Houden en verzorgen van katten

katMijn hele leven lang ben ik gek op katten, mijn ouders thuis hadden er altijd een en ik heb zelf ook bijna altijd een of twee katten gehad want katten zijn fijne gezelschapsdieren. Onze huiskat stamt af van de Noord-Afrikaanse wilde kat (felis sylvestri libyca). Het is niet precies bekend wanneer de eerste katten als huisdieren gehouden werden, waarschijnlijk gebeurde dit in Egypte zo 5000 jaar voor Christus. Katten werden toen vaak gehouden om de voedselvoorraad te beschermen tegen muizen en ratten. Katten werden steeds belangrijker voor de Egyptenaren, de kat werd zelfs heilige dieren. Soms werden katten zelfs gebalsemd en gemummificeerd, zodat ze het eeuwige leven zouden krijgen. Met de opkomst van het Christendom kwam er een eind aan de verering van de kat en kreeg de kat zelfs een heel andere ral toebedeeld, namelijk die van duivel en metgezel van heksen. Tijdens de heksenvervolgingen belandden er ook veel katten op de brandstapel. Aan de verkettering van de kat kwam een eind door de kruistochten waarbij door middel van ratten de pest werd verspreid. Omdat de rat toen de vijand werd, omarmde men weer de katten om de ratten te verdelgen. Sindsdien wonen katten en mensen weer zeer vreedzaam samen, hoewel het een bekende grap is dan mensen geen katten houden, maar dat het eigenlijk andersom is.Op deze pagina wil ik ingaan op het houden en verzorgen van katten. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Het houden en verzorgen van katten

(C) 2013 Hein Pragt

Het leuke van katten is dat ze heel leuk gezelschap zijn en ook liefde en trouw bieden en toch een beetje eigenwijze en onafhankelijke levenswijze behouden. De liefde van de kat moet wel verdiend worden want in tegenstelling tot een hond, zal een kat zijn hart nooit schenken aan een autoritaire persoon. Een kat is ook een zeer zindelijk dier, het zal vaak al heel snel de kattenbak gebruiken en een kat houd zich ook heel goed schoon. Over het algemeen hebben katten minder verzorging nodig dan veel ander huisdieren. Ook kan men een kat goed binnen houden wanneer er genoeg speelruimte en een krabpaal is, in tegenstelling tot een hond die meerdere keren per dag uitgelaten moet worden. Mijn katten zijn echte buitenkatten die altijd via het kattenluik in de achterdeur naar buiten kunnen. Ze liggen dan ook vaak achter het huis onder de overkapping in een stoel of op de bank te slapen. Elke ochtend staan ze voor de deur van de hal naar boven te wachten tot ik naar beneden kom om ze te voeren.

Ook voor kinderen kan het houden van een kat gunstig werken, al moet het kind wel leren hoe het met een kat moet om moet gaan. Vooral hoe het dier moet worden opgetild en bijvoorbeeld moet worden vastgehouden. Aangezien katten geen sleutelbeen hebben, mag u ze bijvoorbeeld niet bij de voorpoten optillen. Ook moet het kind leren dat een kat kan uithalen of bijten als spelletje of als teken van genegenheid. Veel kinderen begrijpen de signalen van een kat niet goed.

Een kat kan zeker 14 jaar oud worden en u zult er dus lange tijd "aan vast zitten!". Ook zult u rekening moeten houden met uw kat of katten, de kat heeft recht op regelmatige maaltijden en bijvoorbeeld een schone kattenbak, u moet het verzorgen en er mee spelen en aanhalen. Katten raken gehecht aan hun huis als territorium en de meeste katten hebben een hekel aan reizen. Wanneer u meer dan één dag afwezig bent, moet u ervoor zorgen dat iemand anders de kat kan verzorgen. U bent dus niet meer zo vrij om te gaan en te staan waar u wilt wanneer u katten heeft. Katten zijn niet erg duur in onderhoud, maar u moet de kosten van eten, kattenbakvulling en vooral de dierenarts niet onderschatten.

Een veelvoorkomend probleem is dat katers met doordringend ruikende urine hun territorium afbakenen wat tot een hele doordringende vieze lucht in huis kan leiden en dat poezen vaak een nest van vier of vijf jongen kunnen krijgen die men niet kwijt kan raken. Aangezien er al een ruim overschot is aan katten in Nederland is castratie of sterilisatie een routine ingreep geworden. De behandelde dieren zijn meestal meer tevreden en vaak ook aanhankelijker. Katers worden meestal wat groter dan poezen en ze zijn meestal iets aanhankelijker dan poezen.

