3D printer / 3D pen

voorbeeld 3D printer 3D printers beginnen momenteel erg betaalbaar en populair te worden. Een 3D printer is een apparaat dat op basis van digitale bouwtekeningen in de vorm van een computerbestand een driedimensionaal object kan "printen". Dit gebeurt door het laagje na laagje op te bouwen door bijvoorbeeld vloeibaar gemaakt plastic uit een spuitmondje op de basisplaat of het object te spuiten en de kop te bewegen. Meestal kan de printkop (met de extruder) bewegen maar ook de plaat waarop het object geprint gaat worden. In ieder geval zijn er drie bewegingsrichtingen nodig om drie assen links, rechts en omhoog /.omlaag. Dit 3D printen wordt veel gebruikt in bedrijven om snel een model van iets te kunnen maken en om bijvoorbeeld een prototypemodel te maken. In 2005 begonnen vooral in Amerika hobbyisten 3D printers thuis te gebruiken en ontstonden de open-source RepRap en de Fab@Home projecten. Momenteel zijn er voor weinig geld al kant en klare 3D printers te koop en ook de speelgoed fabrikanten spelen in op de groeiende markt door printers te ontwikkelen die speciaal voor kinderen geschikt zijn gemaakt. Daarnaast worden er complete bouwpakketten verkocht en kunnen de 3D echte hobbyisten zelfs de losse onderdelen bestellen om zelf een 3D printer naar eigen idee en inzicht te maken. Ik merkte zelf snel dat ik een paar verbeteringen zag een mijn eigen 3D printer en omdat ik dus al een 3D printer had, kon ik de nieuwe onderdelen voor de verbeteringen zelf 3D printen. Op deze pagina staat informatie over 3D printers en mijn eigen ervaring met mijn eigen 3D printer en software pakketten voor het maken en ontwerpen van de 3D modellen. Bovendien print ik ook voor "klanten" hier in Veenendaal en omgeving. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Hoe werkt een 3D printer?

Voor het gemak ga ik hier even uit van de gangbare hobby 3D printers die men thuis kan gebruiken, bij dure industriële 3D printer zijn er meer methodes om te 3D printen en kunnen ook veel andere materialen gebruikt worden. Een 3D printer maakt van heel dunne laagjes materiaal een object, de laagjes materiaal worden door middel van spuitmondje door middel van een x- y- en een z-as op het model geplaatst. De x-as is de horizontale as en deze beweegt van links naar rechts, de y-as is de verticale as en deze as gaat van voor en naar achter en de z-as deze as gaat omhoog en omlaag tijdens het 3D printen. De dikte van de laagjes kan variëren van 0,3 mm bij hobbyprinters tot een paar micrometer bij zeer professionele 3D printers. De meeste betaalbare 3D printers voor thuisgebruik gebruiken de FDM-methode van 3D printen. Bij de FDM (fused deposition modelling) methode van 3D printen wordt de kunststof in de spuitmond verhit waardoor het vloeibaar wordt. Deze spuitmond zal door de assen op de juist plek gezet worden waarna deze het vloeibare materiaal op het model spuit waarna het bijna meteen weer stolt. Door dit laagje na laagje te herhalen ontstaat een compleet object. Het materiaal dat geprint kan worden heet filament en kan bestaan uit diverse soorten kunststof. Het nadeel van deze printmethode is dat de randjes van de lagen soms goed te zien zijn maar met het toenemen van de nauwkeurigheid zal dit ook wel afnemen.

