Licht autistisch of beetje autistisch

zo mooi andersSinds enkele jaren zeg ik van mijzelf dat ik licht autistisch (of een beetje autistisch) ben, dit inzicht ontstond nadat ik mijzelf ging verdiepen in autisme omdat het binnen onze familie wel vaker voorkomt. Desondanks ben ik zelf fanatiek tegenstander van het plakken van allerlei etiketten op mensen omdat ik vind dat we enorm doodgeslagen zijn in het labelen van mensen met allerlei psychische stoornissen. Het aantal kinderen dat (in mijn ogen gevaarlijk onterecht) medicatie krijgt is schrikbarend hoog en we geven kinderen medicijnen die niet eens op kinderen getest zijn (want dat mag niet) en die dus alleen op volwassen en uitontwikkelde breinen getest zijn en met die goedkeuring ook zomaar aan kinderen verstrekt mogen worden. Ik deel de mening van een aantal kritische psychiaters die bang zijn dat we straks een enorme hoeveelheid psychische problemen kunnen verwachten van de kinderen die nu allerlei medicatie krijgen om ze een beetje in toom te houden. Maar ook veel volwassenen hebben graag een (vaak niet eens offici´ele) diagnose als excuus voor hun gedrag, zoals: "ik kon er niks aan doen want ik heb AD(H)D". Waarom zeg ik dan van mijzelf dat ik licht autistisch ben? Omdat veel dingen in mijn leven ineens verklaarbaar zijn en ik meer van mijzelf beter begrijp. Het laatste wat ik wil is een beetje autistisch als excuus gebruiken, ik heb goed geleerd om er mee om te gaan en het te compenseren. Ik las een recent onderzoek waarin stond dat er best veel mensen een lichte vorm van autisme hebben maar dat de meesten hiervan geleerd hebben om het te compenseren waardoor ze goed kunnen functioneren in deze wereld op een paar eigenaardigheden na. Mede hierom ben ik er over gaan nadenken en over gaan schrijven, ik hoop dat mensen die hetzelfde hebben hier een stukje (h)erkenning vinden. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Milde vorm van autisme

hersenen en autismeDe laatste jaren lees ik steeds vaker dat autistische klachten in een breed spectrum voorkomen van zwaar autistisch, tot mensen met licht autistische klachten die daardoor wat moeilijker functioneren maar nog vrij goed kunnen meekomen in de maatschappij. Mijns inzien is autisme niet altijd een stoornis maar kan het ook als een persoonlijkheidskenmerk gezien worden. Mensen die dingen die hun belangstelling hebben extreem goed kunnen onthouden maar andere dingen telkens vergeten, mensen die heel goed details kunnen opmerken maar ook moeite hebben met plotselinge veranderingen, zich niet prettig voelen in een groep, moeite hebben met het werken in een team maar individueel tot grote prestaties in staat zijn. Dit zijn mensen die in onze huidige maatschappij best kunnen functioneren maar wel tegen allerlei problemen aanlopen die ze zelf niet altijd goed kunnen verklaren.

Autisme komt meer bij mannen voor dan bij vrouwen en ik las dan ook dat men soms denkt dat het autistisch brein eigenlijk een extreem mannelijk brein is wat ook de voorkeur voor technische en exacte beroepen zou kunnen verklaren. Ook las ik dat mensen met een bÚta opleiding hoger scoren op de autismeschaal dan mensen in de sociale wetenschappen of letteren. Desondanks krijg ik wel eens te horen van vrouwen dat ze me vrij vrouwelijk vinden reageren, ik denk dat de oorzaak is dat ik goed ben geworden in het spiegelen van gedrag, waardoor ik bij vrouwen soms vrouwelijk over kan komen. Veel mensen met een lichte vorm van autisme zijn redelijk intelligent en hebben op jonge leeftijd al leren camoufleren en compenseren voor hun tekortkomingen en problemen. Hierdoor vallen ze ook minder op als autisten maar voor deze mensen kan het leven in de huidige maatschappij best heel stressvol zijn.

