Dieren en natuur

afbeelding konijn Veel mensen hebben één of meerdere huisdieren, voor de gezelligheid of omdat ze nuttig zijn. Veel kinderen hebben ook een huisdier waar ze veel van houden en waar ze voor kunnen leren zorgen. Hoewel mijn ervaring is dat de verzorging meestal toch door de ouders gedaan wordt, kunnen kinderen desondanks veel van hun huisdieren leren maar kan een huisdier ook een trouwe vriend zijn. In Nederland heeft meer dan de helft van de huishoudens een huisdier. De definitie van een huisdier is "een dier dat in of om het huis woont en leeft". In ruimere zin vallen ook boerderijdieren als paarden, koeien en geiten enz. onder de (landbouw) huisdieren. Vroeger werden huisdieren voornamelijk gehouden om hun nut, tegenwoordig worden dieren vaak alleen als gezelschapsdier gehouden. Veel voorkomende huisdieren zijn de hond, de kat, het konijn en de goudvis, maar ook hamsters, muizen, tamme ratten, cavia's, fretten, parkieten, kanaries en vele andere dieren kunnen als huisdier gehouden worden. Hoewel huisdieren meestal worden gehouden als gezelschapdieren, is er ook een psychische en soms lichamelijke functie voor het dier. Angst, eenzaamheid en depressie kunnen afnemen door een huisdier neemt en een huisdier kan voorzien in de behoefte om aan te raken en aangeraakt te worden en te verzorgen. Ook kan een huisdier zorgen voor sociale contacten bij het uitlaten of bezoeken van andere huisdiereigenaren. Wel is het belangrijk om voordat u een huisdier neemt hier goed over na te denken, een huisdier heeft ook verzorging nodig, zal geld kosten voor deze verzorging en de nodige tijd en aandacht gaan vragen. Dit moet men zich goed bedenken voor men tot de aanschaf van een huisdier overgaat. Ook is het verstandig zich enigszins te verdiepen in de verzorging, voeding en medische zaken m.b.t. het huisdier. Ik heb zelf altijd huisdieren gehad en op deze pagina beschrijf ik enkele dieren die ik gehad heb en dieren die ik momenteel nog heb. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Over het houden en verzorgen van dieren

Als je de mensen leert kennen en begrijpen, ga je van dieren houden.

Ik heb zelf veel huisdieren en deze pagina gaat over liefde voor dieren, meer dan de helft van de huishoudens in Nederland heeft een huisdier en in bijna 40 procent is een kat of hond. De meeste dieren worden gehouden als gezelschapsdier maar ook zijn er mensen die bijvoorbeeld in een terrarium of aquarium een mooie en goed functionerende leefomgeving willen creëren en in stand willen houden. Ook zijn er mensen die bijvoorbeeld dieren houden om er mee te fokken en zijn er dierenliefhebbers die dieren houden voor de sport of om te trainen. De volgende soorten huisdier worden gehouden in Nederland, 3.6 miljoen katten, 2.9 miljoen aquariumvissen, 2 miljoen vijvervissen, 2.6 miljoen zang en siervogels, 1.76 miljoen honden, 1 miljoen postduiven, 600.000 konijnen, 400.000 knaagdieren, 300.000 paarden en ponies en 100.000 reptielen en amfibiën. Helaas is deze dierenliefde geen garantie dat het met deze dieren ook goed gaat, veel huisdieren hebben allerlei genetische gebreken die meestal door de mens opzettelijk veroorzaakt zijn door fokken, omdat we een afwijkend (en onnatuurlijk) uiterlijk mooi vinden. Maar er zijn ook veel dieren die door gebrekkige kennis met veel liefde eigenlijk mishandeld worden doordat ze niet de goed voeding krijgen, niet een goede leefomgeving hebben of niet de goede verzorging krijgen. Vaak is dit terug te leiden naar gebrek aan kennis over het dier en de verzorging. Wanneer men echt om het (huis)dier geeft zal men zich ook moeten verdiepen in kennis over het dier, het gedrag en de verzorging en de huisvesting. Ook moet men bijvoorbeeld sociale dieren die normaal niet alleen leven niet jarenlang alleen in een kooi of hok opsluiten. De liefde voor dieren is soms een beetje hypocriet volgens de bekende bioloog Midas Dekkers die stelt: "We houden van onze huisdieren, dus voeren we ze worst en kip uit de bio-industrie".

