Virtuele boekenkast

afbeelding van een boekenkastWanneer ik op bezoek kom bij iemand en deze persoon heeft een boekenkast in de kamer staan, dan kan ik het niet nalaten om deze boekenkast even door te kijken, want een goedgevulde boekenkast zegt veel over de persoonlijkheid van de eigenaar van deze boekenkast. Ik moet helaas constateren dat ik steeds minder boekenkasten zie, ik heb zelf altijd boekenkasten in mijn woonkamer gehad. Helaas zijn deze boekenkasten altijd weer te klein aan het worden en neem ik maar weer eens afscheid van een aantal boeken, of verhuizen er boeken naar een boekenkast op zolder. Sommige boeken blijven staan als een mooie herinnering, maar ook bezit ik veel boeken als naslagwerk. Ook lezen mensen tegenwoordig vaak e-books op hun e-book reader en dan zie je de boekenkast helaas niet meer. Ik heb zelf ook een ruime verzameling e-books maar dan meestal als naslagwerk voor mijn werk. De boeken die ik thuis lees koop ik meestal nog op papier omdat ik dit toch prettiger lezen vind. Ik heb twee keer een e-book reader gehad en weer verkocht, omdat ik er niet echt aan kan wennen. Nu gebruik ik mijn Samsung tablet als e-book reader voor als het nodig is. Maar echte papieren boeken hebben zo hun voordelen, ze lezen prettiger, ik stop ze in mijn tas voor in de trein of lig lekker onderuit op de bank te lezen en papier leest prettiger voor mij, dit kan ook zijn omdat ik een multifocale bril heb. En het is leuk om het boek in de boekenkast als een soort van herinnering te bewaren en nog eens een stukje op te zoeken door het boek open te slaan, wat je niet zo snel met een e-book doet. Nog een voordeel van papieren boeken is dat je ze weer door kunt geven aan iemand anders wat met e-books niet kan. Ik denk zelf dat e-books en papieren versies nog een hele tijd naast elkaar zullen bestaan en dat het ene het andere niet zal verdringen. Op deze pagina staat een overzicht van boeken die u ook in mijn boekenkast kunt vinden, met een korte recensie en een doorklik link om dit boek te kunnen bestellen. Deze lijst begint met de meest recente boeken die ik aangeschaft heb of wat ik geleend heb via de plaatselijke bibliotheek. Ik wens u alvast veel leesplezier, vriendelijke groet, Hein Pragt.

Overzicht van boeken

voorkant lastige kinderen boek bestellenLastige kinderen? Heb jij even haast. Ik ben verslaafd aan de boeken van Berthold Gunster en ook dit boek is weer een juweeltje. Stop met ze op te voeden zegt hij, het is vastdenken. Het is een grote tragedie in het leven is om dť perfecte ouder te willen zijn, denk het dus om en maak van een probleem een mogelijkheid. Hoe je dit moet doen staat in dit boek met veel leuke voorbeelden die echt aanspreken. Het boek is geschik voor alle ouders, onderwijzers, jeugdleiders, trainers, verzorgers, ooms, peuterleiders, docenten, oppassers, opa's, oma's kortom iedereen die met kinderen te maken heeft en kinderen en vooral pubers een warm hart toedragen. Na het lezen van dit boek zal het leven een stuk lichter zijn als ouder...


voorkant Ja boek bestellenJa, omdenken als levenshouding. Dit boek heb ik recent als opfris cursus gelezen en ik kan het iedereen aanbevelen. 'Ja' als levenshouding, maar veel meer nog 'ja' als woord, als scheppende taal, is het meest creatieve, ontregelende, motiverende, kortom krachtigste instrument dat wij tot onze beschikking hebben. Het is het woord dat gelijkstaat aan alles wat leeft, de energie in de natuur, het verlangen van de mens, een rivier die naar beneden stroomt, een zwangere regenwolk, een zomerse stortbui, het plezier waarmee kinderen aan het eind van een schooldag een plein op rennen, de oerkracht waarmee een nieuw mens geboren wordt. Leven is ja.