Wanneer ik bij mijzelf kijk was ik een intelligent kind dat heel leergierig en creatief was en alles wilde doorgronden en begrijpen. Ik was heel gevoelig en kon anderen mensen geen pijn doen omdat ik (door een groot empathisch gevoel) die pijn zelf enorm voelde, maar ook begreep ik andere mensen niet, vooral niet hun slecht bedoelingen. Ik kan wel stellen dat ik tot ver na de puberteit extreem na´ef was. Ik wilde graag geaccepteerd worden maar werd dit meestal niet, ik was typisch het kind dat bij het kiezen van een team altijd als laatste gekozen werd. Ik vond alleen spelen niet erg en had een levendige fantasie en een enorme belangstelling voor wetenschap. Tot mijn dertiende levensjaar heb ik verwoede pogingen gedaan om geaccepteerd te worden, ik imiteerde gedrag van populaire jongens en probeerde me te kleden net als zij. Toch was ik altijd het buitenbeentje tot ik op mijn veertiende besloot om mijn anders zijn te accepteren en zelfs te omarmen. Ik liet mijn haar groeien, kleedde mij zoals ik wilde, deed wat ik leuk en goed vond. Desondanks merkte ik dat ik ook bij andere groepen mensen nooit helemaal geaccepteerd werd, hoewel ik daar meer geaccepteerd werd dan in mijn geboortedorp.

Het was mede door mijn muziek dat ik een inkomen kon verdienen door anders te zijn en ondanks dat ik in het begin enorme angst had voor het podium, genoot ik van de aandacht en waardering die ik als musicus kreeg. Op een bepaald moment werd optreden een vertrouwde routine waardoor ik mij helemaal thuis voelde op het podium. In de muziek had je veel vreemde vogels dus viel ik ook niet zo op. In het leven buiten de muziek was ik echter nog steeds te integer, te na´ef en doorzag ik de slechte bedoelingen van mensen nog steeds niet. Om dit te compenseren ging ik mij verdiepen in sociale psychologie om mensen beter te leren begrijpen. Later kwam daar elke aanverwante wetenschap bij maar ook spiritualiteit, cultuur, volkerenkunde, alles wat ik kon leren over mens en maatschappij las ik en nam ik op. Ik sloeg hier (zoals veel mensen met licht autisme) een beetje in door, maar wist me steeds beter te handhaven in de wereld en mijn plekje te veroveren. Nadat ik mijn ICT examens gedaan had was ik ook in werk van een goede baan een inkomen verzekerd. Binnen mijn vakgebied kom ik trouwens zeer vaak mensen met een lichte vorm van autisme, maar zelfs ook extremere vormen tegen die binnen hun vakgebied zeer goed presteren.

Het na´ef zijn heb ik beetje bij beetje af moeten leren door keer op keer op mijn neus te vallen en bedrogen te worden, integer en betrouwbaar zijn heb ik nooit afgeleerd. Als milde autist is het fijn om zekerheden te hebben en wanneer mensen in je omgeving dus integer en betrouwbaar zijn geeft dit rust. Door zelf altijd integer, eerlijk en betrouwbaar te zijn creŰer je ook een stuk zekerheid en stabiliteit om je heen. Desondanks vond ik "geplande" veranderingen ook altijd erg fijn, dit gaf mij ook reden om verder te groeien. Ik kan echt nog steeds niet tegen chaos, dan raakt mijn hoofd op hol en heb ik heel snel weer een migraine aanval.

Ik heb de laatste dertig jaar veel alleen of bijna alleen gewerkt aan solo of kleine vaak heel complexe projecten. Desondanks kan ik nog steeds goed omgaan en samenwerken met individuele collega's. Ik ben zeer goed in het doorgronden en begrijpen van hele complexe systemen en ben ook in staat hier een grote plaat (afbeelding) van te maken waarin alle subsystemen en alle datastromen duidelijk zijn. Daarom ben ook vaal ingezet voor projecten waar de bestaande ontwikkelaars al jaren weg waren en de zaak amper gedocumenteerd achtergelaten hadden. Ik was vaak in staat om het hele systeem weer duidelijk in kaart te krijgen na een paar maand werken en onderzoeken. Dit reverse engineeren (zowel hardware als software) vind ik ook leuk werk en dat kunnen andere zich vaak niet goed voorstellen. Ik werk nog steeds niet graag in een (groot) team maar kan in een scrum team werken, al geeft dit mij wel veel stress. Het liefst werk ik nog steeds alleen aan grote complexe systemen.

Sociaal gezien heb ik enorm veel geleerd, ik ben erg sociaal en in andere mensen ge´nteresseerd, ik heb heel veel sociale vaardigheden geleerd en kan ze ook goed toepassen, niet als kunstje maar vanuit oprechte interesse in de ander. Ik behandel mensen graag zoals ik zelf ook behandeld zou willen worden. Ook heb ik geleerd om te schrijven en deze site is daar een uiting van. Ik hou nog steeds niet van grote groepen mensen, ik ben nog steeds geen team player, ik heb nog steeds moeite met het doorgronden van mensen met slecht bedoelingen, maar ben wel meer door de wol geverfd en kan het ook veel beter loslaten. Ik heb geleerd over mijzelf, wat ik prettige vind en wat niet, wat mij stress geeft en wat mij plezier geeft, ik heb geleerd om met mijn licht vorm van autisme om te gaan en het te compenseren. En hoe ouder ik wordt des te makkelijke gaat het mij af.

