Annie M.G. Schmidt.

Als kind las ik de verhalen van Annie M.G. Schmidt en mijn kinderen heb ik deze verhalen ook weer voorgelezen. Ik moet zeggen dat ik de verhalen van Annie M.G. Schmidt nog steeds erg kan waarderen en er soms nog steeds erg om kan lachen. Haar woordspelingen, grappige namen en het beetje opstandige en tegendraadse weet me nu nog steeds te boeien. "Doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht." Is een van haar befaamde uitspraken en ze zijn typerend voor de dichter en schrijfster Annie M.G. Schmidt.

Maar wie was Annie M.G. Schmidt?

Annie M.G. SchmidtAnna Maria Geertruida Schmidt werd 20 mei 1911 geboren in Kapelle op Zuid-Beveland, waar haar vader dominee was. Ze ontdekte al snel de literatuur want er waren veel boeken thuis want haar moeder las veel en haar vader ook maar dan voornamelijk zware domineeskost.

Op haar veertiende schreef ze haar eerste gedichtjes en na de Tweede Wereldoorlog kwam ze in dienst bij de Amsterdamse krant Het Parool. Hier leerde ze ook illustrator Fiep Westendorp kennen waarmee ze samen een reeks kinderverhaaltjes over Jip en Janneke maakte, waarvan er elke dag een in de krant verscheen. Dit was het begin van een levenslange samenwerking, waaruit onder meer Pluk van de Petteflet, Otje en Floddertje zijn voortgekomen.

Annie M.G. Schmidt trouwde in 1950 met de chemicus Dick van Duyn met wie ze een zoon Flip kreeg die in haar latere werk regelmatig voorkwam. Met haar man Dick woonde ze een tijd beurtelings aan de Cote d'Azur en in Berkel en Rodenrijs. Maar voor haar bleef Amsterdam toch de plek waar ze het liefste was en na het de (zelfgekozen) dood van haar man ging ze in 1982 weer in Amsterdam wonen.

Ze boekte in de jaren vijftig ook een geweldig succes met de veertiendaagse radioserie De familie Doorsnee waar heel Nederland naar luisterde. Ook schreef ze veel cabaretteksten en later musicals, op televisie verscheen eerst haar serie 'Pension Hommeles', later gevolgd door de legendarische reeks 'Ja zuster, nee zuster'.

Alleen al van Jip en Janneke zijn miljoenen exemplaren verkocht, en haar werk is over heel de wereld vertaald. Het geheim van haar succes is volgens haarzelf dat ze altijd de leeftijd van acht gehouden heeft.

Haar levenseinde

Graf van Annie M.G. Schmidt

In 1991 stopte ze met schrijven na haar laatste toneelstuk dat erg slecht ontvangen werd. Ze was toen al vrijwel blind en na een val in januari 1994 met een heupoperatie en revalidatie tot gevolg besloot ze haar levenseinde zelf in de hand te nemen. Ze maakte afspraken met haar huisarts die op de hoogte was van haar ideeën over euthanasie en in de vroege ochtend na haar 84ste verjaardag heeft ze zelf voor haar dood gekozen.

Ze had zelf haar begrafenis geregisseerd en zo werd het ook uitgevoerd, een niet-verdrietige begrafenis, een intiem feestje zonder tranen. Ze vond de dood, naast geboorte, beminnen, baren en je rijbewijs halen, één van de feestelijke gebeurtenissen van het leven. Ze was dan ook niet bang voor de dood. Het graf van Annie M.G. Schmidt staat langs het hoofdpad dat over Zorgvlied loopt. Hierdoor is het gemakkelijk te vinden, bovendien valt het op door zijn vele kleuren. De grafsteen bestaat uit een venster waarop in dwarrelende gekleurde letters haar naam staat, omgeven door kleurige tegels, het past goed bij de schrijfster zoals Annie M.G. Schmidt was.Boeken van Annie M.G. Schmidt

