bijzondere soorten, zoals de zebra-grasmuis, is er weinig literatuur; voor de kleine groep liefhebbers en kwekers van bijzondere soorten muizen is deze uitgave wel nuttig. Omslag: diverse kleurenfoto's van verschillende soorten muizen.

boekboek bestellenMuizen zijn hele leuke, makkelijk te houden gezelschapsdieren. In deze gids vertelt Judith Lissenberg je alles wat je over deze vriendelijke en actieve acrobaatjes weten moet. Welke soorten en kleuren muizen er zijn, waar je op moet letten bij de aanschaf en hoe je een muis moet verzorgen. Ook kinderen kunnen met deze mooi ge´llustreerde gids vol praktische illustratie en leuke muizenweetjes uit de voeten. Judith Lissenberg is journalist en dierenfotograaf. Ze schrijft collumns, artikelen en boeken over huisdieren en is specialist op het gebied van kleine knaagdieren. Eerder verschenen van haar hand zeer goed ontvangen boeken over onder meer Syrische goudhamsters, dwerghamsters en tamme ratten. Dit deel uit de reeks 'Basisgids Dierenverzorging' gaat over muizen. De auteur (journaliste, dierenfotografe en schrijfster van meer deeltjes uit de reeks) bespreekt, met een opbouw analoog aan andere delen, in korte hoofdstukjes muizen in het algemeen, de verschillende soorten muizen, de aanschaf, huisvesting, voedsel, gezondheid en de voortplanting. De onderwerpen staan steeds in korte stukken tekst met eigen kop. Weetjes staan scheef gedrukt.


Reacties op het onderwerp: Kleurmuizen houden


06 - Dieren en natuur »  -  Kleurmuizen houden »
2015-12-18 22:33:00
Hier kunt u reageren op het onderwerp het houden van kleurmuizen.
Reactie van een bezoeker van de site!
Reacties op de pagina over het houden van kleurmuizen
Er zijn: 2 reacties!
2015-12-18 22:33:00
Hoi, ik heb een vraag! We hebben een muis die steeds de andere muis bijt bij de staart? Wat betekent dit? We staan op het punt om deze terug te brengen.
Reactie van een bezoeker van de site!
2016-10-17 21:13:00
Ik heb een jong kleuter muisje ik heb haar harley genoemd luisteren ze wel naar hun naam? (ze is nog niet tam)
Reactie van een bezoeker van de site!
Reageren!

Last update: 11-09-2017

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).