Alleen wonen

 foto Hein PragtIk ben al meer dan 20 jaar gescheiden en na enkele relaties daarna al weer vele jaren een alleenstaande vader. Alleenwonen.nl was een van mijn internetsites die ik beheerde die in zijn hoogtijdagen meer dan 1000 actieve single leden had. Met de opkomst van allerlei single sites, sites voor alleenstaanden, single event clubs, single facebookpagina's was er steeds minder animo voor de site alleenonen.nl en tenslotte heb ik de naam verkocht aan een woningstichting die bijna dezelfde naam had. Toch denk ik met plezier terug aan de site alleenwonen.nl want het was een gezellig online (besloten) singleforum waar veel lief en leed gedeeld werd en waar ook de nodige relaties ontstaan zijn. Een deel van de inhoud die ik voor deze site geschreven heb is uiteindelijk op deze site terecht gekomen en via deze themapagina kun u dit vinden samen met nieuw materiaal. Soms duurt het na een verbroken relatie jaren voordat de liefde weer op uw pad komt en soms staat de nieuwe minnaar of minnares als na een korte tijd op de stoep. Met het stijgen van de leeftijd en een aantal verbroken relaties neemt ook het aantal mensen dat voorlopig, of definitief geen vaste relatie meer wil toe. Veel mensen die geen relatie hebben noemen zichzelf "happy singles", maar uit ervaring weet ik dat dit vaak schone schijn is en een manier van zelfbescherming. De "markt" heeft dit ook ontdekt en ondertussen worden er miljoenen verdient met de behoeft van singles om in deze drukke wereld weer een geschikte liefdespartner te vinden en lang niet al deze organisaties en bedrijven zijn even eerlijk en betrouwbaar. Op deze site kunt u over al deze onderwerpen artikelen vinden. Ik wens u veel leesplezier, vriendelijke groet, Hein Pragt.

Dating zestig plus

liefdespartnerDating als alleenstaande boven de zestig heeft zo zijn eigen dynamiek, sommige dingen zijn tijdloos maar er zijn ook zaken die echt bij wat oudere singles leven. Ik heb zelf de nodige ervaringen opgedaan de laatste jaren en wil graag mijn positieve als minder positieve ervaringen delen op deze pagina. Op zich is er technisch gezien niet zoveel verschil tussen daten op je twintigste, dertigste of veertigste maar met het stijgen van de leeftijd zijn de levensinstellingen wat vaster geworden en zijn ook de wensen wat duidelijker. Dit komt mede door de ervaringen uit voorgaande relaties en de levenservaring in het algemeen. Ook spelen in of uitwonende kinderen mee, maar ook de maatschappelijke status speelt op iets hogere leeftijd m.i. meer mee.
Lees hier, dating zestig plus.

Geef geen oude zekerheden op

samenwonenDe meeste paren die weer gaan samenwonen willen niet denken aan het feit dat het mis kan gaan, dit is ook niet erg romantisch. Ook is een goed samenlevingscontract vaak niet romantisch maar juist zakelijk en laten veel stellen het daarom maar achterwege.\ Maar helaas zijn de cijfers van het CBS duidelijk, een derde van de eerste huwelijken en samenwoners gaat uit elkaar en van de tweede huwelijken en samenwoners gaan ongeveer de helft van de relaties stuk. De kans dat samenwonen en alles opgeven dus slecht afloopt voor de partner die alles opgeeft is dus vrij groot.
Lees hier, geef oude zekerheden niet op.

Alleenwonen en latrelatie

latrelatie Was de latrelatie in de jaren zestig nog een status van vrijheid blijheid, tegenwoordig is het vaak een economische noodzaak en een veilige en vaak praktische oplossing. Beide partners kiezen er voor om wel een vaste liefdesrelatie aan te gaan maar geen gezamenlijk huishouden te voeren. De reden kan zijn omdat ze beiden hun zelfstandigheid niet willen opgeven, maar ook kan het een veiliger gevoel zijn als eerdere relaties (met samenwonen) mislukt zijn en men eventueel weer terug wil kunnen vallen op de eigen veilige plek.
Lees hier meer over de latrelatie.