De meeste katten zijn de zogenaamde Europese korthaar en dit is de gewone huis tuin en keukenkat die u overal uit een nestje of het asiel kunt krijgen, Raskatten zijn soms veel duurder in aanschaf en bij deze katten loopt u dus het risico dat ze gestolen worden als ze buiten komen. Ik vind persoonlijk siamezen erg leuke katten en ik heb er zelf ooit twee gehad. Dit waren siamezen met een klein foutje die al gecastreerd en gesteriliseerd waren. Vaak als een nestje een foutje heeft moet de fokker uitzoeken of het foutje bij de poes of de kater zit en zal men dus nog een keer het risico op een nestje met een foutje nemen. Om de moeder poes te sparen laat men vaak één jong over en zo zijn er soms raskatten te koop die niet zoveel kosten. Wanneer u niet wilt fokken en toch erg van een bepaald ras houd, kunt op deze wijze vaak toch voor weinig geld een leuke raskat kopen.

Katten weetjes en tips

(C) 2014

Een of meerdere katten?

De wilde familieleden van de kat leven soms alleen (zoals tijgers) maar ook in groepsverband (zoals leeuwen). Voor een huiskat kan het allebei, wat de kat het prettigst vindt zal afhangen van zijn karakter en hoe hij is opgegroeid. Omgaan met andere katten, andere huisdieren en mensen moet een jong katje leren en dat kan het beste in de socialisatie periode als het katje tussen de twee en zeven weken oud is. Slechte ervaringen met mensen of andere dieren kunnen daarna maar langzaam of soms ook helemaal niet meer ongedaan gemaakt worden. Dit kan tot gevolg hebben dat een kat het hele leven schuw of bang blijft. Meerdere katten die met elkaar kunnen spelen is wel leuker wanneer de kat binnen moet blijven en u niet altijd aanwezig bent.

Waarom geeft de kat kopjes?

De meeste mensen denken dar de kat kopjes geeft uit genegenheid en dat is maar gedeeltelijk waar. De hoofdreden dat een kat kopjes geeft is om een geursignaal achter te laten. De kat heeft op verschillende plekken van het lichaam geurklieren zitten: langs de kin en lippen, de bovenkant van het hoofd en langs de bovenkant van de staart. Met deze geurklieren wrijft hij overal tegenaan, om te laten weten dat hij hier geweest is en dat dit plekje dus tot zijn territorium behoort. Wanneer hij dus tegen u aan wrijft wil de kat dus zeggen, jij hebt mijn geur dus je hoort bij mij en mijn territorium.

Kunt u de kat het jagen afleren?

Een kat is van nature een goede jager en het kan dus zijn dat uw kat af en toe met een dode muis, vogel of zelfs een konijntje aan komt zetten. Mijn kat heeft het ooit gepresteerd om een grote duif door het kattenluik naar binnen te nemen en de hele kamer zat helaas onder de veren. Katten lijken vaak met hun prooi te spelen en veel mensen vinden dit zielig. In de natuur hebben muizen een tactiek om nog aan de kat te ontsnappen. Een kat zal altijd eerst zijn omgeving verkennen, de muis maakt hier slim gebruik van door zich dood te houden. Wanneer de kat even niet oplet heeft de muis weer een kans om te ontsnappen, soms lukt dit, vaak ook niet. Ook put de kat door het spel van leven en dood de prooi uit zodat de kat op een bepaald moment met zijn kop dichterbij kan komen om een (dodelijke) beet te geven zonder dat hij zelf verwond kan worden. Het heeft geen zin dit gedrag van de kat te bestraffen, het is instinct. Een belletje om de nek zorgt er soms voor dat vogels of andere dieren de kat tijdig aan horen komen, de kat zelf zal het belletje zeer irritant vinden en ook proberen er vanaf te komen.

Waarom sproeien katers.

Katers sproeien urine om hun territorium af te bakenen, ze doen dit rechtop staand met de staart omhoog. Hierbij plassen ze naar achteren tegen een muur of schutting met als gevolg dat er een doordringende lucht achterblijft. Binnenshuis doen katten dit vaak als er meerdere katten in huis zijn, maar ook wel als de buurkat zich regelmatig laat zien. Sproeien is iets anders dan onzindelijkheid, de kat kan prima op de bak gaan maar toch sproeien. Wanneer u de kater tijdig laat castreren kunt u het sproeien wel voorkomen. Wanneer er meerdere katten zijn is het ook belangrijk dat ze voldoende ruimte hebben en bijvoorbeeld ook ieder een eigen slaap en eet plek. Probeer de sproeiplek ook onaantrekkelijk te maken, chloor en toiletreiniger e.d. helpen niet, de kat zal daar snel weer zijn eigen geur overheen gaan zetten. Wat wel wil helpen is schoonmaken met groene Biotex of groene zeep. Om een kat iets af te leren is ook een waterpistool erg handig, besproei de kat met het waterpistool wanneer u ziet dat hij staat te sproeien.

Waarom krabben katten?

