Toon Hermans

toon hermansToen ik nog klein was merkte ik al dat mijn vader graag luisterde naar Toon Hermans en dat ook de gedichten van Toon Hermans hem aanspraken. Pas vele jaren later denk ik dat ik begrijp waarom mijn vader dit zo mooi vond en lees ik soms ook even een klein gedicht van deze levenskunstenaar. Want wie het over levenskunst heeft denkt vaak aan wat meer ingewikkelde en spirituele dingen maar het mooie van Toon Hermans is dat hij de essentie van wijsheid en levenskunst weet samen te vatten in vaak heel eenvoudige begrijpelijke woorden. Op deze pagina probeer ik uit te leggen waarom ik denk dat levenskunst en Toon Hermans echt bij elkaar horen. Met vriendelijke groet, Hein Pragt

Wie was Toon Hermans

© 2012 Hein Pragt

Toon Hermans (Antoine Gerard Theodore Hermans) werd 17 december 1916 geboren en overleed 22 april van het jaar 2000. Hij was een bekend Nederlands cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter. Wie meer details over zijn leven wil weten kan ik verwijzen naar de wikipedia pagina: Toon Hermans of de site: toonhermans.nl waar u alle informatie over Toon Hermans kunt vinden.

Levenskunstenaar Toon Hermans

© 2012 Hein Pragt

Pas na vele jaren denk ik dat ik begrijp waarom Toon Hermans mijn vader en veel mannen van die tijd en later aansprak. Mijn vader was een man van weinig woorden en over gevoelens en emoties praten dat kon hij bijna niet. Hij had ze wel maar hij had nooit geleerd om ze te uiten of onder woorden te brengen. Dit gaat denk ik op voor veel mannen die begin vorige eeuw (1900) geboren zijn. Voor deze mannen was het uiten van gevoelens en het spreken over gevoelens bijna niet mogelijk, maar ze hadden deze gevoelens vaak wel. Toon Hermans wist op een simpele wijze, zonder te overdrijven en met woorden die deze mannen begrepen en aanspraken hun gevoelens te verwoorden. Door deze gedichten en teksten te beluisteren en te waarderen konden deze mannen, zonder dingen zelf uit te moeten spreken, toch hun gevoelens en emoties uiten of in contact komen met hun gevoelens. Ik denk dat dit de reden was waarom mijn vader Toon Hermans waardeerde, Toon voorzag zijn gevoelens en emoties van woorden, niet elitair maar als man en gelijke.

Ik lees veel over psychologie, filosofie en spiritualiteit en ook over verlichting, loslaten en de kracht van het nu. Wanneer men de gedichtjes van Toon Hermans leest dan zit in deze vaak simpele gedichtjes de grootste levenswijsheid. Alle dingen waar het in het leven echt om gaat, liefde, vriendschap, genieten van het leven, loslaten en zelfs de dood weet Toon in vaak eenvoudige woorden goed te treffen. Wanneer u een klein gedichtje van Toon leest en er dan eens met alle opgedane spirituele kennis over nadenkt, dan is het allemaal niet zo moeilijk. Soms lijkt een gedichtje heel simpel en soms zelfs wat naïef, maar wanneer u het gedichtje eens goed op u laat inwerken en de simpele waarheid ervan eens laat doordringen dan gaan deze gedichtjes (en teksten) vaak over de essentiële dingen van het leven. Veel verlichte meesters en oosterse wijsheren zeggen hetzelfde maar dan in vaak wat omslachtigere vorm. Voor iemand die dieper wil kijken bevatten deze eenvoudige gedichtjes dezelfde boodschappen en levensinzichten maar dan in simpele begrijpelijke woorden. Wanneer u op zoek bent naar levenswijsheid en zeer toegankelijk levensinzicht dan kan ik u aanraden eens iets van Toon Hermans te gaan lezen. In mijn ogen was deze man een waar levenskunstenaar en spreken zijn teksten en gedichten ook in deze tijd nog steeds veel mensen aan.