Vriendschap met voordelen

Vriendschap met voordelenVriendschap met voordelen, in het Engels "Friends With Benefits" genoemd, is een fenomeen dat al vele jaren oud is en ik kan bekennen dat het voor mij niet vreemd is. Ook binnen mijn kennissenkring zie ik het regelmatig gebeuren, hoewel de meeste mensen (heel verstandig) het liever niet aan de grote klok hangen. Wanneer men geen vaste liefdesrelatie heeft of niet direct uitzicht op een vaste liefdesrelatie heeft, kan men ook binnen de vriendenkring kijken of er iemand in dezelfde situatie zit en dan afspreken dat men, zonder verdere verplichtingen, samen regelmatig, of af en toe, lichamelijk intiem kan zijn op basis van vriendschap. Wel zijn samen goede afspraken maken hier heel belangrijk.
Lees meer over vriendschap met voordelen

Liefdespartner vinden

liefde vindenOndanks dat er een ruim aanbod aan dating apps zijn zoals Tinder en een nog ruimer aanbod aan datingsites, is er een ruime groep single mensen die al langer geen geschikte liefdespartner meer kan vinden. Dit heeft soms weinig te maken met het feit of men er aantrekkelijk of er minder aantrekkelijk uitziet, verliefd worden is niet iets wat men op commando kan worden en is ook niet iets dat men bewust kan beïnvloeden. Desondanks zijn er ook mensen die zonder problemen van de ene relatie na een maand weer in de volgende stappen en die telkens weer vrij snel een nieuwe leuke partner tegenkomen. Soms lijkt het onverklaarbaar waarom de ene single wel snel een nieuwe ware liefde ontmoet en de ander jaren lang op zoek is.
Lees meer over daten en Liefdespartner vinden

Downdaten

downdatingEen tijd geleden leerde ik de term Downdaten kennen door een artikel in de NRC Next. Hier stond een artikel over het overschot van hoger opgeleide vrouwen in de grote steden. Hoger opgeleide vrouwen hebben te kampen met een gebrek aan mannen met hetzelfde opleidingsniveau. Onder de titel "Utrecht is een mannenparadijs" geeft NRC Next aan dat de situatie vooral in Utrecht en Amsterdam "ernstig" is. Het zijn vooral de universiteitssteden en plaatsen met een hogeschool waar dit probleem zich voordoet. Op het platteland is de situatie omgedraaid, hier is juist een vrouwentekort ontstaan. Wat de zaken nog lastiger maakt is dat mannen meestal geen problemen hebben met een wat minder opleidingsniveau van hun partner waardoor de "lager opgeleide dames" ook nog eens een deel van het aanbod hoogopgeleide mannen inpikt.
Lees meer over downdaten

Ook ik ben single vader

single vaderIk ben zelf al weer meerdere jaren single vader, sinds de echtscheiding in 2009 heb ik nog één langdurige relatie van bijna drie jaar gehad. Maar de laatste zeven jaar is het, ondanks een regelmatige date niet meer gebeurd. Wel kan ik een redelijk aantal dating rampen beschrijven die soms wel tot de nodig hilariteit leiden. Ik heb dates gehad met vrouwen die hele oude foto's van 20 jaar en 30 kilo geleden op een site gezet hadden, vrouwen die op een date anderhalf uur zaten te klagen over alles en iedereen zonder dat ik er een woord tussen kreeg, ik was altijd eerlijk en heb de dates niet uitgezeten. Soms klikte het ook gewoon niet en dan was het even gezellig kletsen en afscheid nemen. Soms schrijf ik me weer in op een dating site of een dating app om er na en maand weer zo zat van te zijn dat ik het weer een paar maanden links laat liggen. Toch hoop ik nog steeds een keer een leuke, aardige, slanke dame te ontmoeten om nog een keer een echt wederkerige, liefdevolle, intieme relatie te kunnen hebben, het liefste een keer echt voor de rest van mijn leven. Maar de keuze is gering geworden en de meeste echt leuke vrouwen hebben natuurlijk al een langdurige goede relatie. Ik weet wel dat ik als single man niet alleen ben, er zijn inmiddels een paar miljoen singles in Nederland. Maar ik ben bang dat ik en mijn toekomstige liefdespartner een beetje kieskeurig zijn geworden.