De 3D printer wordt net als een normale printer aangestuurd vanuit een computer en het ontwerp kan gemaakt worden met een zogenaamd CAD (Computer Aided Design) pakket. Een van de bestandsformaten waarmee we een 3D printer kunnen aansturen is een STL (Surface Tessellation Language) en het beschrijft alleen de oppervlakte van een model in driehoeken. Omdat veel 3D printers een object laagje voor laagje opbouwen moet een STL-file in plakjes (slices) worden omgezet in zogenaamde G-code, dit is een lijst van stuurcodes voor de 3D printer. Een programma als Cura kan al deze acties voor u uitvoeren. Deze lijst van stuurcodes kan vanuit de computer via een kabel naar de 3D printer verzonden worden, maar veel 3D printers hebben ook de mogelijkheid om vanaf SD-card te printen waardoor de computer niet de hele tijd aan hoeft te staan om te printen en u geen last heeft van spontane verstoringen van een print omdat de computer door een update ineens opnieuw opstart. Aangezien een print meerdere uren kan duren is dit wel iets om over na te denken. Er bestaan namelijk ook goedkope 3D printers die geen mogelijkheid hebben om vanaf SD-card te 3D printen.

Filament

filament voor de 3D printer Filamenten zijn het materiaal waarmee de 3D printers printen en deze zijn meestal gemaakt van thermoplastic. Er zijn verschillende soorten met verschillende eigenschappen maar de voornaamste zijn PLA, ABS, PETG. De soort PLA is het meest gebruikt bij hobbyisten, het is een natuurproduct en het smelt op een redelijk lage temperatuur. ABS is sterker maar tijdens het 3D printen met ABS komt er een stinkende (schadelijke) plastic lucht vrij en bovendien heeft ABS last van kromtrekken tijdens het 3D printen. Voor het 3D printen met ABS heeft u dan ook zeker een verwarmde bouwplaat (heated plate of heated bed) nodig. PETG heeft niet het plastic geurtje tijdens het printen en is vrijwel even sterk als ABS en heeft veel minder last van kromtrekken. TPE filament is een filament gemaakt van een thermoplastisch elastomeer en het blijft na het 3D printen behoorlijk flexibel. Filamenten zijn er in veel verschillende kleuren, ook glanzend en mat en er is zelfs glow in de dark filament. Een rol filament is wel redelijk duur maar gelukkig ook via Internet redelijk wat goedkoper te bestellen. Let bij het bestellen wel op de goede diameter en sommige aanbiedingen lijken erg goedkoop, maar dan gaat het soms om 500 gr. In plaats van een 1000 gr. en soms zit het niet op een klos. Let dus goed op wanneer u online filament besteld. Het is wel handig om een paar kleuren op voorraad te hebben en u doet ook wel erg lang met een rol van 1000 gr. zeker wanneer u met weinig vulling (binnenin het object) print.

Filament droog bewaren

Het is belangrijk om 3D printer filament droog te bewaren. Ik ontdekte dat wanneer ik een verse rol filament had, de afdrukken heel mooi waren maar dat naargelang de rol langer lag het filament steeds minder goed ging hechten aan het printbed en de prints steeds ruwer werden. Pas toen ontdekte ik dat PLA filament vocht uit de omgeving opneemt en doordat de extruder 200 graden is ontploffen de ultrafijne water deeltjes waardoor het filament niet als een egale stroom naar buiten komt. Dit kan zelfs zo extreem worden dat een normale print bijna niet meer mogelijk is. Sindsdien bewaar ik het filament niet meer in een kast, maar in een afgesloten box met daarin een vochtvreter. Het filament dat al te vochtig is plaats ik in een voedsel droger (een toestel dat op c.a. 50 graden alle vocht uit voedsel trekt) waarna het na een paar uur weer helemaal droog is en weer goed printbaar. Wanneer u ook last heeft van slecht hechtende 3D prints en ruwe buitenkanten op het object, dan kunt u dus ook wel eens last hebben van een vocht probleem. Het is dus verstandig om filament altijd vochtvrij en afgesloten op te slaan wanneer u het niet gebruikt, ook de normale lucht in huis bevat namelijk al redelijk veel vocht.

Waarom een heated bed?