Houden en verzorgen van kippen

kippen houden Als kind hadden we thuis altijd kippen en ik heb nu zelf al vele jaren een aantal kippen in mijn achtertuin, na vele jaren heb ik de nodige ervaring opgedaan in het houden en verzorgen van kippen. Iedereen die een tuin heeft kan een paar kippen houden, het zijn gezellige, levendige en vriendelijke dieren die een beetje scharrelen en niet extreem veel verzorging nodig hebben. De meeste kinderen zijn gek op kippen en de verzorging van de dieren leert ze verantwoordelijkheid nemen en zorg dragen voor de natuur.De pagina over het houden van kippen is dan ook een op zichzelf staande pagina geworden.
Lees meer over het houden van kippen.

Houden en verzorgen tamme ratjes

tamme rat De voorouder van onze tamme rat is de bruine rat die oorspronkelijk uit Azië komt. Tamme ratten zijn al generaties lang in gevangenschap verzorgd en gefokt. Hierdoor hebben we nu heel vriendelijke zachtaardige tamme ratten in veel kleurvariaties. Hoewel veel mensen ze nog steeds zien als vieze beesten, zijn ratten sinds de jaren 70 erg populair als huisdier. Ratten zijn sociale dieren en daarom is het verstandig om tenminste twee ratten van hetzelfde geslacht te nemen. Een rat die alleen gehouden wordt moet minimaal 2 uur per dag aandacht krijgen, als u hier niet elke dat tijd voor heeft is het beter om 2 of meer ratten te nemen.
Lees meer over het houden van tamme ratjes.

Houden en verzorgen konijnen

konijnen houden Veel kinderen willen graag een konijn, maar wist u dat konijnen wel 10 jaar oud kunnen worden? Ook zijn konijnen zijn niet graag alleen, ze hebben gezelschap nodig. Een konijn dat de hele dag alleen in een hok achter in de tuin zit, is dus niet gelukkig. Daarom is het beter om twee konijnen te houden of veel tijd met het konijn door te brengen. Hoewel het normaal is om konijnen als huisdier te houden, moet u niet vergeten dat het konijn van nature een prooidier is, dat betekent dat het altijd op zijn hoede zal zijn voor gevaar. Een konijn zal onmiddellijk vluchten als er gevaar dreigt. Pas als het geen kant op kan, zal het zich omdraaien om zich te verdedigen. Een konijn ziet er knuffelig uit, maar het is geen knuffeldier.
Lees meer over het houden van konijnen.

Paddenstoelen in Nederland

aardappelbovist Aangezien dit thema dieren en natuur is komt ook natuur aan de orde in de vorm van een paddenstoelen pagina. Elk jaar is het weer leuk om er op uit te gaan en diverse soorten paddenstoelen te zoeken en te herkennen. Veel soorten zijn gebonden aan een bepaald leefgebied dat noem je ook wel biotoop. Sommige soorten zie je alleen in bemeste weilanden, Op deze pagina staat een overzicht van diverse soorten paddenstoelen met een afbeelding.
Lees meer over paddenstoelen.

Beestjes in Nederland

beestjes In Nederland komen heel veel dieren voor, klein en groot, de meeste mensen kennen ze niet meer. Wanneer men in de natuur loopt, of de natuur besluit bij mensen thuis te komen, vragen mensen zich vaak af wat voor beestje dat nou weer is. Helaas hebben de tegenwoordig vaak als eerste gedachte "dat beest moet dood", terwijl de meeste beestjes vaak banger zijn voor u dan u voor hen hoeft te zijn. Er zijn weinig giftige of gevaarlijke dieren in Nederland en u zou ook de beestjes kunnen vangen en weer uitzetten waar ze thuishoren. Zoals u inmiddels al begrepen hebt, ben ik een dierenvriend, ik red slakjes die met nat weer de weg oversteken, ik hou van alle dieren met uitzondering van vlooien, muggen, vliegen en wespen.
Lees meer over beestjes in Nederland.

