Houden en verzorgen van katten

katMijn hele leven lang ben ik gek op katten, mijn ouders thuis hadden er altijd een en ik heb zelf ook bijna altijd een of twee katten gehad want katten zijn fijne gezelschapsdieren. Onze huiskat stamt af van de Noord-Afrikaanse wilde kat (felis sylvestri libyca). Het is niet precies bekend wanneer de eerste katten als huisdieren gehouden werden, waarschijnlijk gebeurde dit in Egypte zo 5000 jaar voor Christus. Katten werden toen vaak gehouden om de voedselvoorraad te beschermen tegen muizen en ratten. Katten werden steeds belangrijker voor de Egyptenaren, de kat werd zelfs heilige dieren. Soms werden katten zelfs gebalsemd en gemummificeerd, zodat ze het eeuwige leven zouden krijgen. Met de opkomst van het Christendom kwam er een eind aan de verering van de kat en kreeg de kat zelfs een heel andere ral toebedeeld, namelijk die van duivel en metgezel van heksen. Tijdens de heksenvervolgingen belandden er ook veel katten op de brandstapel. Aan de verkettering van de kat kwam een eind door de kruistochten waarbij door middel van ratten de pest werd verspreid. Omdat de rat toen de vijand werd, omarmde men weer de katten om de ratten te verdelgen. Sindsdien wonen katten en mensen weer zeer vreedzaam samen, hoewel het een bekende grap is dan mensen geen katten houden, maar dat het eigenlijk andersom is. Op deze pagina wil ik ingaan op het houden en verzorgen van katten. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Het houden en verzorgen van katten

Het leuke van katten is dat ze heel leuk gezelschap zijn en ook liefde en trouw bieden en toch een beetje eigenwijze en onafhankelijke levenswijze behouden. De liefde van de kat moet wel verdiend worden want in tegenstelling tot een hond, zal een kat zijn hart nooit schenken aan een autoritaire persoon. Een kat is ook een zeer zindelijk dier, het zal vaak al heel snel de kattenbak gebruiken en een kat houd zich ook heel goed schoon. Over het algemeen hebben katten minder verzorging nodig dan veel ander huisdieren. Ook kan men een kat goed binnen houden wanneer er genoeg speelruimte en een krabpaal is, in tegenstelling tot een hond die meerdere keren per dag uitgelaten moet worden. Mijn katten zijn echte buitenkatten die altijd via het kattenluik in de achterdeur naar buiten kunnen. Ze liggen dan ook vaak achter het huis onder de overkapping in een stoel of op de bank te slapen. Elke ochtend staan ze voor de deur van de hal naar boven te wachten tot ik naar beneden kom om ze te voeren.

Ook voor kinderen kan het houden van een kat gunstig werken, al moet het kind wel leren hoe het met een kat moet om moet gaan. Vooral hoe het dier moet worden opgetild en bijvoorbeeld moet worden vastgehouden. Aangezien katten geen sleutelbeen hebben, mag u ze bijvoorbeeld niet bij de voorpoten optillen. Ook moet het kind leren dat een kat kan uithalen of bijten als spelletje of als teken van genegenheid. Veel kinderen begrijpen de signalen van een kat niet goed. Een kat kan zeker 14 jaar oud worden en u zult er dus lange tijd "aan vast zitten!". Ook zult u rekening moeten houden met uw kat of katten, de kat heeft recht op regelmatige maaltijden en bijvoorbeeld een schone kattenbak, u moet het verzorgen en er mee spelen en aanhalen. Katten raken gehecht aan hun huis als territorium en de meeste katten hebben een hekel aan reizen. Wanneer u meer dan één dag afwezig bent, moet u ervoor zorgen dat iemand anders de kat kan verzorgen. U bent dus niet meer zo vrij om te gaan en te staan waar u wilt wanneer u katten heeft. Katten zijn niet erg duur in onderhoud, maar u moet de kosten van eten, kattenbakvulling en vooral de dierenarts niet onderschatten.