Kleine en goedkopere 3D printer hebben vaak geen heated bed, maar waarom is een heated bed zo belangrijk? Een heated bed wordt gebruikt omdat hierdoor de afdrukkwaliteit enorm omhoog gaat en voor het 3D printen van ABS filament is het zelfs noodzakelijk om een heated bed te gebruiken. Een heated bed houdt het gespoten plastic een beetje warm en voorkomt daarmee het kromtrekken waardoor het te bouwen object kan vervormen of in het ergste geval door de printkop volledig van de plaat gesleurd worden. Kromtrekken ontstaat doordat het plastic aan de randen van het object sneller afkoelt waardoor het krimpt en dus krom trekt omdat er spanning ontstaat tussen het midden gedeelte en de rand van het gespoten object. Dit kromtrekken kan enigszins vermeden worden door eerst een laagje bouwmateriaal als plaatje onder het object af te drukken (een zogenaamde raft) maar dit werkt niet altijd. Een rand rond het object is ook een gebruikte methode maar ook deze geeft een wisselend resultaat. Ook zorgt een heated bed voor een betere hechting van het printmateriaal aan de plaat waardoor het beter op zijn plaats blijft tijdens het 3D printen. Voor een betere hechting kan ook blauw schilders tape gebruikt worden, dit gebruik ik zelfs in combinatie met een heated bed. De temperatuur voor het heated bed kunt u zelf variëren is een beetje afhankelijk van het gebruikte filament en het soort object dat u wilt 3D printen. Ik gebruik voor PLA vaak 70 graden omdat ik er ook nog de schildertape op heb liggen. Maar het loont zich om hier een beetje mee te experimenteren.

3D printen met ABS

Mijn eerste ervaring met 3D printen was met PLA en ook daarmee heb ik een paar weken moeten experimenteren om goede prints te krijgen. Uiteindelijk lukte (bijna) elke print daarna in één keer. Toen besloot ik ook te gaan printen met ABS omdat een aantal ontwerpen te hard (en te snel breekbaar) waren in PLA. Mijn eerste 3D prints met ABS kon ik zo de prullenbak in gooien, het materiaal kwam los van de plaat, of het krulde om waar ik bij stond. Ik ontdekte snel dat 3D printen in ABS een compleet andere aanpak vergde. De hechting van het object aan de plaat was één ding, hiervoor heb ik een rol Kapton tape gekocht wat best lastig aan te brengen is maar daarna wel een goede basis laag is. Maar ook dit hecht uit zichzelf niet voldoende voor ABS, ik heb met haarlak en Pritt stift geëxperimenteerd en beiden werkten maar een beetje. Wat uiteindelijk voor mij het beste werkte was gewone (kinder) witte papierlijm en deze breng ik in een dunnen laag aan op de Kapton tape voor ik de print start wanneer de plaat nog koud is. Tegen de tijd dat de plaat opgewarmd is vormt dit een mooie hechtende laag. Maar nog krulde de ABS print vaak al halverwege de 3D print als op waardoor de ABS print er misvormd uitkwam, of nog erger door de printkop losgetrokken werd van de plaat en zoals één grote brok filament aan te printkop bleef hangen. Uiteindelijk is het me gelukt om toch goede ABS prints te maken die amper nog last hebben van "warping" ofwel omkrullen. Wat is er te doen tegen "warping" ofwel omkrullen van ABS. Ten eerste gebruik ik nu een ruime raft van wel 1 cm rond het te 3D printen object, waardoor er meer hechting oppervlak op de plaat is. De bodemlaag van de raft (die op de plaat rust) print ik op 2mm tussenruimte met de halve printsnelheid. De temperatuur van het heated bed heb ik op 110 graden gezet en (bij mijn filament) bleek de extruder temperatuur van 240 graden het beste te werken. Vooral de fan bij de printkop uitschakelen zodat het materiaal heel langzaam af kan koelen. Bij ABS is het afdrukken met een hele hoge vulling aan de binnenkant ook vaak fataal want hoe meer ABS-materiaal hoe hoger de spanning zal worden omdat het zeker 4 tot 6 % krimpt bij het afkoelen. Dit is ook iets om rekening mee te houden bij het 3D printen met ABS wanner de maatvoering erg belangrijk is. Ik schaal het object meestal 0,04 omhoog om de krimp van de ABS te compenseren. Mijn laatste aanvulling is een spuitbuis 3DLAC Kapton substitute (ABS, PLA and PETG) spray die ook voor een goede hechting op de plaat zorgt. Momenteel lukken bijna alle ABS 3D prints en is het resultaat behoorlijk goed.

