Over autisme.

ooit een normaal mens ontmoetIk ben geen autisme expert, ik heb er direct en indirect soms mee te maken. Ook heb ik liefdespartners gehad met gediagnosticeerde ADD en ADHD en ook ervaringen opgedaan als partner van iemand met ADD of ADHD. Op latere leeftijd heb ik na veel lezen over autisme zelf geconstateerd dat ik licht autistisch gedrag vertoon en daarmee vielen een aantal dingen goed op hun plek. Autisme zit in onze genen (familie) dus de belangstelling van mijn kant heeft meerdere kanten. Ik ga u hier geen uitleg geven over wat autisme is, daar zijn andere sites veel beter in zoals: Nederlandse vereniging voor autisme.Op deze site wil ik het hebben over mijn eigen ervaringen en over wat nieuws en onderzoeken schrijven die ik zelf wel interessant vind. Het onderwerp is zeer populair tegenwoordig omdat toch een groot aantal mensen aan één van de vele varianten van autisme hebben. Ik ben zelf zo ingesteld dat ik meestal kijk naar de mogelijkheden en minder naar de onmogelijkheden en ik zie bijvoorbeeld ook dat binnen de organisatie waar ik werk er een bijzondere belangstelling is ontstaan in de sterke punten van mensen met een stoornis in het autistische spectrum. In aangepaste wekomgevingen (bijvoorbeeld prikkelarm) kunnen mensen met autisme bepaalde taken beter uitvoeren dan mensen zonder autisme. Over dit soort zaken wil ik graag schrijven, vriendelijke groet, Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Autisme geen beperking maar kwaliteit bij de politie

Dit artikel op politie.nl maakte grote indruk op mij omdat het precies laat zien dat in plaats van in onmogelijkheden te denken men in mogelijkheden moet denken. In sommige omstandigheden kan autisme zelfs in het voordeel werken, wanneer men er maar oog voor heeft en er voor open staat. In eenheid Den Haag werken vier camerabeeldspecialisten met autisme. Door hun uitzonderlijke concentratievermogen en aandacht voor detail pikken deze autistische recherchemedewerkers sneller en beter dan een gemiddelde rechercheur juist die beelden eruit die cruciaal in een onderzoek kunnen zijn. Zo hebben ze van hun beperking een kwaliteit gemaakt. Werk vinden én werk houden is voor veel autistische mensen niet eenvoudig. Detacheringsbureau AutiTalent is gespecialiseerd in passend werk voor mensen met autisme vinden. Dit bureau heeft de vier specialisten geselecteerd en begeleidt ze ook bij het werk. De vier werknemers worden betaald met subsidie van Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsfonds Politie (SAOP).

Link: Lees het artikel op politie.nl

Autisme verbergen zorgt juist voor meer problemen

Een bekend vooroordeel over mensen met autisme is dat ze geen contact met andere mensen uit de weg gaan of vermijden. Maar bijna niemand wordt graag buitengesloten. Mensen met autisme gaan soms over op camouflage als coping-strategie. Ze kijken naar de reacties van andere mensen en proberen zo een lijstje te maken van gangbare reacties waardoor ze kunnen camoufleren dat ze "normaal" reageren op de ander of een situatie. Dat kost wel erg veel energie en geeft onterecht het beeld dat ze redelijk probleemloos door het leven gaan. Toch gebruiken veel mensen met autisme deze strategie uit angst om anders buitengesloten te worden en uit verlangen naar verbinding met anderen. Op de site oneworld.nl staat het uitgebreide artikel over dit onderwerp.

Link: Lees het artikel op oneworld.nl

Het is de bedoeling dat deze pagina langzaam zal groeien. Vriendelijke groet, Hein Pragt.