Een veelvoorkomend probleem is dat katers met doordringend ruikende urine hun territorium afbakenen wat tot een hele doordringende vieze lucht in huis kan leiden en dat poezen vaak een nest van vier of vijf jongen kunnen krijgen die men niet kwijt kan raken. Aangezien er al een ruim overschot is aan katten in Nederland is castratie of sterilisatie een routine ingreep geworden. De behandelde dieren zijn meestal meer tevreden en vaak ook aanhankelijker. Katers worden meestal wat groter dan poezen en ze zijn meestal iets aanhankelijker dan poezen. De meeste katten zijn de zogenaamde Europese korthaar en dit is de gewone huis tuin en keukenkat die u overal uit een nestje of het asiel kunt krijgen, Raskatten zijn soms veel duurder in aanschaf en bij deze katten loopt u dus het risico dat ze gestolen worden als ze buiten komen. Ik vind persoonlijk siamezen erg leuke katten en ik heb er zelf ooit twee gehad. Dit waren siamezen met een klein foutje die al gecastreerd en gesteriliseerd waren. Vaak als een nestje een foutje heeft moet de fokker uitzoeken of het foutje bij de poes of de kater zit en zal men dus nog een keer het risico op een nestje met een foutje nemen. Om de moeder poes te sparen laat men vaak één jong over en zo zijn er soms raskatten te koop die niet zoveel kosten. Wanneer u niet wilt fokken en toch erg van een bepaald ras houd, kunt op deze wijze vaak toch voor weinig geld een leuke raskat kopen.

Katten binnen of buiten?

Ik heb mijn hele leven al katten gehad, ook toen ik op een bovenwoning woonde, in een flat en in een benedenwoning. Toen ik in een bovenwoning woonde had ik twee Siamese katten die via het balkon op de daken konden komen. Ze waren niet vaak buiten en op een enkel incident (met wat barbecue vlees van de buurman) ging dit altijd goed. Later op de flat moesten ze binnen blijven maar dat was voor deze twee geen probleem maar toch vond ik het voor de katten niet zo leuk. Toen ik later weer in een rijtjeswoning woonde had ik altijd weer één kat die altijd vrij in de buurt kon rondlopen. Aangezien de buren ook dieren hadden was er nooit enig probleem en wanneer er wel iets opdook werd dat rustig onderling geregeld. Maar de laatste jaren merk ik dat de weerstand tegen loslopende katten toeneemt, vooral door hondeneigenaren, siertuin liefhebbers en visvijver houders. Aangezien mensen ook steeds meer dichter op elkaar wonen en katten hun territorium erg groot kunnen maken, kunnen loslopende katten soms tot grote onenigheid en zelfs burenruzie leiden. Ook ik heb helaas onder druk van enkele buren de katten in hun bewegingsvrijheid moeten beperken. Niet alleen voor enkele buren maar ook voor de veiligheid van de katten, aangezien de dreigingen soms ernstige vormen aannamen.

Een van de grote problemen was dat één van de katten een echte buitenkat was, ook al toen we hem kregen. Het zindelijk maken op latere leeftijd is best moeilijk en kost heel wat stankoverlast voor de eigenaar aangezien katten ineens overal binnen gaan poepen en plassen. Voorlopig heb ik nu een kattenren gemaakt. Ik had al een overkapping achter het huis en deze heb ik met vogelgaas netjes dichtgemaakt. Ook heb ik er een deur met gaas ingemaakt zodat ons uitzicht op de tuin blijft en de deur met een trekveer automatisch dichtslaat, tegen het ontsnappen van de katten. Twee kattenbaken geplaatst, voor elke kat één en een gevuld met zand en de ander met grit. In de kattenren wat speeltjes en een krabpaal geplaatst en een plek waar ze fijn kunnen liggen. De katten waren het de eerste dagen niet eens met hun opsluiting en hebben dat ook luidruchtig kenbaar gemaakt. Uiteindelijk lijkt het er op dat ze zich er bij neerleggen, maar je weet bij een kat nooit. Toch is de kattenren voor ons als men ook een belemmering, we moeten altijd opletten dat ze niet stiekem ontsnappen en we kunnen zelf niet meer vrij naar buiten en binnen lopen.