voorkant Spiritueel handboek - Tantra boek bestellenSpiritueel handboek - Tantra bevrijd uw sksuele energie en ontdek de weg naar ultieme verbondenheid. Bevrijd uw sksuele energie en ontdek de weg naar extase en ultieme verbondenheid. Beleef uw relatie met een open geest dankzij de geheimen van de oosterse tantrakunst. Met dit boek als spirituele gids ontdekt u hoe u uw sksuele energie kunt bevrijden om zo uw sksleven naar een hoger niveau te tillen. Door meditatie, ademhalingstechnieken en lichaamsoefeningen leert u u op een heel sensuele manier bewust te worden van uw eigen lichaam en geest, zodat u en uw partner een diepe extase zullen ervaren en zich innig verbonden voelen. De massages en opwindende voorspeltips zorgen voor puur genot en spanning in de slaapkamer!


voorkant Liefdesbang boek bestellenLiefdesbang Overwin verlatingsangst en bindingsangst. Winnaar van 'Spiritueel boek 2015' en thematitel van de Maand van de Spiritualiteit 2015. Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Verlang je naar een partner maar loopt deze steeds weg als jij dichterbij komt? Of verdwijnen al jouw gevoelens als iemand voor jou wil gaan? Misschien heb je een relatie maar mis je de intimiteit. In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit allemaal met verlatingsangst en bindingsangst te maken heeft en hoe je hiermee om kunt gaan. Nederland telt naar schatting 2,4 miljoen singles. Het blijkt nog niet zo eenvoudig om de prins of prinses op het witte paard tegen te komen. En staat die opeens wel voor je deur, dan is het lastig om de teugels uit handen te geven. Vervelende ervaringen of verlies hebben je misschien liefdesbang gemaakt. Hannah Cuppen is zelf ervaringsdeskundige. Ze durfde zich kwetsbaar op te stellen en schreef Liefdesbang vanuit haar jarenlange zelfonderzoek. Daarnaast interviewde ze vele mensen over hun ervaringen met verlatingsangst en bindingsangst. Haar oplossingsgerichte boek biedt zo behalve inzichten en tips ook veel authentieke verhalen uit de praktijk. Het laat zien hoe je je hart kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander. Zo krijgt de liefde een eerlijke kans.


voorkant Gezonde Spieren, Botten En Gewrichten boek bestellenGezonde Spieren, Botten En Gewrichten een leven lang actief en fit. Een stijve rug, pijnlijke spieren, krakende gewrichten - daar heeft iedereen wel eens last van. Hier is dan eindelijk het boek dat mensen helpt van de pijn af te komen en krachtig en soepel te blijven. Voor wie bang is rugklachten te krijgen als hij iets zwaars moet optillen geeft het eenvoudige oefeningen om de rug te versterken. Voor wie last heeft van opgezwollen vingers vertelt het welke voeding de gezonde omega-3-vetzuren bevat. En de veelvoorkomende aandoeningen artrose en osteoporose zijn geen onafwendbare gebreken van veroudering, je kunt er wel degelijk iets aan doen! Dieetadvies, duidelijke oefeningen, wat er fout kan gaan en hoe je dit kunt voorkomen of verhelpen, alles wat je moet weten om actief en zonder pijn te kunnen leven staat in dit boek. Geen andere uitgave is zo compleet en geeft zulke praktische en degelijke informatie over het bewegingsapparaat. Alle informatie werd gecontroleerd door deskundigen in Nederland en BelgiŽ. Het rijk geÔllustreerde boek sluit tevens aan op de actuele maatschappelijke aandacht voor bewegen, gewicht en gezondheid. En met de groeiende groep 50-plussers zal het ongetwijfeld een grote geÔnteresseerde doelgroep vinden.