Ik verzet me nog steeds tegen het plaatsen van mensen in hokjes, tegen het labelen van mensen, tegen het toekennen van allerlei aanverwante symptomen waardoor men mensen hun eigenwaarde afneemt en ze neerzet als zieke mensen. Door bepaalde kleine afwijkingen niet als stoornis te zien maar als persoonlijkheidskenmerk gun je de mens zijn eigenwaarde en kun je deze persoon de mogelijkheid geven te compenseren voor hun tekortkomingen. Maar wanneer mensen geen ernstige problematiek veroorzaken, zou je ze ook kunnen gunnen dat ze mogen zijn zoals ze zijn. Geef mensen mogelijkheden in plaats van problemen met aangepaste werkplekken en beschermd gedrag, de meeste mensen zullen uiteindelijk na veel vallen opstaan hun weg wel vinden in dit leven. Ik zeg af en toe dat ik een lichte vorm van autisme heb, niet als excuus maar om mijn eigen grenzen aan te geven en te zorgen dat ik ook goed kan blijven functioneren. Ik leer nog steeds dagelijks nieuwe dingen en groei nog steeds als persoon, ik zal en wil dit ook tot mijn dood blijven doen. Ik ben wie ik ben en sommige mensen vinden dit heel prettig maar er zijn ook genoeg mensen die dit veroordelen en belachelijk vinden. Ik kan er niet meer zo mee zitten, je kunt het niet iedereen naar de zin maken, het is het belangrijkste dat je het jezelf naar de zin maakt en die kleine groep mensen die je oprecht vrienden kunt noemen koestert.

Boeken over autisme

dit is autisme
Dit is autisme! Meer dan 550.000 Nederlanders hebben autisme. Zij worstelen iedere dag met het uitvoeren van kleine dagelijkse bezigheden zoals tandenpoetsen, rommel opruimen of een gezellig gesprek voeren. Het lijkt wel alsof steeds meer mensen autisme hebben. Toch weten veel mensen niet precies wat autisme is en hoe je er mee omgaat. Dat leidt vaak tot ongemakkelijke momenten, woede-uitbarstingen of zelfs tot stukgelopen relaties. Juist dat is waar autisme-expert Colette de Bruin met haar nieuwe boek 'Dit is autisme!', verandering in brengt.
kopen knop


autisme survivalgids
De autisme survivalgids Voel je je vaak anders dan anderen? Maak je moeilijk vrienden of ben je vrienden vlug weer kwijt? Ben jij ge´nteresseerd in dingen die andere kinderen maar saai vinden? Word je zenuwachtig als de dingen niet gaan zoals je had gedacht? Doe je vaak dingen op precies dezelfde manier? Kunnen kleine details je helemaal opwinden? Raak je soms helemaal in de war van wat mensen zeggen? Heb je het moeilijk als andere mensen herrie maken? Misschien werd bij jou wel autisme vastgesteld, maar hoe moet je daarmee omgaan? Als deze vragen wel eens in je opkomen, is dit boek vast iets voor jou.
kopen knop


eigen weg met jouw autisme
Vind je eigen weg met jouw autisme Als je autisme hebt, werken jouw hersenen anders dan bij de meeste mensen. Je verwerkt informatie op een andere manier. In je kinderjaren bepalen volwassenen wat jij nodig hebt. Maar als je in de bovenbouw van de basisschool komt, of naar het voortgezet onderwijs gaat, is het belangrijk dat je zelf weet wat jouw autisme inhoudt. Je begrijpt jezelf dan niet alleen beter, maar kunt ook aan anderen uitleggen wat je nodig hebt om je goed te voelen en hoe jij het beste kunt leven, werken en leren.
kopen knop
Meest recente reacties op deze pagina!

2019-02-28 11:10:00
Hallo Hein, ik herken veel in wat je schrijft, ik denk zelf ook al jaren dat ik licht autistisch ben. Ik ben het helemaal eens met het niet te zien als persoonlijkheidsstoornis maar als persoonlijkheidskenmerk. Anders klinkt het gelijk alsof je psychisch gestoord bent en dat is zeker niet het geval. Ik ben ook benieuwd hoe jij denkt dat het invloed heeft op liefdesrelaties, daar vind ik niet zoveel over terug. Maar ik heb nog genoeg andere dingen te lezen op deze site want we hebben veel dezelfde interesses.
Groet, JvP
(9291) Reactie van een bezoeker van de site!

