Dieren en natuur

Veel mensen hebben ťťn of meerdere huisdieren, voor de gezelligheid of omdat ze nuttig zijn. Veel kinderen hebben ook een huisdier waar ze veel van houden en waar ze voor kunnen leren zorgen. Hoewel mijn ervaring is dat de verzorging meestal toch door de ouders gedaan wordt, kunnen kinderen desondanks veel van hun huisdieren leren maar kan een huisdier ook een trouwe vriend zijn. In Nederland heeft meer dan de helft van de huishoudens een huisdier. De definitie van een huisdier is "een dier dat in of om het huis woont en leeft". In ruimere zin vallen ook boerderijdieren als paarden, koeien en geiten enz. onder de (landbouw) huisdieren. Vroeger werden huisdieren voornamelijk gehouden om hun nut, tegenwoordig worden dieren vaak alleen als gezelschapsdier gehouden. Veel voorkomende huisdieren zijn de hond, de kat, het konijn en de goudvis, maar ook hamsters, muizen, tamme ratten, cavia's, fretten, parkieten, kanaries en vele andere dieren kunnen als huisdier gehouden worden. Als reptielen en amfibieŽn thuis worden gehouden, spreekt men over een terrarium en in het geval van vissen over een aquarium. Een bak met water en land voor bijvoorbeeld schildpadden heet een paludarium. Hoewel huisdieren meestal worden gehouden als gezelschap dieren, is er ook een psychische en soms lichamelijke functie voor het dier. Angst, eenzaamheid en depressie kunnen afnemen door een huisdier neemt en een huisdier kan voorzien in de behoefte om aan te raken en aangeraakt te worden en te verzorgen. Ook kan een huisdier zorgen voor sociale contacten bij het uitlaten of bezoeken van andere huisdier eigenaren. Wel is het belangrijk om voordat u een huisdier neemt hier goed over na te denken, een huisdier heeft ook verzorging nodig, zal geld kosten voor deze verzorging en de nodige tijd en aandacht gaan vragen. Dit moet men zich goed bedenken voor men tot de aanschaf van een huisdier overgaat. Ook is het verstandig zich enigszins te verdiepen in de verzorging, voeding en medische zaken m.b.t. het huisdier. Het loont zich om u eerst goed te laten voorlichten in een dierenspeciaalzaak. Binnen deze groep pagina's ga ik in op het houden en verzorgen van een aantal veel voorkomende huisdieren. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Over het houden en verzorgen van dieren

Als je de mensen leert kennen en begrijpen, ga je van dieren houden.

Ik heb zelf veel huisdieren en deze pagina gaat over liefde voor dieren, meer dan de helft van de huishoudens in Nederland heeft een huisdier en in bijna 40 procent is een kat of hond. De meeste dieren worden gehouden als gezelschapsdier maar ook zijn er mensen die bijvoorbeeld in een terrarium of aquarium een mooie en goed functionerende leefomgeving willen creŽren en in stand willen houden. Ook zijn er mensen die bijvoorbeeld dieren houden om er mee te fokken en zijn er dierenliefhebbers die dieren houden voor de sport of om te trainen. Dieren zoals paarden worden vaak ook gebruikt om te berijden en voor dressuur en sommige gezelschapsdieren zoals kippen leveren ook nog verse eieren op. Een groot aantal huisdieren zoals vogels en vissen zijn niet echt aaibaar en worden dan ook meestal voor de sier gehouden. Dit alles neemt niet weg dat veel mensen oprecht veel houden van hun gezelschapsdieren.