Singles die zeggen dat het wel goed is

ik ben okeIn de jaren dat ik single was en alleen woonde voelde ik me best gelukkig, ik had een leuk huis, aardige buren, vrienden en vriendinnen, mijn kinderen een leuke baan en tijd voor leuke vrijetijdsbesteding. Een singlebestaan heeft voordelen, je bepaalt alles zelf en hoeft geen enkel compromis te sluiten. Wat wil een mens nog meer vroeg ik mijzelf wel eens af, maar als ik soms 's avonds alleen in bed lag verlangde ik wel naar twee armen om mij heen en een lijf om tegen aan te kruipen en meer. Maar ook als ik weer eens tevreden op de bank lag te lezen op een druilerige zondagmorgen bekroop me wel het verlangen naar een goed gesprek en het gevoel van samenzijn. Ondanks dat ik best gelukkig was al;s single merkte ik wel dat na een avond dat een kennis op bezoek was geweest die net opnieuw erg verliefd was en met een zeer gelukkige uitstraling zat te praten over zijn nieuwe liefde, ik in bed toch stiekem een beetje eenzaam en jaloers was. Zou het niet geweldig zijn om ook weer een keer zo verliefd te zijn, ik kende het gevoel maar al te goed.

Als ik echt diep in mijn ziel keek merkte ik dat ik best gelukkig was en niet ontevreden en dat ik dat interpreteerde als "redelijk gelukkig". Maar stilletjes droomde ik wel van een leuke partner waarmee het leven weer veel aangenamer zou kunnen zijn. Ik merkte dat ik mijzelf een aantal dingen wijsmaakte waarmee ik mijn bestaan als single voor mijzelf verantwoorde en waarmee ik mijzelf onbewust duidelijk maakte dat het leven eigenlijk goed was en dat ik niemand nodig had. Ook merkte ik dat ik mijzelf soms probeerde groot te houden omdat ik niet gezien wilde worden als die zielige eenzame vrijgezel die niet meer aan een partner kon komen. Veel mensen begrijpen ook niet dat opmerkingen als "je wilt gewoon te graag" of "je moet eerst gelukkig zijn met jezelf" of "je moet niet zo zoeken, dan komt het vanzelf" of "je bent gewoon veel te kieskeurig" erg pijnlijk en kwetsend kunnen overkomen. Zeker wanneer deze opmerkingen gemaakt worden door mensen die zelf een stabiele relatie hebben. Dit komt dan vaak een beetje neerbuigend over en bevestigd dat u een "kansloze vrijgezel bent". Alleen hiervoor houden veel singles de schijn van de "happy single" op.

Natuurlijk zijn er ook reële bezwaren tegen een nieuwe relatie maar wanneer u echt verliefd bent zullen deze bezwaren vaak veel minder belangrijk worden. Dit is het bekende hoofd en hart principe, het hoofd weet van een lijst van eisen en bezwaren en het hart gaat hier totaal aan voorbij. Een van de "hoofd" argumenten tegen een vaste relatie is dat samenleven met een partner betekent dat men zijn of haar levensstijl zal moeten aanpassen aan een ander, waar veel alleenstaanden erg tegenop zien. Ook is de zorg voor kinderen en het moeten delen van de schaarse vrije tijd met de nieuwe partner en de kinderen een reëel bezwaar. Maar ook vervelende ervaringen uit vorige relaties en de angst om deze weer terug te vinden in een nieuwe relatie kan de zoektocht naar een nieuwe liefde aardig blokkeren. Zelf merk ik dat ik bij een potentiële nieuwe partner erg let op bijvoorbeeld dominant gedrag of gebrek aan empathie let waarbij ik bij het herkennen onmiddellijk de rem op de kennismaking zet. Dit is eigenlijk niet eerlijk omdat dit vaak maar een klein aspect van het grote geheel is, maar zo werkt het wel af en toe.