Om de katten toch nog een beetje buiten in de tuin te gunnen en onze tuin met bomen en kippenhok niet goed af te sluiten is voor katten, heb ik een lange dunne staalkabel van voor tot achter in de tuin gespannen op een hoogte van ruim twee meter. Wij kunnen er ruim onderdoor lopen. Op deze staalkabel zitten een paar kabelhaken waaraan we een tweeënhalf meter lange kattenlijn kunnen klikken die aan de andere kant vastgeklikt kan worden aan een kattentuigje. Hierdoor kunnen tijdens een mooie zomerdag de katten no enigszins vrij in de tuin rondlopen en kunnen klimmen op het afdakje, waardoor ook wij de deur van de kattenren ver open kunnen zetten zodat wij vrij in en uit kunnen lopen. Het kost wat moeite maar uiteindelijk is het de goede vrede in de buurt wel waard. Elke redelijke katteneigenaar gunt zijn huisdier het beste, maar het voelt ook niet goed om de buren tot last te zijn. En kattenpoep en verdwenen vissen kunnen zeer ergerlijk zijn. Het is de kunst om een zo goed mogelijk compromis te vinden voor de eigenaar, buren en katten. Toch zijn een aantal katteneigenaren net zo eigenwijs als hun huisdieren en zijn deze eiegnaren niet zo bereid om rekening met hun buren te houden. Het reslutaat is dat binnen veel gemeentes de roep om katteneigenaren en katten aan strengere banden te leggen alleen maar toeneemt.

Katten weetjes en tips

Een of meerdere katten?De wilde familieleden van de kat leven soms alleen (zoals tijgers) maar ook in groepsverband (zoals leeuwen). Voor een huiskat kan het allebei, wat de kat het prettigst vindt zal afhangen van zijn karakter en hoe hij is opgegroeid. Omgaan met andere katten, andere huisdieren en mensen moet een jong katje leren en dat kan het beste in de socialisatie periode als het katje tussen de twee en zeven weken oud is. Slechte ervaringen met mensen of andere dieren kunnen daarna maar langzaam of soms ook helemaal niet meer ongedaan gemaakt worden. Dit kan tot gevolg hebben dat een kat het hele leven schuw of bang blijft. Meerdere katten die met elkaar kunnen spelen is wel leuker wanneer de kat binnen moet blijven en u niet altijd aanwezig bent.

Waarom geeft de kat kopjes? De meeste mensen denken dar de kat kopjes geeft uit genegenheid en dat is maar gedeeltelijk waar. De hoofdreden dat een kat kopjes geeft is om een geursignaal achter te laten. De kat heeft op verschillende plekken van het lichaam geurklieren zitten: langs de kin en lippen, de bovenkant van het hoofd en langs de bovenkant van de staart. Met deze geurklieren wrijft hij overal tegenaan, om te laten weten dat hij hier geweest is en dat dit plekje dus tot zijn territorium behoort. Wanneer hij dus tegen u aan wrijft wil de kat dus zeggen, jij hebt mijn geur dus je hoort bij mij en mijn territorium.

