Geef uw oude zekerheden niet te snel op

Niet lang geleden werd ik weer geconfronteerd met het schrijnende verhaal van een vrouw die noodgedwongen als een jaar samenwoont met een man waar ze geen relatie meer mee heeft omdat ze twee jaar daarvoor met goede moed haar eigen woning had opgegeven om te gaan samenwonen in zijn ruime appartement. Wat zij zichzelf op dat moment niet gerealiseerd had was dat zij al haar rechten op een woning opgaf en dat zij toen de relatie niet meer zo goed liep na een jaar, in de zwakke positie zat dat zij geen enkel alternatief had. Aangezien hij de eigenaar van de woning was waar zij bij ingetrokken was kon zij geen enkele aanspraak maken behalve dat hij haar niet zomaar op straat kon zetten. Bij de woningbouwverenigingen kreeg ze te horen dat ze zeker nog twee jaar moest wachten voor ze in aanmerking zou komen voor een woning en dat als de situatie erg uit de hand zou lopen en in bijvoorbeeld fysiek geweld zou uitlopen, de kinderen bij hun vader konden wonen en zij een kamer kon huren voor zo lang als dat nodig was. Als ze dus uit het huis van haar nieuwe partner zou willen vertrekken moest ze haar kinderen opgeven en voor zeker twee jaar op een kamertje gaan wonen. Dit is geen alternatief dus blijft ze in een situatie waarbij ze zoveel mogelijk proberen langs elkaar heen te leven maar ze bijna onder de psychische belasting van deze situatie bezwijkt. Maar ook de huisarts en het ggz kunnen niets voor haar betekenen want de kinderen kunnen ook bij de ex wonen en zij kan op een kamertje gaan zitten.

Deze situatie komt helaas vaker voor dan men denkt, mensen die vol goede moed zijn gaan samenwonen en al hun schepen achter zich verbranden om er dan achter te komen dat ze bij het verbreken van de relatie met lege handen en volkomen rechteloos op straat staan. De partner die bij de ander ingetrokken is heeft meestal de woning opgezegd en de overbodige spullen zoals dubbele wasmachines en koelkast verkocht toen men ging samenwonen. Nu de relatie ten einde is staat deze partner meestal zonder woning (en geen voorrang of urgentie regeling) en met een beperkte inrichting (die men maar ergens kwijt moet kunnen) op straat terwijl de partner die in zijn of haar eigen woning bleef mag blijven wonen. Ik moet zeggen dat dit ook mij eens is overkomen, met de uitzondering dat ik na een paar maanden in een zomehuisje in staat was om zelf weer een flat te kopen. Maar niet iedereen is in staat om dit te doen.

Oude woning of flat aanhouden

Een ander geval ken ik ook, waarbij de man en de vrouw al een tijdje een latrelatie hadden waarbij zij met haar kinderen in een flat woonde en hij in een eigen woning. Aangezien er sowieso een probleem was met het huisvesten van alle gezamenlijke kinderen besloot de vrouw om wel bij de man in te trekken maar de flat aan te houden en haar zoon in de flat te laten wonen. Officieel bleef zij de hoofdbewoner maar in de praktijk woonde ze bij haar nieuwe vriend. Toen deze relatie na een jaar ook stuk liep, kon ze haar spullen meenemen en weer in haar oude flat trekken. Deze vrouw had haar schepen niet achter zich verbrand maar het risico goed ingeschat en hierdoor nog een dak boven haar hoofd en een veilige plek om zich terug te trekken.

Nu zullen de meeste paren die gaan samenwonen niet willen denken aan het feit dat het mis kan gaan, dit is ook niet erg romantisch. Ook is een goed samenlevingscontract vaak niet romantisch maar juist zakelijk en laten veel stellen het daarom maar achterwege. Men denkt dat het alleen anderen overkomt en dat zij juist het stel zullen zijn die het wel gaan redden. Elke vorm van zekerheden inbouwen zal dan al snel door de ander opgevat kunnen worden als hij of zij is niet helemaal zeker van onze relatie en dat wil men meestal niet oproepen. Maar helaas zijn de cijfers van het CBS duidelijk, een derde van de eerste huwelijken en samenwoners gaat uit elkaar en van de tweede huwelijken en samenwoners gaan ongeveer de helft van de relaties stuk. De kans dat samenwonen en alles opgeven dus slecht afloopt voor de partner die alles opgeeft is dus soms 50 procent. Het mag dan niet erg romantisch zijn maar deze kansberekening negeren is niet erg slim.

Woningbouwverenigingen zullen hier niet blij van worden want wanneer iedereen de woning maar aan gaat houden zal de krapte op de woningmarkt alleen maar toenemen. Maar toch is dit het gevolg van de halsstarrige houding van dezelfde woningbouwverenigingen waarbij men mensen die buiten hun schuld dakloos geworden zijn doordat de relatie misloopt in de kou komen te staan en zichzelf maar moeten redden. Wanneer u dus denkt aan samenwonen leg dan goed vast wat er gaat gebeuren als het mis mocht gaan en wanneer u de mogelijkheid heeft om uw oude woning of flat aan te houden (desnoods blijft een kind er wonen) dan heeft u in ieder geval de zekerheid van een dak boven uw hoofd achter de hand en bent u niet totaal afhankelijk van uw nieuwe partner.

 

Boeken over samenwonen

boek Samenwonen doe je zoboek bestellenSamenwonen doe je zo! - Met 50 tips en inclusief samenwoontest. Succesvol samenwonen voor dummies, wat verandert er als je gaat samenwonen? Natuurlijk wordt het allemaal nog gezelliger en praktischer. Maar soms is het best lastig. Wie doet de boodschappen? Nodig je je vrienden of vriendinnen nog thuis uit als je partner voor de tv hangt? Hoe regel je smaen de financiŽn? Samenwonen doe je zo!gaat over gezelligheid en concessies doen op de vierkante meter. Met 50 tips om samenwonen leuker en makkelijker te maken, interviews met samenwonende stellen, praktische bijdragen van een relatiepsycholoog en de ultieme samenwoontest. Samenwonen doe je zo! is alles wat je nodig hebt om succesvol samen te wonen.

boek Samenwonen met hemboek bestellenSamenwonen met hem - Alles wat je moet weten over samenwonen met hem. Heb je uiteindelijk toch besloten om met hem te gaan samenwonen? Moedig van je! Hoog tijd om jezelf te wapenen met een goeie luchtverfrisser, een extra televisie en het nummer van een ervaren loodgieter. Deze handleiding voor beginnende samenwoners bereidt je voor op zelfs zijn meest bizarre gewoonten, zoals acute slaperigheid bij het zien van een stofzuiger, onherkenbare kledingstukken onder het bed en zijn afgeknipte teennagels die overal in de badkamer te vinden zijn. Veel sterkte!

Last update: 21-01-2020

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).