Creativiteit index pagina

Zeker in deze Corona tijd is het hebben van een leuke hobby erg belangrijk geworden!

creatief Dit onderdeel van de website gaat over creativiteit, iets wat ik al mijn hele leven ben in veel opzichten. Niet alleen in kunstzinnig opzicht maar ook in mijn technische werk pas ik heel vaak creativiteit toe waarmee ik soms tot geheel nieuwe oplossingen kom. Creativiteit heeft meerdere betekenissen, van talent om nieuwe dingen te verzinnen tot je gedachten de vrije loop te kunnen laten en je fantasie te gebruiken, nieuwe werkwijzen bedenken, maar voor mij is creativiteit het plezier hebben en dingen maken, bedenken en ontwerpen. Ik ben vrij handig met Photoshop, ik kan vrij goed tekenen, ik bespeel meerdere instrumenten, ik prolgrammeer spellen, ik knutsel graag elektronica projecten in elkaar, ik knutsel graag in huis, creativiteit is de slagroom op de taart van het leven. Het is ook leuk om andere mensen te stimuleren in creativiteit, veel mensen denken dat je ergens eerst heel goed in moet zijn om iets te kunnen, maar of je nu een enorme kunstenaar bent of maar een kunstenmaker, het gaat om het plezier dan men beleerd om dingen te doen of dingen te maken. Op deze pagina wil ik inspireren tot creativiteit, vriendelijke groet Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

3D print service

3D print service Wanner u iets wilt laten 3D printen dan kunt u via deze website een aanvraag doen voor het 3D printen van een door u aangeleverd object in STL formaat. Ik zal vooraf een prijs afgeven die gebaseerd is op kosten filament en tijd van printen. U kunt deze service ook gebruiken om een prototype of praat- of demonstratie model te laten maken van een nieuw product. Op aanvraag kan ik ook 3D objecten vanuit een bestaand object opnieuw tekenen in het 3D Cad pakket Freecad wanneer deze onjecten niet te complex zijn. Ook hiervoor kunt een prijsaanvraag doen via deze website.
Ga naar de 3D print service pagina.

Laser graveren

Laser graveren service Een leuke hobby is ook laser graveren door middel van een 3 Watt laser. Deze machines zijn momenteel voor onder de honderd euro te koop en deze worden met goede software geleverd. U kunt elk willekeurig zwart / wit plaatje inlezen (dit kan dus ook een plaatje met tekst zijn) en deze laten branden in hout of leer. Ook kunt u een tekst in het programma zelf invoeren in verschillende fonts en groottes waarna u deze kunt branden via de laser. Er zijn allerlei leuke houten voorwerpen te koop zoals houten sleutelhangers maar ook hartjes, ronde schijfjes met gaten om te rijgen, maar ook pennendozen e.d. Het is leuk om zo een heel persoonlijk cadeau te maken.
Ga naar de Laser graveren pagina.

Ik ben zelf niet zo'n fan van Amerika dit heeft meer te maken met de algemene mentaliteit en de historie van het land. Toch hebben Amerikanen wel één ding dat me heel erg aanspreekt, men wil zelfredzaam zijn en men is heel creatief in het zelf oplossen van allerlei zaken. Doe het zelf is in Amerika de norm en ook het zelf bouwen van zelfs complexe apparaten is daar eerder regel dan uitzondering. Dit is terug te vinden in geweldige websites zoals Instructables waar naast hele praktische ook soms bijna bizarre zelfbouwprojecten staan. Dat mis ik wel een beetje in Nederland, in Amerika strijden scholen tegen elkaar met zelfgebouwde robots en investeert men meer in de praktische kennis van doe het zelven dan in Nederland. Ik deel de passie om alles zelf te maken en te ontwerpen, niet iets kant en klaar kopen en aan elkaar aansluiten, maar zelf iets bedenken en in elkaar zetten. Dit gaat niet alleen op voor elektronica maar ook voor alles in huis en tuin. Koop niet een tuinset, bouw er zelf een, metsel zelf een tuinhaard of barbecue, timmer zelf dat kippenhok. Wees een fijne stijfkop en maak het op uw eigen wijze en naar uw eigen wensen. Dat mogen we m.i. wel een beetje van onze Amerikaanse vrienden afkijken.