Kunt u de kat het jagen afleren? Een kat is van nature een goede jager en het kan dus zijn dat uw kat af en toe met een dode muis, vogel of zelfs een konijntje aan komt zetten. Mijn kat heeft het ooit gepresteerd om een grote duif door het kattenluik naar binnen te nemen en de hele kamer zat helaas onder de veren. Katten lijken vaak met hun prooi te spelen en veel mensen vinden dit zielig. In de natuur hebben muizen een tactiek om nog aan de kat te ontsnappen. Een kat zal altijd eerst zijn omgeving verkennen, de muis maakt hier slim gebruik van door zich dood te houden. Wanneer de kat even niet oplet heeft de muis weer een kans om te ontsnappen, soms lukt dit, vaak ook niet. Ook put de kat door het spel van leven en dood de prooi uit zodat de kat op een bepaald moment met zijn kop dichterbij kan komen om een (dodelijke) beet te geven zonder dat hij zelf verwond kan worden. Het heeft geen zin dit gedrag van de kat te bestraffen, het is instinct. Een belletje om de nek zorgt er soms voor dat vogels of andere dieren de kat tijdig aan horen komen, de kat zelf zal het belletje zeer irritant vinden en ook proberen er vanaf te komen.

Waarom sproeien katers. Katers sproeien urine om hun territorium af te bakenen, ze doen dit rechtop staand met de staart omhoog. Hierbij plassen ze naar achteren tegen een muur of schutting met als gevolg dat er een doordringende lucht achterblijft. Binnenshuis doen katten dit vaak als er meerdere katten in huis zijn, maar ook wel als de buurkat zich regelmatig laat zien. Sproeien is iets anders dan onzindelijkheid, de kat kan prima op de bak gaan maar toch sproeien. Wanneer u de kater tijdig laat castreren kunt u het sproeien wel voorkomen. Wanneer er meerdere katten zijn is het ook belangrijk dat ze voldoende ruimte hebben en bijvoorbeeld ook ieder een eigen slaap en eet plek. Probeer de sproeiplek ook onaantrekkelijk te maken, chloor en toiletreiniger e.d. helpen niet, de kat zal daar snel weer zijn eigen geur overheen gaan zetten. Wat wel wil helpen is schoonmaken met groene Biotex of groene zeep. Om een kat iets af te leren is ook een waterpistool erg handig, besproei de kat met het waterpistool wanneer u ziet dat hij staat te sproeien.

Waarom krabben katten? Een kat krabt om zijn nagels te scherpen en om zijn geur achter te laten. Helaas is voor de kat het hele huis een geweldige krabpaal en in veel huizen waar katten wonen is dit aan het meubilair soms goed te zien. Het enige wat u hiertegen kunt doen is zorgen voor een aantrekkelijk alternatief in de vorm van een krabpaal of krabplank. Om deze nog aantrekkelijker te maken voor een kat kunt u ze bewerken met de geur van kattenkruid.

Chocolade is giftig voor uw kat! Veel mensen weten niet dat chocolade, en in het bijzonder pure chocolade, levensbedreigend kan zijn voor uw kat. Het kan het centrale zenuwstelsel en de nieren aantasten en het is dus heel belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts wanneer u denkt dat de kat chocolade gegeten heeft.

Katten spinnen van plezier maar ook van pijn! Katten spinnen niet alleen van plezier maar ook van pijn. Katten spinnen meestal wanneer ze tevreden zijn maar soms kunnen ze ook spinnen wanneer ze pijn hebben of ziek zijn. Wel is grappig dat de wetenschappers nog steeds niet weten hoe een kat nou spint.

De kat heeft super zintuigen! Katten vangen een veel grotere bereik aan geluiden op dan mensen, van geluiden die voor onze oren veel te zwak zijn tot ultrasone geluiden waarvan de toonhoogte ver boven ons bereik ligt. Het gezichtsvermogen van een kat is overdag niet veel beter dan dat van de mens en in het volledige donker ziet een kat ook niets. Maar een heel klein beetje licht is voor de kat voldoende om goed te zien. Het reukvermogen van een kat is veel beter dan dat van de mens, maar wel minder dan dat van een hond. De kat heeft circa 20 miljoen reukzenuwen en wij mensen moeten het met zo'n 5 miljoen doen.