De volgende soorten huisdier worden gehouden in Nederland, 3.6 miljoen katten, 2.9 miljoen aquariumvissen, 2 miljoen vijvervissen, 2.6 miljoen zang en siervogels, 1.76 miljoen honden, 1 miljoen postduiven, 600.000 konijnen, 400.000 knaagdieren, 300.000 paarden en ponies en 100.000 reptielen en amfibiŽn. Helaas is deze dierenliefde geen garantie dat het met deze dieren ook goed gaat, veel huisdieren hebben allerlei genetische gebreken die meestal door de mens opzettelijk veroorzaakt zijn door fokken, omdat we een afwijkend (en onnatuurlijk) uiterlijk mooi vinden. Maar er zijn ook veel dieren die door gebrekkige kennis met veel liefde eigenlijk mishandeld worden doordat ze niet de goed voeding krijgen, niet een goede leefomgeving hebben of niet de goede verzorging krijgen. Vaak is dit terug te leiden naar gebrek aan kennis over het dier en de verzorging. Wanneer men echt om het (huis)dier geeft zal men zich ook moeten verdiepen in kennis over het dier, het gedrag en de verzorging en de huisvesting. Ook moet men bijvoorbeeld sociale dieren die normaal niet alleen leven niet jarenlang alleen in een kooi of hok opsluiten. De liefde voor dieren is soms een beetje hypocriet volgens de bekende bioloog Midas Dekkers die stelt: "We houden van onze huisdieren, dus voeren we ze worst en kip uit de bio-industrie".

Ook gebruiken we steeds meer dieren als productiedieren, waarbij snelle en efficiŽnte groei en hoge productie van bijvoorbeeld vlees, melk en eieren het belangrijkst zijn. Dierenliefde lijkt sterk gekleurd want terwijl we het ene dier vertroetelen, kopen we goedkoop vlees en eieren waarbij we eigenlijk kunnen weten dat de productie dieren een zeer erbarmelijk bestaan hebben. In onze cultuur eten we geen honden en katten waarom behandelen we dan bijvoorbeeld varkens heel anders? En iedereen kan iedereen verwijten maken in dit opzicht, de consument verwijt de sector dat zij dieren op een dieronwaardige wijze houden en deze verwijten de consument dat zij goedkope producten willen kopen. Het probleem ligt bij de kortzichtige emotionele betrokkenheid van de mens zelf, onze liefde voor het dier wordt al gauw overschaduwd door onze andere wensen zoals geld verdienen of besparen.

Vegetariers en veganisten

Er zijn meerdere redenen om vegetariŽr te worden maar een van de redenen kan het begaan zijn met dieren zijn maar ook de afkeer van de vlees industrie zoals we die nu kennen. Dit is dan ook een algemenere vorm van liefde voor dieren waar men geeft om het welzijn van het dier. Veel consumptiedieren leven dicht opeen gepakt in mesterijen worden snel vetgemest en zien amper of zelfs geen daglicht en ook amper buitenlucht waar ze na een kort leven wachtend op hun dood. Mensen die dit niet begrijpen zou men eens de vraag moeten stellen of ze ook elke dag en portie vlees zouden eten als ze het dier zelf dood moesten maken en zelf moesten slachten. Het stukje vlees op het bord is tegenwoordig zo anoniem (zoals kippennuggets) dat men geen enkele associatie meer heeft met het dier dat er voor doodgemaakt is.

Een nog iets strengere vorm is veganisme waarbij men op geen enkele wijze gebruik maakt van dieren en van producten die van dieren afkomstig zijn en veganisten gaan hiermee een stap verder dan vegetariŽrs. Helaas zijn er in zoveel producten en kleding stoffen gebruikt die van dierlijke afkomst zijn dat het heel moeilijk kan zijn om een echte veganist te zijn en naar gelang de omstandigheden en het eigen karakter worden door verschillende veganisten verschillende keuzes en compromissen gemaakt. De meeste veganisten stellen voorop dat ze dieren niet willen doden maar bovendien ook geen leed of schade toe willen brengen.

Er zijn meer redenen dan alleen het begaan zijn met dieren waarom mensen kiezen voor een vegetarische of veganistische levensstijl, dit kan ook te maken hebben met gezondheidsredenen of betrokkenheid met het milieu of de wereld voedselproblematiek. Voor elke kilo vlees is helaas een veel grotere hoeveelheid plantaardig voedsel nodig om het te kunnen produceren.

Het houden en verzorgen van huisdieren

Op deze site staan diverse pagina's over het houden en verzorgen van verschillende dieren, hier kunt u een overzicht vinden van de siverse pagina's op deze site die betrekking hebben op het houden en verzorgen van dieren en natuur in het algemeen.

