De website heinpragt.com is al sinds 1994 een begrip op het internet en is door de jaren heen uitgegroeid naar meer dan 330 themapagina's en een paar duizend bezoekers per dag. De website heeft drie hoofdonderwerpen: mens, cultuur en techniek.

Ombouwen accuboormachine

creatiefHet is mij helaas al vaker overkomen, ik koop een goedkope accuboormachine en na een jaar wil de accu niet meer opladen. Vaak is er dan geen mogelijkheid om een nieuw accupack te bestellen of is het accupack bijna net zo duur als een nieuwe accuboormachine. Ik heb een nieuwe gekocht maar de oude ligt er maar ongebruikt bij. Tot ik op het idee kwam om deze accuboormachine met een 12 volt adapter te gaan gebruiken., Ik heb de accuboormachine omgebouwd en aangesloten op een 12 volt adapter en nu kan ik hem weer gebruiken voor het lichtere werk. Aangezien een accuboormachine heel veel stroom kan trekken wanneer deze blokkeert is het wel zaak een kortsluit vaste of kortsluit bestendige voeding te gebruiken en zeker een paar ampère vermogen. Ik had zelf nog een 4500Ma versie liggen en die kan het lichtere werk prima aan. Deze boormachine gebruik ik nu om kleine gaatjes te boren en lichtere schroeven aan te draaien. Zo kan ik de boormachine toch nog gebruiken in plaats van deze naar de kringloop te brengen. Op deze pagina staat een beschrijving van het ombouwen. Let op, het gebruik van een accuboormachine met een adapter is geheel voor uw eigen verantwoording, ik heb er zelf goede ervaringen mee, maar ik kan geen garantie geven. vriendelijke groet Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.
accuboormachine 1Ik heb dit getest met een accuboormachine van het huismerk van de Gamma, dit zijn vrij goedkope accuboormachines die voor het gemiddelde hobbywerk ruim voldoende is. Er zijn echter geen reserve onderdelen voor te koop, dus wanneer de accupack na een tijdje niet goed meer wil laden (vaak veroorzaakt door overladen, dus te lang aan de lader laten zitten) dan is het gedaan met de hele boormachine. En dat is jammer, want de boormachine zelf doet het meestal nog prima.
accuboormachine 2Het accupack is vrij eenvoud open te maken door de schroeven te verwijderen, u kunt het dan gewoon uit elkaar halen, waarna u de onderkant en bovenkant van de behuizing los heeft en het accupack met daarop de aansluit strips gesoldeerd. Het is handig om eerste met een meter even te bepalen welke strip de plus en de min is, om het straks op dezelfde wijze weer aan te sluiten. Deze aansluit strips moet u met een kniptangetje verwijderen, let wel op dat er nog wel wat spanning in de cellen kan zitten dus maak geen sluiting bij het knippen. Deze aansluit strips zitten in de bovenkant van het accupack en hier moet u dus twee stevige geïsoleerde draden aan solderen. Daarna lijmt u de strips weer stevig vast in de bovenkant van de accupack behuizing.
accuboormachine 3De accu set zelf is chemisch afval en kunt u bij de batterijenbak of bij de afvalverwerking inleveren. De cellen bevatten giftige stoffen dus niet bij het restafval gooien. Knip de aansluitdraden kort genoeg af dat ze geen sluiting meer kunnen veroorzaken.
accuboormachine 4Ik heb een standard stevige voeding adapter gekocht en in de onderkant van het accupack bakje een gat geboord met de diameter van deze adapter. Voer de draden die u aan de strip gesoldeerd hebt door de moer van de adapter aan de binnenkant, dan de snoeren van binnen naar buiten door het gat en solderen aan de adapter plug. Let hierbij wel op de goede plus en min aansluiting.
accuboormachine 5Steek de adapter plug in het gat van de behuizing en (als u het goed gedaan heeft zit daar de moer om de draden) schroeft u de plug stevig vast in de onderkant van de accupack. U kun met een meter even controleren of de verbindingen werken want: "meten is weten, gissen is missen!". Daarna kunt u de accupack weer dicht schroeven.
accuboormachine 6Steek het accupack weer in de boormachine, sluit een stevige kortsluit vaste of kortsluitbestendige netstroom adapter van 12 volt en meerdere ampères aan en test de boormachine. Wanner u alles goed aangesloten heeft werkt het weer en werkt ook linksom en rechtsom weer als gebruikelijk. U heeft nu een boormachine met een adapter voor het lichtere werk.

Nogmaals: gebruik is op eigen risico, gebruik een kortsluitvaste voeding anders blaast u bij blokkeren de voeding op!

Last update: 03-02-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).