2019-02-28 11:17:00
Hallo Jvp, bedankt voor je reactie, dit is de eerste versie van de pagina, ik ga het nog aanvullen wanneer ik nieuwe inspiratie heb. Het onderwerp (licht) autisme en relaties denk ik ook nog over na, maar het is altijd lastig om te herkennen welke dingen veroorzaakt worden door een licht vorm van autisme en welke dingen aan andere persoonlijkheidskenmerken liggen. Ik ga daar zeker nog over schrijven.
Vriendelijke groet,
Hein Pragt

2019-06-04 13:01:00
Volgens mijn vriendin ben ik een beetje autistisch, ik heb er wat meer over gelezen maar ik voldoe aan veel eigenschappen niet. Ja, ik vind het soms prettig om alleen te zijn, ik hou niet zo van grote gezelschappen of iets in teamverband doen, ik hou niet zo van smalltalk, maar een goed gesprek over iets dat er echt toe doet voer ik graag. Ik kan complexe dingen goed in mij opnemen en doorzien, maar doorzie de bedoelingen van andere mensen soms niet, die vinden mij vaak wat na´ef. Ik vind het moeilijk om hier iets over te vinden, het lijkt er op dat de meeste sites gelijk helemaal in de diepte gaan en zo afwijkend vind ik mijzelf nou ook weer niet. Wie heeft hier ook ervaring mee?
Groet Vincent.
(9375) Reactie van een bezoeker van de site!

2019-06-07 22:26:00
Autistisch gedrag is tegenwoordig iets wat te pas en te onpas wordt gebruikt. "Ik ben een beetje autistisch bezig"hoor ik steeds vaker een uitleg voor een minder sociaal en/of flexibele gedragsuiting. Al dan niet serieus bedoelt. Als je solistisch bent ingesteld, grote groepen minder interessant vindt om in op te gaan, kudde gedrag bij voorkeur inwisselt voor een persoonlijk 1 op 1 gesprek, als je houdt van vaste patronen en even de tijd nodig moet hebben om te schakelen van de ene situatie naar de andere situatie ben je niet autistisch,zelfs niet licht autistisch. Dan ben je gewoon een mens met deze karakterkenmerken. Niets meer, niets minder. En niet op elk normaal gedrag hoeft meteen een stempel worden geplakt omdat het een ander een ander soort normaal gedrag heeft.
Wat nu "sociaal gedrag"wordt genoemd, heette vroeger behaagziek. Wat nu "opkomen voor jezelf "heet, heette vroeger "opruiend gedrag" of "egoistisch". Daar waar iemand het vroeger prettig vond om alleen te zijn, ben je nu "licht autistisch". Kortom, dikke vette onzin. Gewoon zijn wie je bent zonder plakker, stempel of diagnostisering. Verder niets meer over zoeken of lezen, dat maakt alleen maar dat je je vreemd en afwijkend gaat voelen. Daardoor heeft iemand nog meer behoefte aan een stempel terwijl dat helemaal niet nodig is. Je bent gewoon een normaal mens die niet zo van grote kuddes en plat groepsgebabbel houdt. Prima...niets mis mee. Niets meer mee doen.
(9381) Reactie van een bezoeker van de site!

2019-06-07 23:37:00
Ik ben ook niet zo van het plakken van etiketten of stempels, ieder mens is uniek en een beetje anders, niet voor niets is normaal ook het gemiddelde van alle afwijkingen. We zijn inderdaad te snel met het plakken van het etiket ADHD op iemand die wat meer energie heeft dan een gemiddeld mens, en autistisch op iemand die wat verlegen van aard is. Maar toch is het goed wat zelfonderzoek te doen omdat er ook genoeg niet zo zichtbare patronen zijn waar je "last" van kunt hebben. Ik ben zelf heel voorzichtig met het plakken van etiketten maar ook realistisch genoeg om in mijzelf bepaalde dingen te herkennen en in mijn verleden dingen te zien die op zijn plaats vallen. Het moet ook geen excuus zijn maar een stukje zelfkennis opleveren.
Vriendelijke groet,
Hein Pragt

2019-06-08 08:34:00
En wat levert die zelfkennis op? Dat zal voor iedereen verschillend zijn maar vaak niet zelden wordt daarna verwacht dat de omgeving rekening moet houden met het gedrag (al dan niet gelabeld met een populaire term). Want "ik ben dyslectisch/ heb ADHD/ Add / een aandachtstoornis/ licht autistisch/ pdd-nos of wat dan ook.
Ieder mens bezit gewoon dezelfde karaktertrekken alleen heeft de ene mens meer van de ene karaktertrek dan de andere. Daar inzicht in hebben is prima maar omdat dan maar meteen te labelen als weet ik veel wat, en dat dan gebruiken als argument dat je zus of zo bent. Dat hoef ik allemaal niet te weten. Het interesseert me namelijk geen fluit. De ene is zus en de ander zo, gelukkig maar. Gezellig.
(9383) Reactie van een bezoeker van de site!