Creatieve ideeën voor jong en oud.


Technische creatieve ideeën en projecten.

3D printer zelf bouwen

Zonestar prusa i3 3D printer Ik heb zelf mijn 3D printer gebouwd vanuit een zelfbouw pakket en het is de Reprap Prusa i3 van Zonestar geworden. Ik ben zeer tevreden met deze printer en ik wil op deze pagina dan ook mijn ervaring met het bouwen van deze 3D printer en het gebruik delen voor de mensen die ook overwegen om een zelfbouw 3D printer te kopen. De Reprap Prusa i3 is momenteel (Jan 2016) en van de populairste (doe het zelf) zelfbouw 3D printers die u op veel plekken kunt kopen. Deze printer is niet duur en met vrij veel standaard onderdelen te bouwen en ook makkelijk door uzelf uit te breiden.
Ga naar: zelfbouw 3D printer pagina.

Leuk websites met informatie en creatieve ideeeën.

De website instructables.com

website instructables Omdat ik zelf een grote fan ben van deze website en dit één van de websites is die mij elke week emails mag sturen met nieuwe ideeën en suggesties, wil ik deze site graag promoten onder de makers van Nederland. De site heeft echter één nadeel, het is geheel in het Engels en dat kan voor sommige mensen een belemmering zijn. Instructables is een website die gespecialiseerd is in door gebruikers gemaakte en ge-uploade doe-het-zelf- projecten en het is eigendom van Autodesk . De site bestaat sinds 2005 en het doel is om makers hun ideeën op een eenvoudige wijze te laten delen door via de website een mooie stapsgewijze handleiding te maken voor hun idee of project. Ook ik heb een paar projecten geplaatst. De oorspronkelijke website was vooral gericht op projecten zoals het bouwen van elektronische of mechanische apparaten om veelvoorkomende problemen in huis op te lossen. Tegenwoordig heeft de website een enorm aantal categorieën, waaronder eten, wonen, buiten, houtbewerking, elektronica, spelen en werkplaats. Naast de website is er ook een makers gemeenschap, na registratie kunnen leden Instructables maken die stapsgewijze beschrijvingen zijn van projecten die ze online willen delen. Ze zijn zo geschreven dat ze andere leden gemakkelijk kunnen namaken en leden kunnen hun opmerkingen weer delen met de rest van de maker gemeenschap. Ook worden er wedstrijden gehouden, elk met een uniek thema en ook is er een makers forum te vinden. Sinds 2017 worden er ook online lessen gegeven over houtbewerking, lassen, elektronica, Arduino, bakken, 3D-printen, lasersnijden en diverse anders lessen. De site is voor het grootste gedeelte gratis, maar er is ook een lidmaatschap mogelijk met meer mogelijkheden. Ik kan deze site, en hun mailing lijst, echt aanbevelen.

Ga hier naar: www.instructables.com

De website Element14

website Element14 Nog een geweldige Engelstalige doe het zelf website is de website element14 Community die werd opgericht in 2009. Het is bedoeld voor samenwerking op het gebied van elektronica en heeft populaire technische blogs, video's en webinars met informatie over de nieuwste elektronicatrends zoals het internet of things (IOT) en draadloze technologieën. U kunt hier in contact komen met een gemeenschap van duizenden ingenieurs en innovators van over de hele wereld, veel leren over de allernieuwste nieuwe technologie van experts uit de industrie, leveranciers, onafhankelijke bronnen en gebruikersrecensies en het zelf maken van elektronicaprojecten met community ondersteuning. De naam is ontleend aan silicium, het 14e element in het periodiek systeem, dat veel wordt gebruikt in elektronische componenten zoals halfgeleiders en IC's.