Houden en verzorgen van katten

kat Mijn hele leven lang ben ik gek op katten, mijn ouders thuis hadden er altijd een en ik heb zelf ook bijna altijd een of twee katten gehad want katten zijn fijne gezelschapsdieren. Onze huiskat stamt af van de Noord-Afrikaanse wilde kat (felis sylvestri libyca). Het is niet precies bekend wanneer de eerste katten als huisdieren gehouden werden, waarschijnlijk gebeurde dit in Egypte zo 5000 jaar voor Christus. Katten werden toen vaak gehouden om de voedselvoorraad te beschermen tegen muizen en ratten. Het leuke van katten is dat ze heel leuk gezelschap zijn en ook liefde en trouw bieden en toch een beetje eigenwijze en onafhankelijke levenswijze behouden. De liefde van de kat moet wel verdiend worden want in tegenstelling tot een hond, zal een kat zijn hart nooit schenken aan een autoritaire persoon. Een kat is ook een zeer zindelijk dier, het zal vaak al heel snel de kattenbak gebruiken en een kat houd zich ook heel goed schoon. Over het algemeen hebben katten minder verzorging nodig dan veel ander huisdieren. Ook kan men een kat goed binnen houden wanneer er genoeg speelruimte en een krabpaal is, in tegenstelling tot een hond die meerdere keren per dag uitgelaten moet worden. Mijn katten waren echte buitenkatten tot een buurman erg begon te klagen, nu heb ik een grote kattenren onder de overkapping achter het huis en kunnen ze via een kattenluik het huis in.

Ook voor kinderen kan het houden van een kat gunstig werken, al moet het kind wel leren hoe het met een kat moet om moet gaan. Vooral hoe het dier moet worden opgetild en bijvoorbeeld moet worden vastgehouden. Aangezien katten geen sleutelbeen hebben, mag u ze bijvoorbeeld niet bij de voorpoten optillen. Ook moet het kind leren dat een kat kan uithalen of bijten als spelletje of als teken van genegenheid. Veel kinderen begrijpen de signalen van een kat niet goed. Een kat kan zeker 15 jaar oud worden en u zult er dus lange tijd "aan vast zitten!". Ook zult u rekening moeten houden met uw kat of katten, de kat heeft recht op regelmatige maaltijden en bijvoorbeeld een schone kattenbak, u moet het verzorgen en er mee spelen en aanhalen. Katten raken gehecht aan hun huis als territorium en de meeste katten hebben een hekel aan reizen. Wanneer u meer dan één dag afwezig bent, moet u ervoor zorgen dat iemand anders de kat kan verzorgen. U bent dus niet meer zo vrij om te gaan en te staan waar u wilt wanneer u katten heeft. Katten zijn niet erg duur in onderhoud, maar u moet de kosten van eten, kattenbakvulling en vooral de dierenarts niet onderschatten.

Een veelvoorkomend probleem is dat katers met doordringend ruikende urine hun territorium afbakenen wat tot een hele doordringende vieze lucht in huis kan leiden en dat poezen vaak een nest van vier of vijf jongen kunnen krijgen die men niet kwijt kan raken. Aangezien er al een ruim overschot is aan katten in Nederland is castratie of sterilisatie een routine ingreep geworden. De behandelde dieren zijn meestal meer tevreden en vaak ook aanhankelijker. Katers worden meestal wat groter dan poezen en ze zijn meestal iets aanhankelijker dan poezen. De meeste katten zijn de zogenaamde Europese korthaar en dit is de gewone huis tuin en keukenkat die u overal uit een nestje of het asiel kunt krijgen, Raskatten zijn soms veel duurder in aanschaf en bij deze katten loopt u dus het risico dat ze gestolen worden als ze buiten komen. Ik vind persoonlijk siamezen erg leuke katten en ik heb er zelf ooit twee gehad. Dit waren siamezen met een klein foutje die al gecastreerd en gesteriliseerd waren. Vaak als een nestje een foutje heeft moet de fokker uitzoeken of het foutje bij de poes of de kater zit en zal men dus nog een keer het risico op een nestje met een foutje nemen. Om de moeder poes te sparen laat men vaak één jong over en zo zijn er soms raskatten te koop die niet zoveel kosten. Wanneer u niet wilt fokken en toch erg van een bepaald ras houd, kunt op deze wijze vaak toch voor weinig geld een leuke raskat kopen.