Een van de eerste dingen die veel singles bedenken is dat ze gaan voor "alles of niets". Het leven is toch goed waarom dan genoegen nemen met een compromis. En zo zal iedere potentiële lief aan een strenge selectie onderworpen worden en zal een "soms onbewust" wensenlijstje en afkeurpunten toegepast worden waar natuurlijk bijna niemand aan kan voldoen. Helaas is dit telkens weer vragen om een teleurstelling, door te zoeken naar perfectie zullen vele toch zeer geschikte partners geen kans krijgen omdat de single nog 'even verder wil zoeken'. Door het enorme aanbod op datingsites gaan mensen hun wensen opschroeven en gaan ze letten op de verkeerde eigenschappen. Of iemand goede eigenschappen heeft om een succesvolle relatie op te bouwen kan men meestal niet terugvinden in een datingsite profiel. Sommige single mensen blijven eindeloos doorzoeken en sommigen hebben meerdere kortstondige hartstochtelijke relaties die nooit erg lang duren omdat ze teveel op uiterlijk en maatschappelijke status letten.

Ook maken veel singles zichzelf wijs dat ze niemand nodig om gelukkig te zijn, dit is in zeker opzicht waar want alleen wonen en alleen leven kan prima, maar over het algemeen is het hebben van een partner een grote verrijking van je leven. Nog een argument van veel singles om het geweten te sussen is dat een ander u niet verdient als ze u niet kunnen accepteren zoals bent, maar helaas bestaat een goede relatie altijd uit geven en nemen. Sommige mensen verbergen zich ook achter de kinderen om een eventuele geschikte partner buiten de deur te houden of zoeken een partner die hetzelfde maatschappelijke niveau heeft of hoger en dezelfde opleiding of hoger. Door de eisen maar hoog genoeg op te schroeven heeft men een excuus voor zichzelf waardoor het aan het enorm slechte aanbod van geschikte partners ligt en niet aan zichzelf. Deze kleine leugentjes en zelfbedrog maken de realiteit gemakkelijker te verteren en zorgen ervoor dat men het single bestaan beter kunnen accepteren en verdragen.

Single mannen kunnen het ook prima alleen!

Ondanks dat veel mensen alleen wonen tegenwoordig bestaan er best nog veel vooroordelen. Zo is het bekend e vooroordeel dat mannen niet goed voor zichzelf kunnen zorgen en dat het huis van een single man een rommelige en vaak niet zo schone "mancave" is. Vooral vrouwen schijnen, ondanks alle emancipatie van deze tijd, vaak te denken dat mannen niet voor zichzelf kunnen zorgen, dit viel me bijzonder op toen ik al een paar jaar alleen woonde samen met mijn dochter die op de basisschool zat. Op een dag had ze een vriendinnetje gevraagd om bij haar te komen spelen en ik had dit met de moeder van dat meisje afgesproken. Om kwart over drie haalde ik mijn dochtertje uit school en de moeder van het meisje wilde even meelopen om te zien waar ik woonde. Dat vond ik prima en ze kwam ook even mee naar binnen en liet zich ontvallen, "zo, dat valt me reuze mee". Ik wist niet of ik boos moest worden of dat het een compliment was, maar waarschijnlijk vond ze mijn huis nog redelijk netjes en had ze echt iets anders verwacht. Ik woon al jaren alleen en heb een schoon en opgeruimd huis, niet bacterievrij maar gewoon schoon en netjes. Een huis is wel een plek om in te leven. Ook kreeg ik eens een compliment op school dat ik het allemaal zo goed deed als alleenstaande vader en de vrouw zei er achteraan, "dat zie ik mijn man absoluut niet doen!". Dit bevestigde mijn idee wat veel vrouwen nog steeds hebben van alleenstaande mannen, maar de emancipatie is echt verder dan ze denken, ook mannen zijn goed in staat om huishouden, werk en kinderen te combineren. Ik ben bang dat het idee dat mannen minder goed voor zichzelf kunnen zorgen dan vrouwen nog een tijdje nodig heeft om uit-geëmancipeerd te worden.

Krantenartikel in het AD van 2011

In 2011 werd ik benaderd door een journalist van het AD die een artikel wilde schrijven over alleen wonen in Nederland en ik vond dat prima. Op een middag kwamen een fotograaf en een journalist op bezoek en onder genot van een glas wijn maakten we een foto en bespraken we een interview. Een paar dagen later stond het in de krant en ik heb het uit de krant geknipt en de tekst ook op mijn site gezet. Dit was mijn inzicht als alleenstaande vader in 2011, veel van de tekst gaat nog steeds op al is er ook sprake van nieuw inzicht.

We wonen alleen en vinden dat best!