voorkant Het Geheim Van Je Brein boek bestellenHet Geheim Van Je Brein We gebruiken onze hersens elk moment van ons leven. Er zijn echter maar weinigen die weten hoe ze werken. Velen denken dat we slechts tien procent van ons brein gebruiken, of dat alcohol hersencellen vernietigt. Deze en andere mythes worden door twee neurowetenschappers ontzenuwd in dit helder geschreven handboek over de echte werking van ons brein. De lezer zal ontdekken wat jetlag is, hoe het brein het denken over religie beÔnvloedt en hoe verschillend de hersens van mannen en vrouwen zijn. De boekenplank met populair-wetenschappelijke boeken over de hersenen begint te kraken. Dit boek is echter een verfrissing op dit gebied. Het geeft een brede introductie in het functioneren van onze hersenen, een helder overzicht van de huidige stand van de wetenschap en geeft tegelijk aan waar onze kennis (nog) faalt. Recent in de Verenigde Staten verschenen, komt dit boek terecht snel in Nederland op de markt. Het is vlot en humoristisch geschreven, leest gemakkelijk met praktische tips, weetjes en leuke tekeningetjes. Inclusief verklarende woordenlijst en index. Voor verdere literatuur is er een Amerikaanse website (waar overigens niet naar wordt verwezen). Het bestrijkt de hersenen, zintuigen, veranderingen in de hersenen in de loop van het leven, emoties, slaap, drugs, alcoholinvloed enzovoort.


voorkant Wij zijn ons brein boek bestellenWij zijn ons brein - van baarmoeder tot Alzheimer Het verhaal van je leven is het verhaal van je brein. Dick Swaab volgt de mens,en dan vooral zijn hersenen, vanaf de conceptie tot en met de dood. Alles komt voorbij in Wij zijn ons brein: puberteit, seksualiteit, anorexia, alzheimer, medicatie, criminaliteit, geloof, hersenbeschadiging, psychische problemen en bijnadoodervaringen. Na lezing van dit boek zul je beter begrijpen waarom je bent wie je bent. De auteur, hersenonderzoeker, publiceert regelmatig in diverse kranten en tijdschriften. In de jaren zeventig kwam hij in het nieuws door zijn destijds hevig omstreden onderzoek naar hersenverschillen tussen de seksen, en tussen homo- en heteroseksuelen. Swaab is er nog altijd van overtuigd dat de basis voor menselijk gedrag in de eerste plaats in de hersenen gelegen is, maar inmiddels is dat, dankzij geavanceerd neurobiologisch onderzoek, geen taboe meer. Dit onderzoek vormt de basis voor het beeld dat dit boek geeft van de werking van de hersenen. Er komt een breed scala aan onderwerpen aan de orde, zoals seksuele differentiatie, puberteit, veroudering, Alzheimer en geheugen, maar ook zaken als moreel gedrag, spiritualiteit en religie. Natuurlijk is er ook aandacht voor stoornissen, ziekten en therapieŽn. Een veelomvattend boek waarin een serieus geÔnteresseerd algemeen publiek antwoord kan vinden op veelgestelde hersenvragen, terwijl het boek, dat een uitvoerig register (maar geen literatuuropgave) bevat, ook voor professioneel geÔnteresseerden een basis biedt om hun kennis te actualiseren en uit te breiden.


voorkant Het klokhuisboek over hersenen boek bestellenHet klokhuisboek over hersenen Ademen, lopen, eten, drinken, plassen, dromen, dansen, voetballen - al deze dingen worden geregeld in je hoofd. Daar zitten je hersenen. En die zijn dag en nacht voor je aan het werk. Maar hoe werken je hersenen? Wat gebeurt er in je hoofd als je dyslexie of ADHD hebt? Wat is coma? Wat houdt de ziekte van Alsheimer in? In dit boek, dat gebaseerd is op de Klokhuis-serie over de werking van hersenen, gaat het over deze en nog veel meer hersenkrakers. En zoals je van een Klokhuis-boek mag verwachten, worden de feiten aangevuld met verhalen van kinderen en deskundigen, strips, testjes, allerlei leuke weetjes en heel veel foto's!