boekboek bestellenJip en Janneke spelen het liefst samen. Ze laten een boot varen in bad, bouwen een toren van blokken en gaan voetballen. Kijk maar! Dit kartonboekje is gebaseerd op de Jip en Janneke boeken van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp. In dit vierkante hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken in klein formaat leggen Jip en Janneke een aantal woorden uit die je tijdens het (samen) spelen tegen kunt komen. Twee naast elkaar liggende pagina's, steeds in een andere, felle kleur, horen bij elkaar en beelden samen een van de zeven speelwoorden uit. Aan de linkerkant staat het woord (gedrukt in wit, in een groot lettertype) met een tekening van het afgebeelde stuk speelgoed erboven. Aan de rechterkant komen woord en tekening opnieuw aan de orde, maar dan getekend in een context: Jip en Janneke die spelen met blokken, die thee drinken met beer en een tekening maken aan de tafel. Een nieuwe uitgave, gebaseerd op het bekendste duo van de kinderliteratuur, die veel kijk- en 'lees'-plezier zal gaan geven, met de vertrouwde tekeningen van Fiep Westendorp. Kijken, 'lezen', vertellen, beleven en vooral ook hetzelfde doen als Jip en Janneke (en de woorden gaan gebruiken): de manier om woorden te leren. Eenvoudige, mooie uitgave voor thuis en om te gebruiken bij kinderopvang, peuterspeelzaal en de jongste groepen van de basisschool. Vanaf ca. 1 jaar.


boekboek bestellenAlle avonturen van deel 1 tot en met 5 van de ultieme kleutervriendjes Jip en Janneke zijn samengebracht in dit boek. Van ‘Jip en Janneke spelen samen’ tot ‘Dag Jip! Dag Janneke!’ Met veel illustraties in zwart-wit én in kleur. Een boek vol voorlees- en kijkplezier, dat in geen enkele kinderkamer mag ontbreken. Jip en Janneke zijn twee kleuters (buurkinderen) die hele gewone, dagelijkse dingen meemaken. Elk verhaaltje in deze verzamelbundel is een afgerond geheel en speelt zich af in de kleuterwereld, alles is heel herkenbaar. Een geweldig voorleesboek voor peuters en kleuters vanaf ca. 3 jaar, mede door de vele leuke zwartwit- en enkele paginagrote tekeningen in pastelkleuren. Achterin zijn een register naar onderwerp en een inhoudsopgave opgenomen. Het onderwerpenregister is niet volledig, maar bevat wel onderwerpen die de belangstelling hebben, zoals feestdagen en dieren. Kloeke, gebonden uitgave in tweekolommendruk. In deze druk zijn ca. tien verhalen niet opgenomen wegens veroudering, bovendien zijn enkele verouderde begrippen als de bleek, het borstelmannetje, de kolenkelder e.a. vervangen door modernere woorden of weggelaten. De opmaak is zodanig veranderd dat tekst en bijbehorende tekeningen bij elkaar staan; er zijn enkele kleurenillustraties verwijderd en andere toegevoegd.


boekboek bestellenPluk had een klein rood kraanwagentje. Hij reed ermee door de hele stad en zocht naar een huis om in te wonen. Af en toe stopte hij. En dan vroeg hij aan de mensen: 'Weet u niet een huis voor me?' Uiteindelijk vindt hij wat: het torentje van de Petteflet. Daar maakt hij kennis met de Stampertjes, mevrouw Helderder, Aagje en Zaza, maar ook met andere dieren als Dollie, Langhors en de Krullevaar kan hij het goed vinden. Op de bovenste verdieping van een torenflat woont het jongetje Pluk. Hij is een wijs kereltje, vriendelijk en behulpzaam voor mensen en dieren, daarom wordt er vaak een beroep op hem gedaan. Zaza, een kakkerlak, woont in zijn kamertje en de duif Dollie is zijn beste vriend, die boodschappen 'overvliegt' wanneer dat nodig is. De dokter, mijnheer Pen, de boekhandelaar, en de familie Stampertje, ze hebben allemaal een plaatsje in zijn leven. Een heerlijk verhaal, waarin fantasie en realiteit dusdanig verweven zijn, dat kinderen zich met veel genoegen in deze wereld zullen verplaatsen en zich met Pluk kunnen identificeren. De vormgeving van de illustraties ondersteunt de fantasiewereld, maar geeft ook een duidelijk beeld van de realiteit. De tekeningen zijn uitgevoerd in mooie, harmonieuze kleuren. Herdruk, uitgebreid met tekeningen die Fiep Westendorp in 1982 en 1983 maakte voor het kleuterblad 'Bobo'. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.


boekboek bestellenFloddertje in bad, Floddertje bij de kapper, Floddertje in de keuken, Floddertje aan de schoonmaak, Floddertje op bezoek... wat Floddertje en haar hond Smeerkees ook ondernemen, het wordt een heerlijke puinhoop. Toch wordt Floddertje aan het eind van haar avonturen beloond met een ere-lint van de burgemeester. Zes verhaaltjes met steeds weer andere belevenissen over het zich voortdurend vuil makende meisje Floddertje en haar onafscheidelijke hondje Smeerkees. Oorspronkelijk zijn deze avontuurtjes uitgegeven als reclame voor een wasmiddel. Humor voert de boventoon, en water en wasmiddel lossen het (grotemensen)probleem wel weer op. Het taalgebruik is wel wat uit de tijd: 'In een oogwenk was het portaal vol schuim'. Veel zinnen beginnen met En, Toen of Maar. De humoristische stijl maakt veel goed. De grappige, gekleurde tekeningen zijn verweven met de tekst, soms aanvullend in een eigen stijl met stereotiepe figuren. Oblong uitgave, groot lettertype, goede bladspiegel. Vanaf ca. 4 jaar.