Cura versue Repetier Host

Bij mijn 3D printer werd de Repetier Host software meegeleverd en op Windows 10 sloeg mijn machine regelmatig helemaal op slot wanneer ik een 3D model bekeek of bewerkte. Na een aantal harde reset van mijn computer besloot ik op zoek te gaan naar een alternatief en deze vond ik in de vorm van Cura. In Cura kunt u uw 3D object bewerken en daarna met de ingebouwde (goede) slicing software omzetten in gcode voor de 3D printer. Cura is volledig open-source en kan gebruikt worden op veel soorten besturingssystemen. Hoewel het in het bijzonder gemaakt is voor de Ultimaker 3D printer kunt u vrij eenvoudig (zelfde met een ingebouwd keuzemenu) uw eigen 3D printer toevoegen. Er zijn meer dan 19 profielen al in Cura geïnstalleerd en deze kunt zelf aanpassen naar uw eigen 3D printer specificaties. Bij het gebruik van Cura, zijn er twee basisprofiel die u kunt gebruiken, 'quick print' en 'full settings'. U kunt de snelheid, temperatuur, laag hoogte te controleren, vul dichtheid, printsnelheid, bed temperatuur, wanddikte allemaal instellen. Ook is de "infill" op vele manieren te configureren en is ook de raft en de brim goed in te stellen. Ook is de ondersteuning van het model goed instelbaar. Bent u niet zeker of u het model moet steunen of niet? Dan kunt u uw model te analyseren met behulp van deze functie en de delen van het model die de steun nodig hebben zullen rood gemarkeerd worden. Heeft u meerdere dingen tegelijk af te drukken dan kunt u deze op één plaat combineren en in één run laten afdrukken. De gegenereerde gcode zal dan beide objecten bevatten. Ik ben zeer tevreden met Cura en ik kan het aanbevelen om te download, het is gratis en zeer krachtig.

Wat zijn een brim, raft en skirt?

skirt, brim, raft voor de 3D printer

Wanneer u begint met 3D printen vliegen de nieuwe termen u om de oren, elke nieuwe technologie kent zo zijn eigen termen en bij nieuwe technologie ontstaan er ook nieuwe termen. Bij het 3D printen kunnen we vaak een brim, een raft of een skirt selecteren. Sommige programma's voegen zelf altijd een skirt toe en dan is vaak alleen een brim of raft te selecteren. Maar wat zijn een brim, een raft en een skirt nou eigenlijk een waar dienen ze voor? Een brim is een rand die om het object heen geprint zal worden, het zal net als het object zelf gewoon op de plaat liggen. De brim vergroot het oppervlak van het object dat de plaat raakt en zorgt er voor dat het object niet (of minder) gaat krullen en beter blijft hechten aan het printbed. Wanneer u gebruikt maakt van een brim dan zal de 3D printer dit als eerste printen, vanaf de rand van het object naar buiten. Hoe ver de Brim naar buiten wordt geprint kan meestal worden ingesteld. Meestal kan men ook het aantal lagen van de brim instellen maar meestal is dit 1 laag.

Een raft (vlot) is een ondergrond waar het hele object op zal worden geprint. Het is een fundering laag tussen het verwarmde bed en het object. De raft wordt vaak gebruik bij het 3D printen van ABS-filament en helpt tegen ongelijkmatige koeling of kromtrekken van de onderste lagen. Maar de raft kan ook worden gebruikt als stabiele basis voor het object en om te zorgen dat het object een mooie gelijkmatige onderkant heeft en vaak eenvoudiger los te maken is van het printbed. Een skirt is een dunne omlijning van het object op het printbed, maar het raakt het object niet. De skirt wordt ook als eerst geprint en het doel is een beetje een proefdruk maken en het zorgen voor een goede doorstroming van filament. Vaak kan men aan de skirt en de eerste laag al zien of er fouten in de instellingen of afstellingen zijn.