(c) AD 2011 naar aanleiding van een interview van Hein Pragt

Woont u alleen en bent u niet ongelukkig? Dan is dat helemaal niet gek, laat staan zielig. Want al woont u dan alleen, u bent niet alleen: 1,8 miljoen Nederlanders hebben, net als u, een huis voor zichzelf, En dat is liefst 400.000 meer dan 15 jaar geleden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft het geteld: het aantal alleenwonenden stijgt gestaag, "Maar eenzaam of zielig zijn ze niet," zegt Jan Latten van het CBS. "Want een kwart van die groep heeft wél een relatie. Ik wil maar zeggen: die reisorganisaties die al die mensen folders sturen met reisjes voor vrijgezellen, slaan de plank voor een deel mis". We wachten veel langer met samenwonen en we gaan net zo makkelijk weer uit elkaar als de passie verdwenen is. Latten: "Bijna de helft van de mensen tussen 18 en 25 jaar heeft een relatie, maar ze zijn er veel minder zeker van of dat nou je van het is. Dus blijven ze apart wonen. Jongeren hebben nu ook een heel leven te leiden voordat ze gaan samenwonen: eerst studeren, aan de carrière werken, een wereldreis maken, er is zo veel te doen."

Opmerkelijk is dat de stijging van het aantal alleenwonenden het grootst is is in de groep 40 tot 65 jaar. We scheiden makkelijk, al is dat nog niet eens zo verrassend; vrouwen verdienen vaak hun eigen geld, dus financieel kan het. En wie uit elkaar gaat, boeit in veel gevallen ook niet meer zo te vrezen voor de toorn van de familie. "Scheiden kan en mag," zegt Latten. Maar dat juist die groep zich daarna niet meer laat strikken voor liefde onder één dak, valt wel op. "Minder dan een op de vijf mensen uit de alleenwonende groep 40-65 heeft een vaste relatie" zegt Latten. "Ze hebben het allemaal al meegemaakt: verliefd worden, samenwonen, gezin stichten. De drang is weg. Ze vinden het wel best zo."

Hein Pragt (52) uit Veenendaal is er zo een, De plussen van het samenwonen wegen niet meer op tegen de minnen, na twee gestrande huwelijken waaruit vijf kinderen voortkwamen. "Na mijn eerste huwelijk wilde ik zo snel mogelijk een nieuwe relatie," vertelt Pragt. "Dan merk je al dat het niet meevalt iemand te vinden, die bij jouw levensstijl past, jouw manier van opvoeden, daar liepen ook best een paar relaties hard op stuk." Toch stapte Pragt nóg een keer in het huwelijksbootje, kreeg er nog een dochter bij, maar 2,5 jaar geleden liep ook dat stuk. Nu, met twee ex-vrouwen, vijf kinderen (van wie er één fulltime en één parttime bij hem woont) en een 32-urige baan in de ICT, heeft hij het druk zat. "Gezelligheid is er genoeg: ik kan met mijn zoon naar een concert, ik heb nog ex-stiefdochters met wie ik wel eens een terrasje pak. Ik ben nu in zo'n fase dat de voordelen van een vaste relatie niet opwegen tegen de nadelen. Stel je voor dat ik de schaarse vrije tijd die ik heb, moet delen met iemand. Ik ben nu blij als ik zondag met een boek op de bank kan neerploffen met niks dan stilte om me heen". Al acht jaar geleden startte Pragt de site alleenwonen.nl. Uit de reacties door de jaren heen, durft hij wel een conclusie te trekken. "De mensen zijn niet individualistischer, maar zelfstandiger. Als ik naar mijn leven kijk nu, moet iemand wel heel precies in het plaatje passen, voordat ik weer begin aan de rompslomp van samenwonen."

Gerelateerde pagina's

Opnieuw beginnen

Binnen het thema liefde staat een pagina met informatie over alle zaken die te maken hebben met opnieuw beginnen na een echtscheiding of verbroken liefdesrelatie. Opnieuw beginnen valt vaak niet mee, bij bijna iedereen die gescheiden is herkent men vaak dezelfde problemen. De duur van het verwerken van een echtscheiding of verbroken relatie wordt ook vaak erg onderschat, het kan wel een aantal jaren in beslag nemen met veel vallen en weer opstaan.
Lees hier, opnieuw beginnen.