Katten weetjes en tips

Een of meerdere katten? De wilde familieleden van de kat leven soms alleen (zoals tijgers) maar ook in groepsverband (zoals leeuwen). Voor een huiskat kan het allebei, wat de kat het prettigst vindt zal afhangen van zijn karakter en hoe hij is opgegroeid. Omgaan met andere katten, andere huisdieren en mensen moet een jong katje leren en dat kan het beste in de socialisatie periode als het katje tussen de twee en zeven weken oud is. Slechte ervaringen met mensen of andere dieren kunnen daarna maar langzaam of soms ook helemaal niet meer ongedaan gemaakt worden. Dit kan tot gevolg hebben dat een kat het hele leven schuw of bang blijft. Meerdere katten die met elkaar kunnen spelen is wel leuker wanneer de kat binnen moet blijven en u niet altijd aanwezig bent.

Waarom geeft de kat kopjes? De meeste mensen denken dar de kat kopjes geeft uit genegenheid en dat is maar gedeeltelijk waar. De hoofdreden dat een kat kopjes geeft is om een geursignaal achter te laten. De kat heeft op verschillende plekken van het lichaam geurklieren zitten: langs de kin en lippen, de bovenkant van het hoofd en langs de bovenkant van de staart. Met deze geurklieren wrijft hij overal tegenaan, om te laten weten dat hij hier geweest is en dat dit plekje dus tot zijn territorium behoort. Wanneer hij dus tegen u aan wrijft wil de kat dus zeggen, jij hebt mijn geur dus je hoort bij mij en mijn territorium.

Kunt u de kat het jagen afleren? Een kat is van nature een goede jager en het kan dus zijn dat uw kat af en toe met een dode muis, vogel of zelfs een konijntje aan komt zetten. Mijn kat heeft het ooit gepresteerd om een grote duif door het kattenluik naar binnen te nemen en de hele kamer zat helaas onder de veren. Katten lijken vaak met hun prooi te spelen en veel mensen vinden dit zielig. In de natuur hebben muizen een tactiek om nog aan de kat te ontsnappen. Een kat zal altijd eerst zijn omgeving verkennen, de muis maakt hier slim gebruik van door zich dood te houden. Wanneer de kat even niet oplet heeft de muis weer een kans om te ontsnappen, soms lukt dit, vaak ook niet. Ook put de kat door het spel van leven en dood de prooi uit zodat de kat op een bepaald moment met zijn kop dichterbij kan komen om een (dodelijke) beet te geven zonder dat hij zelf verwond kan worden. Het heeft geen zin dit gedrag van de kat te bestraffen, het is instinct. Een belletje om de nek zorgt er soms voor dat vogels of andere dieren de kat tijdig aan horen komen, de kat zelf zal het belletje zeer irritant vinden en ook proberen er vanaf te komen.

Waarom sproeien katers. Katers sproeien urine om hun territorium af te bakenen, ze doen dit rechtop staand met de staart omhoog. Hierbij plassen ze naar achteren tegen een muur of schutting met als gevolg dat er een doordringende lucht achterblijft. Binnenshuis doen katten dit vaak als er meerdere katten in huis zijn, maar ook wel als de buurkat zich regelmatig laat zien. Sproeien is iets anders dan onzindelijkheid, de kat kan prima op de bak gaan maar toch sproeien. Wanneer u de kater tijdig laat castreren kunt u het sproeien wel voorkomen. Wanneer er meerdere katten zijn is het ook belangrijk dat ze voldoende ruimte hebben en bijvoorbeeld ook ieder een eigen slaap en eet plek. Probeer de sproeiplek ook onaantrekkelijk te maken, chloor en toiletreiniger e.d. helpen niet, de kat zal daar snel weer zijn eigen geur overheen gaan zetten. Wat wel wil helpen is schoonmaken met groene Biotex of groene zeep. Om een kat iets af te leren is ook een waterpistool erg handig, besproei de kat met het waterpistool wanneer u ziet dat hij staat te sproeien.