Handige tips en links

PVC lijm voor PLA Lijmen van PLA is vaak een probleem, niet elke lijm is geschikt om PLA te lijmen. Toen ik onderdelen voor de robot aan het 3D printen was, moest dit soms in meerdere delen, omdat sommige delen te groot werden of te complex om zonder ondersteuning te printen. Ik heb geëxperimenteerd met meerdere soorten lijmen waarbij ik reepjes PLA vastplakte op een kubus. Veel lijmsoorten werkten wel maar gaven uiteindelijk niet een echt stevige lijmverbinding. Tot ik op een dag wat pvc pijpjes aan elkaar moest lijmen en daarvoor natuurlijk PVC lijm gebruikte. Ik besloot deze lijm ook te testen en het bleek een prima oplossing te zijn. Met PVC lijm (ik heb de variant van Bison gebruikt) gaf een schone en zeer stevige verbinding die niet meer los te krijgen was. Deze tip werkt tot nu toe heel goed bij mij en ik ben nog geen negatieve eigenschappen tegengekomen. Voor het lijmen van PLA delen kunt u dus prima gewone standaard PVC lijm gebruiken.


Wanneer u op zoek bent naar ontwerp bestanden voor uw 3D printer kunt u eens rondkijken op de website van Thingiverse. Thingiverse is een website waar mensen gratis digitale 3D-tekeningen van fysieke objecten delen. De community op Thingiverse maakt het mogelijk dat iedereen kan profiteren van al gemaakt ontwerpen en het is de ideale plaats om ontwerpen de downloaden maar ook te delen met anderen. Thingiverse is een initiatief van MakerBot Industries en deze site heeft het grootste aanbod met gratis STL-ontwerpen: Website Thingiverse. Nog twee leuke sites met veel ontwerpen zijn: www.myminifactory.com en de site: www.youmagine.com/ die zeker de moeite van het bezoeken een keer waard zijn.


Een van de dingen die ik als eerste geprint heb is een filament guide, aangezien ik de rol op de houder schuin achter de 3D printer heb staan ging het filament alle kanten op en had ik de indruk dat de kop soms zelfs een ruk gaf aan het filament. Ik heb een tijdje gezocht voor een goede aanklikbare filament geleider en ik heb deze gevonden, ik moest hem nog wel iets ruimer vijlen omdat mijn acryl versie net een paar milimeter te dik was. Maar nu klemt hij prima en geleid het filament netjes naar de extruder. U kunt deze clip hier vinden: Filemant geleide clip op www.thingiverse.com

De 3D pen

Naast de 3D printer kennen we nu ook de 3D pen. Hoewel het principe gelijk is, filament wordt verhit en door een verwarmde printkop naar buiten geduwd, zijn het toch totaal verschillende dingen. Wij hebben zelf een MyRiwell 3D pen, er zijn momenteel veel goedkope 3D pennen op de markt maar de kwaliteit is nogal wisselend. Niet is meer vervelend dan lekker bezig zijn met de 3D pen en telkens weer het filament er uit moeten halen omdat het weer vast zit. Op eenm goede pen is de snelheid en de temperatuur regelbaar en is er een goede indicatie wanneer de 3D pen gereed is voor gebruik. Ik heb zelf veel pennen vergeleken en de MyRiwell pen heeft een goede prijs prestatie / kwaliteit verhouding. Ook hebben we gekozen voor een 3D pen die zowel PLA als ABS kan 3D printen en filament gebruikt van 1.75 mm omdat deze maat meer gangbaar is. Bij de meeste 3D pennen is het net als bij de meeste 3D printers, de pennen worden bijna onder de kostprijs verkocht en men verdient enorm veel aan de verkoop van filament. Dit is bijna altijd gewoon normaal PLA maar ze noemen het 'bio plastic' en ze vertellen dat het vooral belangrijk is om hun filament te gebruiken. Dit is onzin, wij gebruiken filament vanaf de rol en dit werkt vaak nog beter dan de korte stukjes die men in de winkel kan kopen. Omgerekend kost een kilo rol PLA filament mij 22 euro en dit is c.a. 340 meter, omgerekend verkopen de leveranciers dit, in stukjes van 24 cm voor 470 euro. De prijs gaat dus 20 keer over de kop, ik lever dan ook met regelmaat stukken filament van een paar meter voor collega's en kennissen, tegen iets meer dan kostprijs. Wanneer u veel gebruik maakt van de 3D pen kunt u ook 500 gr. rollen PLA kopen op Internet, dit is een tip voor mensen die op zoek zijn naar goedkope vulling voor de 3D pen.