Gerelateerde pagina's

Boeken over het onderwerp autisme

boekboek bestellenMaar je ziet er helemaal niet autistisch uit Autisme, dat is toch dat je supersnel kunt uitrekenen dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou… nee. Bianca Toeps legt je in dit boek haarfijn uit wat het wél betekent als je autisme hebt. Dat doet ze bijvoorbeeld door te kijken wat de wetenschap zegt over autisme (en waarom sommige theorieën de prullenbak in kunnen), maar ook door haar eigen verhaal te vertellen, en andere mensen met autisme te interviewen. Bianca beschrijft op een frisse en luchtige manier de verschillende situaties waar je als autist tegenaan loopt in het dagelijks leven. Daarnaast geeft ze niet-autistische mensen tips: wat je doet als iemand je liever niet aankijkt, waarom je soms beter kunt mailen en vooral waarom het helemaal geen compliment is als je zegt "maar je ziet er helemaal niet autistisch uit!'

boekboek bestellenPsycho-educatie dit is autisme Psycho-educatie dit is autisme - Uitleg in beeld is een praktische aanvulling op het boek "Dit is autisme – Van hersenwerking tot gedrag'. Het boek is speciaal ontwikkeld voor mensen die de kennis uit het uitgebreide, wetenschappelijk onderbouwde boek kort en duidelijk willen uitleggen aan anderen, met of zonder autisme. Een must have voor ouders en voor professionals uit de zorg en het onderwijs die dagelijks te maken hebben met mensen met autisme. Iemand met autisme reageert soms anders dan verwacht. Wat de oorzaak daarvan is, kun je uitleggen aan de hand van de illustraties in dit boek. De onderschriften geven in het kort weer wat er op de illustratie te zien is. Neem de ander mee in een reis door het brein en geef uitleg over de acht storingen. Stap voor stap wordt duidelijk hoe deze storingen de informatieverwerking belemmeren en wat de gevolgen daarvan zijn. Met deze uitleg vergroot je het begrip en respect voor het denken en doen van mensen met autisme.

boekboek bestellenAnders gaat ook - Hoe ik functioneer met autisme en ADHD Elise Cordaro ontdekte pas op haar 27ste dat ze autisme en ADHD heeft. Aanvankelijk wuifden psychologen haar vraag om hulp weg. Ze zag er immers perfect normaal uit, had twee masterdiploma's op zak en woonde al een tijdje alleen. Ze bleek een meester in camouflage. Door de jaren heen ontwikkelde ze strategieën voor de meest alledaagse dingen die voor anderen zo vanzelfsprekend zijn: studeren, werken, boodschappen doen, het huishouden, smalltalk… De diagnoses kwamen als een opluchting. Eindelijk had ze een verklaring waarom alles zoveel moeite kost en besefte ze dat ze het nog niet zo slecht deed. In dit boek spreekt Elise openhartig over hoe ze omgaat met haar dubbele diagnose. Ze gunt ons een blik in haar belevingswereld en steekt lotgenoten een hart onder de riem met concrete tips, mind hacks en inspiratie om beter te functioneren met autisme en ADHD.

boekboek bestellenHelp, ik ben een autist! - Ik was het al voordat ik het wist.Dit boek vertelt het verhaal van Pascal die pas na een lang traject van hulpverlening de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) kreeg. Basisschoolvrijwilliger Pascal van IJzendoorn kampeerde met groep 8 ergens op een camping in het Noord-Hollands landschap. 's Avonds bij het kampvuur werd de dag nabesproken toen een collega begon over de buren, een basisschool voor kinderen met autisme. Ze was nogal verbaasd dat je aan de buitenkant niet kon zien dat deze kinderen autistisch waren. Het voelde voor Pascal als een prikkel die hij niet kon negeren en hij vertelde zijn collega's voor het eerst dat ook hij autistisch is. Ze hadden dat nooit achter hem gezocht. En waarom zouden ze ook, aangezien hij net zoals iedereen zijn leven leeft. Dit boek vertelt het verhaal van Pascal van IJzendoorn die pas na een lang traject van hulpverlening de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) kreeg. Op dat moment vielen alle puzzelstukjes voor hem op de juiste plek en snapte hij waarom hij tijdens zijn leven tot dusver zoveel moeilijkheden moest overwinnen.

Last update: 22-01-2020

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).