Waarom krabben katten? Een kat krabt om zijn nagels te scherpen en om zijn geur achter te laten. Helaas is voor de kat het hele huis een geweldige krabpaal en in veel huizen waar katten wonen is dit aan het meubilair soms goed te zien. Het enige wat u hiertegen kunt doen is zorgen voor een aantrekkelijk alternatief in de vorm van een krabpaal of krabplank. Om deze nog aantrekkelijker te maken voor een kat kunt u ze bewerken met de geur van kattenkruid.

Chocolade is giftig voor uw kat! Veel mensen weten niet dat chocolade, en in het bijzonder pure chocolade, levensbedreigend kan zijn voor uw kat. Het kan het centrale zenuwstelsel en de nieren aantasten en het is dus heel belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts wanneer u denkt dat de kat chocolade gegeten heeft.

Katten spinnen van plezier maar ook van pijn! Katten spinnen niet alleen van plezier maar ook van pijn. Katten spinnen meestal wanneer ze tevreden zijn maar soms kunnen ze ook spinnen wanneer ze pijn hebben of ziek zijn. Wel is grappig dat de wetenschappers nog steeds niet weten hoe een kat nou spint.

De kat heeft super zintuigen! Katten vangen een veel grotere bereik aan geluiden op dan mensen, van geluiden die voor onze oren veel te zwak zijn tot ultrasone geluiden waarvan de toonhoogte ver boven ons bereik ligt. Het gezichtsvermogen van een kat is overdag niet veel beter dan dat van de mens en in het volledige donker ziet een kat ook niets. Maar een heel klein beetje licht is voor de kat voldoende om goed te zien. Het reukvermogen van een kat is veel beter dan dat van de mens, maar wel minder dan dat van een hond. De kat heeft circa 20 miljoen reukzenuwen en wij mensen moeten het met zo'n 5 miljoen doen.Houden en verzorgen van kleurmuizen

kleurmuizen Kleurmuizen zijn hele leuke vrolijke en actieve dieren en ze zijn heel leuk om naar te kijken. Bovendien kunnen muizen mensen leren herkennen en wanneer ze eenmaal tam zijn zullen ze naar u toe komen en zelfs uit de hand eten. Muizen zijn van nature heel erg nieuwsgierig, bouwen huisjes en holletjes, spelen en slapen met elkaar en klimmen en klauteren door het verblijf. Hoewel muizen niet zoveel verzorging eisen hebben ze wel behoefte aan vers voedsel en water, een schoon verblijf, aandacht en medische zorg, denk hier wek goed over na voor u de muizen aanschaft. De meeste mensen kennen muizen als ongedierte die ze niet in hun huis willen. Ook zullen ze bij muizen snel denken aan de grijs is met rode ogen. Oorspronkelijk leefde de huismuis in het Middellandse Zeegebied, Midden-Oosten en Zuidoost Azië. Lang voor de jaartelling leefde de muis al in de buurt van de mens en door hun enorme aanpassingsvermogen komen ze nu bijna overal op aarde voor. Muizen behoren tot de knaagdieren, de meest vruchtbare zoogdieren, er zijn meer dan 370 soorten en 1.500 ondersoorten. Onze kleurmuizen zijn dus eigenlijk afstammelingen van onze huismuizen maar in de vele jaren van gevangenschap zijn ze zo veranderd dat het eigenlijk een ander dier is geworden. Zowel het uiterlijk en het gedrag zijn veranderd, tegenwoordig zijn er kleurmuizen in diverse kleuren, tekeningen en haarstructuren.

Een muis is een groepsdier en daarom kunt u het beste twee muizen of meer aanschaffen. Muizen die alleen zijn vervelen zich vaak, voelen zich eenzaam en verdrietig en zijn ook niet erg leuk als huisdier. Helaas zijn sommige mannetjesmuizen zo agressief dat je ze niet samen kunt houden met een andere mannetje, maar het is wel zo dat de meeste mannetjes bijna altijd goed samenleven met hun nestbroertjes als het verblijf groot genoeg is. Wanneer u een paar vrouwtjes bij elkaar heeft zullen ze met veel plezier met elkaar spelen en dit ziet er altijd gezellig uit. Een nadeel van muizen is dat ze wel eens willen stinken. Vrouwtjesmuizen stinken veel minder dan mannetjes, vrouwtjes ruik je dan ook niet als ze in een schoon verblijf zitten. Mannetjesmuizen daarentegen stinken wel sterk, ze produceren urine met muskus-geur om hun territorium mee af te bakenen. Muizen leven ongeveer 1 tot 2 jaar, maar er zijn ook muizen die drie jaar of ouder worden.