voorkant Over Lust En Liefde boek bestellenOver Lust En Liefde Openhartige, amusante en soms hilarische verhalen. Hugo Borst is stellig in zijn oordeel: de postmoderne vrouw is levensgevaarlijk. Of ze zoekt macht, status of geld, of ze is seksueel ontketend. Sloopkippen zijn het, verzucht een opgejaagde Borst in Over lust en liefde. In dit boek, met de erotische tekeningen van Picasso, spaart Borst zichzelf niet. Een snelle ejaculatie, kramp in bed, zuurstofgebrek bij standje 69, hij beschrijft het allemaal op tragikomische wijze. Met de nodige zelfspot neemt hij zich als minnaar de maat. Letterlijk zelfs. Ja, er kan gelachen worden in Over lust en liefde, maar de verhalen zijn meer dan een verzameling humoristische, openhartig beschreven bedavonturen van hemzelf en zijn omgeving. Het boek gaat niet alleen over sks. Want een leven zonder lust is ondenkbaar, maar een leven zonder liefde is ondraaglijk.


voorkant Verlichting voor luie mensen boek bestellenVerlichting voor luie mensen Wat is verlichting? Kun je dat bereiken? Moet je daarvoor iets doen? En word je daar dan ook heel moe van? Gelukkig niet! Er is niets wat je hoeft te doen. Je hoeft geen techniek te leren, je hoeft niet te mediteren, je hoeft er niet voor naar India, je hoeft niet vegetarisch te eten en je hoeft niet eens op je ademhaling te letten! Verlichting heeft te maken met ťťn eenvoudig, maar radicaal inzicht. Wat dat inzicht is, sla daarvoor het boekje even open. Ik had het ook hier op de achterflap kunnen schrijven, maar ik ben daar gewoon net iets te lui voor ... Veel leesplezier, Paul Smit. Het bereiken van verlichting is voor velen een ultiem doel in het leven, maar dit boekje rekent daar definitief mee af. Het impliceert een streven, een doel van het ego en daar is het non-dualisme juist het tegendeel van. In het dagelijks leven wordt de mens voortdurend geconfronteerd met het ego dat ons allerhande doelen oplegt. Het bevordert de rat-race en leidt tot angsten, onzekerheid en teleurstellingen. Verlichting betekent het loslaten van dit ego. Het besef dat men acteur is in een reeds geschreven script. Alles is bewustzijn en het leven in het 'nu' is daarvoor voldoende. Met deze boodschap leer je niet langer te luisteren naar het ego of de 'muppets in je hoofd' en geniet je van het leven, als een toeschouwer in je eigen film. Zie het niet als een methode, maar als een handleiding naar inzicht. Voor een breed publiek geschikt met herkenbare voorbeelden die op humoristische wijze zijn beschreven. Voor een ieder die op zoek is naar zichzelf of gewoonweg de rat-race in de moderne maatschappij zat is. Bevat een inhoudsopgave en een korte biografie.


voorkant Levensjeuk en ander psychisch eczeem boek bestellenLevensjeuk en ander psychisch eczeem Jeffrey Wijnberg is Nederlands bekendste provocatieve psycholoog, en heeft al jaren een veelgelezen column in De Telegraaf. Vijftig van deze columns zijn nu gebundeld in Levensjeuk en ander psychisch eczeem. Met veel humor signaleert Wijnberg moderne psychische kwaaltjes als choice sensitivity syndrome, complimentkramp, sms-stress en ja-angst. Haarscherp brengt hij de psyche van de Nederlander, in al zijn levensjeukerige kronkels, met het geschreven woord in beeld. GeÔllustreerd met Sigmund-strips van Peter de Wit. Jeffrey Wijnberg maakte naam met provocatieve, activerende vormen van therapie en coaching en publiceerde hierover een aantal populaire titels (onder meer 'Gekker dan gek', 2004, 'De kunst van het kwetsen', 2006)*. Sinds 1996 heeft Wijnberg bovendien een veelgelezen psychologische column in dagblad De Telegraaf. Een vijftigtal van zijn meest prikkelende columns is gebundeld in dit boekje. Zijn observaties over thema's als moderne psychologische problemen ('complimentenkramp', 'sms-stress'), dito therapievormen, liefde en seks, relaties en communicatie worden op passende wijze geillustreerd met de bekende Sigmund-strips van Peter de Wit. Een lichtvoetig boekje vol humor, zelfspot en levenswijsheid, dat een breed lezerspubliek zal amuseren en lezers op een speelse manier een spiegel voorhoudt.