Liefdespartner vinden

Het vinden van een liefdespartner lijkt soms zo eenvoudig, maar in de praktijk lijkt het soms best wat lastiger te zijn. En dit is eigenlijk vreemd omdat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek er meer dan 2,6 miljoen mensen alleenstaand, single, vrijgezel (of hoe u ze ook wilt noemen) in Nederland. Het CBS verwacht ook dat het aantal eenpersoonshuishoudens de komende jaren nog verder zal stijgen, in 2025 zouden het er 3,3 miljoen alleenstaanden in Nederland kunnen zijn. Dat zou moeten betekenen dat er overal de nodige single mensen moeten zijn die ook op zoek zijn naar een partner in de liefde. Ondanks dat er een ruim aanbod aan dating apps zijn zoals Tinder en een nog ruimer aanbod aan datingsites, is er een ruime groep single mensen die al langer geen geschikte liefdespartner meer kan vinden.
Lees meer over liefdespartner vinden.

Liefde en latrelatie

De latrelatie maakte nog steeds een opmars, was het in de jaren zestig nog onder het motto van vrijheid blijheid, tegenwoordig is het een veilige en vaak praktische oplossing. Beide partners kiezen er voor om wel een liefdesrelatie aan te gaan maar geen gezamenlijk huishouden te voeren. Dit kan zijn omdat ze beiden hun zelfstandigheid niet willen opgeven, maar ook kan het een veiliger gevoel zijn als eerdere relaties (met samenwonen) mislukt zijn en men eventueel weer terug wil kunnen vallen op de eigen veilige plek. Maar ook het hebben van inwonende kinderen kan een keuze voor elk een eigen huishouden (en een veilige plek voor de kinderen) bepalen.
Lees meer over liefde en latrelatie.

Liefde en bindingsangst

Is het u ook wel eens overkomen dat u een relatie aanging en u merkte dat uzelf of de ander ineens afhaakte of terugkrabbelde als het (in zijn of haar beleving) te snel ging. Ik had ooit een vriendin die regelmatig kortstondige relaties had maar het altijd weer uitmaakte als het in haar ogen te serieus werd. Wanneer de ander al iets voorstelde als "wil je mijn ouders eens ontmoeten?" was dit reden om de relatie onmiddellijk te verbreken. In gesprekken vertelde ze me wel dat dit waarschijnlijk het gevolg was van haar ouders die "voor de kinderen" bij elkaar gebleven. Hier was dus duidelijk een oorzaak van bindingsangst aan te wijzen, maar veel mensen hebben er onbewust last van.
Lees meer over bindingsangst.

Liefde en de ex partner

Wanneer een liefdesrelatie verbroken is heeft men meestal een ex partner. Hoewel een groot aantal mensen in staat is om een werkbare of zelfs vriendschappelijke verhouding met de ex partner op te bouwen, komt helaas ook soms het allerslechste in ex partners naar boven. Sommige mensen kunnen niet loslaten en dit kan tot gevolg hebben dat men wanhopig hoopt op herstel van de relatie, maar ook kan de liefde omslaan in mateloze haat en kan men de ex partner mateloos pijn willen doen. Maar er is ook nog een adere kant, iemand die een nieuwe liefdesrelatie aangaat heeft tegenwoordig de kans dat men zelf maar ook de ander één of meerder ex partners heeft. Dit kan tot kleine en ook grotere problemen leiden afhankelijk van de periode die er tussen de nieuwe relatie en de ex relatie ligt en of de exen elkaar al echt losgelaten hebben.
Lees meer over de ex partner.

Liefdesverdriet

Wanneer u uit een verbroken relatie komt of weer iemand leert kennen die uit een verbroken relatie komt dan kun u te maken krijgen met liefdesverdriet. Dit is de (soms fysieke) pijn die men voelt bij het verbreken van een relatie of bij een onbereikbare liefde. In het geval van een verbroken relatie of huwelijk spreekt men over scheidingsrouw. Liefdesverdriet is een aandoening met symptomen vergelijkbaar met een ziekte, het kan leiden tot geestelijke en fysieke pijn, vergelijkbaar met een depressie, men spreekt niet voor niets over een gebroken hart.
Lees meer over liefdesverdriet.