Muizen zijn ook prima tam te maken. Het is is belangrijk om de muis goed op te pakken en vast te houden, wanneer het beestje bang is en gaat bijten bereikt u niets. Wanneer de muis nerveus is, of het is voor u een onbekende muis, dan kun je het muisje het beste optillen door de staartbasis (stukje staart bij het kontje) optillen en je hand eronder te schuiven. Wanneer u zeker weet dat de muis niet weg springt kunt u de staartbasis los laten en de muis op uw handen laten lopen. Wanneer u van uw handen een holletje maakt zal het muisje bang worden en hiermee kunt u het muisje misschien pijn doen. Wanneer u een bakje maakt van beide handen vind de muis dat het fijnste. Let op dat u de muis nooit bij de staartpunt vastpakt, het vel is daar niet sterk genoeg en in het ergste geval trekt u het hele velletje eraf. Wanneer de muis gewend is aan het oppakken en vaak bij u komt zitten, kunt u gewoon de hand in de kooi houden en de muis komt er vanzelf op af. U kunt ook het voerbakje een paar uur uit het verblijf halen en dan wat lekkers op uw hand leggen. Het is vooral een kwestie van geduld hebben.

Welke huisvesting hebben kleurmuizen nodig

Er zijn veel verschillende kooien voor muizen en kleine knaagdieren, u moet bij een kooi altijd zorgen, dat er genoeg ventilatie is, maar dat het niet tocht, de muizen kunnen rennen maar ook de hoogte in kunnen klimmen. Sommige kooien hebben meerdere plateautjes en een minimum maat voor twee muizen is een hok van 50x30x30. Ook is het belangrijk dat de de tralieafstand 7 mm is, muizen komen met gemak door tralies van 1 cm en zeker de jonkies. Een nadeel van een traliekooi is dat muizen vaak de bodembedekking buiten de kooi gooien. Een ander alternatief is een terrarium of aquarium, u kunt je muisjes goed zien door het glas en de luchtjes blijven er goed inzitten en de bak is makkelijk schoon te maken. Een nadeel is een een minder goede ventilatie en de muisjes kunnen niet tegen de wanden opklimmen. De bodem moet dus groot genoeg zijn en voldoende speelmogelijkheden hebben.

Ook de bodembedekking is erg belangrijk, er zijn vele soorten bodembedekking te koop. Zaagsel, niet duur en ze kunnen lekker graven, maar het is wel stoffig en het stinkt snel met urine. Ook kunt u beukensnippers gebruiken. Het beste voor de muisjes (in verband met stof) en het opnemen van luchtjes van de urine is speciale bodembedekking die u kunt kopen bij de dierenspeciaalzaak, die op basis van katoen of papier zijn. Ook kun u zelf wat papiersnipper in het verblijf gooien, de muizen kunnen hiermee zelf hun nestjes maken. Muizen houden ook erg van spelen, klimmen en klauteren. De meeste muizen vinden een loopradje helemaal geweldig, let hierbij wel op dat deze helemaal gesloten is en geen tralies heeft. In de dierenspeciaalzaak zijn veel leuke speeltjes en huisjes te koop die ook de muisjes erg kunnen waarderen. Maar ook een lege wc-rol of een oud washandje vinden muizen erg leuk speelgoed.

De voeding van kleurmuizen

In de dierenwinkel kunt u vaak compleet muizenvoer kopen, let hierbij wel op of er dierlijke eiwitten inzitten. Wanneer dit niet het geval is kunt u het wat aanvullen met wat honden of kattenbrokjes. Let wel op dat de muis niet alleen de lekkere dingen uit het voer eet, dan wordt het diertje snel te dik. Natuurlijk kunt u de muizen ook af en toe verwennen met een crackertje, beschuitje, gedroogde boterham, rozijnen, noten (zonder zout), parkietenzaad of zonnebloempitten. Soms geef ik ze een stukje trosgierst, hier zijn ze ook gek op en ze hebben wat extra werk om het er af te eten. Zorg wel dat de muizen niet te dik worden, dit is ook voor de muis niet zo gezond. Een volwassen kleurmuis heeft ongeveer 5 tot 8 gram eten per dag nodig, maar een muis eet niet snel te veel, u hoeft het voer dus niet precies af te wegen. Wanneer de muizen genoeg speel en klimmogelijkheden hebben blijven ze meestal vanzelf goed in vorm. U kunt ook kleine blokjes kalkzandsteen gegeven, wanneer de muizen eraan knagen, krijgen ze extra kalk binnen en kunnen ze tegelijk hun tanden scherpen. Ook kunt u zeker bij jonge en drachtige dieren wat extra vitaminedruppels in het water doen. Informeer hiervoor bij de dierenwinkel.

