Mijn autisme en aankijkgedrag

aankijken ogen volgen Ik ben als hoogfunctionerend autist altijd aan het leren en het gedrag van andere mensen en mijn eigen gedrag te doorgronden en te begrijpen. Waarom gaat de communicatie tussen mij en anderen soms niet goed, zakelijk wel maar persoonlijk is het soms moeilijk. Dit heeft ook te maken met mijn aankijkgedrag. Ik heb geleerd dat mensen het feit dat je ze aankijkt als oprecht gevoel van belangstelling ervaren en dus heb ik mijzelf dit aangeleerd. Ook heb ik geleerd om lichaamstaal te doorgronden en sarcasme te herkennen. Ik las ergens in een onderzoek dat veel autistische mensen niet aankijken omdat ze juist teveel emoties lezen en teveel prikkels ontvangen van het lezen van het gezicht van de ander, waardoor ze zich niet meer op het gesprek kunnen concentreren.

Ik herken dit bij mijzelf, ik heb altijd heel oprechte belangstelling voor een ander, maar in een zwaar gesprek kan ik oogcontact verbreken en bijvoorbeeld naar een lamp of ander object kijken om mij juist te kunnen concentreren op de woorden die ik hoor. Wanneer ik iemand aan zou blijven kijken zouden er teveel prikkels binnenkomen en teveel signalen waardoor ik me niet zo goed kan inleven in de woorden die ik hoor. Vaak leggen mensen dit als gebrek aan aandacht uit en dan probeer ik uit te leggen dat dit niet zo is en dat ik wegkijk om mij juist te kunnen concentreren op wat de ander zegt. Maar vaak is een gesprek al verstoord als de ander denkt dat ik geen oprechte belangstelling toon. Dit is vervelend, gelukkig weten de mensen die me kennen dit wel en weten ze dat het juist niet een gebrek aan belangstelling is.

Hetzelfde gaat op wanneer ik in een druk gezelschap of lawaaierige omgeving zit, de vele prikkels om mij heen belemmeren mij in de aandacht die ik graag zou willen hebben voor iemand. In een omgeving waar meerdere gesprekken om mij heen plaatsvinden, komen al deze gesprekken bij mij binnen en vind ik het heel moeilijk om mij op mijn gesprekspartner te concentreren. Vaak let ik dan heel erg op hun mond als een soort van superfocus om de ander binnenkomende prikkels te kunnen onderdrukken. Maar vaak is dat extreem vermoeiend en voor een echt persoonlijk gesprek vind ik samen wandelen juist een goede omgeving. Ik hoef dan niet aan te kijken en heb weinig prikkels om mij te verstoren en dan kan ik mij heel goed concentreren op de ander. Een vriendin zij altijd als jij naar de grond voor je voeten kijkt (en niet naar de mooie omgeving) dan heb ik je volledig aandacht. Dit soort begrip is erg fijn en geeft een vertrouwd gevoel.

Niet iedereen met autisme is hetzelfde, juist integendeel, maar voor veel mensen met autisme gaat het bovenstaande wel op. Wanneer mensen dit zouden weten en zouden herkennen zouden veel communicatieproblemen opgelost kunnen worden. Vaak denkt met ten onrechte dat mensen met autisme in hun eigen wereld leven en dat ze weinig belangstelling hebben voor anderen, dit is vaak niet zo. De eigen wereld is vaak prikkelarm en veilig, maar de meeste mensen met autisme hebben net als alle andere mensen ook behoefte aan contact, aandacht, erkenning en herkenning. Maar dan wel op een wijze die voor hen goed en veilig voelt. De vooroordelen over autisme zijn de wereld nog lang niet uit en de vele varianten maken het ook niet makkelijker. Vaak denkt men dat wat men ziet bij de enen autist ook opgaat voor de andere en dat is vaak helemaal niet zo. Mensen met autisme zijn gewone mensen wiens brein net iets anders bedraad is, maar het zijn ook mensen die dezelfde behoeftes van liefde en genegenheid hebben als de meeste andere mensen.


Boeken over autisme

Dit is autisme! Meer dan 550.000 Nederlanders hebben autisme. Zij worstelen iedere dag met het uitvoeren van kleine dagelijkse bezigheden zoals tandenpoetsen, rommel opruimen of een gezellig gesprek voeren. Het lijkt wel alsof steeds meer mensen autisme hebben. Toch weten veel mensen niet precies wat autisme is en hoe je er mee omgaat. Dat leidt vaak tot ongemakkelijke momenten, woede-uitbarstingen of zelfs tot stukgelopen relaties. Juist dat is waar autisme-expert Colette de Bruin met haar nieuwe boek 'Dit is autisme!', verandering in brengt.
kopen knop


De autisme survivalgids Voel je je vaak anders dan anderen? Maak je moeilijk vrienden of ben je vrienden vlug weer kwijt? Ben jij geïnteresseerd in dingen die andere kinderen maar saai vinden? Word je zenuwachtig als de dingen niet gaan zoals je had gedacht? Doe je vaak dingen op precies dezelfde manier? Kunnen kleine details je helemaal opwinden? Raak je soms helemaal in de war van wat mensen zeggen? Heb je het moeilijk als andere mensen herrie maken? Misschien werd bij jou wel autisme vastgesteld, maar hoe moet je daarmee omgaan? Als deze vragen wel eens in je opkomen, is dit boek vast iets voor jou.
kopen knop


Vind je eigen weg met jouw autisme Als je autisme hebt, werken jouw hersenen anders dan bij de meeste mensen. Je verwerkt informatie op een andere manier. In je kinderjaren bepalen volwassenen wat jij nodig hebt. Maar als je in de bovenbouw van de basisschool komt, of naar het voortgezet onderwijs gaat, is het belangrijk dat je zelf weet wat jouw autisme inhoudt. Je begrijpt jezelf dan niet alleen beter, maar kunt ook aan anderen uitleggen wat je nodig hebt om je goed te voelen en hoe jij het beste kunt leven, werken en leren.
kopen knop


Last update: 19-08-2022


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).