Nahuwelijk

Djoeke Veeninga ging ging voor dit boek op zoek naar het "nahuwelijk" als sociaal ideaal, ze interviewde deskundigen en beschrijft haar eigen ervaringen. Ze beschrijft een nieuwe wijze waarop ex paren als verstandige ouders goed met elkaar om blijven gaan. Djoeke Veeninga ging ging voor dit boek op zoek naar het “nahuwelijk” als sociaal ideaal, ze interviewde deskundigen en beschrijft haar eigen ervaringen. Via een televisie programma introduceert de VPRO dit nieuwe woord in de Nederlandse taal en het beschrijft een nieuwe wijze waarop ex partners als verstandige ouders goed met elkaar om blijven gaan voor de eigen gemoedsrust en vooral die van de kinderen.
Lees meer over het nahuwelijk.

Boeken voor alleenstaanden

boek Single gelukboek bestellenSingle geluk - zo doe je dat! Single zijn brengt unieke kansen met zich mee! Of het nu voor een maandje is, of voor jaren, van een periode van vrijheid kun je op een positieve manier gebruikmaken. Steeds meer mensen zijn voor korte of langere tijd single, eenmalig of vaker. Veel misverstanden doen nog steeds de ronde: singles zouden eenzaam zijn, of niet compleet. Het tegenovergestelde is waar: een single episode draagt de potentie in zich om je leven een flinke boost te geven en je sterk te maken. Aan de hand van haar eigen ervaringen, die van andere singles, en toelichtingen van deskundigen, schetst Heering een positief en realistisch beeld van het ongebonden leven in de 21ste eeuw. Dankzij dit boek, dat bol staat van verhalen en tips, kan iedereen volop genieten van sprankelende single periodes.

boek Niet alleen maar singleboek bestellenNiet alleen maar single - Vrouwen over liefde, dating en seks.De afgelopen jaar zijn single vrouwen zowel uitgeroepen tot happy singles als uitgemaakt voor dolende, onvolledige zielen die niet zonder man kunnen. Gegeven de vele meningen is het verbazingwekkend hoe weinig kennis er is over de daadwerkelijke beleving van single vrouwen. Niet alleen maar single maakt aan die lacune een einde met de resultaten van een grootschalige enquête naar de gevoelens, de ervaringen en de meningen van single vrouwen. Daarnaast is een groot aantal singles geïnterviewd. Op buitengewoon openhartige wijze praten vrouwen van alle leeftijden en achtergronden over vooroordelen, zelfredzaamheid, toekomstdromen, eenzaamheid, vriendschap, mannen, daten, onzekerheid en seks. Hun persoonlijke verhalen zijn afwisselend hilarisch, ontluisterend en inspirerend.

boek Het Gelukkige Eenoudergezinboek bestellenHet Gelukkige Eenoudergezin - het handboek voor de alleenstaande ouder. Stel, je bent een alleenstaande ouder geworden. Wat gebeurt er dan met je werk? Hoe doe je dat met de oudergesprekken op school? Wie zorgt er voor je zieke kind? Hoe kom je nog aan jezelf toe? Allemaal vragen die opkomen als je alleen komt te staan. En ook al kunnen de oorzaken heel verschillend zijn – een scheiding, een sterfgeval, psychische problemen of een bewuste keuze, de uitkomst is hetzelfde: je moet het alleen doen. En dat hoeft helemaal niet zielig te zijn. Want ondanks de (praktische) problemen en de emoties die dit met zich meebrengt, heeft het alleenstaand ouderschap ook zijn voordelen! Zo ben je voortaan af van die eindeloze meningsverschillen \ over de opvoeding en kun je alles lekker zelf beslissen. Dit handboek biedt herkenbare ervaringsverhalen, praktische informatie en opvoedkundige en juridische adviezen over het alleenstaand ouderschap.

Forum vragen over: 03 - Liefde  : Liefde en alleen wonen

Vraag of reactieReactiesDatum en tijd
• Reacties op de pagina over alleen wonen(5 )2016-01-29 17:06:00

Laatste 10 reacties!