Gedichten van Toon Hermans

Voor een vriend

Nu 't rouwrumoer rondom jou is verstomd,
de stoet voorbij is, de schuifelende voeten,
nu voel ik dat er 'n diepe stilte komt
en in die stilte zal ik je opnieuw ontmoeten.
En telkens weer zal ik je tegenkomen,
we zeggen veel te gauw: het is voorbij.
Hij heeft alleen je lichaam weggenomen,
niet wie je was en ook niet wat je zei.
Ik zal nog altijd grapjes met je maken,
we zullen samen door het stille landschap gaan.
Nu je mijn handen niet meer aan kunt raken,
raak je mijn hart nog duidelijker aan.
Toon Hermans

Geluk

Hij zocht het geluk, het grote "het"
hij zocht, maar vond het niet
en vele malen stond hij met een kluitje in het riet
hij zocht het geluk in het riet
hij zocht het geluk in het dal, aan de top
maar werd het zoeken moe
Pas toen hij zei: ik geef het op
toen kwam het naar hem toe.
Toon Hermans

Vandaag

Vandaag is de dag,
hij komt maar één keer,
morgen dan is het
vandaag al niet meer.
Niet zeuren, geniet
van het leven, het mag,
maar doe het vandaag,
want vandaag is de dag.
Toon Hermans

Het volgende eerste vers van een gedicht van Toon Hermans hing in vele huiskamers van onze ouders in de kamer op een eenvoudig tegeltje.

Vriend

Je hebt iemand nodig
stil en oprecht
die als het erop aan komt
voor je bidt of voor je vecht.

Pas als je iemand hebt
die met je lacht en met je grient
dan pas kun je zeggen:
'k heb een vriend.
Toon Hermans


Boeken van en over Toon Hermans.

boekboek bestellenGroot versjesboek - In een goede maand besloot Toon Hermans versjes te gaan verzamelen. Hij bundelde niet zomaar de al verschenen boekjes, maar putte vooral uit een reservoir niet-gepubliceerd werk. Het resultaat is een originele bundel, met hier en daar een herinnering aan eerdere bundels, maar meestal met nieuwe versjes die hier thematisch zijn gegroepeerd.


boekboek bestellenVan de schaduw en het licht - Gedichten En Gedachten Over Troost Steun En Kracht. Van de schaduw en het licht is Toon Hermans zoals hij zichzelf zo treffend omschreef: 'Hij schreef een klein gedichtje, Het had niet veel om handen, Maar het had iets van een lichtje, Dat in het donker brandde.' Toon Hermans is beroemd geworden om zijn eenvoudige, maar veelzeggende gedichtjes, door hem zelf versjes genoemd. In dit boek zijn versjes en gedachten gebundeld die geïnspireerd zijn door gevoelens van troost, steun en kracht en die getuigen van Toons enorme vitaliteit en levenswijsheid. Ze zijn vaak ontroerend in hun eenvoud, soms roepen ze weemoed op of een glimlach van herkenning, maar ze zijn altijd troostend en zuiver van Toon. Behalve een fijn lees- en bladerboek is dit ook een mooi cadeau en een handig naslagwerk wanneer u troostende of bemoedigende woorden zoekt voor een speciale vriend(in) of familielid.


boekboek bestellenIk heb je lief - De mooiste versjes van Toon Hermans! Prachtig vormgegeven cadeauboek voor jong en oud. Dit jaar 2010 is het tien jaar geleden dat Toon Hermans overleed, Nederlands grootste theatermaker, levenskunstenaar, schilder, schrijver en versjesmaker. Het hele jaar door worden er evenementen georganiseerd in het teken van Toons leven en werk. In Sittard is de tentoonstelling Typisch Toon te zien. In het najaar zal de musical Toon in premiere gaan en er verschijnt een biografie van de hand van Jacques Klšters. Hoog tijd om de prachtige versjes van Toon over geluk, vriendschap, troost Žn liefde in een nieuw jasje te steken Ð een eerbetoon aan de man die het leven kleur gaf. Toon Hermans (1916-2000) was een van de grootste theaterpersoonlijkheden van Nederland. Hij was een veelzijdig man, die met zijn One Man Shows en zijn tijdloze liedjes, schilderijen en versjes jong en oud wist en nog steeds weet te raken. Van zijn hand verschenen veertig titels.

Last update: 17-09-2017


 Lees hier de privacyverklaring van deze site.

Disclaimer.

Hoewel de heer Hein Pragt de informatie beschikbaar op deze pagina met grote zorg samenstelt, sluit de heer Pragt alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die, in welke vorm dan ook, via zijn site wordt aangeboden. Het opnemen van een afbeelding of verwijzing is uitsluitend bedoeld als een mogelijke bron van informatie voor de bezoeker en mag op generlei wijze als instemming, goedkeuring of afkeuring worden uitgelegd, noch kunnen daaraan rechten worden ontleend. Op de artikelen van de heer Pragt op deze Internetsite rust auteursrecht. Overname van informatie (tekst en afbeeldingen) is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de rechthebbende. Voor vragen over copyright en het gebruik van de informatie op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Dit is mijn