Een nestje jonge muisjes

nestje jonge muizen Toen ik mijn muisjes kreeg, bleek een van de muisjes al drachtig te zijn en twee weken later had ik een nestje met tien jongen muisjes. Vrouwtjesmuizen zijn vanaf dat ze twee maanden oud zijn om de vier á vijf dagen bronstig en mannetjes zijn al na zeven weken in staat om te paren. De draagtijd is ongeveer twintig dagen en tijdens het zogen is de moeder al weer in staat om drachtig te worden. Het is dus belangrijk om de mannetjes zo snel mogelijk te scheiden van de vrouwtjesmuizen. Het is belangrijk om de eerste dagen de nieuwsgierigheid te bedwingen en het nestje met rust te laten. Mocht u toch even willen kijken, zorg dan eerst dat uw vingers de lucht van de muizen hebben door uw hand even door de bodembedekking te halen. U kunt dan heel voorzichtig de bovenkant van het nestje een stukje openmaken en even kijken. Maakt het nestje daarna snel weer dicht om moedermuis en de kleintjes zo weinig mogelijk te storen.

Jonge muizen worden hulpeloos geboren, ze zijn kaal, doof en blind en ongeveer zo groot als een bruine boon. Kijk niet vreemd op als de moeder een jong opeet, als het jong niet in orde is of dood dan hergebruikt de moeder de middelen, dus is de natuur. De jongen ontwikkelen zich snel, ze groeien als kool en binnen tien dagen hebben ze al een mooie vacht. Na twee weken gaan de oogjes op en en na drie weken kunnen ze het nestje verlaten. Laat het wijfje met rust in deze periode en geef haar af en toe wat extra te eten, ze moet voor tien jongen eten en dat is een zware klus. Soms hangen de jongen nog aan haar buik wanneer ze het nestje probeert te verlaten. Na een week of vijf is het belangrijk om de mannetjes en de vrouwtjesmuizenjongen te gaan scheiden aangezien de mannetjes een paar weken later al in staat zijn een vrouwtjesmuis opnieuw te bevruchten. Voor u het weet heeft u meer muizen dan u lief is. Mannetjesmuizen uit hetzelfde nest kunt u goed bij elkaar houden en deze zullen ook niet vechten. Wel stinken mannetjesmuizen verschrikkelijk en is het bijna niet te doen om ze binnen in huis in een open kooi te houden. Mannetjesmuizen verhuizen hier dan ook naar de schuur waar ze een lekker beschut plekje hebben en nog een beetje kunnen genieten van hun toch al korte leventje. De vrouwtjesmuizen zitten hier in een oud aquarium en die zijn zeer sociaal en prima samen te houden. Tegen de tijd dat er een aantal muizen overleden is kunt u nog weer eens aan een nestje denken, het blijft erg leuk om de kleine muisjes groot te zien worden.