Houden en verzorgen van tamme ratjes

tamme ratjesDe voorouder van onze tamme rat is de bruine rat die oorspronkelijk uit AziŽ komt. Tamme ratten zijn al generaties lang in gevangenschap verzorgd en gefokt. Hierdoor hebben we nu heel vriendelijke zachtaardige tamme ratten in veel kleurvariaties. Hoewel veel mensen ze nog steeds zien als vieze beesten, zijn ratten sinds de jaren 70 erg populair als huisdier. De tamme rat stamt dus wel af van de wilde rat, maar is op geen enkele manier meer te vergelijken met dit dier in het wild. De tamme ratten zijn volledig mens gericht en zouden niet eens meer kunnen overleven in het wild. Tamme ratten worden helaas niet zo oud, de gemiddelde leeftijd is 2 tot 3 jaar. Ratten zijn sociale dieren en daarom is het verstandig om tenminste twee ratten van hetzelfde geslacht te nemen. Een rat die alleen gehouden wordt moet minimaal 2 uur per dag aandacht krijgen, als u hier niet elke dat tijd voor heeft is het beter om 2 of meer ratten te nemen. U moet zo vroeg mogelijk beginnen met het tam maken van de ratten, laat ze echter na de de aankoop eerst een tijdje wennen aan de nieuwe omgeving. De ratten moeten zich eerst thuis voelen en uw geur leren kennen. Ratten zijn heel intelligente, levendige dieren die een hechte band met hun verzorger aangaan. Vanwege deze intelligentie kunnen ratten ook veel leren en zelfs naar zijn naam leren luisteren.
Lees meer over het houden van tamme ratjes.

Houden en verzorgen van konijnen

konijnen houdenVeel kinderen willen graag een konijn, maar wist u dat konijnen wel 10 jaar oud kunnen worden? Ook zijn konijnen zijn niet graag alleen, ze hebben gezelschap nodig. Een konijn dat de hele dag alleen in een hok achter in de tuin zit, is dus niet gelukkig. Daarom is het beter om twee konijnen te houden of veel tijd met het konijn door te brengen. Hoewel het normaal is om konijnen als huisdier te houden, moet u niet vergeten dat het konijn van nature een prooidier is, dat betekent dat het altijd op zijn hoede zal zijn voor gevaar. Een konijn zal onmiddellijk vluchten als er gevaar dreigt. Pas als het geen kant op kan, zal het zich omdraaien om zich te verdedigen. Wanneer een prooidier ziek is zal het instinctmatig weten dat het nu een gemakkelijke prooi is voor roofdieren. Door zich heel stil te houden, hoopt het onopgemerkt te blijven tot het zich beter voelt. Een konijn zal vaak met de ogen open slapen om de vijand de indruk te geven dat het wakker is en ook ligt het het konijn liefst ergens onder of in, zodat het zich aan alle kanten beschut voelt. Een konijn ziet er knuffelig uit, maar het is geen knuffeldier.
Lees meer over het houden van konijnen.

Houden en verzorgen van kippen

kippen houdenEr zijn veel goede redenen om kippen te houden, iedereen die een tuin heeft kan een paar kippen houden en het zijn gezellige, levendige en vriendelijke dieren die een beetje scharrelen en weinig verzorging nodig hebben. De meeste kinderen zijn er dol op en de verzorging van de dieren leert ze verantwoordelijkheid nemen en zorg dragen voor de natuur. Kippen zijn zowel in aankoop als in verzorging goedkope dieren, wat het menu betreft, stellen de kippen geen hoge eisen, het zijn echte alleseters. Naast een basis rantsoen van kippenvoer eten ze met veel enthousiasme de tafelresten en ook het onkruid uit de tuin. Nog een voordeel is dat ze een groot deel van het jaar ook nog nog voor verse eitjes zorgen. Niet iedere tuin is echter geschikt voor kippen u dient wel voldoende plaats hebben voor kippen. Wanneer u teveel kippen op een te beperkte oppervlakte heeft kan dit aardig gaan stinken en dat is voor u en uw buren vaak geen pretje. Omdat kippen sociale dieren zijn is goed om tenminste twee kippen te nemen. De kosten van voeding en verzorging zijn bij kippen, zeker in verhouding tot vele andere huisdieren, bijzonder laag te noemen.
Lees meer over het houden van kippen.