Ga hier naar: www.element14.com

Ben Heck show

website Ben Heck show Ik heb veel afleveringen van de Ben Heck show online bekeken, Benjamin J. Heckendorn (1975) is een Amerikaanse console modder en computeringenieur en onafhankelijke filmmaker. Hij was de ster van element14's The Ben Heck Show, een populaire online serie, tot hij de show eind 2018 verliet. De meeste mods van Heckendorn worden gedaan door oude videogameconsoles maar ook maakte hij een eigen mobiele telefoon, een eigen intelligent lijmpistool en nog veel meer andere dingen. Behalve goede uitleg hoe iets te maken was had de show ook de nodige humor en tips. De show is nu overgenomen door zijn (vrouwelijke) collega binnen de show, maar het is helaas iets minder geworden sindsdien. Maar er is een groot archief van alle voorgaande shows online te vinden.
Ga naar: de Ben Heck pagina.

De website Thingiverse

website Thingiverse De website Thingiverse is bedoeld voor het delen van door de gebruiker gemaakte digitale ontwerpbestanden. De meeste ontwerpen zijn open onder de GNU General Public License of Creative Commons-licentie en de ontweroen zijn voor zowel 3D-printers, lasersnijders, freesmachines en vele andere technologieën. De site is eigendom van MakerBot en begon in 2008, in 2015 stonden er al meer dan 400.000 ontwerpen op. Ook ik heb zelf een aantal ontwerpen op deze site staan. Wanneer u een onderdeel zoekt voor uw doe het zelf project, of het nu huishoudelijk of voor de auto of voor elektronica projecten is, meestal heeft iemand er al een ontwrp voor gemaakt. Ook ik kijk altijd eerst even op Thingiverse voordat ik zelf aan het ontwerpen sla. Wanneer ik het niet kan vinden ontwerp ik het meestal zelf met het pakket Freecad waarna ik het ontwerp meestal ook op Thingiverse zet zodat andere makers het ook kunnen gebruiken.

Ga hier naar: www.thingiverse.com


Boeken over creativiteit

In 365 days of creativity van Lorna Scobie vind je leuke teken-, schilder- en schrijfopdrachten voor elke dag van het jaar. Er komen diverse technieken aan bod: van kalligraferen, doodelen en handletteren tot tekenen en schilderen. Lorna Scobie houdt je lekker bezig: creatief, laagdrempelig, inspirerend en verslavend. Heb je één opdracht gedaan, dan wil je gelijk verder met de volgende! Dit journal staat garant voor een dagelijkse dosis creativiteit! Het is een leuk boek om in te tekenen. Veel verschillende soorten opdrachten. Simpel maar ook uitgebreid. Leuk om zo creatief bezig te zijn en inspiratie op te doen.
kopen knop


Jinske Verpalen zegt: Doe het lekker zelf! want DIY is modern, stoer en eigenwijs! Dat bewijst IMAKIN met makkelijke projecten die geïnspireerd zijn op de laatste lifestyle- & designtrends. Creatief ondernemer Jinske Verpalen van IMAKIN bedacht 30 gloednieuwe lifestyleprojecten, waarvoor ze gebruikmaakte van 10 verschillende basismaterialen: hout, papier, beton, servies, draad, leer, klei, inkt & verf, textiel en metaal. Maak zelf die mooi gevouwen lampenkap of fijne draadtouwtas. Met dit boek breng je eindelijk, en helemaal zelf, dat prikbord op Pinterest tot leven. Geen knutseldefrutsel, maar moderne homedecoraties!
kopen knop


Originele ideeën voor kleurrijk speelgoed en prachtige kunstwerkjes stap voor stap uitgelegd Hout is een warm en levendig materiaal waar u prachtige kunstwerken en nuttige gebruiksvoorwerpen mee kunt maken. In dit boek krijgt u een mooi overzicht van de verschillende soorten hout en hun toepassing, praktische tips voor het juiste gebruik van gereedschap en originele projecten om aan de slag te gaan. Met planken, balkjes, latten, spaanplaten of stokken maakt u huisjes, autootjes of bootjes, maar ook klimkevers, een vlinderpuzzel, een piratenkegelspel of een ratel. Stapsgewijze instructies leggen precies uit hoe u te werk moet gaan om origineel speelgoed, leuke figuren en mooie decoraties te maken.
kopen knop


Last update: 19-05-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).