boekboek bestellenOtjes vader Tos is kok, maar soms gaat er nog wel eens wat mis met zijn kookkunsten en dan zit hij weer zonder werk. Gelukkig zijn Otje en haar vrienden er om hem te helpen. In ruim veertig korte hoofdstukken, die elk met een of meer kleurige en goed passende tekeningen geillustreerd zijn, beschrijft Annie M.G. Schmidt de omzwervingen van het meisje Otje en haar vader Tos, de kok. Omdat Tos geen papieren heeft, maar wel geplaagd wordt door tomeloze driftbuien, kan hij nergens een vaste baan krijgen en worden hij en Otje steeds weggejaagd. Ze zijn gedwongen een zwervend bestaan te leiden, dat hen niet alleen langs allerlei plaatsen voert, maar ook in contact brengt met verschillende dieren. Door de goede verstandhouding die Otje met vogels, honden, muizen en katten heeft, lukt het om - met een gezamenlijke inspanning - het zwerversavontuur tot een goed en voor ieder bevredigend einde te brengen. De goed geschreven tekst, die door de karakteristieke tekeningen van Fiep Westendorp ondersteund wordt, maakt dit boek tot een plezierig leesavontuur. Verzorgde gebonden uitgave, gedrukt op stevig wit papier waarop de kleurige illustraties goed tot hun recht komen. In 1981 werd het boek met de 'Gouden Griffel' bekroond. Zie ook www.otje.net. Voorlezen is al mogelijk vanaf ca. 5 jaar; zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.


boekboek bestellenAlle mensen en dieren in de wereld van Annie M.G. Schmidt zijn familie van elkaar. Wist jij dat Floddertje familie is van Slordige Saartje? En Wiplala van Pietertje Pluim? Dat Minoes al net zo n hekel heeft aan nare overjassen als Isabella Caramella? Dat de beren Moem en Psasj uit Pluk redt de dieren al bij mevrouw Van Gelder in de kelder zaten voor ze bij Spijtebijts tante Pleeg terechtkwamen? In Het grote Annie M.G. Schmidt voorleesboek kom je de hele Schmidt-familie tegen: Otje en Abeltje, tante Patent en Jip en Janneke, Ibbeltje en Wiplala, Floddertje en Pluk en ga zo maar door. Ook haar versjes en andere verhalen ontbreken natuurlijk niet in deze bloemlezing. Net zo min als de tekeningen van Fiep Westendorp. Maar er zijn ook illustraties van Thé Tjong-Khing, Jan Jutte, Margriet Heymans, Harrie Geelen, Martijn van der Linden en anderen. Verhalen over onder meer Jip en Janneke, Abeltje, Wiplala, Tante Patent, Minoes, Pluk, Otje, Floddertje, Ibbeltje, juffrouw Knoops en de Diepvriesdames, en versjes als 'Waar de koning trek in had', 'De mislukte fee', 'Het hele schaap Veronica', 'Ik ben lekker stout', 'De Heks van Sier-kon-fleks', 'Slordige Saartje', 'Pietertje Pluim' en nog veel meer staan in deze bloemlezing uit het werk van Annie M.G. Schmidt voor kinderen. Thematisch ingedeeld waardoor verrassende verbanden opduiken zoals die tussen De lange familie Pijpestang en het paard Langhors uit Pluk. Zo ook is Minoes te vinden naast De koning die bang was voor k... , en staat het verhaal over Jip en Janneke in de dierentuin tussen de versjes over de giraf van Dikkertje Dap en zebra Flopje. Goede wijn behoeft geen krans: dit is een heerlijk voorleesboek, dat laat zien hoeveel moois Annie M.G. Schmidt, behalve Pluk en Jip en Janneke die bijna iedereen wel kent, heeft geschreven. Iets te zeuren moet er altijd zijn, dus vooruit: waarom geen versje opgenomen over Beertje Pippeloentje? Aantrekkelijk uitgevoerd en prachtig geillustreerd met tekeningen in zwart-wit en kleur van diverse illustratoren. Met register.

Last update: 16-09-2017

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).