Een kat krabt om zijn nagels te scherpen en om zijn geur achter te laten. Helaas is voor de kat het hele huis een geweldige krabpaal en in veel huizen waar katten wonen is dit aan het meubilair soms goed te zien. Het enige wat u hiertegen kunt doen is zorgen voor een aantrekkelijk alternatief in de vorm van een krabpaal of krabplank. Om deze nog aantrekkelijker te maken voor een kat kunt u ze bewerken met de geur van kattenkruid.

Chocolade is giftig voor uw kat!

Veel mensen weten niet dat chocolade, en in het bijzonder pure chocolade, levensbedreigend kan zijn voor uw kat. Het kan het centrale zenuwstelsel en de nieren aantasten en het is dus heel belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts wanneer u denkt dat de kat chocolade gegeten heeft.

Katten spinnen van plezier maar ook van pijn!

Katten spinnen niet alleen van plezier maar ook van pijn. Katten spinnen meestal wanneer ze tevreden zijn maar soms kunnen ze ook spinnen wanneer ze pijn hebben of ziek zijn. Wel is grappig dat de wetenschappers nog steeds niet weten hoe een kat nou spint.

De kat heeft super zintuigen!

Katten vangen een veel grotere bereik aan geluiden op dan mensen, van geluiden die voor onze oren veel te zwak zijn tot ultrasone geluiden waarvan de toonhoogte ver boven ons bereik ligt. Het gezichtsvermogen van een kat is overdag niet veel beter dan dat van de mens en in het volledige donker ziet een kat ook niets. Maar een heel klein beetje licht is voor de kat voldoende om goed te zien. Het reukvermogen van een kat is veel beter dan dat van de mens, maar wel minder dan dat van een hond. De kat heeft circa 20 miljoen reukzenuwen en wij mensen moeten het met zo'n 5 miljoen doen.


Boeken over katten

boekboek bestellenEen compleet handboek voor kattenliefhebbers. Een unieke gids en vraagbaak over de verzorging, de voeding, het gedrag en de gezondheid van de huiskat: heldere adviezen en degelijke oplossingen. Ervaren dierenartsen geven praktische informatie over de belangrijkste gezondheidsproblemen van de kat. Raad en daad bij de aanpak van gedragsproblemen. Overzichtelijke schema's en tabellen met symptomen, waaronder E.H.B.O.- instructies. Aantrekkelijke beschrijving van de populairste raskatten. Geïllustreerd met 190 afbeeldingen in kleur en duidelijke tekeningen Dit handboek voor mensen die een kat als huisdier bezitten of er net een hebben aangeschaft, bestaat uit twee delen. Eerst wordt in drie hoofdstukken uitgebreid besproken wat belangrijk is voor het houden/verzorgen van katten: de zorg, het gedrag en de gezondheid van de kat. Ieder hoofdstuk is verdeeld in plusminus veertien rubrieken, voor het laatste zijn dat bijv. katers, poezen, dekking, parasieten, oogproblemen, oorproblemen. Iedere rubriek heeft steeds één kolom met drie tot zeven praktische vragen/antwoorden over het onderwerp. Daarna worden de kattenrassen besproken. Na een inleiding over het verschil tussen gewone en raskatten volgen beschrijvingen van de belangrijkste kattenrassen met rasprofiel en vragen/antwoorden. Dit boek is door Britse dierenartsen met kennis van zaken geschreven. Ze geven uitgebreide informatie, met veel achtergronden/uitleg, die vooral de lezers onder kattenliefhebbers zal aanspreken. Echte doeners zullen deze gids te uitgebreid vinden. De vertaling/bewerking is redelijk, de vele kleurenfoto's en tekeningen zijn uitstekend. Met register. Roze omslag met drie kleurenfoto's van katten.

boekboek bestellenOverzichtelijk worden alle aspecten behandeld voor de verzorging van de kat van jongs af aan tot aan de oude dag. Uitgebreid wordt ingegaan op de dagelijkse verzorging, huisvesting, gezondheid, welke kat past bij een bepaald type mens en ook de kat en de werkende mens. Het hoofdstuk eerste hulp verlenen bij ongelukken geeft aan de hand van tekeningen duidelijk aan hoe men te werk moet gaan. De auteur is schrijfster, journaliste en in Engeland veelvuldig op televisie te zien. De pagina's zijn in drie kolommen verdeeld, teksten in blokken geven in het kort belangrijke mededelingen voor snelle informatie. Duidelijke taal, plezierig leesbaar. De afbeeldingen en tekst in blokken zijn veelal in oranje/bruine tinten. Glimmend papier. Voor aanstaande houders van katten en kenners.


Forum vragen over: 06 - Dieren en natuur  : Katten houden

Vraag of reactieReactiesDatum en tijd

Last update: 10-09-2017

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site.