voorkant Sterren kijken voor beginners boek bestellenSterren kijken voor beginners Sterren kijken voor beginners van Michael Driscoll is een leerzaam boek voor jonge onderzoekers. Planeten, sterren, de maan, kometen... Het universum zit vol met prachtige creaties. Met 'Sterren kijken voor beginners' weten kinderen alles over de geschiedenis en de wetenschap van de astronomie. Welke sterrenbeelden zijn er? Wat is een komeet? En wat is een vallende ster? Alle vragen worden beantwoord in deze encyclopedie voor jonge sterrenkijkers. In dit zeer volwaardige stevige sterrenkundeboek wordt op een leuke manier van alles verteld over de zon, maan en planeten, de Melkweg, andere sterrenstelsels en objecten in het heelal. Ook wordt even aandacht besteed aan de ruimtevaart en de sterrenbeelden en hoe deze eenvoudig te vinden zijn. Het bijna vierkante boek bevat veel tekst (in twee kolommen), maar leest bijna als een verhaal. Daarbij is de hoeveelheid informatie precies goed om te blijven boeien en enthousiasmeren.


voorkant Hoogbegaafd Als je kind (g)een Einstein is boek bestellenHoogbegaafd Als je kind (g)een Einstein is. Hťt basisboek over hoogbegaafdheid in een volledig geactualiseerde editie. Vijf jaar na de publicatie van Hoogbegaafd brengt expert Tessa Kieboom een volledig geactualiseerde uitgave, aangepast aan de recentste wetenschappelijke stand van zaken, met nieuwe inzichten en achtergronden. Hoogbegaafdheid is gťťn luxeprobleem! Vaak zijn deze kinderen juist erg kwetsbaar en hebben ze een grote nood aan begrip en een aangepaste begeleiding, zowel op school als thuis. Dit basisboek geeft een antwoord op veelgestelde vragen als: wat is hoogbegaafdheid precies? Hoe wordt de diagnose gesteld? Wat zijn de gevolgen van hoogbegaafdheid? Hoe ga je het beste om met hoogbegaafde kinderen? 'Een boek met veel praktijkvoorbeelden. Een prima hulp bij het opvoeden en begeleiden van hoogbegaafde kinderen en jongeren.'