Boeken over katten

boekboek bestellenPraktische Kattenwijzer - OD Basis boek handige tips en deskundige adviezen voor het omgaan met een kat. Dit boek staat vol met tips en adviezen over de aanschaf van een kat en wat er allemaal bij komt kijken. Kan een kat samen met andere huisdieren? Als ik de hele dag van huis ben, kan een kat daar tegen? Kunnen katten samen met kleine kinderen? Moet elke kat overdag naar buiten? In dit boek wordt antwoord gegeven op bovenstaande vragen. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de verzorging en het gedrag van katten. Speelgoed, vervoer, voeding, kammen, de eenkennigheid van een kat of juist de behoefte aan gezelschap; deze en andere onderwerpen staan in 'de Praktische kattenwijzer.' Ook een kat moet regelmatig naar de dierenarts. Veel voorkomende ziektes als niesziekte en kattenziekte worden besproken evenals de noodzakelijke vaccinaties. De krolsheid van een kat, en het krijgen van een nestje, maar ook het voorkomen daarvan komt aan de orde. Kortom, een compleet en informatief handboek dat uitkomst biedt aan iedereen die besluit een kat aan te schaffen.

boekboek bestellenHelp, mijn kat doet 'het' naast de bak! - OD Basis boek deskundige adviezen voor het oplossen van gedragsproblemen bij katten. Auteur dr. Nynke Endenburg is verbonden aan de Faculteit Diergeneeskunde van de universiteit van Utrecht. 25% van de kattenbezitters worstelt wel eens met gedragsproblemen van hun huisdier. In dit boek worden in het eerste deel de geschiedenis van de kat, het gedrag van de wilde kat en de huiskat, en de aanschaf van een kat besproken. Dit deel geeft inzicht waarom de kat zich als een kat gedraagt. In het tweede deel komen de veelvoorkomende gedragsproblemen van de kat aan de orde. Van het ?naast de bak doen?, in huis sproeien en kamerplanten opeten tot krabben aan het behang, agressief of angstig gedrag, en hoe reageert een kat op verhuizen of vuurwerk. Ook is een adressenlijst opgenomen van organisaties die nuttig zijn voor de kattenliefhebber. Een bijzonder informatief boek dat voor veel herkenning zal zorgen onder de kattenbezitters. Prettig om als naslagwerk in de kast te hebben staan.

boekboek bestellenKattig Of Poeslief? Opvoedgids voor kittens. Geef je kitten een optimale start en leer hem alles wat hij nodig heeft om een ontspannen en evenwichtige kat te worden. Een kat die optimaal is voorbereid op alles wat hij in zijn leven tegenkomt, van dierenartsbezoek, stofzuiger en vachtverzorging tot het gebruik van krabpaal en kattenbak. Leer hoe je op de juiste manier met je kitten kunt spelen of hoe je een kat veilig naar buiten laat. Auteur Liesbeth Puts is een ervaren en gecertificeerd kattengedragstherapeut. Ze geeft je op een heldere en overzichtelijke manier inzicht in het leven van je kitten. Haar adviezen zijn wetenschappelijk onderbouwd, maar vooral praktisch toepasbaar. De talloze vragen en problemen die ze in de afgelopen jaren kreeg voorgelegd, vormen de basis voor dit boekje. "Kattig of poeslief?" is zo opgezet dat je je kunt beperken tot het lezen van enkele delen of van losse hoofdstukken. Het boek is verdeeld in acht onderwerpen: Aanschaf, Opgroeien, Gezondheid, Belonen en straffen, Nieuw gedrag aanleren, Verzorging, Gedrag afleren en Spelen.Reacties op het onderwerp: Katten houden


06 - Dieren en natuur »  -  Katten houden »
2013-11-26 15:01:00
Hier kunt u reageren op het onderwerp: Katten houden.
Reactie van een bezoeker van de site!
Reacties op de pagina: Katten houden
Er zijn nog geen reacties!
Reageren!


Forum vragen over: 06 - Dieren en natuur  : Katten houden

Vraag of reactieReactiesDatum en tijd

Last update: 21-04-2019

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).