Denkwerk pagina overzicht

hersenen en denkenDeze sectie van de site gaat over onze hersenen en over denken. Ons bewustzijn, onze persoonlijkheid, onze gevoelens en al onze gedragingen ontstaan in onze hersenen. Maar onze hersenen worden als we geboren worden niet kant en klaar afgeleverd zoals bij veel lagere diersoorten. De mens heeft na zijn geboorte een set basisvaardigheden (aanleg) maar moet daarna nog veel vaardigheden (ervaring) leren. Hiervoor is in onze hersenen dan ook enorm veel capaciteit beschikbaar. Aangezien de menselijke hersenen nogal last hebben van verstoringen en ruis is er enorm veel (over) capaciteit beschikbaar in onze hersenen en kunnen we ons een enorme verspilling van opslag veroorloven om deze gebreken tecompenseren. Op deze pagina's ga ik in op onze hersenen en hoe de mensen denkt te denken. Met vriendelijke groet, Hein Pragt.


Vrije wil?

Intu´tie en onderbewustzijn

Onze hersenen

Denken over denken

Hoogbegaafdheid

Positief denken

Puzzels en breinbrekers

Letterpuzzels

Stoornis of gave?

Terug naar normaal

Omdenken

 

Boeken over denken en onze hersenen

boekboek bestellenOns feilbare denken Psycholoog Daniel Kahneman is de grondlegger van de gedragseconomie en de geluksstudies. Hij maakte korte metten met het idee van de rationeel calculerende mens die in zijn eigen voordeel handelt. Daarvoor in de plaats introduceerde hij de feilbare menselijke psyche in de economie, gekenmerkt door gebrekkig oordeelsvermogen in onzekere omstandigheden. Voor zijn baanbrekend onderzoek won hij in 2002 als eerste psycholoog de Nobelprijs voor de economie. Kahnemans onderzoek heeft grote invloed gehad op auteurs als Malcolm Gladwell 'Het beslissende moment', Nassim Taleb 'De zwarte zwaan' en Steven Levitt 'Freakonomics'. Het boek werd meer dan 30.000 keer verkocht, en de term 'Ons feilbare denken' komt in allerlei discussies boven. In dit boek wordt een beeld geschetst van de werking van de menselijke geest volgens recente ontwikkelingen in de psychologie.

boekboek bestellenWij zijn ons brein Het verhaal van je leven is het verhaal van je brein. Dat begint in de baarmoeder, waar de hersenen gevormd worden op een manier die bepalend is voor de rest van je leven. Dick Swaab volgt in Wij zijn ons brein de mens vanaf de conceptie tot en met de dood. Wat zijn de bedreigingen voor het kind in de baarmoeder? Hoe zit het met de hersenen van pubers, wat gebeurt er als je verliefd bent, hoe zijn homo- en heteroseksualiteit te verklaren en wat gebeurt er wanneer alzheimer toeslaat? De zin en onzin van therapieŰn, antidepressiva en alternatieve geneeswijzen, agressie, moreel gedrag en geloof, meditatie, hersenbeschadiging, psychische problemen en bijna-dood-ervaringen: alles wordt beschreven in Wij zijn ons brein. Een veelomvattend boek waarin een serieus ge´nteresseerd algemeen publiek antwoord kan vinden op veelgestelde hersenvragen.

boekboek bestellenLaat je hersenen niet zitten Lichaamsbeweging houdt niet alleen ons lijf maar ook ons brein in conditie. Dat blijkt steeds duidelijker uit wetenschappelijk onderzoek. Beweging baat het brein, en daarmee de gezondheid, van de wieg tot het graf. Als kinderen sporten worden ze slimmer, en wie meer beweegt verkleint de risico's op het ontwikkelen van dementie. Toch worden we wereldwijd steeds minder actief, steeds luier. Dit boek is een bevlogen pleidooi om weer 'gewoon' te gaan bewegen, om een half uurtje per dag uit die luie stoel te komen. Met recht kan worden geconcludeerd: bewegen is niet alleen van belang voor de slanke lijn, maar zeker ook voor de conditie van het brein!

boekboek bestellenIk ben oke jij bent een sukkel In Ik ben okÚ jij bent een sukkel past Berthold Gunster de theorie van het omdenken toe op relaties, zowel in zakelijke als privÚsituaties. Het doel is om een voor beide partijen waardevolle relaties te creŰren. Al kan het in sommige gevallen betekenen dat de relatie beter kan worden beŰindigd. Waar de meeste adviesboeken nogal zweverig zijn, is dit boek juist down-to-earth. Aan de hand van situaties uit de dagelijkse praktijk vertelt de auteur hoe je kunt handelen bij irritaties en wat je moet doen als je het idee hebt dat je geen klik hebt met mensen. Het boek is een gedegen en humoristisch geschreven adviesboek waaruit lezers nuttige kennis kunnen opdoen. Het is het vierde boek van de auteur over de zogenaamde 'Ja maar'-filosofie.

Last update: 08-01-2018

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site.