voorkant Ik ben oke jij bent een sukkel. boek bestellenIk ben oke jij bent een sukkel. Betweterige schoonzus, bemoeizuchtige baas of onhandelbaar kind? Stop ze te veranderen. Ze zijn wie ze zijn. En dat zal altijd zo blijven. Is dat erg? Nee. Denk het om. Ze zijn je goudmijn. Na de bestseller Ja-maar wat als alles lukt?, Huh?! en Omdenken is Berthold Gunster terug met een boek over een onderwerp wat iedereen zal aanspreken: relaties. We hebben er elke dag mee te maken. Ze kunnen een bron zijn van stress en verdriet. Maar goede relaties zijn ook datgene wat ons vrolijk en gelukkig maakt. In Ik ben okay. Jij bent een sukkel past Berthold Gunster de theorie van het omdenken toe op relaties, zowel in zakelijke als privťsituaties. Het doel is om een voor beide partijen waardevolle relaties te creŽren. Al kan het in sommige gevallen betekenen dat de relatie beter kan worden beŽindigd. Waar de meeste adviesboeken nogal zweverig zijn, is dit boek juist down-to-earth. Aan de hand van situaties uit de dagelijkse praktijk vertelt de auteur hoe je kunt handelen bij irritaties en wat je moet doen als je het idee hebt dat je geen klik hebt met mensen. Het boek begint met een inleiding waarin de auteur aantoont dat zijn workshops effect hebben - dit is gemeten door de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Daarna gaat de auteur in op allerlei situaties waarin het zogenaamde spiegelen of omspiegelen toegepast wordt. Door de praktijkvoorbeelden is het boek goed leesbaar. Jammer dat de auteur pas in het allerlaatste hoofdstuk begint over hoe je deze theorieen zelf toe kunt passen. Dat had wel eerder gemogen. Desondanks is een gedegen en humoristisch geschreven adviesboek waaruit lezers nuttige kennis kunnen opdoen. Het vierde boek van de auteur over de zogenaamde 'Ja maar'-filosofie.


voorkant Alles over geneeskrachtige kruiden boek bestellenAlles over geneeskrachtige kruiden Meer dan 100 geneeskruiden uit de natuur, van akkerhoningklaver tot zwarte bes.*Alles over toepassing, geneeskracht en werkzame bestanddelen van geneeskruiden* Praktische tips voor het bereiden van omslagen, baden, oliŽn en veel meerzelf geneeskrachtige planten kweken, verzamelen en bewaren* alles wat u wilt weten over de geschiedenis, natuurlijke geneeskunde, werkzame stoffen en waar de grenzen liggen*bevat een uitgebreid register van ziekten en aandoeningen.


voorkant Het wonder van jou en je biljoenen bewoners boek bestellenHet wonder van jou en je biljoenen bewoners Het wonder van jou en je biljoenen bewoners is de opvolger van het prachtige kinderboek Het raadsel van alles wat leeft. Dat boek won in 2014 de Gouden Griffel, het Gouden Penseel en nog veel meer andere prijzen. Thema van dit bijzondere non-fictieboek: het menselijk lichaam. Als er iemand een wonder is, dan ben jij het wel. Ja, jij! Neem alleen al je bloedvaten. Als je die allemaal aan elkaar vast zou plakken, dan kreeg je een draad die twee keer om de aarde past. Of denk eens aan die biljoenenmicroben die in en op je lichaam zitten en die je heel hard nodig hebt om te overleven. Hoe zien ze eruit en wat doen ze daar? Het wonder van jou en je biljoenen bewoners is meer dan een boek over het menselijk lichaam.Het vertelt hoe een cel er van binnen uitziet. En dat een gewone cel in jouw lichaam er nog spectaculairder uitziet dan de Death Star uit Star Wars. Het legt uit hoe je kunt zien of iemand verliefd op je is, waarom je sneller boos wordt bij warm weer en waarom je slim wordt van kauwgom eten. Dat dus - en nog veel, veel, vťťl meer... Het wonder van jou en je biljoenen bewoners is het vervolg op Het raadsel van alles wat leeft. In dezelfde stijl geschreven: met veel humor, vol vaart en met een onnoemelijke hoeveelheid informatie. De geweldig mooie en grappige illustraties van Floor Rieder maken het boek nůg leuker. Het raadsel werd keer op keer bekroond: het boek sleepte onder andere de Gouden Griffel, het Gouden Penseel, de Gouden Tulp (beste non-fictieboek) en de Nienke van Hichtumprijs binnen.