2019-06-08 08:49:00
En zelfinzicht krijg je niet door vanuit een verklaring (Licht autistisch) je eigen karaktertrekken te verklaren maar door nieuwsgierig te zijn naar je eigen karaktertrekken en hoe deze zich verhouden tot je eigen wensen en hoe deze karaktertrekken zich verhouden in een samenspel met anderen. Dan pas krijg je zelfkennis, omdat je dan zelf nadenkt en niet een stempel, label of plakker leidend laat zijn in het verklaren van je gedrag.
Zelfkennis is zelf nadenken hoe jij staat tov jezelf en in relatie tot een ander / anderen. En daarmee kunnen al die "ontdek-je-plekje-zelfhulp onzinboeken allemaal weggegooid worden want daarin staat alleen maar in hoe een ander zich verhoudt tot zichzelf, in relatie tot een ander of een samenleving. Zijn of haar voorbeelden op jezelf toepassen is hetzelfde als lid worden van een bepaalde kerk omdat bepaalde passages in de bijbel zo toepasbaar zijn op jezelf. Niets mis mee overigens, lekker doen maar het is geen uitgangspunt voor zeefontdekking / inzicht en eigen verantwoordelijkheid. Het is meer een bewijs dat iemand het prettig vindt om in een raamwerk van een voorgeschreven idee of label of stempel te leven. En dat heeft niets met zelfinzicht te maken maar veel meer met onzekerheid en moeite hebben met te accepteren wie je bent.
(9384) Reactie van een bezoeker van de site!

2019-06-08 11:30:00
Je hebt gelijk met de enorme stroom aan labels, zelfhulpboeken, een label gebruiken als excuus voor van alles en nog was e.d. Ik heb ook ooit eens een stukje over ziektewinst geschreven, wij zijn in Nederland koploper t.o.v. de rest van de wereld in mensen met autistische stoornissen en dyslexie. Wanneer je mensen met dyslexie extra tijd op een examen geeft zullen er steeds meer mensen zijn die (meestal ten onrechte) een verklaring proberen te krijgen omdat ze er voordeel bij hebben. Dit was ook heel lang het geval met "rugzakjes" op basisscholen waarbij kinderen bij enig afwijkend gedrag gelijk een label ADD, ADHD of PDD-NOS kregen omdat dit de school duizenden euro's opleverde. Ik heb medelijden met al die kinderen die ten onrechte allerlei medicatie geslikt hebben. Maar in zelfkennis kan een "label" wel nuttig zijn, niet om als excuus te gebruiken of om er voordeel uit te halen, maar omdat je bepaalde dingen herkent en dan leest dat er dan ook meestal andere zaken aan verbonden zijn. Dit kan dan een verklaring zijn voor dingen uit je verleden waar je anders niet echt een verklaring voor had, het kwartje kan gewoon op zijn plaats vallen. Je kunt leren om in de toekomst niet meer in dezelfde valkuilen te vallen omdat je begrijpt waarom bepaalde dingen zo in jouw geest werken. Kortom je kunt dingen waar je tegenaan loopt en leren begrijpen. (zelfkennis). In dat opzicht is het onderzoeken van een "label" als licht autistisch best goed omdat je dan ook verder kijkt naar dingen die er ook mee te maken hebben en die een verklaring kunnen zijn voor andere dingen. Ik zie ook heel veel dingen die ik totaal niet heb (geruststelling), het spectrum is dan ook heel breed. Ik leer ook van observaties van anderen die er soms met mij over praten en die met hun kennis van autisme dingen in mij herkennen, wat mij weer voeding voor zelfreflectie geeft. Maar het moet inderdaad geen excuus zijn en ik ben een enorm voorstander van het recht om een beetje anders te mogen zijn. Gezellig zo'n wereld waarin iedereen een beetje anders is...
Vriendelijke groet, Hein Pragt

2021-06-29 19:33:00
Het is niet altijd autisme maar kan ook HSP zijn dat is hoog gevoelig.
(9666) Reactie van een bezoeker van de site!

Last update: 01-04-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).