Reacties op de pagina over alleen wonen
Net weer eens demonstratief uitgeschreven bij een datingsite, deze keer was het relatieplanet.nl. Het valt wel erg op hoe men zoveel mogelijk geld uit de zakken van de alleenstaande man wil kloppen. Pas na een week kwam ik er achter dat vrouwen die geen betalend lid zijn, niet kunnen reageren op je berichten. Wanneer je dan kijkt is zeker 70 procent van alle vrouwen niet betalen lid en die kunnen dus al niet reageren. Bijna geen enkele echt aantrekkelijke vrouw heeft een betalend lidmaatschap en in sommige profiel staat zelfs de hint dat mannen maar een creatieve wijze moeten vinden om in contact te komen. Ja, zo kan ik als site ook schermen met duizenden actieve leden op de site, maar uiteindelijk heb je er (zelfs als betalend lid) niets aan. Het was inderdaad weer eens weggegooid geld, ik ben nog steeds op zoek naar een datingsite die een beetje behoorlijk omgaat met alleenstaanden en waar er ook een echte kans is om een leuke vrouw te vinden zonder dat het gelijk enorm veel geld kost. Ik wil best wat betalen voor een site, voor niets gaat de zon op, maar de prijs kwaliteit verhouding van de geleverde dienst moet wel in verhouding zijn en een beetje eerlijk.
Reacties op de pagina over alleen wonen
Ik heb hier ook ervaring mee op die site, wanneer je dan zo slim bent om een email adres of een telefoonnummer in het bericht te zetten dan scannen ze dat en vervangen dat door sterretjes zodat je niet buiten de site om contact op kunt nemen. Zelfs als je het nog slimmer doet herkennen ze het. Ze doen er alles aan om eerst twee betalende klanten te hebben voor je contact mag leggen. Op andere sites is het vaak zo dat wanneer één van de twee een betalende klant is er contact opgenomen mag worden en dat is ook wel wat eerlijker. Dit is i.d.d. echt geld uit de zak klopperij... en de dames blijven wel (niet betalend) staan in de hoop dat een man het lukt om toch contact te leggen. Ik denk dat ik maar ga speeddaten dan zie je elkaar tenminste in levende lijve en ben je er ook een leuke avond of middag tussenuit. :-)
Reacties op de pagina over alleen wonen
Het verbaast me weer dat het bij alleenstaanden toch weer snel op datingsites en het vinden van een partner uitkomt. Waarom niet eens aandacht voor alle positieve kanten van het alleen wonen, een relatie is niet zaligmakend. Er zijn genoeg andere dingen die besproken kunnen worden zoals de nog steeds gangbare discriminatie van alleenstaanden met extra toeslagen en bijvoorbeeld tafeltjes in een restaurant. Veel is toch ingericht voor "stelletjes" en dat stoort mij af en toe wel eens. Dit lijkt me nuttiger om te bespreken dat alleen het vinden van een relatie en niet meer alleenstaande zijn. Sommige mensen willen echt alleen blijven en zoeken niet zo nodig een partner.
Groet, Moniek.
Reacties op de pagina over alleen wonen
De met emiraat zijnde Kardinaal Simons heeft ooit in een televisie interview het volgende gezegd:
In mijn zeer lange carierre heb ik meer eenzaamheid in huwelijken gezien dan bij de eenzamen zelf. Dat was een volledig schot in de roos. Zelf heb ik het boek huwelijk ook 1 keer gelezen en ik heb daarna niet meer de behoefte gehad om bij hoofdstuk 1 opnieuw te beginnen met een relatie of een huwelijk. Ik ben nu 60 en 25 jaar alleen, ik laat het zo voor de rest van mijn leven. Als uitsmijter nog een oud spreekwoord: Wie houdt van rust mijd vrouwen en klippen voor de kust.
Zijn we duidelijk?
Reacties op de pagina over alleen wonen
Ik heb geen zin meer om te nemen noch te geven: als ik een man zie, dan denk ik oh wat moet hij nou weer? Is ie gail, heeft hij honger of dorst of moet hij worden vermaakt? Ik ga lekker aan mezelf denken nu. Het gaat prima alleen met de opvoeding, ook in een relatie heb ik het altijd zelf gedaan. Het enige wat ik hoop is dat als ik straks niet meer voor mezelf kan zorgen, er een pil tegen is.
Last update: 31-05-2020
Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).