voorkant Het raadsel van alles wat leeft boek bestellenHet raadsel van alles wat leeft Het raadsel van alles wat leeft, winnaar van zowel de Gouden Griffel als het Gouden Penseel 2014, is een prachtig kinderboek over de evolutie. Succesauteur Jan Paul Schutten levert met dit boek zijn magnum opus af, en de bejubelde illustraties zijn van Floor Rieder. Evolutie In Het raadsel van alles wat leeft deelt Jan Paul Schutten zijn kennis over het wonder van het leven en de evolutie. Wat is leven' precies, hoe is het ontstaan, hoe planten levende dingen zich voort en waarom gaat alles wat leeft ooit dood? Wat heeft Jos Grootjes uit Driel gemeen met een haai? Of met de bacteriŽn in zijn sokken? Dat zijn slechts enkele van de grote vragen waar Jan Paul Schutten een helder antwoord op geeft. Dit boek heeft een heleboel prijzen gewonnen, waaronder de Gouden Griffel ťn het Gouden Penseel 2014, en de Gouden Tulp voor het beste informatieve boek van 2013. Dat Floor Rieder het Gouden Penseel voor haar grappige en informatieve illustraties kreeg is extra bijzonder: Het raadsel van alles wat leeft is het eerste boek dat ze ooit maakte.


voorkant Terug naar normaal boek bestellenTerug naar normaal! Waarom is er zoveel te doen over DSM-5, de nieuwe editie van het handboek voor psychiaters en therapeuten? Omdat de DSM de grens bepaalt tussen wat normaal en gestoord is, en DSM-5 die grens radicaal verschuift. Miljoenen normale mensen krijgen straks het etiket van een stoornis opgeplakt. Dit leidt tot onnodige, dure en soms gevaarlijke behandelingen van nieuwe 'patiŽnten' en heeft vele maatschappelijke consequenties, bijvoorbeeld voor verzekeringen, onderwijs, rechtspraak en toegang tot zorg. We leven in een tijd van diagnostische inflatie en overmedicatie, onder druk van met name de farmaceutische industrie. Medische ziektes worden verward met psychische stoornissen en diagnoses worden al te snel gesteld. Kinderen groeien op in een golf van ADHD en autisme en het is kennelijk niet meer normaal om af en toe droevig, druk, gefrustreerd of angstig te zijn - of een tikkeltje excentriek. Allen Frances schetst de geschiedenis en de ontsporing van de psychiatrie. Als insider beschrijft hij de excessen in de psychiatrische diagnostiek en geeft hij aan hoe de psychiatrie weer veilig en gezond kan worden. Allen Frances is emeritus hoogleraar psychiatrie aan Duke University. Hij was lid van de DSM-III task force en voorzitter van de DSM-IV task force en is nu de bekendste en meest gezaghebbende criticus van DSM-5. Aanleiding van dit boek is het verschijnen van de vijfde editie van het bekende diagnostische handboek van psychiatrische aandoeningen, de DSM. Dit boek toont volgens Frances, zelf ooit verantwoordelijk voor de vierde editie, overtuigend aan dat er binnen de psychiatrie sprake is van diagnostische inflatie. Steeds meer mensen met normale levensproblemen vragen en krijgen medische hulp en medicatie, terwijl ernstig zieke patiŽnten adequate zorg juist moeten ontberen. Oorzaken van deze 'medicalisering van het dagelijks leven' zouden zijn dat mensen niet kunnen omgaan met de negatieve gevoelens die nu eenmaal bij het leven horen. Verder heeft de psychiatrie altijd diagnostische hypes gekend en speelt ook de farmaceutische industrie een belangrijke rol. De auteur doet voorstellen om deze ontwikkeling, die verontrustende gevolgen heeft, om te buigen. Een helder en toegankelijk betoog zonder onnodig jargon. Een belangrijk boek, zowel interessant voor professionals als voor een breder publiek.


Er staan nog veel meer boeken in mijn boekenkast zoals alle boeken van John Gray, veel boeken over verschillen tussen mannen en vrouwen, alle boeken van Yvonne Krooneneberg en alles van Leonard Huizinga, veel boeken over de betekenis en herkomst van symbolen, fotografie boeken en de nodige boeken over liefde en relaties en spiritualiteit.

Last update: 24-07-2017

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).