Houden en verzorgen van katten

katMijn hele leven lang ben ik gek op katten, mijn ouders thuis hadden er altijd een en ik heb zelf ook bijna altijd een of twee katten gehad want katten zijn fijne gezelschapsdieren. Onze huiskat stamt af van de Noord-Afrikaanse wilde kat (felis sylvestri libyca). Het is niet precies bekend wanneer de eerste katten als huisdieren gehouden werden, waarschijnlijk gebeurde dit in Egypte zo 5000 jaar voor Christus. Het leuke van katten is dat ze heel leuk gezelschap zijn en ook liefde en trouw bieden en toch een beetje eigenwijze en onafhankelijke levenswijze behouden. De liefde van de kat moet wel verdiend worden want in tegenstelling tot een hond, zal een kat zijn hart nooit schenken aan een autoritaire persoon. Een kat is ook een zeer zindelijk dier, het zal vaak al heel snel de kattenbak gebruiken en een kat houd zich ook heel goed schoon. Over het algemeen hebben katten minder verzorging nodig dan veel ander huisdieren.
Lees meer over het houden van katten.

Houden en verzorgen van parkieten

grasparkietjesOok hebben wij hier thuis twee grasparkietjes in een kooi die zomers achter het huis hangt en in de winter binnen staat. Grasparkietjes zijn hele gezellige vogels die er vaak ook er vertederend uitzien. Wanneer u overweegt om grasparkietjes te nemen moet u zich er wel van bewust zijn dat deze vogeltjes (bij goede verzorging) wel vijftien jaar oud kunnen worden. Neem dus parkietjes wanneer u er zeker van bent dat u zo lang voor deze diertjes wilt gaan zorgen. Grasparkieten kunnen in een buitenvoliŤre gehouden worden en kunnen ze de hele winter door buiten blijven. Veel meeste mensen kiezen er echter voor om ze binnen te houden, zodat ze gemakkelijker tam te maken zijn.
Lees meer over het houden van grasparkieten.

Houden en verzorgen van kleurmuizen

kleurmuizenOok hebben wij hier muisjes, kleurmuizen zijn hele leuke vrolijke en actieve dieren en ze zijn heel leuk om naar te kijken. Bovendien kunnen muizen mensen leren herkennen en wanneer ze eenmaal tam zijn zullen ze naar u toe komen en zelfs uit de hand eten. Muizen zijn van nature heel erg nieuwsgierig, bouwen huisjes en holletjes, spelen en slapen met elkaar en klimmen en klauteren door het verblijf. De meeste mensen kennen muizen als ongedierte die ze niet in hun huis willen. Ook zullen ze bij muizen snel denken aan de grijs is met rode ogen. Oorspronkelijk leefde de huismuis in het Middellandse Zeegebied, Midden-Oosten en Zuidoost AziŽ. Lang voor de jaartelling leefde de muis al in de buurt van de mens en door hun enorme aanpassingsvermogen komen ze nu bijna overal op aarde voor.
Lees meer over het houden van kleurmuizen.

Paddenstoelen in Nederland

paddenstoelen in NederlandPaddenstoelen groeien bijna overal, je vindt paddenstoelen op verschillende plekken zoals akkers, weilanden, bermen en bossen. Veel soorten zijn gebonden aan een bepaald leefgebied dat noem je ook wel biotoop. Sommige soorten zie je alleen in bemeste weilanden, andere paddenstoelen leven alleen op een bepaald soort hout. Paddenstoelen groeien vaak in grote groepen bij elkaar, maar dat verschilt per soort en hangt ook af van de hoeveel voedsel dat er is. Sommige paddenstoelen zijn eetbaar en de bekendste is natuurlijk de champignon, maar de meeste zijn smakeloos of hebben een scherpe vieze smaak en sommige paddenstoelen zijn zelfs heel erg giftig. Je kunt er erg ziek van worden en sommige paddenstoelen zijn zelfs zo giftig dat je er dood aan kunt gaan. In Nederland bestaan ongeveer 30 soorten giftige paddenstoelen, waarvan 7 dodelijk giftig. Je moet dus nooit zomaar een paddenstoel eten.
Lees meer over paddenstoelen.