De werking van een 3D pen is vrijwel altijd gelijk, er zit een motortje in die het filament naar voren (en voor het er uit laten gaan ook naar achteren) kan geleiden, en een verwarmde printkop met vaak een diameter van 4 mm waardoor het gesmolten plastic naar buiten geduwd zal worden. In de buitenlucht zal het plastic snel afkoelen en hard worden waardoor het weer een vast vorm aanneemt als dun draadje van 4 mm dik. De gemiddelde temperatuur van de kop voor PLA is zo rond e 180 graden, bij te hoge temperatuur krult het filament te snel en zal het langzamer afkoelen. ABS heeft een hogere temperatuur van 220 graden nodig om te smelten. Op onze pen is via een drukknop in te stellen of we PLA of ABS willen gebruiken en staat de temperatuur op het display. Dit is ook handig om te zien of de pen nog op temperatuur is, bij het wegleggen gaat de pen vaak op standby en dan moet het eerst weer opwarmen voor er weer filament uit kan komen. Dit is dan op een display goed te zien, andere pennen hebben een ledje om aan te geven dat de pen heet genoeg is. 3D pennen zijn veel onnauwkeuriger dan 3D printers en het resultaat is ook vaak kronkelig en ribbelig, maar desondanks is het zeer leuk om te doen. Het echt 3D printen in de lucht is zo moeilijk dat de meest mensen dat ook niet doen, vaak worden er stukken plat geprint die later door middel van de 3D pen aan elkaar gezet zullen worden. Let ook op, de 3D pen is bedoeld voor kinderen van 8 jaar of ouder, of kinderen onder begeleiding van volwassenen want de printkop is gevaarlijk doordat deze hoge temperaturen kan bereiken. De printkop mag dan ook nooit wordt aangeraakt wanneer de 3D pen aanstaat. Gebruik de pen ook in een goed geventileerde ruimte, de lucht die bij PLA vrijkomt is vrij onschadelijk maar de lucht die bij ABS vrijkomt is wel schadelijk bij inademing.

Het gebruiken van een 3D print pen vereist wel enige oefening, de eerste keer zal het waarschijnlijk niet echt goed lukken. Oefen met de hoogte en de houding van de pen en verschillende ondergronden. Het beste is om eerst wat platte tekeningen te maken om er gevoel bij te krijgen, leer ook een beetje de timing van het uitzetten en wegtrekken van de 3D pen, zodat u niet teveel draden trekt. Een beetje blazen kan ook helpen om het filament sneller te laten stolen. Om in de lucht te tekenen heeft u eerste een goede fundering nodig en vervolgens kunt u proberen een lijn een paar centimeter in de lucht te trekken. Op internet zijn veel voorbeeld sjablonen te vinden die u kunt downloaden en op papier kunt 3D printen. Bekende voorbeelden zijn een vlinder en de Eiffeltoren.

3D printer kopen

De Ender-3 van Tech4Kids is het nieuwste toestel van Creality 3D dat een nieuwe generatie van betaalbare ën betrouwbare 3D-printers inluidt. Innovatief design dat een basis Prusa frame combineert met de typische "V-slot" signatuur. Dit toestel dient door de gebruiker geassembleerd te worden in een beperkt aantal stappen wat hoogstens 30 minuten kost voor je kan printen. Volledig open source.


Last update: 22-05-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).