Houden en verzorgen van grasparkieten

De grasparkiet is al meer dan honderdvijftig jaar een enorm populair huisdier. Overal op de wereld wordt deze kleine vogel gehouden door mensen die zich laten boeien door zijn vriendelijke en levendige gedrag. Oorsprong komen grasparkietjes uit AustraliŽ. Daar duikt hij in grote zwermen overal op waar de omstandigheden goed zijn voor het opkweken van de jongen. Dat is onder meer het geval als na de regentijd het bush land volschiet met grassen, want halfrijpe zaden zijn nodig voor het voeren van de jongen. Ook voederen wilde grasparkieten hun jongen ook nog een kleine hoeveelheid insecten. Ze nestelen vaak in eucalyptusbomen, die vaak vol holen en gaten zitten. De vrouwtjes leggen vier tot zes eitjes en nadat de jongen zijn grootgebracht, verdwijnt het hele gezel- schap weer even snel als het opdook. De grasparkiet komt in zijn natuurlijke omgeving in grote sociale groepen ofwel zwermen voor en leeft zijn leven lang in nauw contact met soortgenoten. Op deze pagina wil ik u wat meer vertellen over het houden en verzorgen van graspartkieten. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Algemene informatie over grasparkieten

(C) 2014 Hein Pragt

grasparkietjesGrasparkieten leven in de natuur in grote groepen en dat is ook de verklaring waarom ze zich bij gebrek aan soortgenoten zo nauw bij de mens aansluiten. De Engelse John Gould schreef als eerste een groot wetenschappelijke boek over de Australische vogelwereld en daarin deed hij onder meer verslag van grasparkieten in de vrije natuur. Hij was waarschijnlijk ook de eerste die levende grasparkietjes meebracht naar Engeland rond 1840 en ze werden met veel belangstelling bewonderd. Dit was het startsein voor de import van enorme aantallen grasparkieten in de jaren daarna. Grasparkieten kunnen in noordelijk Europa niet in de vrije natuur overleven, maar de vogels konden wel gemakkelijk worden gekweekt en zo werd het een geliefde hobbyvogel. De grasparkieten waren in het begin zeer duur en alleen welgestelden konden zich deze vogels veroorloven.

Veel later kwamen grasparkieten in de handen van kleine kwekers die als hobbyisten de grasparkieten verder kweekten. Er ontstonden allerlei kleurvariaties maar deze verdwenen echter ook weer, omdat men nog niet gericht kon kweken. In 1878 doken in BelgiŽ de eerste hemelsblauwe grasparkietjes op en als tegenwoordig een kijkje neemt in de dierenwinkel ziet u een enorm aanbod van grasparkieten in allerlei kleurvariaties. In Engeland werd behalve op interessante kleuren ook altijd op andere kenmerken geselecteerd en daardoor ontstond de tentoonstellingsparkiet. Zoals de naam aangeeft, wordt deze vogel volgens een bepaalde standaard gekweekt en op tentoonstellingen gekeurd. De gewone huisparkieten die tegenwoordig overal worden gekweekt, vertonen vaak ook allerlei kenmerken van de showparkiet. De grasparkiet wordt dus al honderden generaties gekweekt.

Het houden en verzorgen van graspartkieten

(C) 2014 Hein Pragt

Grasparkietjes zijn hele gezellige vogels die er vaak ook er vertederend uitzien. Wanneer u overweegt om grasparkietjes te nemen moet u zich er wel van bewust zijn dat deze vogeltjes (bij goede verzorging) wel vijftien jaar oud kunnen worden. Neem dus parkietjes wanneer u er zeker van bent dat u zo lang voor deze diertjes wilt gaan zorgen. Let er op dat u bij het aanschaffen van een grasparkiet er van te voren over nadenkt of u er twee of een wilt kopen. Wanneer u er eentje koopt moet u zich wel realiseren dat u deze veel meer aandacht moet geven dan wanneer u een paar parkieten koopt. U kunt gerust een paar van hetzelfde geslacht nemen, de voorkeur is wel minimaal twee vogels want grasparkieten zijn zeer sociale dieren en zullen echt van elkaars gezelschap genieten. Het beste kunt u grasparkieten kopen bij een goede kweker of een goede dierenwinkel. Het is wel belangrijk om er op te letten dat ze tot minimaal zes weken bij de ouders zijn opgevoed.

Huisvesting

Grasparkieten kunnen in een vogelkooi gehouden worden, u mag de kooi ook in de woonkamer zetten maar nooit in de keuken want de bak en braaddampen zijn slecht voor de gezondheid van de grasparkiet. U kunt het beste een hoge kooi met horizontale spijlen nemen die op een tochtvrije plaats staat omdat de parkieten niet tegen tocht kan. Op de bodem legt u een beetje bodembedekking van ongeveer 1 centimeter hoog die elke week ververst moet worden. Ook kunnen grasparkieten in een buitenvoliŤre gehouden worden en kunnen ze de hele winter door buiten blijven. Veel meeste mensen kiezen er echter voor om deze binnen te houden, zodat ze gemakkelijker tam te maken zijn. Wanneer u bij een dierenwinkel een parkietje koopt, is deze vaak gewend aan de binnentemperatuur en kan het parkietje niet zomaar naar buiten. Wacht hiervoor tenminste tot de nachttemperatuur minimaal acht graden is.

Voeding

Het voer van de grasparkiet bestaat voornamelijk uit zaden, er zijn zadenmengsels te koop speciaal voor de grasparkiet. De grasparkiet moet genoeg koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen binnenkrijgen en ook een kalksteen moet niet vergeten worden. Het voeren van zaden is niet genoeg, daarom is het belangrijk dat uw grasparkiet groenten en fruit krijgt. Ze zijn er dol op en in principe mogen ze alle soorten groente en fruit behalve avocado. Uw parkietje mag elke dag wel een stukje fruit. Ook bestaat er compleetvoer, ook wel pellets genoemd. Dit zijn pakketten voer die alle nodige voedingsstoffen bevat voor de grasparkiet. Kijk hiervoor bij de dierenwinkel en laat u goed adviseren, let op, duur voer is niet altijd beter.


Boeken over grasparkieten

boekboek bestellenHoe kies ik een grasparkiet? * Welke kooi heb ik nodig? Welk voedsel moet ik geven en hoeveel? Hoe leer ik mijn grasparkiet praten? Wat moet ik doen als hij ziek is? Je vindt een antwoord op al je vragen in deze gids voor de verzorging van je grasparkiet, speciaal geschreven voor de jonge dierenliefhebber. Mooie foto's en duidelijke, eenvoudige informatie van dierenkenner en fotografe Helen Piers. In eenvoudige en duidelijke taal vertelt Helen Piers - zelf dierenkenner alsmede fotograaf van de vele mooie kleurenfoto's die elk onderdeel begeleiden - wat een kind moet weten om met succes een parkietje te houden en te verzorgen. Aan de orde stelt zij o.m. de vraag of grasparkieten wel een goed huisdier voor een kind zijn, waarop te letten bij aankoop, hoe hem te leren praten en wat te doen bij eventuele ziekten. Er is wat meer ruimte tussen de regels dan anders waardoor het geheel voor een kind vanaf ca. 10 jaar gemakkelijk te lezen is. De hoofdstukken zijn niet te lang; elk onderdeel is over 2 pagina's verdeeld met op die pagina's tenminste ij duidelijke kleurenfoto's. Met inhoudsopgave en register.

Last update: 03-09-2017

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).