Boeken over huisdieren en natuur

boekboek bestellenAlles over kippen houden - Alles wat u moet weten over: de verschillende rassen - de inrichting van het kippenhok - gezonde kippenvoeding - de verzorging. Dit handboek vertelt u alles wat u moet weten om kippen te kunnen houden. Eerst krijgt u een overzicht van de verschillende rassen die er bestaan en welke voor u het meest geschikt zijn. Daarna leert u hoe u het kippenhok het beste inricht, wat het beste voer is voor de kippen en worden de verschillende ziektes die kunnen voorkomen, besproken. Kortom, dit boek is onmisbaar als u succesvol kippen wilt houden.

boekboek bestellenKonijnen houden - kenmerken - voeding - huisvesting - verzorging - spelletjes - Dit deel uit de educatieve Deltas informatiereeks over het houden van huisdieren bespreekt de aanschaf en verzorging van konijnen. Na een korte inleiding krijgt de lezer in drie hoofdstukken, in paragrafen ter grootte van een dubbele pagina, uitleg over de eigenschappen van (wilde) konijnen, de soorten, omgang met andere huisdieren en waar op te letten bij aanschaf. Ook is er uitgebreid aandacht voor de huisvesting, voedsel en gezondheid, en krijgt de lezer een aantal leuke spelletjestips. De tekst staat in twee of drie kolommen per pagina. Gelijk andere delen uit de reeks wordt de tekst begeleidt door aantrekkelijke kleurenfoto's (met bijschrift) en kaders met aanvullende informatie. Kleuraccenten op de pagina's vrolijken de gids op. De auteur (gespecialiseerd in huisdieren) wendt zich in de gids tot volwassenen, er is ťťn kinderpagina in je-taal toegevoegd. Een zeer zorgvuldige en professionele handleiding voor iedereen die wil weten of het konijn een juiste keuze als huisdier is.

boekboek bestellenKatten, deskundige praktijkadviezen voor het houden en verzorgen van uw kat - Dit handboek voor mensen die een kat als huisdier bezitten of er net een hebben aangeschaft, bestaat uit twee delen. Eerst wordt in drie hoofdstukken uitgebreid besproken wat belangrijk is voor het houden/verzorgen van katten: de zorg, het gedrag en de gezondheid van de kat. Ieder hoofdstuk is verdeeld in plusminus veertien rubrieken, voor het laatste zijn dat bijv. katers, poezen, dekking, parasieten, oogproblemen, oorproblemen. Iedere rubriek heeft steeds ťťn kolom met drie tot zeven praktische vragen/antwoorden over het onderwerp. Daarna worden de kattenrassen besproken. Na een inleiding over het verschil tussen gewone en raskatten volgen beschrijvingen van de belangrijkste kattenrassen met rasprofiel en vragen/antwoorden. Dit boek is door Britse dierenartsen met kennis van zaken geschreven. Ze geven uitgebreide informatie, met veel achtergronden / uitleg, die vooral de lezers onder kattenliefhebbers zal aanspreken.

boekboek bestellenCompactgids Paddenstoelen, Inclusief miniposter - De circa tweehonderd paddenstoelen die in dit kleine gidsje zijn beschreven, zijn over het algemeen niet heel moeilijk te herkennen. Na enkele inleidende alinea's over o.a. bouw, soorten, voorkomen en symbiose met sommige boomsoorten worden de paddenstoelen beschreven. Bij ieder soort worden de vorm en algemene kenmerken, de habitat en het seizoen waarin de zwam te vinden is, aangegeven, vergezeld van een tekening in kleur. Door middel van een kleurencode worden de verschillende families onderscheiden. Er is een register op Nederlandse en op wetenschappelijke naam, evenals een losse, dubbelzijdig bedrukte miniposter waarop de verschillen tussen de soorten te zien zijn.

Last update: 24-03-2019

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).