Houden en verzorgen van grasparkieten

afbeelding grasparkietjes De grasparkiet is al meer dan honderdvijftig jaar een enorm populair huisdier. Overal op de wereld wordt deze kleine vogel gehouden door mensen die zich laten boeien door zijn vriendelijke en levendige gedrag. Oorsprong komen grasparkietjes uit Australië. Daar duikt hij in grote zwermen overal op waar de omstandigheden goed zijn voor het opkweken van de jongen. Dat is onder meer het geval als na de regentijd het bush land volschiet met grassen, want halfrijpe zaden zijn nodig voor het voeren van de jongen. Ook voederen wilde grasparkieten hun jongen ook nog een kleine hoeveelheid insecten. Ze nestelen vaak in eucalyptusbomen, die vaak vol holen en gaten zitten. De vrouwtjes leggen vier tot zes eitjes en nadat de jongen zijn grootgebracht, verdwijnt het hele gezel- schap weer even snel als het opdook. De grasparkiet komt in zijn natuurlijke omgeving in grote sociale groepen ofwel zwermen voor en leeft zijn leven lang in nauw contact met soortgenoten. Grasparkieten kunnen in noordelijk Europa niet in de vrije natuur overleven, maar de vogels kunnen wel gemakkelijk worden gekweekt en zo werden het een geliefde hobbyvogel. In 1878 doken in België de eerste hemelsblauwe grasparkietjes op en als tegenwoordig een kijkje neemt in de dierenwinkel ziet u een enorm aanbod van grasparkieten in allerlei kleurvariaties. In Engeland werd behalve op interessante kleuren ook altijd op andere kenmerken geselecteerd en daardoor ontstond de tentoonstellingsparkiet. Zoals de naam aangeeft, wordt deze vogel volgens een bepaalde standaard gekweekt en op tentoonstellingen gekeurd. De gewone huisparkieten die tegenwoordig overal worden gekweekt, vertonen vaak ook allerlei kenmerken van de showparkiet. De grasparkiet wordt dus al honderden generaties gekweekt.

Grasparkietjes zijn hele gezellige vogels die er vaak ook er vertederend uitzien. Wanneer u overweegt om grasparkietjes te nemen moet u zich er wel van bewust zijn dat deze vogeltjes (bij goede verzorging) wel vijftien jaar oud kunnen worden. Neem dus parkietjes wanneer u er zeker van bent dat u zo lang voor deze diertjes wilt gaan zorgen. Let er op dat u bij het aanschaffen van een grasparkiet er van te voren over nadenkt of u er twee of een wilt kopen. Wanneer u er eentje koopt moet u zich wel realiseren dat u deze veel meer aandacht moet geven dan wanneer u een paar parkieten koopt. U kunt gerust een paar van hetzelfde geslacht nemen, de voorkeur is wel minimaal twee vogels want grasparkieten zijn zeer sociale dieren en zullen echt van elkaars gezelschap genieten. Het beste kunt u grasparkieten kopen bij een goede kweker of een goede dierenwinkel. Het is wel belangrijk om er op te letten dat ze tot minimaal zes weken bij de ouders zijn opgevoed.

Huisvesting

Grasparkieten kunnen in een vogelkooi gehouden worden, u mag de kooi ook in de woonkamer zetten maar nooit in de keuken want de bak en braaddampen zijn slecht voor de gezondheid van de grasparkiet. U kunt het beste een hoge kooi met horizontale spijlen nemen die op een tochtvrije plaats staat omdat de parkieten niet tegen tocht kan. Op de bodem legt u een beetje bodembedekking van ongeveer 1 centimeter hoog die elke week ververst moet worden. Ook kunnen grasparkieten in een buitenvoliëre gehouden worden en kunnen ze de hele winter door buiten blijven. Veel meeste mensen kiezen er echter voor om deze binnen te houden, zodat ze gemakkelijker tam te maken zijn. Wanneer u bij een dierenwinkel een parkietje koopt, is deze vaak gewend aan de binnentemperatuur en kan het parkietje niet zomaar naar buiten. Wacht hiervoor tenminste tot de nachttemperatuur minimaal acht graden is.

Voeding

Het voer van de grasparkiet bestaat voornamelijk uit zaden, er zijn zadenmengsels te koop speciaal voor de grasparkiet. De grasparkiet moet genoeg koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen binnenkrijgen en ook een kalksteen moet niet vergeten worden. Het voeren van zaden is niet genoeg, daarom is het belangrijk dat uw grasparkiet groenten en fruit krijgt. Ze zijn er dol op en in principe mogen ze alle soorten groente en fruit behalve avocado. Uw parkietje mag elke dag wel een stukje fruit. Ook bestaat er compleetvoer, ook wel pellets genoemd. Dit zijn pakketten voer die alle nodige voedingsstoffen bevat voor de grasparkiet. Kijk hiervoor bij de dierenwinkel en laat u goed adviseren, let op, duur voer is niet altijd beter.

Last update: 19-05-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).